ВМ-НВХ, част 60

• 42 849
  • 733
  •   2
Отговори
# 135
За млечните и остеопорозата има много статии, и аз съм чела че се отхвърлят млечните, да се яде сусам и не знам още какво си. Също така съм на мнение, че това е заболяване на развитите страни - липса на движение, затлъстяване и т.н. Като цяло азиатците не са дебели като западноевропейците например. А в Щатите пък да не говорим за каква застоялост говорим.
Но не съм медицинско лице и нямам идея конкретно каква е причината, яденето или неяденето на млечни.

# 136
За остеопорозата го споменах поради друг повод. Помня при Емилова а и на други места четох преди, че млечните вместо да доставят калций в организма го извличат и затова не са полезен източник. Което не го вярвам много, защото навремето хората не са приемали добавки, яли са много млечни, и не са имали остеопороза. Поне в нашето село Simple Smile))
Така че явно не само млечните са виновни.
Например вчера намерих прясно козе сирене, божествено, в едни малки кутийки изядох снощи около 300 грама, хем беше бая солено, очаквах сутринта да съм подута, чудо станах с 5 и кипях от енергия. Според мен са добър източник на мазнини, и особено лятото, добре понасят. Особено с яйчица  Heart Eyes

# 137
Абе, и аз чета, уж. Много работи се пишат. Споделям моя опит. Причините за остеопорозата, а и за други болести, едва ли е в яденето или неяденето на някаква храна. Яжте, това което харесвате и ви кара да се чувствате добре.  Hug
Joya, чакам сега от едно място истинско козе сиренце, много добре ми действа. newsm26

# 138
Да, причини може да има много, но специално за остеопорозата поне няколко възможни причини са ниско ниво на вит. Д и ниско ниво на вит. К2. Магнезият също има значение. Един друг минерал (силиций) също - той се съдържал в люспите на доматите, чушките и краставиците, освен на други места. А приемът на калций специално от млечни не е задължителен. Спокойно може да става от растителни източници или евентуално с малка добавка от смлени яйчени черупки. И тези количества калций, които се дават като необходими (поне 1 грам на ден), всъщност целят да се усвои поне малкото необходимо количество - 300-400 грама, защото калцият не се усвоява добре въпреки високата консумация на млечни в западната култура. А не се усвоява добре по ред причини - и малко излагане на слънце (оттам нисък вит. Д), и недостатъчен прием на К2 (защото вече липсва в маслото и млякото, а явно не се ядат достатъчно гауда, бри и други сирена, които го съдържат, а не се яде и ферментирала соя), и прекомерна консумация на фитинова киселина от пълнозърнести продукти. А сигурно има и други фактори за слабото усвояване на калция. Но калцият не е единственият необходим елемент, има и други, които са по-ключови, защото калций се набавя лесно, особено с млечните, а другите елементи се набавят по-трудно.

Аз не казвам да не се ядат млечни. Казвам всъщност точно същото като Камелот - че има хора, на които определено не им понасят, има хора, на които им влошават състоянието, но не толкова силно, и има такива, на които им понасят абсолютно перфектно. Но и това е индивидуално. Може би е въпрос на адаптация да понасяш добре млечните - адаптация, която се е случила назад в поколенията, но не във всяко семейство.

А една причина да не понасят глутенът и казеинът на много хора е, че се е активирала автоимунна реакция. Защо се активира - пак не е напълно ясно, но се знае, че ниският вит. Д има роля. Тогава човек е по-уязвим към увреждащи фактори, които могат да бъдат и висок прием на омега-6, и висока захар/инсулин, и антибиотици, и други кой знае какви. Но в такова уязвимо състояние организмът в един момент достига точка, в която реагира бурно на първия изпречил се "вредител". А това може да бъде глутен, може да бъде казеин, може да бъде и нещо друго. Така си ги обяснявам аз нещата. И дори не е нужно да се развива чак автоимунно заболяване, а може например да се развие алергия, астма.

# 139
Да ви кажа какво спретнах сега, докато е още хладно. В робота смелих суров патладжан, свински врат, люти чушки и няколко яйца. Изпекох във форма за мъфини. Страхотни кюфтенца.   chef

# 140
Звучи добре! С тиквички си струва да се пробва (не обичам патладжан Embarassed) Simple Smile

# 141
Звучи добре! С тиквички си струва да се пробва (не обичам патладжан Embarassed) Simple Smile
Заредила съм и тиквички. Утре са те наред . Simple Smile

# 142
Това с глутена малко на мода ми намирисва... Преди години въобще не се чуваше за такава непоносимост, а в последно време имам чувството, че буквално всеки втори избягва глутена. Потърсих някакви статистики за разпространеност и ми излезе, че 1 на 133 души реално има непоносимост, което не ми се струва хич много. На други места се споменава за 5-10% чувствителни. newsm78

Напоследък си мисля, че от много четене какво е полезно и какво е вредно се получава отрицателен психически ефект и храни-ноцебо... Чел си например, какво съдържало прясното мляко, прежалваш се веднъж да пийнеш и тъй като вече възприемаш тази храна като отрова, тялото ти реагира на мислите.

# 143
Тази цифра 1 на 133 е за хората с цьолиакия - това е най-тежката форма на глутенова непоносимост. Отделно има доста по-висок процент хора с леки храносмилателни неразположения от глутен. И отделно има неизвестен процент (но се предполага, че е висок) хора, които се влияят от глутена, т.е. чувствителни са, но не проявяват стомашно-чревна симптоматика, затова и не свързват симптомите си с глутена, но когато го изключат, виждат подобрение. Вкл. при автоимунните заболявания е установена връзка. Но важи същото - пробвай да го изключиш за 3-4 седмици, после го включи пак. Ако реагираш с каквато и да е негативна реакция - може да е храносмилателна, но може и да са болки в ставите, раздразнителност, умора, обрив, сърбеж, акне, мигрена или просто силно главоболие, или нещо друго, значи вероятно имаш непоносимост. Разбира се, може да се повтори експериментът по-нататък - изчакваш още няколко седмици без глутен, после пак го въвеждаш. Ако пак реагираш негативно със същата реакция, вече е доста сигурно, че глутенът не е подходящ за теб.

# 144
Cioccolata   bouquet Благодаря за пояснението.

Хубава вечеря си спретнахме вчера, ако някой си търси идейки... Пилешки шишчета с гъбки, чушка, тиквичка, лук, намазани с масло.

# 145
Шишчетата са класика Simple Smile

# 146
Абсолютно и аз съм на мнение, че е индивидуално, на някои млечните не им се отразяват, на други не толкова. 

Ммм, шишчетата звучат адски добре! Как ги приготвихте, във фурната ли печени?

# 147
Да, на фурна бяха.  Simple Smile Станаха много бързо.

# 148
по любимата ми тема:глутена
преди не е бил толкова много
тук на един хлебар (от архивите взел зърна и сам си засял жито) му забраниха да продава хляба си,защото "не отговаря на задъжителния минимум глутен"
максимум няма
и глутен се продава свободно
ми така де,с малко усилия бухнал хляб Wink

# 149
Чела съм, че преди глутенът е бил повече в пшеницата. Сега се слагат какви ли не добавки и набухватели, за да се достигне стандартът за минимум. Точно тази химия може да е причина за алергиите. А непоносимост към глутен се установява със специални тестове, гледах едно предаване.

Общи условия

Активация на акаунт