Отговори
# 735
Веч, децата ти пишат прекрасно,не е в това въпроса.

На Мирел почеркът е страхотен, но това не е ръкописно, нали виждаш че нито една от ръкописните букви не използва.
А на младежът, той пише по начин по който пишат всички, на тази възраст омазано и не равномерно. Той използва ръкописните букви. Даже се е научил добре, ако сравняваме с останалите деца, и вероятността му почеркът да е добър е много голяма.

Просто в Де не се учи краснопис, това е. Твоите си пишат чудесно, може и да е имало някоя по-отракана учителка, която да е обръщала внимание при вас. Но то е по-скоро изключение, отколкото практика.

A това вече е друго обяснение. Щото като прочетох горе, в първия момент се стъписах леко.
Ама и какво като не учат краснопис. Аз като съм учила едно време - гарги пиша, че и нечетливи. Че даже и оценки ни слагаха си спомням още в първи клас и все ревях, че имам 4 или 3 по краснопис. То или го носят да пишат красиво, или не го носят. Поне според мен.

# 736
  • Германия
Мен ли ме лъже паметта или от възрастта,но не си спомням аз да съм имала часове по краснопис в училище newsm78.Спомням си как майка ме караше да преписвам цели тетрадки,защото все и се струваше,че са грозно изписани.Имах си тетрадки за упражнение вкъщи и в тях упражнявах краснописа.В училище пишехме сами чертички и ченгелчета по два реда и това беше.

Що се отнася до немския краснопис и ръкопис-предпочитам да пишат всички като Мирел,да разбереш за какво става дума.

# 737
Мен ли ме лъже паметта или от възрастта,но не си спомням аз да съм имала часове по краснопис в училище newsm78.
И аз не съм имала... До 6.-7. клас пишех грозно и нечетливо и нямам спомен някой да се беше трогнал от това (освен майка ми). Учителите само се потрисаха от време на време:"аууу, колко грозно пишеш, я се засрами- момиче си", но никой не ми показа как се пише "красиво". Чак в гореспоменатите класове се пооправих малко и то защото започнахме да пишем разни лексикони, споменици и подобни и за там беше много важно да е възможно най-красиво Laughing. Сега не мога да кажа, че пиша красиво, но поне е четливо Wink.
И моята пише грозно, но не ме притеснява. По- ми е важно да е правилно, а красотата и по-нататъка може...

# 738
Здравей Бандитка.Ние сме отскоро тук,малката също ще е първи клас,тя също не знае много езика,знае някаде около 200 думи.Това което правим ние в къщи за да се адаптира по бързо с езика е.Български само в къщи,ва вън само немски.Допълнително съм купила едни списания ,учебна тетрадка по математика и немски за първи клас всеки ден по 1 час занимавка.Така ще е по лесно в училище поне според мен.Всеки ден на парка между немските деца така в играта учат бързо.В нашето училище допълнително ще посещава два пъти в седмицата ексра немски,незнам как е при вас питай дали имате и вие.При нас тази програма действа но всяко дете е различно.Пък и аз съм си в къщи  имам време да се занимавам. Hug
staska79, много мерси за отговора! За съжаление в наше село няма допълнителен немски в училище, защото няма други чужденци, които да имат нужда... Сега търся други варинати, до този момент безуспешно.  
Иначе и аз забелязвам че тук в началното образование не се дава никак зор. Какви ти букви! Втора седмица го раздват на игри и закачки. Цифрата '1' са взели и толкова.  Едно стихче и една песничка. Това е равносметката!  
Синът ми е шашнат, че им се разрешава да търчат, викат и лудеят без да им се карат.  Започнахме плуване. В БГ отказваше да ходи, защото на неговата възраст (5) го караха да прави дължини като луд и му идваше в повече. Явно и му доскучаваше. Тук обаче отново го раздват лежерно и си играят повече. Поне като за начало де.

# 739
Щерн, Бибс, аз все пак съм старо куче и по онова време все още ни тормозеха за тия неща. По спомен когато брат ми тръгна 6 г по-късно на училище, той не е имал краснопис.

# 740
Здравей Бандитка.Ние сме отскоро тук,малката също ще е първи клас,тя също не знае много езика,знае някаде около 200 думи.Това което правим ние в къщи за да се адаптира по бързо с езика е.Български само в къщи,ва вън само немски.Допълнително съм купила едни списания ,учебна тетрадка по математика и немски за първи клас всеки ден по 1 час занимавка.Така ще е по лесно в училище поне според мен.Всеки ден на парка между немските деца така в играта учат бързо.В нашето училище допълнително ще посещава два пъти в седмицата ексра немски,незнам как е при вас питай дали имате и вие.При нас тази програма действа но всяко дете е различно.Пък и аз съм си в къщи  имам време да се занимавам. Hug
staska79, много мерси за отговора! За съжаление в наше село няма допълнителен немски в училище, защото няма други чужденци, които да имат нужда... Сега търся други варинати, до този момент безуспешно.  
Иначе и аз забелязвам че тук в началното образование не се дава никак зор. Какви ти букви! Втора седмица го раздват на игри и закачки. Цифрата '1' са взели и толкова.  Едно стихче и една песничка. Това е равносметката! 
Синът ми е шашнат, че им се разрешава да търчат, викат и лудеят без да им се карат.  Започнахме плуване. В БГ отказваше да ходи, защото на неговата възраст (5) го караха да прави дължини като луд и му идваше в повече. Явно и му доскучаваше. Тук обаче отново го раздват лежерно и си играят повече. Поне като за начало де.

Аз пък нищо лошо не виждам в това .
Толкова години напред ще им се налага да учат сериозно , та какъв е проблема в детската си възраст да им е по леко.
Какви са тия амбиции и желание  да ви натоварват  децата ..  Shocked
Цял живот ще учат и бачкат , нека си имат детство .

# 741
Всъщност и аз съм на това мнение Wink

# 742
Много бързат бг родителите  да им  "пораснат " децата , да ги натикат в мелачката .Защо е това бързане и тоя зор непременно от първи клас да ги побъркват даскалиците ?
После се бърза за спешно и моменталическо /след завършване на средното / влизане в уни и то почти задължително в чужбина .Това го забелязвам , че важи с пълна сила за страните от бившия соц. блок както и тези от по ориенталските страни .. Някакъв синдром на по изостаналите страни ли е или така ми се струва ?Като , че ли с това вечно учене нещо си ще компенсираме ?И аз незнам каква е причината за това мислене и манталитет , но прави впечатление и ме кара често да си задавам въпроса Защо ?
За бързането и в сключването на брак /вече слава богу не толкова рано / , но все пак сред някой все още важи това с пълна сила.

# 743

Мхм, детство, после пубертет(така са разучили през него, че просто нямам думи...питат за учене и се сърдят ако не им се дава ) и после директно бачкане...тези дето са поучили през детството и пубертета имат шанс да си доучват и да бачкат.

Много ми е интересно, както повечето казвате че всичко е наред и обр. им с-ма няма никакви проблеми. Ако стане стане така че детето ви иска да учи нещо, а не се получи, точно заради тази обр.с-ма, дали ще сте толкова оперени и толкова защитавайки я. Убедена съм че не.

Да бандитка, на това мнение си защото детето е в 1клас. Пак можем да си поговорим като стане 2ри, 3ти за 4ти да не говорим.

# 744
Бис, все пак да не забравяме, че българчетата на 6 г карат предучилищна все още и учат дефакто същите неща. Или си на друго мнение?

# 745

Мхм, детство, после пубертет(така са разучили през него, че просто нямам думи...питат за учене и се сърдят ако не им се дава ) и после директно бачкане...тези дето са поучили през детството и пубертета имат шанс да си доучват и да бачкат.

Много ми е интересно, както повечето казвате че всичко е наред и обр. им с-ма няма никакви проблеми. Ако стане стане така че детето ви иска да учи нещо, а не се получи, точно заради тази обр.с-ма, дали ще сте толкова оперени и толкова защитавайки я. Убедена съм че не.

Да бандитка, на това мнение си защото детето е в 1клас. Пак можем да си поговорим като стане 2ри, 3ти за 4ти да не говорим.
А може ли да има и вариант в който  детето не иска да учи след средното ?
Това също е вариант , ако толкова иска пък да учи какво му пречи да го направи ?
При много , ама много голямо желание от страна на детето /не на мама и тате/ да учи в уни .. ще намери начин.
За мен обратния вариант в който детето иска да работи , не да учи , но под натиска на родителите е длъжно да го направи  е много по жесток.Сега естествено никоя бг мама няма и не си признава , всъщност точно тя иска детето и да учи в уни , а не детето. Mr. Green
Много болни амбиции , много нещо .. не разбирам защо е тоз натиск . Rolling Eyes

# 746
И аз незнам каква е причината за това мислене и манталитет , но прави впечатление и ме кара често да си задавам въпроса Защо ?

Маркрит, ти къде живееш? В БГ или в Де, и децата ти в кои класове са?

Мога да ти отговоря за себе си - Бг деца и родители са благословени да имат прекрасни педагози, които са в БГ и обучават децата. Дали го разбират и дали им харесва е една друга тема, не са виждали некадърно образование, заради това критикуват тамошното.
Не мисля, че едно дете между 7 и 10 години трябва само да играе, просто защото това са най-пълноценните години и те трябва да се използват.
Всеки си знае за себе си, според мен едно дете ако има умствен потенциал, трябва да се използва, да продължи да учи и след като завърши 12 клас, ако няма това е една друга тема и всеки родители знае най-добре възможностите на децата си.
Мен никога не ме е тресла амбиция, но като видях разликата, и като виждам какво е обучението тук след 5клас, и как то по никакъв начин не отговаря на това 1-4кл, съм доволна че детето ми имаше шанса да попадне на педагози в БГ, за кратко време. Просто нещата са несравними, за най-голямо съжаление.

Има хора на които им харесва немскаста с-ма, има такива които се правят че им харесва... на мен ми харесва част от нея, не цялата. Това дето не ми харесва, го критикувам. И тука вече на всички им е писнало от мен. Rolling Eyes

Затова ви казвам чао, и отивам към морските вълни.

# 747
Бис, все пак да не забравяме, че българчетата на 6 г карат предучилищна все още и учат дефакто същите неща. Или си на друго мнение?

Абсолютно съм на друго мнение - да, на 6 карат предучилищна в която пишат чертички и ченгели, рецитират стихотворения и фината им моторика е на светлинни години. В 1клас започват почти научени.

А тука, си пишат цяла година името с печатни букви, понякога обърнати огледално..и това е предучилищната.

# 748

Много болни амбиции , много нещо .. не разбирам защо е тоз натиск . Rolling Eyes

Дай,посочи коя е с болните амбиции че така много йезуитски и много лицемерно звучи.

Аз нямам претенции деца да учат в университети, но съм обяснила кое у-ще какво дава, и смятам че ме разбра младежът много добре. Така че, всеки както му харесва. Нито мога да уча вместо него, нито мога да му преподавам, всичко зависи от желанието на децата. Те също имат амбиции, не само родителите. И понякога тяхната преценка е доста по-добра от тази на възрастния.

Веч, ти щеше ли да бъдеш доволна ако не се даваше възможснотта децата да учат в гиманзия? Децата доволни ли са сега там? Ти ли си амбициозната или те? Ти ли учиш вместо тях?

# 749

Абсолютно съм на друго мнение - да, на 6 карат предучилищна в която пишат чертички и ченгели, рецитират стихотворения и фината им моторика е на светлинни години. В 1клас започват почти научени.

А тука, си пишат цяла година името с печатни букви, понякога обърнати огледално..и това е предучилищната.

В крайна сметка всички /бг и германчета/ се научават да пишат .. hahaha Joy
Дали бг още в първи клас или германчетата в края на втори , то до 4 ти клас всички вече пишат и четат. hahaha
В последствие в живота на българите или германците  това отразявали им се пагубно на живота и развитието им или все тая  на каква възраст са се научили   ?Защото имам чувството , че някой се опитват от време оно , че видиш ли западняците са мега тъпи щото две години учат да пишат ?
Нали не мерите интелекта на отделните нации по това кога , какво учат ?
Вижте дереджето на бг и на германците ?По ква причина едните имат по добро качество на живот ?
Много голямо значение отдавате на ченгелета, ръкописно или печатно , какво в първи и какво във втори трябва да се учи .Ами станете едни експерти в тяхното министерство на образованието та да им налейте в тъпите главички на тия немци .. амаа хаа . Joy

Общи условия

Активация на акаунт