Отговори
# 660
  • Бургас
няма да ми се размине праха и мръсотията в последния момент и на мен... ooooh!

аз честито....и ние така колко време търсихме майстор, няколко ни отказаха че им се видя много играчка и много сложно, че нали стени къртим съединяваме помещения, изграждаме нови стени и т.н. Та чак накрая се нави един майстор и сега бачка, иначе можеби нещата щяха да се случат по о време ама....

# 661
И пак - ЧЕСТИТИ НОВИ БЕБЧЕТА. ДА СА ЗДРАВИ И ЩАСЛИВИ

Нашата Далийка вече официално е къмпингарка. Вчера бяхме цял ден на Арапя - много добре й се отрази. Само дето Петър задра колата и май скъса някакъв кабел (който е ходил скоро на Арапя знае за какви пътища става дума там -  нещо нормално е да си счупиш колата) и загуби мощност че и спирачката се втвърди. Слава богу едни приятели дадоха тяхната да се приберем. Моята сега е там на един сервиз в Царево при този дето й слага газово. Дано днес да я оправи, че да върнем чуждата кола.
Чела съм отгоре отгоре и може някой да пропусна, моля не се обиждайте хормонално-нестабилни бременилки такива  smile3532

Весе, успех за датата която и да е тя - ако си споделяла, аз съм пропуснала.

Танче, а аз те чакам с такова нетърпение да родиш да се разхождаме заедно, ама ти май ще го направиш вече като съм се установила трайно на Арапя

Искам специално да благодаря на подробните и пълни отговори на момичетата от ЛЛЛ. Много ни помагате. Вашите постове ги чета съвсем внимателно.

Сега малко за малката. Тя като цяло е кротко бебе, но от време на време изпада в някаква истерия - според мен без причина започва да реве с цяло гърло. Със сигурност не е гладна, памперса й е сменен, няма колики в този момент, но се дере ама яко. Прави го дори и да съм я гушнала. И изведнъж без причина спира. Кой ще ми каже това нормално ли е. Иначе нощно време направи големи интервали с яденето, особено ако я взема да спи до мен - може да кърти и 5 часа без да се събуди. Другото което прави е че дори като си спи и нещо си помрънква, гука си и въобще издава някакви звуци които мен ме държат под напрежение. И сега питам и това нормално ли е?  newsm78

# 662
  • Бургас
Роси, дори и да се установиш там ще се връщаш да ни видиш предполагам Simple Smile Аз докато родя твоята Далийка ще е минала месечинката и ще сте големи Simple Smile

А иначе не знам за помрънкването дето казваш, ама много сладко ми звучи...моя котарак така си помрънкваше понякога докато спи Simple Smile Все едно че сънува и му се местят очичките...ама това беше много рядко Simple Smile

Плами, айде бе момиче какво стана? Ти да не искаш заедно да раждаме че ме чакаш? Всеки ден ли си на тонове сега?

# 663
Таничка, верно, браво на свекито.  Grinning Моето не искам да му давам такива задължения, че на моменти си мисля, че тя забравя за моето съществуване и живее в някакъв въобръжаем свят, в които тя е майка на всички и тя трябва да обгрижва всички, всички трбва да живеем при нея. За да и избия тея мисли напоследък и режа квитенциите на макс и въпреки всичко, усещам, че след раждането ще избухне фемили драма, но с една малка разлика - Доброто Гери на 21 вече е пораснало.  Twisted Evil
Жалина, фризьорите са като гинеколозите, трябва да им има доверие и да не ги сменяш много. Аз по-млада, ей така ходех тук, там, и резултата беше - странни прически и рев от моя страна. После открих един "елитен" фризьорски салон, еми от тогава причеса ми винаги е добър. Първо бях при шефката, но тя е все заета, а аз се събуждам е искам да се подстрижа и се прехвърлих на сегашната ми, много съм доволна, никога не и казвам какво искам, тя си знае.
Мисти, поне сега легни, дарлинг се наспи, акпочнат контракциите ще ги удетиш се, ....надявам се.
Аз нали пред ивреме ей така сънувах, че се събуждам и една жена ми вика - Честито, родихте докато спите. И аз чак се зарадвах колко лесно се ражда втория път.  Crazy Laughing
А по въпроса с раждането втори път - Само аз ли съм такъв тъпан и не помня ко беше туй контракция като усещане?!  Whistling Whistling

# 664
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
lucky_charm, честита Ева (много хубаво име)   bouquet Да ви е жива и здрава! Хубаво е, че всички неприятности са вече зад гърба ти и ще останат само спомен.

А по въпроса с раждането втори път - Само аз ли съм такъв тъпан и не помня ко беше туй контракция като усещане?!  Whistling Whistling

Аз за съжаление ги помня много добре и като се сетя как дъх не ми оставаше между тях, лошо ми става  Simple Smile На мен ми е интересно тези, които вече са родили втори път, дали е вярно, че боли по-малко и раждането става по-бързо или е само мит?

# 665
Глупипредния път не ми е падала никаква тапа, сигурно е паднала с изтичането на водите, което беше след като имах вече контракции.
жалина коса расте, акъл не идва, спокойно  Laughing
gemavar честито за климатика, иначе на нас ни слагаха 3 наведнъж и за 3-4 часа бяха готови, а ако подлагат вестници, може да не се наложи голямо чистене  Naughty
lucky_charm честита Ева

# 666
  • София, св. Троица

Здравей **Baby**,
Предизвикателствата понякога сякаш ни затрупват едно след друго и е трудно да видим светлината в тунела..  PeaceНедей да се гръмваш – ти си най-прекрасната майка за твоето бебе, такава каквато си. Старите хора казват, че винаги е най-тъмно, точно преди зазоряване. Стараеш се да отговориш на потребностите на бебето си, мотивирана си да кърмиш, търсиш информация и подкрепа, не си се отказала пред първата трудност, а вместо това търсиш начин да подобриш кърменето ви, така че и ти бебето да се чувствате добре.  bouquet Hug

Разбирам, че плоските зърна ви създават трудности. Повечето бебета свикват да сучат успешно, дори и майката да има плоски или вдлъбнати зърна. Причината е, че при засукването бебето не се нуждае толкова от зърното, колкото от гърдата – т.е. бебето суче гърда, а не зърно. Можеш да обърнеш внимание на това дали Йоан поема по-голямата част от ареолата в устичката си. С течение на времето и процеса на кърмене връзките, които придържат зърното по-прибрано към основата на ареолата се разтягат и то изпъква. Можеш да опиташ, непосредствено преди кърмене, да изцедиш малко гърдата с помпата, колкото да накараш зърното да изпъкне напред, след това с него можеш да погалиш горната устна на бебето, така че то да отвори широко уста и в този момент да напъхаш колкото можеш по-голяма част от ареолата в устичката му, така че Йоан да има възможност да направи хубав вакуум. Ако нещата се получат от първия път можеш да прекратиш кърменето, точно както Сандалка описва и да опитате отново. Бебетата също има какво да научат и усъвършенстват в кърменето въпреки добрите си инстинкти и понякога може и на тях да им е нужно малко повече време и практика.

Също така, понякога причина за чувствителност на зърната би могла да бъде не съвсем добро първоначално поемане на гърдата в устичката на бебето. Това наистина е от значение за доброто позициониране на зърното в устата на бебето. Добре е да следиш и устничките да са леко обърнати навън. Така зърното отива назад към гърлото на бебето, като попада между езика и мекото небце. Можеш да го стимулираш бебето да отвори по-широко уста, както описах по-горе или точно преди да захапе да натиснеш с пръст брадичката там, където се пада тръпчинката(точно под долната устна има вдлъбнатина). Това освобождава напрежението в челюстта и тя се отпуска надолу. Когато зърното сочи между горната устничка и нослето, вероятно главичката би отишла нагоре и назад, а бебето инстинктивно би могло да си отвори широко устата. Ето, тук има допълнителна информация за правилното поставяне на бебето на гърда: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14870 и едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs .

В тази връзка предлагаш ли на Йоан залъгалка?
Позата при кърмене също е от значение – коремчето на бебето трябва да е срещу твоя корем, ушенцето, раменцето и бедрото на бебето трябва да са по възможност на една линия. Също така е добре ти да се настаниш максимално удобно, независимо къде и как, важното е ти да се чувстваш добре. За гърдата, която има чувствителност, би могла да опиташ да смениш позата, при която кърмиш. Много майки споделят, че биологичната поза им е помогнала да преодолеят проблема с разраняването. Ето как изглежда тя  http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html или http://www.llli.org/faq/positioning.html Има и други пози и би могла да експериментираш и да видиш коя от всички пози ще е най-удобна за теб и бебето ти.

Силиконовите зърна, могат да бъдат нож с две остриета – понякога помагат бебето да се върне към гърда, друг път може да се постигне точно обратния ефект, а при някои майки не вършат никаква работа. За това ако прецениш че с тях нещата не се получават по-добре, може да удачно за сега да не ги ползваш.

Споделяш, Йоан е доста поспалив, в тази връзка, колко кърмения успявате да направите за денонощие? Той сам ли се събужда за да се храни или по-скоро ти го събуждаш? Как се държи той след кърмене? Може би тази статия за поспаливи бебета ще откриеш идеи за разбуждане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3137

Какво те кара да мислиш, че не му стига кърмата? Ако е удобно да попитам, Йоан приема ли и други течности освен кърма – вода, чай, АМ? В случай, че се налага да му даваш други течности, как е организирано това спрямо кърменето?

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ако имаш въпроси не се колебай да ги зададеш. Ще очаква отговора ти.

bouquet

Благодаря Айдин,сега яде в 17ч,на следващото хранене ще го пробвам на гърда.Умирам от ужас,че го оставям гладен.
За залъгалките-не давам,това ми е противно.Тълкувам го като отбиване на номера.
Колко кърмения имаме на ден-за това денонощие е ял в 24ч-60 мл кърма от шише,
в 3ч-60 мл АМ,
в 5ч-65мл кърма от шише,
в 8ч-60 мл кърма,
в 10ч- 60 мл кърма от шише,
в 12ч-40 мл кърма от шише+20 мл АМ,
в 14:15ч-30 мл кърма от шише,10 мл Ам,
в 17ч-25 мл кърма от шише,20 мл АМ.

Сама виждаш,че му давам и адаптирано,защото той си остава гладен.Цедя на всеки два часа и половина.Честно,като чета постовете на Гърлинблу се депресирам.Искам и аз така!!!
По принцип го будя,за да се храни,защото той си е поспалив.Нощес се събуди сам след приема на АМ.За да го събудя просто му сменям памперса,говоря му,обяснявам какво правя и така нататък-просто всякакви глупости,колкото да има комуникация.Докато свърша с памперса вече е напълно буден,защото му е неприятно сменянето,въпреки че затоплям мокрите кърпички.След хранене го гушвам с коремче към мен,така заспива и го слагам в кошарата.

Какво друго да кажа?Не знам вече къде бъркам,искам да го кърмя,искам да си суче от гърда,ама със суликоновите зърна е мъка и за двама ни,без тях абсурд да захапе.Нощес четох за една техника,наречена "чаена чашка"-това ще ми свърши ли работа?Страх ме е да пробвам,защото ако пак шурне кръв в устата му....

Здравей **Baby**,
Тревогата, която изпитваш не е необичайна за много майки през първите дни и седмици. Peace Това е част от инстинкта ни да се грижим за новороденото бебе, тъй като то е малко и беззащитно.

Виждам, че си много притеснена относно количествата кърма, които изцеждаш, особено като виждаш други момичета, които пък искат да намалят производството. Всяка двойка майка и бебе са уникални, събитията, които им се случват може да са уникални, хормоналния баланс на всяка жена може да е различен и количествата кърма, които майката прави в даден момент могат да зависят от много фактори. От друга страна бебетата са много устойчиви и наистина в много редки случаи, може да се случи така, че да се окажат недохранени и дори и тогава, при навременно взети мерки те могат да наваксват бързо и всичко да е наред. Всъщност, за да се засити бебето с кърма, въобще не е нужно, гърдите на майката да са винаги препълнени, тежки, да има свръхпроизводство. Напротив, естественото състояние на едни добре лактиращи гърди е те да са спокойни и меки – именно празната гърда, при честа стимулация прави мляко. Също така най-много кърма се произвежда по време на сукането на бебето.

Благодаря за подробната информация относно храненията ви. Вижда се, че твоето бебе се нуждае от съвсем малко добавка от АМ, която е много вероятно да се елиминира съвсем, ако бебето започне да суче малко по-ефективно предимно от гърда. Когато бебето суче от гърда, то може да изсуче много повече кърма, за много по-кратко време, от колкото която и да е помпа или техника за изцеждане на ръка. Тревожиш се, че кърмата може да не е достатъчна, защото не успяваш да изцедиш големи количества. Всъщност има много майки, които въобще нищо не могат да изцедят и въпреки това кърмят бебетата си успешно. Ако съдим само по изцеденото от теб количество(което, както казах не е адекватен показател за реалното производство), то на теб ти трябва още съвсем малко, за да задоволиш напълно нуждите на бебето си. А ако бебето е на гърда, може дори въобще да не се налага да изцеждаш или ако се налага, то да е за кратък период от време.

Чудесно е, че си намерила начин да събуждаш Йоан за хранене. Споделяш, че кърменето вие около 10-на минути с прекъсвания – това всъщност е едно добро начало. Възможно е с времето той да започне да суче по-ефективно и да не изпуска зърното. Също така, някои бебета предпочитат да сучат по-кратко, но на по-малък интервал от време. Така могат да си набавят нужното количество кърма за денонощие, но на по-чести приеми. Ето защо, може да добра идея да вкараш поне още едно две кърмения, чудесно ще е ако успееш да ги направиш между 10 и 12 за денонощие. И по-конкретно какво можеш да направиш и да видиш дали ще е удачно за вас:

- по-често събуждане и кърмене, като ако е необходимо и това работи за вас, малко изцеждане с помпата с цел оформяне на зърното
- когато забележиш, че започва да започва да се дърпа или спира да преглъща можеш да приложиш компресия на гърдата, с която ти да подпомогнеш придвижването на млякото от гърдата, към устичката на бебето. Ето и два клипа с компресия  цък и цък.
-   Когато приключите с първата гърда, ако Йоан не е доволен, можеш да предложиш и втората. Ако все още не е доволен, можеш да върнеш отново на първата, за да изсуче междувременно събралото се количество мляко. След това по твоя преценка можеш да предложиш като добавка изцедена кърма, а ако няма такава, тогава АМ.
-   Изцеждане и на двете гърди след кърменето. По отношение на изцеждането, понякога по-чести изцеждания, но по-кратки като време може да са по-ефективни. За някои майки изцеждането на ръка е по-удобно и по-ефективно.
Можеш да опиташ и техниката на Мармет за изцеждане на ръка.

Палеца и показалеца се поставят на 12 и 6 часа на разстояние 1-2 пръста от зърното. Гърдата се притиска леко навътре към основата и леко се претъркулват пръстите към зърното. Пръстите постепенно се изместват докато се обиколи цялата ареола и се изпразнят всички каналчета. За да се подпомогне рефлекса на потичане е хубаво гърдата да се масажира с кръгови движения, като се започне от горната част на гърдата. Някои майки са открили че редуването на изцеждане с масажиране дава добри резултати – вариант е например изцеждане 7-8 минути, почивка и масаж 2-3мин, след това изцеждане 4-5 мин, отново почивка и масаж и накрая изцеждане за около 2-3 мин.  Това е клип на тази техника: http://www.truveo.com/The-Marmet-Hand-Expression-Technique/id/1286285296.

Прекрасно е, че не даваш залъгалка. Изглежда си много добре информирана относно рисковете от това. Peace

Изглежда със силиконовото зърно ви е трудно. Как се получават нещата, когато се опиташ да изтеглиш, оформиш твоето зърно с помпата? Как се случва кърменето в контакт кожа-до-кожа? Можеш да се опиташ да кърмиш в по-затъмнено и спокойно място или обратното докато кърмиш за негово спокойствие да пуснеш бял шум – сешоар на пример..
Не съм сигурна, че разбирам какво имаш предвид с тази техника за “чаена чашка”. Да не би да става въпрос за хранене с мека чашка, вместо с шише с биберон. Ако е така – това е чудесна идея. Колкото по-малко е използването на биберони(за дохранване или залъгалка), толкова по-голяма е вероятността, бебето по-бързо да свикне с идеята, че храната идва от гърдата на мама.

Ако искаш можем да обсъдим и други начини за алтернативно хранене?

Споделяш, че текло кръв в устата на бебето, можеш ли да бъдеш малко по-конкретна? Ако става въпрос за кръв в кърмата заради разранени зърна, това не е проблем за бебето. Самата кърма се секретира от кръв и линфа.

**Baby**Hug ти си и винаги ще бъдеш прекрасна майка за твоето бебе. Поздравявам те за всичкото стараение, което влагаш и за силната мотивация, която имаш да си кърмиш бебето.   bouquet Дори и сега нещата да не се получават, както си очаквала, не значи, че винаги ще е така. Понякога просто трябва малко повече време, търпение и известна реоарганизация в кърменето. Със сигурност никъде не бъркаш – това, което се случва е, че ти и бебето преминавате през някои трудности. Опитваш различни варианти да се справиш с тях – някои са успешни, други може би не чак толкова и не се отказваш. Всяка двойка майка и бебе вирви по своя си уникален път. Вие трупате опит и знания, с всеки изминал ден. Следваш потребностите на бебето, опитваш да промениш нещата, така както да са най-удачни за вас, можеш да експериментираш с всичко, което твоята интуиция подсказва и да видиш кое работи и кое не. Обикновено с малко повече спокойствие и увереност нещата се подреждат.

bouquet Hug  bouquet

# 667
Честито на всички новоизлюпили се мами! Живи и здрави да са всички мъници!

Simple Smile

# 668
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Аз казах сутринта, че нямам контракции, пък от 11:00ч. като са ме почнали през 15мин...за щастие все още безболезнени и сигурно ще минат, ама то пък човек да не се обади  Laughing

На мен с първото раждане ми падна част от тапата в болницата, но беше толкова малко количество, че в началото дори не се и сетих, че е тя. После като ми спукаха мехура се усетих. Сега ако изпадне сигурно ще изпадна в паника.

Аз също благодаря на Скреч и Aidin за търпението и доста подробните отговори, които дават.

# 669

Плами, айде бе момиче какво стана? Ти да не искаш заедно да раждаме че ме чакаш? Всеки ден ли си на тонове сега?
хахахахха  още сме си 2 в 1 девойката въобще не се е разбързала ,а пък ти ако смяташ да раждаш тука в близките 1-2-3  дни може и да се засечем   Laughing иначе да всеки ден съм на тонове днес даже ги питах навремето като раждах Георги ми бяха включили система за контракции ,та ги питах как стоят нещата с дадената система ама за преносване се смятало от 7 до 10 ден след термина  и трябвало да има  родова деиност (контракции,разкритие)за да ми включат такава система и т.н та седим и чакаме  девойката да си излезе доброволно   Laughing което се надявам силно  да е тези дни  Hug

# 670
Честито на всички обебили се мами. Живи и здрави да са бебоците.
Аз също все още нямам никакви симптоми, така че явно ще си чакам.
Весе, стискам палци всичко да е наред и скоро да се похвалиш Simple Smile
 Hug Hug Hug

# 671
  • Бургас
Плами, каква система оскитоцин ли?

Геро Добрева, вие сте от повече време със свекървата...ние сме женени все пак само от година и не знам как ще е положението след като се роди бебока...затова казвам че ЗАСЕГА нямам забележки и си я харесвам Simple Smile

# 672
Плами е ти ни разби, тъкмо си мислех, че не съм те засичала днес и значи си в болница, а то  Laughing явно и харесва на девойката.
Танче тя на Гери свекървата е Врачанка, а те не са лесни, от опит го казвам  Laughing
Кате то аз така и не разбрах дали имам или нямам безболезнени, ако не болят значи няма да раждам и не ме интересуват  Laughing Почти постоянно ми е твърд корема, и не мисля, че са контракции, не знам и аз какво е това чудо.

# 673
Честити нови бебенца на всички нови мами! Да са живи издрави!

Какво стана, момичета, 7.07 мина, ние сме си тука 2в1. Май така ще си седим. Предишния ми гинеколог все ми разправяше, че бременна неродила нямало, ама започвам да се съмнявам Mr. Green

gery_dobreva, не си само ти. И на мен ще ми е второ раждане, ама все се чудя имам ли, нямам ли контракции. Да не говорим, че това за безболезнените контракции въобще не го разбирам  Embarassed

На мен ми е интересно тези, които вече са родили втори път, дали е вярно, че боли по-малко и раждането става по-бързо или е само мит?
Дано да не е мит, защото аз на тази кълка лежа, дет' се вика Mr. Green

За тапата и аз да кажа (като специалист вече в областта) - това че е паднала въобще не значи, че ще се роди в близките дни. На мен ми падна част от нея в 6-ти месец и от една седмица насам почти всеки ден намирам част от тази гняс като ходя до 00 и нищо ooooh!

За АМ - според мен не купувайте предварително, момичета. Много бързо се стига до него, когато ти е подръка и бебето реве ли реве, но така шансовете за успешно кърмене намаляват и после съжаляваш (поне при мен беше така) Peace

# 674
Ники нещо се губиш днес, да не си родила на 7/7  newsm78
за второто раждане то при вас може да важи, ама за мен не важи, щото трябвало да има разлика от не повече от 5 години ли беше между двете раждания.
го-бори, сандалке дайте по един запис

Общи условия

Активация на акаунт