ВМ-НВХ, част 60

• 42 209
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
Аз и крем за лице вече не ползвам, освен ролка за около очите.
То излиза, че колкото повече се грижиш за кожата си, толкова повече си вредиш  Rolling Eyes  Като под грижа имам предвид да ползваш обикновен (и уж задължителен) крем за лице. За сега съм си намерила възможно най-оптимален вариант без консерванти и излишни химии, но... нямам навика да се мажа ежедневно.

# 691
  • SA
За мен основната грижа за кожата включва предпазването й от силно сльнце, вятьр и други влияния на околната среда + спиране на цигарите ( и изобщо избягване на цигарен дим). Това са два от най-силните фактори, които я увреждат и предизвикват стареене.

# 692
Д-р Холик, който е от най-запознатите с вит. Д, препоръчва да се седи всеки ден на слънце, по възможност по бански или с минимално облекло, в обедните часове, за минимум 50% от времето, което ни е необходимо, за да изгорим. Т.е. ако някой изгаря след 30 минути, да стои всеки ден поне по 15 минути на слънце с минимум дрехи и без никаква защита. После вече да се маже или облича. Това са неговите препоръки, а общо взето май на всички учени, които се занимават с вит. Д, са същите. Важно е и поне част от тялото да вижда слънце, не само лицето и части от крайниците, но в града наистина не е толкова лесно.

Всички са категорични, че най-добре е вит. Д да се набавя от слънцето. Но ето, че се оказва трудна работа това в София в днешно време. А и Лазар е седял по къси гащи всеки ден в парка. Аз не мога да седна по къси гащи, извинете Crazy И въпреки че е седял по къси гащи и си го е бил поставил за цел, въпреки това слънцето не му е било достатъчно, за да си поддържа нивото на вит. Д. А е от огромно значение да не спада прекалено много нивото. И затова явно днешният човек има нужда и от вит. Д като хранителна добавка - условията на средата вече не позволяват да си набавяме витамина само от слънцето. Лично мое мнение.

Освен това помислете, че ъгълът, под който падат лъчите, не е подходящ през поне половината от годината. Ако през лятото сме успели да си набавим достатъчен запас - ОК. Но и през лятото вероятно не успяваме. Тогава през зимата задължително ще настъпи дефицит. Затова и спада имунитетът тогава и започват грипове. Rolling Eyes

# 693
  • София
Според мен това със силното слънце, озонови дупки и прочие дивотии са само трикове.
За да се продават безумните мазила, кремове, лосиони и прочие козметики.
+1
Освен това по последни данни озоновата дупка намалява, а според доклад на Световната метеорологична организация и Програмата на ООН за опазване околната среда:
"се очаква озоновият слой извън полярните пояси да се възстанови до нивото преди 1980 г. в някой момент преди средата на този век"
Тоест както при всяко друго нещо паниката ни е в повече.

Също така не смятам, че слънчевите алергии (с каквато и аз се сдобих) са резултат от по-силното слънце, а са по-скоро следствие на увеличената честота на алергиите като цяло.

А иначе аз не използвам фактор по-висок от 20, няма смисъл просто да прекалявам с химиите, а като защита разликата е минимална. Другото на което държа е UV филтърът ми да е минерален. Но така или иначе слънцезащита ползвам само при екстремни обстоятелства.

# 694
Според нашия хомеопат съвременният човек има нужда от вит. Д от септември до май - поне аз така го разбрах. А през лятото - да се прекарва достатъчно време на слънце след 11 часа.
Добре, че спрях цигарите преди години, но наистина ми се отрази на кожата. А иначе си е и до ген в голяма степен това да си младолик.

# 695
  • В Балкана
А Шоки, един тъп въпрос от мен - тези добавки вит. Д - синтетични ли или са извлечени от нещо.  Embarassed

Аз обаче категорично няма да стоя целенасочена в обедните часове на такова слънце, без значение, кой го препоръчва. Не ми харесва, не се чувствам добре, заболяваме ме главата и ми става лошо. Предпочитам ранните и следобедни часове. Пък щом така или иначе е трудно набавянето на вит. Д от слънцето, то няма и смисъл да си го причинявам, измъчвайки се.

# 696
Не знам как точно са получени добавките Embarassed Знам, че формата D3 (холекалциферол) е тази, която синтезира и човешкият организъм (водят я натурална) и затова е по-препоръчителна от наистина изкуствено синтезираната D2 (ергокалциферол). Меркола пише, че D2 се получава чрез облъчване на гъби и растения (сигурно със специална лампа, както може и при хора да се прави такова облъчване през зимата) и освен това е по-неефективна в организма. Ето тук малко: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/23/or … in-d-mistake.aspx

That said, based on the most recent research by GrassrootsHealth—an organization that has greatly contributed to the current knowledge on vitamin D through their D* Action Study—it appears as though most adults need about 8,000 IU's of vitamin D a day in order to raise their serum levels above 40 ng/ml.4 For children, many experts agree they need about 35 IU's of vitamin D per pound of body weight.

What this means is that even if you do not regularly monitor your vitamin D levels (which you should), your risk of overdosing is going to be fairly slim even if you take as much as 8,000 IU's a day. However, the only way to determine your optimal dose is to get your blood tested regularly, and adjust your dosage to maintain that goldilocks' zone. - тоест дори да не се изследваме периодично, доза от 8000 единици/ден е най-вероятно безопасна и дори необходима, за да могат да се постигнат нужните нива.

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 17:26 от Cioccolata

# 697
Момичета, от Зоя.бг ли си купувате кокосовото масло ?

# 698
  • В Балкана
Шоки, тенкс!   bouquet
Аз с моите евентуални 1 000-2 000 единици, съм за смях.  Laughing

Svetlana_ от iherb.com - http://www.iherb.com/search?kw=coconut%20oil&sr=4&cid=35 … #cid=3500&p=1

# 699
Рейнчо, ако те е страх, се тествай. Peace

# 700
  • София
Хихих, и аз с моите 2000  Laughing

Аз от Зоя купувам понякога, като ми трябва по-спешно.

# 701
По темата за витамин Д - ендото ми твърди, че Вигантола не е крайния продукт, а за да се усвои организмът трябва да го преработи. Аз пих такъв 2 години подред, защото имах много ниски стойности, граничещи към 0. Ефект нямаше. Сменихме с готова форма на витамин Д, който не трябва да се преработва и за по-малко от година нещата се наредиха.  Peace
Има прекалено много инфо какви са страничните ефекти от предозиране и т.н. и според мен това плаши хората от идеята да приемат витамин Д чрез добавки. Радвам се, че вече започнаха да излизат статии за това, че той може да бъде от голяма полза и е много необходим! Grinning
За протокола - аз като застрашена от липса на този витамин през зимата пиех по 5000 IU, а през лятото 2400IU дневно, докато го вкарах в норма. Сега нормата ми е 5000 IU в 5 дни от седмицата зимно време и 1200IU всеки ден или 2400IU в 5 дни от седмицата през лятото. Естествено ако съм била цял ден на плаж или поне 2 часа без фактор съм се излагала на слънце през лятото, пропускам дозата.  Wink
Наплашена от страничните ефекти не давах на мъж ми, за да не му увредя бъбреците и всичко друго, дето пише из нета. Резултатът беше, че сега той има недостиг и трябва да суплементира.  Laughing

# 702
Благодаря, ама аз с iherb.com не мога да се оправям  Embarassed
Ще разгледам в Зоя - предполагам, че стават  Peace

# 703
Сменихме с готова форма на витамин Д, който не трябва да се преработва и за по-малко от година нещата се наредиха.  Peace
Може ли да дадеш линк за този продукт?

Svetlana, аз видях кокосово масло във Фантастико и в Хит.

# 704
  • SA
Аз вече от няколко месеца пия Вигантол по 7000 UI дневно. Само трябва по-нататьк да намеря кьде да си изследвам нивото.
Активната форма на вит.Д в организма се казва Сalcitriol. Такьв е препарата Rocaltrol например, който се дава на болни с бьбречна недостатьчност. Всьщност вит.Д след като се образува в кожата ( или приеме чрез храната) се преобразува няколко пьти - пьрво в черния дроб, после в бьбреците, докато се превьрне в активно вещество, което осьществява дейността си.

Общи условия

Активация на акаунт