ВМ-НВХ, част 60

• 42 268
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
Скарана съм със солта аз. Консумирам я умерено.
Може да е от плодовете (динята). Ще разбера. Hug

За паразитите и аз се зачетох в едни линкове тук, които сте споделили.
Не съм се замисляла казано честно за тях, докато един доктор, или лечител, или и аз не знам какъв беше спомена в едно предаване по ТВ, че се хранели с глутена. Имаше предвид - бактерии, гъбички, паразити и затова хората сме боледували, защото се храним неправилно.
Та затова по-назад в темата попитах, какво мислите за връзката глутен=паразити, бактерии, гъбички?
Не знам дали е вярно това, което казва, но също спомена, че пак заради консумацията на глутен и увеличаването на тези паразити, гъбички и бактерии, които се заселвали в органите и де факто органите се разболяват, та най-често се отключвали автоимунни заболявания, диабет, улцерозен колит, хипо и хиперфункция на щитовидната и т.н. и т.н.
За възпаленията в щитовидната обясни, че причина са пак бактерии и един вид трябва да ограничим глутена.
За Диабета обясни, че като се натрупал глутена, черния дроб не може да функционира правилно, от там се нарушава метаболизма, ако продължим с глутена и в последствие се стига до диабет.
Говоря лаишки, ще ме извините, но не помня медицинските термини и обяснения. Казвам го най-простичко.
Само това запомних.

Редактирам се, да покажа на какво попаднах:
http://www.puls.bg/health/highlights/news_13656.html

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 09:26 от Merelenda

# 496
Проблемът с глутена не е съвсем ясен, т.е. не е ясно по какъв механизъм влияе и дали точно и само глутенът, или дали няма и други вредни вещества в съдържащите глутен храни (зърнените). По същия начин и за казеина в млечните, защото казеинът наподобявал по структура глутена. Най-често срещаното обяснение е, че под влияние на консумация на храни с високо съдържание на фибри и фитинови киселини (това са най-вече пълнозърнестите, бобовите, ядките и семената) се нарушават връзките между клетките на чревната лигавица. (Тук моля за извинение, ако обяснявам неточно Embarassed) Резултатът е, че лигавицата става по-пропусклива, което значи, че през нея в кръвта проникват и по-големи молекули, които не би трябвало да достигат до кръвта, а трябва да си остават в червата и да се изхвърлят. Такива по-големи молекули са и глутеновата, и казеиновата (отново се извинявам, ако не е точно така, но така съм го разбрала). И като проникнат тези молекули в кръвта, където по начало не им е мястото, имунната система реагира на тях и е възможно да се получи автоимунно заболяване. Явно чувствителността на хората е различна, а това зависи от ред фактори, вкл. гени, ниво на вит. Д (той като цяло действа защитно на организма за много от функциите му). Евентуално нарушена от много антибиотици чревна флора също може да влияе отрицателно и да способства за автоимунната реакция.

# 497
Мерси, Cioccolata.  Simple Smile

kameloth, като заговорихме назад в темата за ЛДН, та щях да ти показвам доктора, който съм намерила. Понеже в темите за ЛДН се лекуват сами, а мен ме е страх да предприема тази стъпка, та като намерих този доктор се замислих много.
http://www.alphamedica.eu/
Най-вече ме заинтригува имунотерапията с антитела, където е описано, че се лекува моето заболяване.

# 498
  • SA
Merelenda, за този лекар сьм чувала и аз, мисля, че неговата сьпруга беше писала преди време в темата на Пинко. Всьщност аз и не знам друг в Бьлгария официално да се занимава с лечение с ЛДН. Прочетох в сайта от линка за тази имунотерапия с антитела. Не бях чувала за този метод, но и от обяснението, което е дадено там, не ми стана сьвсем ясно как точно се вьздейства на автоимунния процес и как тези отделени при хемолизата антигени се преврьщат в анти-антитела.
За ЛДН, при хората сьс заболявания на щитовидната жлеза наистина могат да вьзникнат по-особени проблеми, ако например са на хормоно-заместителна терапия, защото сьм чела за случаи, при които с леченето се подобрява образуването на хормони от самата жлеза и допьлнително приеманите хормони вече могат да предизвикат симптоми на предозиране ( това за Хашимото най-вече вьв фаза на хипотиреоидизьм). При Базедова болест пьк си представям нещата точно по обратния начин- при нея антителата , които се свьрзват с жлезата ,стимулират продукцията на щитовидни хормони. Ако лечението с ЛДН успее да намали образуването на тези антитела ( както се твьрди), то би трябвало и тази стимулация да намалее и щитовидната жлеза да намали количеството на синтезираните от нея хормони. Тьй че наистина е по-добре леченето да се провежда под лекарско наблюдение.
Но реално погледнато, поне на мен това лечение ми изглежда разумно от гледна точка на това, че е насочено кьм подтискане на автоимунния процес и образуването на автоантителата. При това е лечение без особено тежки и значителни странични ефекти( особено ако се сравни с другите алтернативи - кортикостероиди, цитостатици). Сьщо така е и доста евтино -  една опаковка от 130 лв. стига за 1 година. Поради тези причини и аз преди няколко години реших да лекувам така артрита, който ми се появи на прьстите на рьцете ( между другото наскоро ми се мярна една статия на Марк Сисьн, че имал точно сьщия проблем преди време и имаше обяснения, че го свьрзал с употребата на глутен. Но не запомних заглавието на статията и сега не мога да я намеря, а ми се искаше да я прочета още ведньж  Embarassed). При мен ЛДН имаше отличен ефект и абсолютно никакви странични ефекти. Да не говорим колко радостна бях, че успях да си спестя използването на разни нестероидни противовьзпалителни, имуносупресори и т.н.
За глутена - точно такива хипотези и аз сьм чела, Шоки. Сьвсем правилно си ги описала. При мен например този артрит се появи точно след 1-2 годишен период, през който направо се бях вманиачила в предпазване на кожата си от сльнце, та дефицитьт на вит. Д сьс сигурност е имал отношение.
Цитат
А на мен ми е много смешна дискусията за паразитите
Виж сега за какви прочиствания става вьпрос при някои:
Цитат
Здравейте включвам се и аз като човек поела по пъти на прочистванията - преди повече от половин година спрях месото  - след това направих едно пречистване на слуз с хрян и лимон, зимата почивах ,след това направих тройчатка с орех, карамфил и пелин за паразитите - сега ми престой пречиставне на стомаха и микровласинките на червата - след 2 седмици на черния дроб и след това леко гладуване с кленов сироп и мисля да посрещна лятото заредена с енергия
А това твьрдение е направо култово!
Цитат
Паразитите обожават сладкото. Общо взето се счита, че когато ви нападне глад за шоколад вечер, това е гладът на паразита, не идва от вас.

# 499
kameloth , благодаря за мнението ти. Ще помисля и ще реша.  Simple Smile
Ако случайно пак намериш това за глутена, да не забравиш да споделиш!

Ох, това гладуване и пречистване не е за мен. Не съм се замисляла никога да правя нещо подобно.
Не знам какво чистят и какво излиза. Бях чела веднъж за изкарване на някакви жлъчни камъни или от черния дроб ли беше, какво беше, но някак анатомично не можах да свържа нещата.

# 500
Здравейте, момичета.
Аз откакто започнах режим април, оттогава се опитвам много да чета и да се интересувам,и искам всичко да пробвам, ама трябва време.
Скоро смятам да проверя нещата за прочистването, най-вече заради здравословни ползи.
 Преди ме беше страх да пробвам, защото при един опит за лунна диета, някъде следобед припаднах, и ходих в спешното. Лекаря ми се скара, че се връзвам на всякакви диети и гладуването е много опасно. Обаче, тогава пушех и си мисля, че това е най-вече причината. По принцип, не мога и да пропускам хранене, защото ми причернява. Според вас дали ще се справя? Все пак съм решила първо да чета, а после да пробвам...
Включих се към темата с един по особен въпрос, ама се запилях... Whistling
Тъй като има лекари, а и може да има нещо общо режима, както и има много запознати с хормоните, а аз не съм, ще питам тук.
Преди време при гин.преглед ми откриха фоликули, за които при предписаха логест да пия.
Изпих първата опаковка, като страничен ефект бяха болките в гърдите, но си трая(търпи се) . Като спрях опаковката имах кървене 3 дни. Започнах втора опаковка и на 10-то хапче имах кървене отново т.е. 3 дни отново съм в цикъл.Продължавам да пия хапчетата. Какво е вашето мнение? И извинявам се , че не е по темата, но храненето като че ли е в основата на всичко?

# 501
  • SA
brilqntina, ако от 2-3 месеца си на ВМ-НВХ, според мен изчакай с тези гладувания и пречиствания, особено щом ти прилошава при по-дьльг глад. Когато тялото е добре адаптирано кьм горене на кетони и мастни киселини, то и гладьт се понася много по-лесно. Аз напоследьк си правя безпроблемно 10 километрови преходи по стрьмни терени, без да сьм яла нищо от предишната вечер. Нито глад, нито прилошавания чувствам.  Simple Smile
Сега за тези фоликули - предполагам са т.нар. функционални кисти , или "задьржани фоликули", както ги наричат, заради което са ти предписали противозачатьчни за няколко месеца. Такива нерегулярни кьрвения в пьрвите месеци са често срещано явление при приемането на противозачатьчни и не трябва да те тревожат. Неприятно е много, но си продьлжавай хапчетата. Дано скоро ти изчезнат тези кисти и да няма нужда да ги пиеш!

# 502
Прекаляващите с пречиствания и гладувания според мен имат психологичен проблем. Пречистването придобива морален характер, чисти се "грехът", не напразно в повечето главни религии има елемент на постене или ритуали с вода.

Според някои психолози с такъв ритуал (дори и външно да приема формата на грижа за здравето) се намалят чувството за вина от минали постъпки, опасенията за лош късмет, съмнения относно скорошни решения. Пречистванията намаляват в късметлийски периоди от живота и след като си направил нещо героично.  Whistling

Малко се отклонявам при темата, но познавам някои залитнали в тази посока, всичко трябва да им е чисто и подредено, дори органите. До обсесии се стига... знаела ли съм аз какви гадости има в мен и с една такава физиономия на отвращение... а ако вземат да разкажат и какво са вадили от тялото си едно удоволствие се усеща в тона. Rolling Eyes Някои на свети мощи са заприличали - вегани, суровоядци, и пак се пречистват от неизвестно какво. Трябва да се внимава с такива практики, увличат.

# 503
Някои на свети мощи са заприличали - вегани, суровоядци, и пак се пречистват от неизвестно какво. Трябва да се внимава с такива практики, увличат.
Тъкмо щях да пиша това, че хората, които се прочистват отбелязват, че не ядат вредното месо, мазнотии, а ядат все пълнозърнести храни и полезни плодове и зеленчуци. Та чудя се, какво чистят тогава и защо все пак излиза нещо за чистене, щом се хранят толкова здравословно?!  Simple Smile
Както и да е.
Мания яко има тук, не само в прочистванията, не само в храните, но реално искам да ми докажат, че ще живея 100 години така и органите им функционират пълноценно, пък може и да им повярвам!  Simple Smile
И забелязвам и друго - едни спазват режим година, две, после минават на друг режим, после скачат на поредната мания и след време се озовават в изходна позиция - това съдя по прочетени мнения подобни на:  "Бях на 90 дневна диета 2 пъти. След това напълнях ( неизвестно как), после минах на Дюкян, щото трябваше до морето да сваля еди си колко килца. После след година се оказва с 10 кила отгоре и търси следващия режим или диета, които да опита. Естествено, докато човек е режимен ходи и обяснява на всички, как живее, колко е здравословно, колко е полезно, но истината за мен е, че той самият не го е приел и не е мислел да му стане начин на живот, а просто да свали дадените килца. После се увлича пак по всичкояденето и нещата се връщат в началото"
В мания не мисля да изпадам, нито да "проповядвам на хората", коя храна е вредна, коя полезна. Спрях се на този режим да опитам. Все още не съм стриктна. При мен плавно преминават нещата. Не казвам, че ще успея задължително. Килцата не са ми главна цел. Но не мисля да убеждавам някой как да се храни и какво да прави. Имат си глава на раменете, да си преценяват и да си отсяват сами.
Диети не съм пазила. Отскоро се оглеждам за тези режими, заради здравето. Наясно съм, че ако постигна успех и искам да съм здрава, то това трябва да стане начин на живот, за да не се окаже, че съм от онези: "Преди години опитах това, после качих 20 килца, сега минавам на поредния режим/диета, че имам да свалям"

# 504
Благодаря ти, Камелот.
 Успокои ме по моя проблем. И аз се надявам след някой друг месец да не ми се налага да прибягвам до хапове и да си свършат работата поне  Praynig .
Съгласна съм и с, Негативна . Увличат тези неща, допреди известно време изобщо не знаех каква храна ям...в коя какво се съдържа. Смеех се на тези, които не ядат сума ти неща  Peace , но сега и аз станах така. Роднините ме гледат странно, на работа също... Казват, че прекалявам.
Е, не искам така да стане, но не искам  и вече да си затварям очите, примерно за газираното, хляба, захарта. Ще продължавам да ви чета с интерес, благодаря ви за мненията.  Simple Smile

П.П. Пример, моя шеф закусва с 4-5 бр. балканчета, изпива си сам 2 литра газирано, друго не яде до към 17-18 часа. Вечерта не го знам какво яде, всеки ден ми опява, че хляба е много важен и без него не може.И, ей такива хора ми дават акъл  Simple Smile

# 505
( между другото наскоро ми се мярна една статия на Марк Сисьн, че имал точно сьщия проблем преди време и имаше обяснения, че го свьрзал с употребата на глутен. Но не запомних заглавието на статията и сега не мога да я намеря, а ми се искаше да я прочета още ведньж  Embarassed).

Кам, Osteoarthritis is Not Your Destiny
"Gluten is Poison" Mark Sisson Interview

# 506
  • SA
ГАЛИ_ГЕ, много ти благодаря!  Hug Ще ги изчета тези статии сега по-задьлбочено, а сигурно има и интересни коментари кьм тях!

# 507
Момичета, какво кокосово масло за ядене ползвате и откъде го взимате? Намерих из нета това:

http://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0 … _D0_BB_D0_BE_20-s

# 508
Кокосово масло има в биомагазините, а може и да се поръчва - и от България, и от Iherb, а сигурно и от други сайтове. В Пикадили и в някои други магазини продават едно на Рапунцел, което било био (200 грама за около 9 лв), но то също е обезмирисено и макар че става за готвене, няма аромата на натуралното.

# 509
Cioccolata мерси!   bouquet
Това в Зоя-та добро ли е?

Общи условия

Активация на акаунт