за толкова пари, толкова работа

• 39 167
  • 995
  •   1
Отговори
# 60

Мой познат, който е началник в една фирма, уникално кадърен човек от една година  повтаря (работи там над 10 години), че вече си върши работата, толкова колкото да не го упрекнат, че не си гледа задълженията, без да влага нищо повече, ......
Andariel , това имам впредвид

Това не означава, че е станал посредствен, защото който си е кадърен и способен пак може да си върши правилно работата, за разлика от некадърника, който колкото и да се напъва все глупости ще сътвори, че понякога колегите даже предпочитат той да не се намесва.
Просто условията, в които си поставен могат да ти убият "ищаха" за работа и да не даваш всичко, на което си способен.

Не означава такова нещо, разбира се. Както и не означава, че другото, с което се занимава, също върши посредствено. Както бе упоменато, за него може пък да има стимули.
Виждала съм как бачка един и същ човек при различни работодатели- все едно за различни хора става въпрос. Когато ти плащат редовно и според договорката /поне/, заявяват ти ясно какво се иска от теб и ти се предоставят и условията да го свършиш, шансът да си проявиш потенциала е в пъти по- висок от това да полагаш труд при някой, дето днес иска едно, утре друго, вика по хората, настройва ги едни срещу други, де плаща- де не плаща, не ги оставя да си почиват и никога едно "Браво" не казва.
Една най- обикновена шивачка дава огромни разлики в работата си като живачка в две ралични фабрики, с огромни различия в условията и организацията на труд /което зависи САМО от работодателя/ и в заплащането.

....................
"Намирам, че това също е проблем на работника. Винаги се намира глупак да започне на половината, дори на 1/3 от това, което искаш ти. Голяма работа, че е некадърен - утре ще го сменят. Работодателите така са научени. Хубавото е, че не останаха хора да работят тук - масово всички се изнасят."

Би било меко казано нахално от моя страна да нарека "глупак" човек, почнал нейде при кофти условия и мижаво заплащане, понеже няма избор за друго /а в момента често се случва/. Той ще почне където има и ще работи точно според стимулирането си. Пък тоз работодател ще си сменя или некадърни, или неработещи на макс нестимулирани хора и така ще си кара, докато сам не фалира.

# 61
Добре, ако работата е толкова кофти, защо се хваща да я върши иначе големия професионалист, а не си търси нещо, което да отговаря на претенциите му и място, на което може да се развива  newsm78

За мен възможен отговор е и, че масово тук всеки гледа да избута виШу-ту дори и да му се повръща от идеята да работи по такава специалност. И после резонно почва да прави нещо още по-различно, от което рядко има задълбочена представа и това води до посредственост, негативизъм и нежелание за работа

# 62
Така е, ама и работникът си продава гъ*а за условията, предложени от работодателя. Щом се навива на лошите условия, значи го удовлетворяват или има откъде да докара по-висок стандарт от МРЗ или СРЗ. Работодателят няма да предложи кой знае колко повече от това, за което би се навил СРЕДНИЯТ работник. Подчертавам - средният. Щом заплатите са ниски, средният работник се навива да работи за толкова. Средният работник е масата. Изключенията са 2 вида - безработни и работещи. Работещите или катерят йерархията, или се изнасят в чужбина.

# 63
Въпросът е, че започвайки на работа, ти се цаниш за едни пари и един условия, които да речем в началото са били добре договорени, след година, две обаче работодателят си казва- "а, тоя ми харесва как работи, чекай още малко задачки да му дам, тук да му клъцна, там да му резна..." и тогава какво правим? Ако изкараш късмета да си намериш по-читава работа- ОК, ама ....малко трудно сега, а пък и най-вероятно и при следващия ще е така.

А, за тия дето се хващат на половината заплата, без договор, дето все преведена главица и са готови да се "дупят" на шефа с всякаква работа- те, са за трепане  #Sniper

Обаче има и едни други. Имала съм такъв колега- "Не ме закачай. Предпочитам да вземам по-малко пари, но да не работя, че да не се измарям"  ooooh! ooooh!

# 64
  • волно калдъръмче
Добре, ако работата е толкова кофти, защо се хваща да я върши иначе големия професионалист, а не си търси нещо, което да отговаря на претенциите му и място, на което може да се развива  newsm78

За мен възможен отговор е и, че масово тук всеки гледа да избута виШу-ту дори и да му се повръща от идеята да работи по такава специалност. И после резонно почва да прави нещо още по-различно, от което рядко има задълбочена представа и това води до посредственост, негативизъм и нежелание за работа
Малко са читавите работодатели. За всеки регион е известно къде може да се работи за добро
заплащане и при добри условия. Там отиват квалифицираните.

Болшинството, както казваш, не работят по специалността си, дали и доколко ще влагат енергия си е точно техен избор и в никакъв случай не можеш да наречеш некадърни или по-малко хора от тези с квалификация. Все едно нямат право да живеят, а само да работят, щото са неквалифицирани.

Така е, ама и работникът си продава гъ*а за условията, предложени от работодателя.
Условията де юре са едни, а де факто - други.

# 65
Може ли конкретен пример къде работодателят след 2 години си казва "я да го натоваря този с още задачки, без да му мръдна заплатата и с лев"?

# 66
Може ли конкретен пример къде работодателят след 2 години си казва "я да го натоваря този с още задачки, без да му мръдна заплатата и с лев"?

И аз това тръгнах да питам  Peace
Защото моите наблюдения са, че усилията и професионализма не остават неоценени и незабелязани. И, ако човек иска да расте и да се развива, той не скатава и не се изживява като вечно прецакан

# 67
  • волно калдъръмче
Той просто не чака да минат две години, за да ти възложи още задачи. Това става в първите дни, докато още се доказваш. После е въпрос на навик.

# 68
Така е, ама и работникът си продава гъ*а за условията, предложени от работодателя. Щом се навива на лошите условия, значи го удовлетворяват или има откъде да докара по-висок стандарт от МРЗ или СРЗ. Работодателят няма да предложи кой знае колко повече от това, за което би се навил СРЕДНИЯТ работник. Подчертавам - средният. Щом заплатите са ниски, средният работник се навива да работи за толкова. Средният работник е масата. Изключенията са 2 вида - безработни и работещи. Работещите или катерят йерархията, или се изнасят в чужбина.

хахах, една част от безработните са такива, точно защото не си отстъпват от позициите. Разбира се, ако можеш да си позволиш да стоиш без работа, до като намериш това, което търсиш. Същото е и с тези, които се хващат на лоши условия. Гладът е по-силен от всичко. И тук идва ролята на държавата, която трябва да бъде законодател и регулатор, за това работодателят да не злоупотребява, но не я я няма.

В сегашната пазарна ситуация, за мен, всеки кадърен човек, който е подценяван и недооценяван по какъвто й да е начин е в пълното си основание да каже- "за толкова пари, толкова работа". Само един тъпак, може да работи за едната чест и слава, до като семейството му мизерства (щото познавам и такива).

# 69

Ами аз, напр., съм виждала редови счетоводители в счетоводни кантори, "човешки ресурси", ръководител или организатор производство, ТРЗ в предприятие и доста други. На някои им възлагат абсолютно неспецифични задачи, напр. да изготвят договори и други документи и да дават отговори на въпроси от изцяло юридическо естество /логично- "пестим" пари/, да вършат работа за програмисти, да се занимават с доставки и пласмент, което не им влиза в задълженията и в компетентността и т.н.

Той просто не чака да минат две години, за да ти възложи още задачи. Това става в първите дни, докато още се доказваш. После е въпрос на навик.
Или на шанс да се намери по- нормален работодател. Наистина са най- разнообразни те.

# 70

Peace

Вие, сериозно ли питате- къде?  Shocked

Да, мога веднага да продължа поста си от предната страница. Та, значи този мой познат, за който ви писах, сега го "издигат" на още по-висок пост. И той забележете - НЕ ИСКА!
Защо- ами, защото в заплатата няма и стотинка. А задълженията и отговорностите двойно. Казали ли му, че важното било професионалното израстване  Joy

В предната ми работа, в офиса ми съкратиха длъжността "Офис организатор", поех я аз (бях управител на офиса), в заплатата няма отразяване, след това съкратиха единия търговец, поех я аз- нямаше отразяване на заплатата. Като последствия от всичко това, извън работното ми време се вдигна, разбира се това не се заплаща, защото във фирмата се гледат финансовите резултати, които не се промениха. 

# 71
  • волно калдъръмче
Или на шанс да се намери по- нормален работодател. Наистина са най- разнообразни те.
Не става въпрос да търсиш карез на всеки работодател, а да си знаеш правата, не само задълженията писани и неписани /разбирай "вменени"/. Има умни работодатели, които се вслушват в кадърните служители. Но и до тук да се стигне е въпрос на много време и енергия  Wink  

# 72
  • София
за толкова пари, толкова работа

Ами справедливо изглежда  Mr. Green Mr. Green

# 73
  • София
Охо, напоследък е много модерно работодателите да товарят един човек със сто длъжности!
Даже по-добре да е от по-дълго време във фирмата.

# 74
  • Варна
Не е до некадърност, а до мързел. Българите са най-мързеливата нация, която съм срещала през живота си. Заплащането е чудесно оправдание за мързела.
Тук не съм много съгласна ThinkingТо си е до човека първо и второ една моя приятелка работи в Англия от 5 г. и ми каза,че там искат и търсят българи за работа,защото наистина бачкали Peace Не мога да ти кажа тя ли е попаднала на шеф или наистина бачкат,но е факт ,че си е до човека.Другото ,което ми каза тази моя приятелка,е че англичаните били мързеливи.

Общи условия

Активация на акаунт