ВМ-НВХ, част 60

• 42 297
  • 733
  •   1
Отговори
# 420
Рейни, така е, трудно е с млечните, особено ако човек ги харесва... Естествено, ако видиш, че ти пречат, е по-добре да се спрат.

# 421
Привет!
5 дни бях на гости при мама и нямах интернет, сега вече трети ден ви догонвам. Прочетох много интересни неща. Благодаря ви   bouquet
Последните дни не успявам да устоя на сладоледа  Embarassed Открих си един по-мазничък, със сметана, нито ми идва толкова сладък, нито успявам да спра на някакво прилично количество  Embarassed Та май ще трябва воля да проявя.
Относно коластрата и добавките след постоянното тръбене как не можем да живеем без някакви соли, енергии и т.н., в мен се появи вътрешна съпротива. Имам чисто нова опаковка коластра, която бях купила за децата. Просто отказвам да се съглася, че гаранцията за здравето ни е в някакви капсули и хапчета. Вярвам в добрата храна, активния живот и положителната нагласа.

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 8 нови отговора.   Е, не.... Simple Smile  сигурно вече не съм актуална с тези коментари, но публикувам и после ще чета

# 422
  • Пловдив
Ох, моля ви се, това с кърменето е точно в същата графа с добавките и био храните!  Crazy (за справка аз съм ЗА кърменето, както съм ЗА всичко естествено дадено ни от природата като механизми за оцеляване. Първото дете не успях да кърмя дълго, едва до 4 месеца, второто с радост и безпроблемно кърмих до 1 година и 2 месеца, когато само се отби.)
Храната може да е важна, но само с правилна и хубава храна не става...Мисля, че една вманячена на тема кърмене майка, изтерзана от недоспиване, нервна, изтормозена, но горда, че кърми детето си до 3 години с цената на всичко, е по-малко полезна и даваща на детето си от една спокойна, ведра, радостна майка, която по различни причини е била принудена да храни с АМ, но се чувства абсолютно спокойна и уверена в правилността на своя избор, отглежда детето си с радост, спокойствие и убеждение, че прави най-доброто за него. Има жени, които имат лични емоционални причини да не желаят да кърмят. Има жени, които изпитват отвращение от кърменето. Това означава ли, че те ще бъдат лоши майка, че ще имат дебели и глупави деца, хайде, моля!? Crazy
Всякакви случаи има. Така че да се абсолютизира и да се опростяват така нещата в черно-бяло ми се струва...хмммм....
Аз съм расла на АМ, според майка ми съм изяла тонове Хумана също. Ами не съм от най-простите сякаш... Joy
Всеки може да си вярва в каквото си иска, ако така се чувства комфортно, разбира се. Аз нямам нужда да си приписвам заслуги за това, че имам умни деца, такива са се родили по Божията воля.  Mr. Green
Ох, и на мен ми се ще в някакъв момент да опитам да спра млечните, ей така, за пробата, но и аз много ги обичам и не мисля, че ми влияят зле. Само прясното мляко при мен води до стомашен дискомфорт, затова съм го ограничила до минимум.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 11:17 от yulinga

# 423
  • В Балкана
Рейни, така е, трудно е с млечните, особено ако човек ги харесва... Естествено, ако видиш, че ти пречат, е по-добре да се спрат.

Много ясно!  Wink Peace

# 424
Е, естествено, че покрай кърменето има много насаждане на вина, а много жени просто нямат достатъчно кърма или по някаква друга причина не могат да кърмят или трябва да спрат по-рано, отколкото им се иска. Нищо, дори и кърменето, не трябва да се прави на цената на прекалени жертви Hug Разбира се, че има много фактори и далеч не всичко можем да контролираме, а и все още не знаем достатъчно.

А иначе да, би трябвало да можем да си набавим всичко само с разнообразно и правилно хранене - тогава и функциите на организма ще са оптимални, и за физическа активност ще имаме желание и сили, и енергия ще имаме, и мисловните ни възможности ще бъдат оптимални. Но просто наистина вече не живеем в такива условия, защото от една страна вече природата е подложена на екстремна обработка с какво ли не от доста години и храната не е това, което е била преди 100 години. От друга страна има вече и много начини за манипулиране на храната и за създаване на напълно неестествени храни. И въздухът е замърсен, и почвите са замърсени и обеднели откъм полезни вещества, и водата е замърсена, и стресът ни е в повече... И на слънце не се излагаме достатъчно по правилния начин. Така че всички тези фактори влияят. Затова мисля, че не всичко вече може да се набавя само с храната. С времето е напълно възможно да се получат липси, които да дадат отражение. Затова и добавките могат да имат място - зависи.

# 425
Абе, и аз съм била кърмена колкото трябва, ама пак имам проблеми с теглото цял живот. Но поне наистина съм умна.  hahaha Joy Laughing Joy Шегата настрана, смятам, че кърменето внаги е по-добре от изкуственото захранване, но когато няма такъв вариант - каквото сабя покаже.  Joy

Искам да се включа в дскусията за витамините и манията по здравословно хранене. Когато си броях калории от дъжд на вятър във фитдей, се оказа, че от скромните 1500 някъде на този режим практически приемам ежедневно около 90% от необходимите ми витамини, минерали и т.н. полезни вещества. Освен омега 3. Всъност на човек не му е нужно много, за да бъде здрав. Затова ми е странно и на мене някои като се хванат да правят манджи и десерти от всякакви екзотични и странни храни, рядко срещани, от не знам си кой край на света (годжи не знам си кво, рожков, прах от арарут и прочее), а всъщнос няма гаранция за тяхнот окачество. Освен това те са нетипични за нашите ширини и не се знае каква ответна реакция ще има организма към тях.

Създава се илюзията, че здравословното хранене е нещо изключително сложно и непостижимо, само за богати хора е и съвременната храна е отровна. Месото било отровно, сиренето било с палмово масло, яйцата имали салмонела, зеленчуците с пестициди, плодовете и те. Тази параноя причинява стрес на обществото, освен това май се оказва, че дори от гледна точка на хранителните вещества почти няма разлика между тревопасните и конвенционално отглежданите животни. А и не забравяйте, че само кравите и говедата пасат трева. Прасетата са всеядни, също и кокошките. В този смисъл далеч по-лесно а де се отглеждат тези животни и те имат достъп до типичната за тях храна, за разлика от кравите, които са изключително скъпи за отглеждане, хранят ги с фураж заради липсата на пасища, лекуват ги непрекъснато от нещо и т.н.

Напрактика се оказва, че човек може да си набавя необходимите вещества, дори не в най-високия, но в досатъчно висок процент от "отровното" конвенционално отглеждано месо. Това значи, че здравето не струва пари, а иска поне малко акъл и знаене как да се поддържа. Ако човек се организира добре и ограничи харчовете за боклуци, винаги ще има средства за полезна храна. Вместо пакетче солети може да си купи 2-3 яйца; вместо кутия корнфлейкс (да, наистина е толкова скъп!) може да си купи 1кг свински дроб; вместо комплект скъпа и некачествена козметика, която няма да ползва повече от седмица, може да си вземе буркан кокосово масло, което е универсално за ядене, коса и кожа; вместо да блъска гозбите си с олио, по добре да си купи краве масло и да си слага по мъничко. Да не говорим колко много зеленчуци и плодове може човек да си вземе за малко пари.

Преди, като сме ходили до Кауфланд, Лидл, Метро, все купувахме някакви сладкиши, десерети, хлебчета, крекери и т.н. Накрая се оказва, че човек прави сметка от 20-30лв само с боклуци, които се изяждат за 1 ден, а си правил план да ги пазиш за после.

Откакто спрях да купувам боклуци, съм спестила доста пари да ви кажа. И предпочитам да дам 5-те си лева за кг месо, отколкото за 2л бира, опаковка чипс и някой кроасан.

Здравословното хранене тук никак не е скъпо, за разлика от западните държави.

# 426
Е, не всички кърмещи до 3 години са нервни и изтормозени! Кърмена съм по-малко от сестра ми, но и аз като Шоки имах голям мерак да се науча да чета рано-рано. Много е важно да се чете на децата, да - но пък изнендващо сестра ми не проявяваше никакъв интерес към четенето, въпреки еднаквите условия, при които сме отглеждани. проблеми с теглото сме нямали никога, особено тя  Mr. Green
Кърмената ми дъщеря е с алергии, така че в никакъв случай не мога да абсолютизирам нещата. Просто всеки прави, каквото смята, че е най-доброто за конкретния момент.
Поизместихме темата май  Peace

Ако човек се организира добре и ограничи харчовете за боклуци, винаги ще има средства за полезна храна. Вместо пакетче солети може да си купи 2-3 яйца; вместо кутия корнфлейкс (да, наистина е толкова скъп!) може да си купи 1кг свински дроб; вместо комплект скъпа и некачествена козметика, която няма да ползва повече от седмица, може да си вземе буркан кокосово масло, което е универсално за ядене, коса и кожа; вместо да блъска гозбите си с олио, по добре да си купи краве масло и да си слага по мъничко. Да не говорим колко много зеленчуци и плодове може човек да си вземе за малко пари.
  202uu

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 11:26 от fata_morgana

# 427
Дълго време ме мързеше, но най-накрая реших и аз да си направя бадемово мляко, да видя що за чудо е. Киснах цяло денонощие 100 грама бадеми. В блендера долях вода до последната чертичка-1200мл. Прецедих през едра цедка, излезе 1 литър бяла течност. Май много вода сложих. Има странен вкус, но е приятна, без никакви овкусители. Сега се охлажда. Аз прясно мляко, така или иначе не пия, но това може да е някаква разнообразна напитка в менюто ми.

# 428
Аз не купувам упоменатите боклуци и пак не ми стигат парите.  Laughing

# 429

Относно коластрата и добавките след постоянното тръбене как не можем да живеем без някакви соли, енергии и т.н., в мен се появи вътрешна съпротива. Имам чисто нова опаковка коластра, която бях купила за децата. Просто отказвам да се съглася, че гаранцията за здравето ни е в някакви капсули и хапчета. Вярвам в добрата храна, активния живот и положителната нагласа.

И аз, и аааз!  Hug Напълно съм съгласна.   bouquet

# 430
  • София
Аз също не съм поддръжник на абсолютното, фанатизирано и на всяка цена кърмене.
С първото дете опитах да кърмя и не можах. Кърмих две седмици с големи мъки и за мен, и за нея.
С второто избрах да не се мъча и наистина първите месеци на бебето бяха за мен щастие и спокойствие.
Аз също не съм кърмена, осмак съм, родена с много ниско тегло - 1500 гр. и 1 месец съм била в кувиоз. Мисля, че на този етап от живота ми нямам особени здравословни проблеми, мисля, че имам и нормално функционираща имунна система. Не мисля също, че имам проблем с възможностите за разсъждение  Wink

Според мен кърменето е личен избор.

Уха ... 5 нови отговора Simple Smile
Тази сутрин сме много активни Simple Smile

# 431
  • Пловдив
Fata, не виждам някъде да съм написала или намекнала, че всяка майка, кърмеща детето си до 3 години, е нервна и изтормозена...Но наистина спирам, че се отплеснахме!... Peace
Цитат
Вярвам в добрата храна, активния живот и положителната нагласа.
Абсолютно и аз!Добавям (към активния) и СЪЗИДАТЕЛЕН живот..
Аги, абсолютно си права!Понеже, като се купуват вафли, пак се купува и месо, и яйца, и останалите неща, а с 1 вафла обичайно не се минава...Така че да се храни човек здравословно наистина излиза по-евтино...За мен също е леко противоестествено да се ядат постоянно някакви странни и екзотични храни. В природата всяко животно е адаптирано за живот в условията на непосредствено заобикалящата го среда. В такъв смисъл тя осигурява всичко необходимо и най-добро за него. Затова вярвам, че е достатъчно да се ядат характерните за района плодове и зеленчуци, и то в сезонна, в който обичайно растат. Което не значи, че съм абсолютно против всички останали храни, произведени в други краища по света и че никога не консумирам такива. Просто ми се струва абсурдно да се твърди, че щом не ям водорасли, чия, месо от кенгуру или уши от индийски прилеп, мариновани в специален сос с хималайска сол, значи не се храня здравословно и имам недостиг на полезни и нужни вещества.  Joy

# 432
Ех, много ми е приятно в тази тема. Толкова хубави хора на едно място събрани.

Напълно споделям мнението на Юлинга за кърменето. При мен в началото беше истинско мъчение, граничещо с невъзможност и това неистово желание да се кърми на всяка цена, да не се дава АМ и т.н. само допринесе за началната ми депресия. В един момент осъзнах, че по-добре аз да съм спокойна и щастлива и да се радвам на детето си, отколкото да кърмя с цената на нервите си и да не давам АМ. Давах известно време, за да съм сигурна, че детето ми не е гладно, а когато се успокоих добавката сама отпадна. Заради тази предистория сигурно ще кърмя до 7 години  Joy Joy Joy

Честно да ви кажа, много съмнително подхождам вече към всякакви такива твърдения, че децата на АМ пълнеят повече, че децата захранени рано (не съм привърженик въпреки това) са склонни към напълняване и т.н. В крайна сметка дори и да кърмиш дъъъълго, да захраниш късно и прочие, ако после даваш на детето си боклуци и не му създадеш добри хранителни навици, всички онези последици, приписвани на АМ  и т.н. ще се появят. Прекалено опростяване на цялата картина е да се гледат само тези начални месеци и години, без да се вземат предвид следващите етапи на хранене.

# 433
Всичко е бизнес с тези вълшебни лековити добавки и храни, докарани от края на света. Половината свят гладува и би ял какво да е, а на нас се чудят какви акробатики и екзотизми да ни продадат. В същото време май точно от същите хора тече кампанията "всичко е отровно". Човек да го е страх да яде. Laughing

Във връзка с екзотичните храни попаднах на тази статия за киноата, един от последните хранителни хитове. Отщя ми се да я опитам. Оригиналът на статията е в Гардиън, събрала е над хиляда коментара.

За кърмата - аз съм отгледана на кисело мляко, дори АМ не ме е огряло. Simple Smile Алергии си имам, за интелект не знам Simple Smile, ама няма как да се върне времето и да се провери какво би било, ако съм кърмена. Подкрепям кърменето - ама без крайности и... как му се викаше, лактофашизъм май. Grinning

# 434
Сега видях снимките за храната по света за седмица и ме порази например колко пакетирана храна се яде в Щатите, колко кока кола се пие в Мексико (не случайно вече са най-затлъстялата държава) и колко риба се яде в Япония. Разбира се, и месото на австралийците ме впечатли и ми допадна, но при тях също видях доста пакетирана храна.

Общи условия

Активация на акаунт