ВМ-НВХ, част 60

• 42 275
  • 733
  •   1
Отговори
# 450
ioioto0, чудесни резултати!

Приятно да ти е учението ( в което не се и съмнявам ) и да се включваш по-често в темата! Simple Smile
Ще ми е интересно да споделяш интересни неща от следването.

# 451
По повод кърменето:откъде тръгва модата на кърменето на поискване?И каква е целта му?
Защото скоро чух, че твърде е вероятно емоционалното преяждане може да се дължи и на това постоянно кърмене.Т.е., заплаче бебока, щото му е самотно, и хоп-на гърдата.Заплаче, щото му е мокро на дупето, и хоп-на гърдата.Заплаче, щото се е уплашило, и хоп-на гърдата.И то подсъзнателно донякъде свиква, че когато му е тъжно, самотно, уплашено, неудобно, щом се наяде, винаги ще се почувства добре.
Вярно, само предположения, но има логика в това.Бебето не се храни само тогава, когато се предполага, че е гладно, а по всяко време, щом се почувства и емоционално "гладно".И расте с "убеждението", че храната е лек за всичко.
Не е мода кърменето на поискване , а инстинкт. Кърменето по час е сравнително скоро въведено за удобство на майките(да имат повече и конкретно свободно време). Не е точно както го описваш - като му е мокро дупето се подсушава, не се кърми  Laughing И в никакъв случай не е постоянно. Кърмех на поискване, но скоро тя сама си направи режим първо с двучасови, а после с тричасови интервали, а от много малко бебе спеше по цяла нощ. Само периода с никнене на зъбки беше по-труден, но оцеляхме. Захранвала съм я по метода ЗВБ, не я храня под точен час, но в никакъв случай не и безразборно. В резултат сега (а дано и занапред) имам дете, което с удоволствие си хапва месце, зеленчуци, плодове.
Не съм съгласна с тази теория. Преди нашите баби и прабаби да не мислите, че са кърмели под час? А колко дебели, емоционално гладни и хранещи се за успокоение хора е имало тогава?

# 452
По повод кърменето:откъде тръгва модата на кърменето на поискване?И каква е целта му?
Защото скоро чух, че твърде е вероятно емоционалното преяждане може да се дължи и на това постоянно кърмене.Т.е., заплаче бебока, щото му е самотно, и хоп-на гърдата.Заплаче, щото му е мокро на дупето, и хоп-на гърдата.Заплаче, щото се е уплашило, и хоп-на гърдата.И то подсъзнателно донякъде свиква, че когато му е тъжно, самотно, уплашено, неудобно, щом се наяде, винаги ще се почувства добре.
Вярно, само предположения, но има логика в това.Бебето не се храни само тогава, когато се предполага, че е гладно, а по всяко време, щом се почувства и емоционално "гладно".И расте с "убеждението", че храната е лек за всичко.
Основната идея е, че кърмата не засища за х часа, а и мени състава си, т.е. не бива да се очаква детето да е сито 3 часа например след като е сукало.
А и не бива да забравяме, че в началото гърдата на мама е целият му свят, да, там то търси успокоение и сигурност, освен храната. Задоволява и сукателния си инстикт, за който пък има проучвания, че ако не е задоволен, избива към други пристрастености. И това висене на гърдата не продължава повече от месец-два ако изобщо го има.
Тази теория ми е доста невероятна като цяло. Според мен детето се научава да търси комфорт в храната на много по-съзнателна възраст и то с помощта на добронамерени роднини.

Йойото, честито, хубаво е, че ще има един лекар, който е отворен за новото Simple Smile

# 453
Ули, много добре си го обяснила   bouquet

# 454
  • SA
Ули , и аз така  Peace! Много, ама много ми харесват всички, които пишат в темата. Независимо, че имаме различно мнение по някои вьпроси. Приятно, а и полезно е да се спори с умни, интелигентни и добронамерени хора ( независимо дали са кьрмени, или не  Grinning), защото в спора се научават много неща. Пьк и аз се стремя да се придьржам кьм второто споразумение ( Дон Мигел Руис):  Simple Smile
Цитат
2. НЕ ПРИЕМАЙ НИЩО ЛИЧНО

Хората не правят нищо заради теб. Ти не си център на тяхната Вселена. Ти си център единствено на собствения си живот.
Това, което хората казват или правят, е проекция на собствената им реалност.
Когато не приемаш нищо лично, когато проумееш, че животът на другите е резултат от техния избор, тогава ти имаш имунитет срещу мнението и действията на другите и няма да станеш жертва на ненужно страдание.
Пьрво, за снимките сьс семействата. Ето точно австралийското семейство е пример за типичното хранене в Южна Африка. Само дето на тази снимка преобладават някакви кайми, докато тук се набляга на пьржоли, ребра, стекове, изобщо натурално месо, което най-често се купува прясно, или охладено. Това че са дебелички тези австралийци си го обяснявам с храните, наредени вьрху печката и безалкохолните под прозореца. Ако се хранеха само с това, поставено на масата, щеше да е далеч по-добре ( макар и там да има доста картофи ). За Босна и Италия ( Shocked) - прав беше сьседа ни  Joy хляб, хляб, хляб... Германците направо кефят с количествата алкохол ( брат ми като коментирахме каза, че иска да живее в такова семейство  Joy) . Обаче ако ме питат мен, бих искала да познавам семейството от Еквадор и с радост бих им гостувала, макар че сигурно ще се наложи да ям основно банани с моркови. Обаче такива сладури са всички, с толкова щастливи усмивки, че ми станаха любимци от прьв поглед.
Относно кьрменето - по лично мои наблюдения няма никаква врьзка между интелект и кьрмене. Мисля, че за интелектуалното развитие основно значение имат индивидуалните особености ( в голяма степен унаследени генетично) и начина на отглеждане/ вьзпитание на детето. Храненето наистина има голяма роля за правилното изграждането на телесните структури. Но функционирането на мозька ( да не говорим за интелекта) далеч не е свьрзан само сьс структурата му. В такьв смисьл искам да кажа на всички , които не са си кьрмили децата, да не изпитват угризеня. Еднакво умни и интелигентни са децата, отгледани и с кьрма, и с адаптирани млека ( това е личното ми мнение).  Simple Smile Както казва Шоки, по-важно е да се разговаря с децата, да им се четат приказки, да се стимулира интереса им кьм заобикалящата ни среда. Понеже сьм виждала кьрмени до голяма вьзраст деца от Столипиново, които не могат и да четат. Между другото баща ми е кьрмен до 7 годишна вьзраст  Shocked. Е, не беше гений, нормален човек. Ние с брат ми пьк сме яли само кисело мляко( адаптирани млека са ни намирали до 2 месечна вьзраст). Ами не е пострадал интелекта ни ( дано не прозвучи като самохвалство  Simple Smile). Но Шоки,  у нас сьщо беше затрупано с детски книжки, плочи с приказки, даже имахме и много филмчета, които се прожектираха на един прожектор.  Simple Smile
За цените на храната, много пьти сме говорили. Не е толкова скьпо ВМ-НВХ. Изобщо цените са нещо много относително според мен. И човек може да подбере НВ-ВМХ и за по-малко пари. Доста евтини например са яйцата, изварата; пилешки дреболии- дробчета, воденички, сьрца;черен дроб от всякакво естетство, масло, мас... Хората, които считат, че ВМ-НВХ е скьпо, според мен си представят, че на този режим хората изяждат поне по 1 кг месо дневно. Което е доста далеч от истината.
За аспержите - имам сьщото мнение като за стридите ,  Joy, трюфелите, годжи-бери, водорасли и подобни. Храни като храни и ако човек разполага с неограничени финанси, може да си ги купува от любопитство и разнообразие, стига да не си внушава, че са задьлжителни за доброто здраве. Изобщо манията по киноа, елда, годжи-бери. амарант ( даже не знам дали това е правилно Shocked), по-скоро ме развеселява и ме кара да си мисля колко податливи са хората на разни реклами.
Вики, това палмово масло ми изглежда страхотно и бих си го купила, ако го намеря!
О, забравих да спомена и за млечните.  Simple Smile За мен те са просто една храна, която няма и да се поколебая да премахна от храненето си, ако установя, че ми вреди. Сега сьм спряла да ям млечни, поради специфични мои проблеми и изчаквам, за да си направя изводи. Наистина, вкусни са и удобни, особено за междинни хапвания, но и са си все пак храна като храна( не са незменими).
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 12 нови отговора.   Shocked  Е, вие направо ме убихте! Има още да се чете!  Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 22:07 от kameloth

# 455
Нещо броячът на публикуваните отговори се е побъркал Laughing

И ние имахме прожектор, но не ни бяха много филмчетата и това беше много рядко събитие и беше голям празник, защото майка ми можеше и да чете много изразително и като загасяхме осветлението и пуснехме филмчето, а тя започнеше да чете (дори и след като ние вече можехме да четем), ставаше прекрасно, това ми е много хубав спомен Simple Smile

Аспержите и според мен са надценени. А също и артишокът.

# 456
  • Пловдив
ioioto, честито и от мен!Пожелавам ти ученето в университета да ти донесе много радост и приключенски открития! Hug
Fata, Ули, съгласна съм с вас!Катарин, както и с всичко останало, не е важно само какво се прави, ами и как се прави. Кърменето на поискване само по себе си се базира на идеята, че всяко дете има индивидуални нужди, темперамент и според това има различен ритъм на хранене/сън, който майката естествено следва. Тоест основната идея е, че детето трябва да се храни, когато е гладно, а не под час. Друг въпрос е, че някои майки отново изпадат в крайност и предлагат гърда при всеки плач, гък, мрънкане, при удар за успокоение и т.н. Но лично за мен дали една майка постоянно ще запушва устата на детето и на всеки плач ще предлага биберон или гърда, е все едно и също и все не ми харесва. Аз също съм кърмила на поискване. Подобно на детето на Fata, и моето само си направи дневен режим. Но никога не съм предлага гърда за успокоение. Някак инстинктивно усещах кога детето е гладно и кога плаче, защото му е некомфортно, топло, нервно и т.н. Ако се вслушваме в сигналите на бебетата, те много добре комуникират нуждите си.
И на мен ми бяха интересни снимките със семействата и храната им, но все пак това е само едно семейство и не знам дали е представително за основния процент население за дадена нация, така че не си правя кой знае какви изводи за храненето на нациите от тези снимки....
Наистина ни е много приятна темичката, чета всички мнения с удоволствие!  Hug Heart Eyes

# 457
Да, със семействата е много относително. Избрали са някакво семейство, но дали то е типичното за тази държава? А и доколко може в западните култури вече да се говори за типично семейство... освен това за САЩ едното семейство беше с фамилия Фернандес - това малко или много предопределя и избора на храни. Но иначе беше интересно да се види колко различно изглежда храната на семействата в по-развитите страни.

# 458
  • Пловдив
Да, да, а и идеята да се направи такава поредица от снимки сама по себе си е много готина, има над какво да помисли човек...

# 459
  • SA
ioioto,   bouquet, даже и не можеш да си представиш колко много се радвам за теб! Желая ти много успехи  Hug! Ех, някой ден може да си направим и клиника за лечение на метаболитен синдром и диабет( Шоки ще завежда  информационния центьр).  Simple Smile

# 460
ioioto0  Heart Eyesпоздрави и от мен. Значи ще си имаме още доктори в темата супер Grinning  bouquet. Желая ти също да ти е леко следването, да си мотивирана докрая все така силно и да станеш един добър лекар.

# 461
Здравейте, интересни теми коментирате!
За кърменето и интелекта - аз съм на мнение, че няма връзка между двете. Може би кърменето да има други, поведенчески плюсове във времето, но чак интелекта да зависи от него, не мисля. Аз съм кърмена малко, мъжът ми изобщо. Не мисля,че сме тъпи.  Sunglasses

За киселото мляко - да кажа, че мъжът ми доскоро само 0% купуваше, и откакто сравни въглените на едно такова никакво с едно високомаслено, се отказа да ги консумира тези промитите Stop. Те се оказаха с много висок въглехидрати.  Naughty

Имам един въпрос, понеже ми попадна една за отърваване на паразити от тялото - как стои въпросът с този тип хранене и паразитите? Според мен при ВМХ такива няма?! newsm78 Нали всички продукти се подлагат на топлинна обработка? Те съдържат се основно във суровите зеленчуци или къде? Извинявам се, ако е коментирано, или има статия по темата, но не се сещам да съм срещала в последните теми постове по този въпрос.

Йойо, честито! Това ми е като мечта, да се занимавам с медицина, биология. На село се бях научила да меря кръвното на баба ми и дядо ми, само им четях за билки и т.н.  Simple Smile Ние имаме медици в родата, ама залитнах по хуманитарните и социалните науки. Sunglasses

# 462
Лурдес, по въпроса за паразитите официалната медицина по целия свят обикновено мълчи  Laughing Тях или ги няма, или са толкова безобидни, че изобщо не си струва да се говори за това.  Mr. Green Факт е, че всички ги имаме под една или друга форма, при някои хора се активизират (още ми е пълна мистерия защо става така, въпреки около 1 годишно доста сериозно четене по въпроса на книги и статии), при други може цял живот да си имаш личинките в организма и никога да не се активизират до степен сериозни поражения за здравето.
Препоръчвам една тема по въпроса от иначе недолюбвания от мен в много отношения сайт Земя назаем. Факт е обаче, че темите за прочистванията, паразитите, жабуренето с масла и разни подобни природни практики за прочистване и подобряване на здравето са развити едва ли не само там от хора изпробвали ги и си струва да се прочетат:
http://www.zemianazaem.com/archives/162
Ценни са най-вече коментарите под статията, в която хората описват личен опит.

Оттам се запалих аз да се жабуря с кокосово масло и след около 4 месеца упорито жабурене, имам много добри резултати по отношение на рецесия на венците ми, кървенето изчезна и т.н., да не се отплесвам. Обаче периодът съвпада с ВМ-НВХ хранене, така че като един истински фен на нашия режим допускам, че това също има значение за подобрението на тъканите на венците ми, за голямо съжаление на зъболекарите ми обаче  hahaha hahaha hahaha
Мисълта ми е, че насоките за хранене във въпросния сайт не ме кефят особено, но статиите за пречистването си струва поне да се прочетат.

Също така май единствените книги, заслужаващи внимание по темата, които съм чела, са на руснаци: Елисеева, Малахов, и подобни. И двамата са популярни с нетрадиционните си методи за лечение на онкологични и подобни заболявания, обичани и мразени, истината още не съм успяла да я открия за себе си. Опитвам се да не изпадам в конспиративна истерия как умишлено ни заразяват чрез месото, рибата и т.н. с цел да контролират съзнанието на масите. Но не го и изключвам също  Laughing Laughing Факт е, че след прочистването ми от паразити, досега 2 пъти провеждано (орехова настройка+карамфил+пелин), с моето здраве се случиха грандиозни положителни промени, навеждащи ме на мисълта, че съм имала някоя и друга животинка, живееща си в мен тихо и кротко.
Само че заразяването става ежедневно, реално от почти всичко, не само от храната, дори като си ходиш по улицата и не знаеш върху какво стъпваш, какво отнасяме вкъщи с обувките, пазарските торби със зеленчуци и т.н. С майка ми се бъзикахме, че по-скоро ние заразяваме домашния ни котарак с паразити, носейки спорите на гадинките отвън, отколкото той нас. Само дето на него цял живот сме му давали на 3 месеца противопаразитни хапчета, а аз самата си направих прочистване за пръв път в живота си едва наскоро.Прочистване се прави на цялото семейство едновременно, иначе няма много смисъл, защото постоянно се самозаразяваме. Най-честите методи за заразяване са чрез питейната вода, по въздуха се носели личниките на паразитите, неизмити салати, плодове, какво ли не. То е ясно, че няма да спрем да пием вода, нито да дишаме, от истерия по въпроса също няма много смисъл. Може да се прочиства регулярно организма, да се стремим към висока хигиена и т.н., но не и да се избегне досег на 100 % с паразитните личинки, освен ако не се затворим в някаква капсула и нямаме достъп до околната среда по никакъв начин.
Храня се по нашия режим от 1-ви януари тази година, не съм забелязала по някакъв начин да ми е повлиял по отношение на заразяването с паразити, то не, че с просто око можеш да разбереш, че си се заразил де  Laughing Но реално навсякъде пише, че те се хранят основно със въглехидратна храна, дори има методи за изчистване, звучащи абсурдно:
Скрит текст:
пиеш 50 грама много сладък ликьор, изяждаш 1 шоколад, това около 1 часа през нощта, в 2 е най-активното време за паразитите в организма... Половин час след ликьора пиеш очистително с бързо действие от рода на английската сол и чакаш да подейства. Целта била сладкото да привлече паразитчетата да се появяват в червата, защото имат навика да се крият из органите. От алкохола частично се напивали и след изхождане се изхвърлят извън тялото. Така се елиминират възрастните индивиди, за личинките има други методи за премахване.
За пръв път, когато прочетох точно този метод за прочистване с ликьора, помня, че доста се смях.

С две думи, според мен нашият режим не само не предполага по-голям риск от заразяване с паразити, ами даже напротив.
Освен ако не се изхранваме с неизследвана сурова риба и месо разбира се, тогава рискът нараства наистина много.
Не съм специалистка по въпроса, просто се наложи да се занимавам с темата за паразитите покрай болен близък роднина с неясна диагноза и медицината не ни помогна много, та се наложи пак да търсим методи от майката Природа и така стигнахме до паразитния въпрос и четенето на оскъдната информация по въпроса.

Момичета, нямам време напоследък от работа и учене дори да ви следя редовно, но съм режимна.
Вече не отслабвам, но започнах да тренирам, вдигнах съответно и калориите и май имам наченки на мускули  Laughing Laughing На 55 кг. изглеждам по-слаба, отколкото преди на 51, хрупайки по 2 кг. ябълки  + 2 купи елда, киноа, и разни подобни "божествени" храни.  Hug Hug

# 463
Благодаря ви много  Hug
Много сте мили  всички,а темата ни наистина си е страхотна
 bouquet   bouquet   bouquet

# 464
  • В Балкана
ioioto0, честито!
Хубави студентски години .. и дупе да ти е яко.  Mr. Green
Къде ще учиш?

И аз съм на мнение, че косата ти ще започне да се оправя.. Хич не трябва да се подценява стреса.  Peace Бях споменала, че "ослепях" буквално за един ден. Беше лятото между 7 и 8 клас, и моето кандидатстване... Наред с други фактори и събития от тези дни..
Може да пробваш да се мажеш с чесън и/или кокосово масло. Не помня дали си казвала, че го правиш.

Благодаря за всичко написано!   bouquet
Много ми се иска някой да ги събира тези мнения, за да не се губят из темите, защото са много ценни.

Общи условия

Активация на акаунт