ВМ-НВХ, част 60

• 42 536
  • 733
  •   1
Отговори
# 315
yulinga, хората вярват в какво ли не...
Цял живот съм яла както ми харесва и каквото ми харесва, без да го мисля особено, но така се случи, че се сдобих с алергично дете и се наложи цялостно да преосмисля не само храната, но и отношението си към нея.
Както се казва - всяко зло за добро  Simple Smile

# 316
  • Пловдив
Да, така е, забравих да добавя водораслите, клеевата тинктура, сребърната вода и т.н. , без които според някои няма здраве Joy
Иначе съвсем разбираемо е, когато човек има проблеми, да търси решение на тях...
Скрит текст:
Просто напоследък всичкото това облъчване, чиeто основно звучене е негативно, ми идва too much...Хората са полудели, нямат никакви аргументи ЗА нещото, в което уж вярват, но усърдно и настървено го защитават и не приемат друго мнение...Забелязвам, че нормалното общуване става все по-трудно (това, при което хората се изслушат и обогатяват един от друг)...Явно аз съм чувствителна на тази тема и сега използвах момента да си споделя....искрено моля за извинение, че малко оспамих темата с личните си страсти... Embarassed Embarassed Embarassed

# 317
yulinga, много верни и хубави неща пишеш Hug Да, човешкото тяло при раждането обикновено си е съвършено, т.е. със съвършени механизми за регулация на всичко. Но с времето и под влияние на различни фактори тази регулация се бъгва Laughing Така и при мен се е бъгнала в някои отношения, при други - в други отношения. Аз със сигурност си падам малко хипохондричка, но си имам съвсем реални проблеми, за които всъщност са ми добавките. Просто така се получава, че това са и препоръчваните добавки от авторите, които най-много чета и уважавам. Сега специално за магнезия - ами, при обеднели почви, както се твърди, че е сегашното положение, в храните няма толкова магнезий, колкото би трябвало да има. И ако човек се зачете, наистина недостигът на магнезий е повсеместен. За вит. Д и за К2 важи същото и това са неща, които са си доказани с измервания сред различни популации. У нас не се говори много по тези теми, затова давам информация, макар че и аз далеч не съм прочела всичко, а и не разбирам от всичко. Не си ме засегнала Hug

Кам, на прекрасно място живееш Sunglasses

# 318
Да, така е, забравих да добавя водораслите, клеевата тинктура, сребърната вода и т.н. , без които според някои няма здраве Joy
Ааа, водораслите не ми ги закачай! Така съм свикнала с тях, че даже са ми вкусни  Mr. Green
Иначе клеева тинктура и сребърна вода също ползваме, когато се налага. От най-полуделите съм май  Crazy
Но пък за сметка на това не ползваме никакви лекарства  Wink

# 319
Кам, голяма красота!

Още нещо за солта. Едно от свойствата на натриевия хлорид е разтворимост във вода:
35,9 g/100 ml(25°C). Което изчислено прави 26,42 % р-р. И повече от тези 35,9 грама сол да се сложат в 100 мл вода при 25°C, то тя няма да се разтвори, т.е. разтворът си е все 26,42%. Ако желаете да си направите такъв точно разтвор, измервате, разбърквате и е готов.

# 320
Пак не мога да ви догоня.  Laughing
yulinga аз от 2-3 дена съм в темата и не познавам повечето форумки тук, но ще ти обясня защо аз пия най-различни неща. Няма да изредя всички, че срам ще ме хване.  Laughing
Скрит текст:
Като дете се разболях от гастрит. Причината - бързо хранене на крак ( не лоша храна). Излекувах го - по думите на докторите. На 26 г се разболях от хепатит след като дарих кръв.
През всичките тези години дори не съм боледувала освен от нормалните настинки, които минаваха много бързо. От хепатита се възстанових страшно бързо за учудване на всички.
На 29 паднах и си счупих таза - от там тръгнаха неволите. Смъквания, размествания - 5 години се мъкнах по доктори, иглотерапия, физиотерапия, терапия с ток, с не знам си какво... лекарства и т.н.
На 30-ет се разболях за сефте от цистит и от там тръгна омагьосания кръг - започнах с АБ ( Казват, че в следствие фрактурата и смъкванията и неправилно лечение на таза се стига до цистити, стомашни проблеми и т.н.)
Поява на мастопатия в гърдите, последващи кисти в гърдите и функционални в яйчниците - прием на хормони. Месеци наред цистит и последващо лечение с АБ и билки.. Възпаление на лимфни възли на шията - лечение АБ и хомеопатични.
Много тежък грип веднага след подуването на лимфните възли - лечение отново АБ.
Цистита си върви паралелно в цялата картинка въпреки изпитите АБ.
Следва химиотерапевтик  - опашка за лечение на тъпия цистит. Не помня вече колко билки, домашни илачи, имуностимулатори, пробиотици. 3 месеца Ваксини.
Паралелно с това лекувах 4 месеца обострен гастродуоденит, колит, възпаление на жлъчката, хемороиди, появи се по мое мнение и фисура, но не съм убедена ( просто действах веднага) - отново с куп лекарства.
На два пъти невралгии, веднъж на ръката, веднъж по целия гръбнак до пръстите на краката - пак куп лекарства.
Месеци наред влачех конюнктивит с язвички в очите и няколко пъти лечение с рецидив.
Не искам да изреждам докторите, с които станахме като семейство и се сраснах с тях.
Следва автоимунно заболяване на щитовидната жлеза - Базедова болест.
Последвано от преддиабетно състояние - нарушена гликемия на гладно.
Вероятно изпускам нещо в цялата картинка, но с това исках да кажа, че вече каквото и да чуя, прочета, разбера, че е помогнало на някой да се справи с дадено заболяване, или най-малкото да се чувства по-добре - аз съм насреща да опитам.
За 6 години ми се разказа играта. Докато не пиех нищо... никакви билки, витамини и тем подобни с цел превенция за нещо си дето не знам дали го имам или не - сега пия вече... и аз не знам какво!
Смятам - разбираш ме защо?!  Hug

За бразилския орех, тая жена като е чела, че е полезен да беше прочела, че се хапва по един на ден, максимум два.  ooooh!
Аз Селен изобщо не съм и пила. До него не стигнах. Joy

# 321
Много интересна статия, но това ме накара да се усмихна. Laughing

Цитат
Имате някакъв плод. Круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея, нека се зароди към този плод любов у вас. Вижте какво е написано в нея. Всеки плод е едно написано писмо от невидимия свят. Върху този плод са падали слънчевите лъчи.
Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате задачата да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си. - See more at: http://www.alfiola.net/hraneneto-kato-sveshten-akt-1va-chast/#st … ash.H1XlzaFm.dpuf

# 322
Merelenda, много си преживяла Sad Надявам се да си по-добре вече, а скоро да бъдеш и още по-добре! Hug

# 323
Навремето много се бях зарибила да се лекувам с хомеопатия, седнах да почета какво представлява (мислех, че е лечение с билки Embarassed) и направо се ошашавих.

Лекарства, в които няма нито една молекула от лечебния агент? Но водата имала памет... Има памет за лечебния хомеопатичен агент, а няма памет за всичките други неща, които са се лашкали в нея милиони години... Никой никъде не е успял да докаже в сериозно проучване, че хомеопатията действа. Моя приятелка е много доволна, всичко си лекува с хомеопатия и рейки (по Скайпа), и мен ме навива да се прочиствам. Сърди ми се, милата, като ѝ кажа, че с житни и не знам си какви режими няма как да извлича токсини от клетките и че пречиствателната станция на тялото се нарича черен дроб и бъбреци. Rolling Eyes

Съгласна съм с yulinga напълно, наслушала съм се на хранителни неврози - всичко е отрова, ако хапнеш джънк ще хванеш рак, трепери се буквално над съдържанието на храните и Е-тата. Има една граница, която отдавна е премината и леки (и не толкова) психични проблеми минават за масови, нормални и "грижа за здравето". Притеснява ме този масов страх и стремеж към "чистота", придобил религиозни измерения. Мисля, че не е полезно храната да става свещенодействие.

Като чуя "яж Х заради съдържанието му на веществото У" и веднага ми се отяжда.  ooooh!

Извинявам се за отклонението.  bouquet Да изокам... Simple Smile

Мереленда Hug

# 324
Ох, като ви чета и започвам да се притеснявам, че и аз съм станала хипохондричка. Въореки че от храната по принцип се интересувам едва от 5-6 години реално. И честно казано предпочитам да й се наслаждавам и да й се радвам. Е, ако мога да намажа с ползи за здравето още по-добре. Хубавото е, че примерно като ядеш пържола си набавяш всичко необходимо както трябва. А и изобщо не вярвам, че храната ни е толкова лишена от всичко, че не може мда си го набавим НИКОГА и вечно трябва да се тъпчем с някакви витамини, добавки и т.н. Например, имам вкъщи омега 3, но го пия рядко, защото не се сещам просто. Но не съм се вманиачила на всички глупости. Опитвам се да правя обратното - чета и веднага разпознавам глупостите и директно ги игнорирам.

И аз като дете мразех да ме карат да ям ябълки, защото били полезни. Това ми беше най-омразнията плод от всички, защото ме караха почти насила да ги ям. Не са били лоши, но за мене бяха безинтересни. Като е сладко, нека е шоколад или торта, или поне ягоди или череши, и май съм се оказала права. Единственото, на което искам да се науча, е да спортувам редовно. Още ми е трудно да се превъзпитам.

За лекарствата - много от тях работят, не бих ги отрекла изцяло. По-скоро обаче не бива да се прекалява с тях, нито с каквото и да е. А в хомеопатия не вярвам особено.  

Между другото, вчера и днес изядох по около 40-50гр бразилски орех. Дали ще ми стане нещо? Много го обичам, адски вкусен е, а понеже е мазен и тежък, не мога да изям повече от 8-10 орехчета максимум.  #Crazy Не знаех, че трябва мнго ода се внимава с него. Дори не знаех, че има селен.  Embarassed Но поне е добре за кожата.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 21:47 от AGLIKKA

# 325
В случаите като на  Merelenda , Cioccolata  и изобщо, когато има здравословни проблеми, изискващи лечение, предполагам, е нормално освен лекарства и приемането на добавки.
Не приемам за нормално обаче, здрави хора, без заболявания, да се тъпчат с изкуствени витамини и добавки.А такива хич не са малко, за съжаление....
И ме изумяват такива хора, които намират време и желание да търсят, да се интересуват какви още витамини и добавки да приемат, обаче нямат време и желание да се хранят правилно и с правилните храни.
Аз не приемам нищо.Ръководя се от тялото и усещанията си.Чувствам се добре, нямам оплаквания, проблеми.Дори съм писала (не знам дали в тази тема) , че откакто промених начина си на хранене, от всекидневното ми главоболие и от постоянните ми киселини след всяко хранене няма и помен.
Псориазисът на лактите ми също почти се изчисти, на едната ръка вече го няма почти...
А колкото до чистата и натурална храна:не знам дали сте опитвали истинско сирене, направено само от мляко, истинско кисело мляко, без нишестета и други добавки, истинско домашно пилешко месо, истинско масло, без добавен мартарин, или истински летни градински домати......тези храни нямат нищо общо като вкус, аромат и консистенция с масово продаваните.И освен, че са чисти откъм вредни добавки, са истинска наслада за сетивата.
Не знам, може и да е вманиачаване в известна степен, но след като съм яла истински вкусна храна, просто другата не ми е вкусна.И ако не мога да си осигуря такава храна, предпочитам да не ям.Израснала съм почти изцяло с домашна храна, бабите ми гледаха животни на село, винаги е имало плодове и зеленчуци от градината (не че ги обичах много като дете    Laughing  ), и направо ми е мъка да ям храната от магазина, без никакъв вкус.Сиренето, дори и скъпото, което минава за направено от мляко, е и кисело, и солено, и трошливо.....в момента имам домашно в хладилника, ами просто няма база за сравнение.
Относно разните екзотични и супер храни:не знам доколко е вярно това за супердействието им. Аз като цяло вярвам в сезонността и уседналостта на храната.Смятам, че тя е най-добра за мен, понеже сме "расли" на една и съща "почва".
Но аз съм експериментатор.Обичам да пробвам нови, интересни неща, продукти, ястия, рецепти, обичам да готвя и да импровизирам.Затова и видя ли нещо ново, непознато и интересно, обикновено купувам за проба.Ако ми допадне, повтарям, ако не, си остава с пробата.
Ето, сега в шкафа си има 3 вида водорасли.Ами, нещо не са моята храна.Ще ги изконсумираме, защото съм ги купила, но .....освен Нори за суши, с другите едва ли ще повторя, колкото и ползи да имат за организма.
Дълго стана......утре пак.    Grinning

Пп: Merelenda , не съм лекар и нямам претенции, че разбирам (тук пишат такива, нека те да кажат) , но толкова много и разностранни здравословни проблеми обикновено са свързани със срив в имунната система.Сега, от какво е предизвикан, май само Господ може да каже.Но, мое лично мнение, и аз така бих постъпила, ако касае мен, основната ми цел и главен приоритет, ще е да направя всичко възможно да я възстановя.

# 326
  • SA
Merelenda, наистина много здравословни проблеми са ти се струпали! Като изключим обаче гастрита и хепатита в по-ранните ти години, по-нататьшните ти проблеми според мен не са различни болести, а вероятно свьрзани с основното ти автоимунно заболяване - Базедова болест. Според мен, макар и най-кьсно диагностицирана в хронологичния ред, по който си описала заболяванията, е вьзможно автоимунния процес да се е развивал с годините и това да е причина за менструалните нарушения, които си имала; периферната невропатия; за проблемите в очите сьщо- толкова продьлжителни вьзпаления на конюнктивата, чак и с язви влизат в картината на т.нар. Graves Opthalmopathy; сьщо и завишената крьвна захар на гладно - може да е свьрзана с тиреотоксикозата. Податливост кьм различни инфекции ( като грипа) пак може да се дьлжи на нарушения имунитет при автоимунни заболявания. За рецидивиращите цистити, може би има някаква врьзка с счупването на таза, все пак пикочните пьтища минават през таза. Оттам нататьк - за този период си изпила толкова много лекарства - антибиотици, хормони, че те сигурно сьщо са дали отражение , особено за обостряне на колит, гастродуоденит...
Разбира се, не сьм сигурна, че точно така се е случило, но просто си разсьждавам, че и това е вьзможен сценарий.
Желая ти в най-скоро време да се справиш с всички тези проблеми и смятам, че не е невьзможно!  Hug
Аги, нищо няма да ти стане от 50-100 грама бразилски орехи. Спокойно!
Katarin X, мисля, че голяма част от хората се увличат по разни хранителни добавки, в резултат на агресивната им реклама. Не знам дали сте отваряли някога каталог на Аквасорс, или Хербалайф например, или на подобни фирми, но там толкова сладкодумно с красиви думи са описани ефектите на десетки витамини, ензими, коензими, че ако се зачетеш повече започваш да си мислиш, че едва ли не здравето ти изцяло зависи от техния прием. И човек ако има някакьв макар и мальк проблем, разбира се решава да пробва. Това пьк с водораслите направо ме убива.  Twisted Evil Ако водораслите бяха естествена за нас храна, сигурно щяхме да обитаваме океанското дьно.
Иначе домашно сирене, масло, месо, зеленчуци разбира се сьм яла. Естествено, че са за предпочитане, ама не се намират лесно.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 22:31 от kameloth

# 327
Катарин, не мисля, че в темата има някой, който оспорва, че истинската храна е най-доброто. Когато имам достъп вземам с удоволствие. Търся, откъде мога да я намеря и т.н. Но аз лично няма да стоя гладна, просто защото не мога да си я осигурявам всекидневно. Чудесно е, че ти можеш.
Но цялата идея не беше хубава храна или не, а какъв вид храна. Едва ли е учудващо, че в тази тема мнозинството ще предпочете свинско от магазина вместо био ориз например.

Ох, тия супер храни и на мен са ми толкова странни, както и хората, които се кълнат в тях Simple Smile Едни годжи бери така си стоят вече н-та година в шкафа (май трябва вече да се пречупя и да ги хвърля, ясно е, че няма да ги изядем  Joy) Но се радвам, че като цяло не се поддадох на хайпа покрай тях.
Но ето например в темата за вида захранване на бебета, който следвам аз, се говори как чията е заместител на яйцата.

# 328
  • Пловдив
МомичетаHug Hug Hug Hug Heart Eyes
MerelendaHug!Наистина си препатила, пожелавам ти да намериш скоро пътя към добро здраве и радост, без повече подобни проблеми!Разбираемо е да търсиш лечение на болестите си, в такива случаи добавките наистина могат да бъдат изключително важни и полезни, а в някои случаи дори да отменят необходимостта от конвенционално лечение и да доведат до трайно разрешаване на здравословните проблеми.

# 329

Пп: Merelenda , не съм лекар и нямам претенции, че разбирам (тук пишат такива, нека те да кажат) , но толкова много и разностранни здравословни проблеми обикновено са свързани със срив в имунната система.Сега, от какво е предизвикан, май само Господ може да каже.Но, мое лично мнение, и аз така бих постъпила, ако касае мен, основната ми цел и главен приоритет, ще е да направя всичко възможно да я възстановя.

Благодаря за вниманието и на теб, и на другите момичета! Hug
не знаех, че тук пишат доктори Simple Smile

Относно предложението - за мен е отлично, но...
В момента ми потискат имунната система, заради Базедовата болест.
Имунната ми система не разпознава щитовидната жлеза като собствен орган и я атакува.
Едно от предположенията за отключване на Базедовата болест беше - престимулирана имунна система ( а в нашия род е генетично заложено според доктори, защото имаме болни в рода и засилването на имунната система с имуностимулатори се обсъди като фактор за отключване на заболяването).
Друг фактор - прекараните на куп инфекции ( цистит, гастрит, възпаления на това - онова, което изредих по-горе , в един и същи момент е довело до срива) В този период всеки доктор ми изписваше по нещо, за да подсилим имунната система и да не боледувам, а болестите валяха една след друга, въпреки стимулаторите.
Като се откри Базеда ( който хванах в точния момент според мен за започване на лечение), много неща си дойдоха на мястото. Лошото е, че не можеш да избягаш от автоимунното заболяване. Simple Smile
Поне още не са измислили как да излъжем увредените центрове в мозъка, които пращат грешни сигнали, така че имунната система да атакува даден орган.
Фактори за отключване на самото заболяване има още много. Просто за тези се сетих през които съм преминала.
Вероятно и стрес може да се добави - имах съвсем кратък такъв период, когато баща ми изкара два инфаркта един след друг за 7 дена, но не съм убедена.
Иначе има и други теории за лечение на Базедова болест. Естествено те не са написани от доктори и в тях се твърди, че хиперфункцията всъщност не се характеризира със засилена имунна система, която потискаме с лекарства сега, а напротив - имунната система била слаба.

kameloth , абсолютно си права! Не са ти погрешни разсъжденията. Точно така е.
Аз следях жлезата доста преди да отключа заболяването. Хормонално всичко беше ок, но имах симптомите, както и ти си писала: хронологията я имаше. Заболяването не беше отключено, но на първата ехография по моя инициатива се видяха наченките на тиреоидита. Естествено докторът не знаеше накъде ще се развие, дали в хипо ще отида, дали в хиперфункция, затова само се следях. Нямаше как да ми изпишат лекарства, защото не се знаеше какво е, а и хормоните в норма.
След месеци сама го усетих и веднага пуснах контрола. Докторът беше казал да ходя на 6 месеца при него, че ако стане нещо да го хванем.
И... така и стана. Simple Smile
Определено, откакто лекувам базеда другите неща останаха на по-заден план. В смисъл - като се изостри болеста и те се обаждат, а като съм в ремисия и всичко е тихо.
За 2 години изчетох толкова материал за щитовидната жлеза, че вече насън да ме бутнеш мога да ти запея. Joy

Извинявайте, че досадих. Спирам със спама, че не съм изобщо по темата.

Общи условия

Активация на акаунт