МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 852
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 012
Да newsm78
Няколко месеца правих чудесен хляб с мая натрошена отгоре.
после уцелих кофти комбинация -лошо брашно +неактивна мая,
сега след няколкодневно тюхкане и вайкане и помощ от тук , пак си имам чуден хляб Heart Eyes
смених брашното , взех си същата мая, но друга партида/което ме навежда на мисълта дали не е замразявана, преди да излезе на рафта като прясна newsm78/.
има резон да се активира , но аз обикновенно нямам време да следя тестото, направих си комбинация за мен и само зареждам машинката и сутрин или вечер си вадя хлебчето Hug

# 391
  • Мнения: X
Шушулче,аз не я активирам маята на топло време/зимата,по ми се случва/,но пък ползвам проверена марка/от Лидл,досега не съм имала фал с нея...даже и малко подминала срока,пак върши работа/.Слагам водата,ако има друга течност/мляко,бира,суроватка и т.н./,маята,захарта,отгоре брашното,солта и ако има още нещо/яйца,масло,олио,лимонов сок.../.Доколкото знам,маята се слага отгоре когато ползваш отложен старт.Замразена май съм ползвала преди време-определено не ми бухна достатъчно хляба........затова,ако ползвям такава/че винаги имам резерва/,увеличавам количеството.....
А,за пифкането-това е сигнала за добавяне на ядки,семена,подправки......каквото там ще слагаш...А,ная сигурно,за махането на бъркалките е да седнеш един път и да наблюдаваш какво,кога прави и ще видиш кога е момента/на дисплея,като мине второто месене,в момента в който се премести стрелкичката на втасването/.

# 392
  • Пловдив
  • Мнения: 157

Този го извадих преди малко и е горещ, та стана филиище. С чушка е!
Шушулче, и аз съм с лидълска. Има втасване2 и 3 по книжката. След втасване2 има кратко месене и тогава ги вадя. А добавките са при звуковия сигнал.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2013, 21:16 от Fleur

# 393
  • Мнения: 7 779
не всички машини имат стрелкички показващи втасването.
според мен най-добър ориентир е времето. това го имат всички машини. обикновено печенето е около 50-60 мин. , последното втасване е около 40 мин.  като ги събереш времената се получава 90-100 мин.  там някъде ще приключи последното месене.  наблюдаваш 1 път и всичко е ясно.

# 394
  • Мнения: 7 779
имаш напредък. първата снимка беше малко по-голяма от втората.  за третата ще трябва да ни подсигуриш лупи  Joy

# 395
  • Пловдив
  • Мнения: 157
  bouquet  bouquet

# 396
  • Мнения: X
с лидълска машина сме, не можем да разберем кога спира да меси, за да махнем бъркалките. Пифка по 2-3 пъти на програма и веднъж се излъгахме да ги махнем, ама след 5 мин продължи да меси ooooh! и се налага да ги сложим  Blush. И кога се слагат добавките като семена, маслини...?

Ето таблица за първите две програми.




# 397
  • Мнения: 5 173
Оф, божеее ooooh!, чак сега загрях за какво са тези таблици Blush. Много ви благодаря за помощта. Хлябът стана чу-ден. Толкова хубав, че сигурно ще го сънувам Whistling.

# 398
  • Мнения: X
Оф, божеее ooooh!, чак сега загрях за какво са тези таблици Blush. Много ви благодаря за помощта. Хлябът стана чу-ден. Толкова хубав, че сигурно ще го сънувам Whistling.

Радвам се Simple Smile. И за всеки случай цялото ръководство:

 
Ей тук има ръководство за употреба, на който му се чете. Аз я ползвам машината по същество, т.е. правя хляб   chef

# 399
  • Варна
  • Мнения: 4 278
225 гр, меко масло,100 гр, пудра захар,225 гр. брашно
100 гр. царевично нишесте,щипка сол
Поомекналото масло се нарязва на парченца и се разбива с миксер, заедно със захарта, докато стане на крем.Прибавят се брашното, нишестето и солчицата и се замесва тесто.Аз наблюдавах отстрани и в началото не се получи нищо, но после се оформи меко тесто при продължителното месене и затопляне.Става за няколко минутки само. Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя, като всяко маслено тесто за половин час в хладилника, за да стегне. Изважда се и се разточва кора, от която си изрязвате каквито формички искате.Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене и отгоре се надупчват леко с виличка или с клечка за зъби, за да не бухват /както при тартите/. Фурната се загрява на 170 градуса и бисквитките се пекат около 15 минутки- не трябва да се препичат до златисто, а да останат белички, пръхкави и меки, като изстинат  стягат още малко.


купешки масленки.
Кр. масло - 270гр
брашно - 550гр
пудра захар - 270гр
ванилия - 1бр
брашното и пудрата захар задължително се пресяват. Смесват се. Маслото се разбива до побеляване. Замесва се тестото с температура 17*С (т.е. хладно, маслото не бива да е течно). Тестото отлежава 30- 60мин(на хладно - хладилник). Разточва се (оформя, дели). Дебелината да е 3-8мм. Изпичат се в предварително загрята фурна на 200- 220*С, (без вентиалтор) за 10- 15 мин. След изпичане са твърди и силно трошливи. Трябва да се охладят за 8 - 10 часа.

масленки
( 1 правоъгълна тава на фурната)
200гр. размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии

пудра захар за овалване или поръсване

Приготвяне: 
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
* Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва
* Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички -  майка правеше по повърхността им шарки със зъбите на вилицата, за да не са съвсем гладки или просто се овалват  на топчета.
* Пекат се в ненамаслена тава на 180* (или на хартия) за около 10-12 мин. (това си зависи от фурната,) до съвсееееееем леко порозовяване - трябва да се наблюдават.
* Изваждат се и още горещи  по желание се овалват (или поръсват, както са на хартията) в пудра захар.
   По една от горните три рецепти меся масленките в хлебопечката и сетне пека във фурната.

# 400
  • София
  • Мнения: 8 499
                      Вчера направихме картофен хляб,стана много вкусен.Обаче малко спадна  и си мисля,че в рецептата е малко брашното.Дори тестото ми се видя доста лепкаво и добавих брашно,но не посмях да сипя повечко.За друг път ще зная.Някой пробвал ли да сподели,моля.




На първата снимка е „картофения“ хляб, който съм правил по възстановена от мен рецепта на баба ми по майчина линия. За да я възстановя трябваше да разпитам сума ти баби от селото, в което е израстнала майка ми.

На втората снимка пък е сметаново -козуначения хляб, в който също има картоф.

Картофа задържа влагата и прави тестото по нежно и фино. Аз работя със сварени картофи, които после още докато са топли съм намачкал с вилица (обърнете внимание не съм ги пасирал с каквато и да е машина за да не избие нишестето и да не станат като гума). Картофите като количество не бива да надвишават 30 % от количеството брашно.

# 401
  • Мнения: 198
Привет,
някой може ли да ми предложи рецепта за френски хляб - тази в книжката ми нещо е объркана и не се получи /т.е. стана малко жилав, но ще го изядем/.
Да Бонго, проверих на първа страница - има само една рецепта, в която грамажа е в чаши и е със сухо мляко.

# 402
  • Мнения: X
Привет,
някой може ли да ми предложи рецепта за френски хляб - тази в книжката ми нещо е объркана и не се получи /т.е. стана малко жилав, но ще го изядем/.
Да Бонго, проверих на първа страница - има само една рецепта, в която грамажа е в чаши и е със сухо мляко.

Използвай обичайната рецепта за хляб, но пусни машината на програма Френски хляб. Идеята на тази програма е, че коричката се получава по-хрупкава, а сърцевината по-пухкава. При мен продуктите са брашно, вода, масло, сол и мая. Самата рецепта е за Панасоник, а тези машини работят с по-меко тесто. В зависимост от това с каква машинка си, намали евентуално водата. И не знам защо, но продуктите са дадени за малко хлебче. Експериментирах и пуснах двойно по-голям хляб, но и в двете рецепти коригирам количествата на маята, солта... Изобщо се съобразявам с нашето брашно, с вкусовите ни предпочитания. Все пак, ето рецептата

1 ч.л. суха мая
300 г брашно
20 г масло
1 ч.л. сол
220 мл вода


# 403
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Тази вечер го приготвих--изцяло типов-- 0.700гр.



ХЛЯБ- 750гр

300 мл хладка вода,
3 с.л. олио (маргарин),
1 яйце,
1.1/2ч.л.суха мая
500 г брашно,
1 ч.л. захар,
1 ч.л. сол

# 404
  • на Земята
  • Мнения: 310
Тесто омесено в хлебопекарна на програма Тесто,се оказа,че няма мая в така наречения микс....мога ли да го пусна отново на същата програма,като добавя суха мая?Моля,кажете как да процедирам!

Общи условия

Активация на акаунт