за толкова пари, толкова работа

• 39 142
  • 995
  •   1
Отговори
# 675
Заплатата на един лекар в Австралия или САЩ е 800 000 долара.

Това от къде го чу, от Би Ти Ви ли? Заплатата на Edward Snowden, по негови изявления, е била 200 000 на година. Като имаш пред вид, че такива като него мозъци са една шепа хора в САЩ. Може би искаш да кажеш 800 000 долара заплата за 30 години трудов стаж?

# 676
  • Вече в моята си приказка...
BirdsFlu , проблема, е че едва издържам вече...всичко ми е в главата от сутрин до вечер.
Е сега не е така, защото съм в неплатен отпуск до 01.09. Произв.процес е спрян, защото няма работа. Също така нямам платен отпуск.Миналата година успях да издържа и дългия период без пари, като ми обещаха, че няма да работя извънредно, че ще имам колежка, ще...ще, обаче нищо,криза е....Тази година съм със същите обещания.Мисля, че ме лъжат,както преди... Имам 2 ползи, близко ми е и заплатата УЖ не е малка, не мога да преценя, и голям минус - едвам издържам, най-вече че никой не разбира какво толкова правя?

Разбирам те, и ти съчувствам за начина, по който се чувстваш  Tired . Но отговори си на въпроса - ако заплатата ти беше например 2000 лв, това как точно щеше да облекчи работата ти? Реално - никак.  Задълженията ти не те устройват, не заплащането. Разграничавайте ги малко нещата.

По-скоро парите й не я устройват за тези задължения.

# 677
  • London
Някои хора наистина вярват още в митовете за растящите долари по дърветата. Съчувствам на форумката лекарка, но не съчувствам на нейни НЕКАДЪРНИ колеги из България, които в продължение на доста месеци ме уверяваха, че съм болна от сърце и ми предписаха хапчета за кръвно без да имам  високо, щях да умра от тях. И не можеха да схванат, че имам плексит,а  не болно сърце. На леля ми майка ми чрез четене в интернет заподозря, че има лаймска болест. Лекарите се смееха и пращаха леля ми на невролог. Е оказа се майка ми права, а не е лекар....

Та се питам що за лекари имаме в тая държава? Мой колега си умря при рутинна операция ей така от нищото, засегнали му дихателна тръба. Аз предлагам малко качеството на тия хора да се повиши и тогава да ревът за заплати....

# 678
Аз предлагам малко качеството на тия хора да се повиши и тогава да ревът за заплати....
При пазарната икономика заплатите не се определят нито от цените на стоките, нито от качеството или тежеста на свършената работа, в глобален план. Заплатата се определя от нивото на безработица, т.е. от съотношението на търсене и предлагане на работна ръка на пазара.

По-специално за лекарите - всички мои познати лекари работят по на две места едновременно и лятото в платената отпуска, работят на трето място.

# 679
Реално - никак.  Задълженията ти не те устройват, не заплащането. Разграничавайте ги малко нещата.
Не я устройва съотношението. За тези задължения тази заплата е малко. Ако е брутна - съвсем. Нетната трябва да е поне 1000. И е и МОЛ вероятно. Полудявам като чуя МОЛ със заплата, която не би му платила и половината от изчезнал един брой стока там, където е.

# 680
Реално - никак.  Задълженията ти не те устройват, не заплащането. Разграничавайте ги малко нещата.
Не я устройва съотношението. За тези задължения тази заплата е малко.

Зададох ясен и много простичък въпрос: КАК по-високата заплата ще облекчи и намали задълженията?

# 681

Който не го устройва, да заминава за САЩ.

# 682
  • В един копнеж!
Реално - никак.  Задълженията ти не те устройват, не заплащането. Разграничавайте ги малко нещата.

Зададох ясен и много простичък въпрос: КАК по-високата заплата ще облекчи и намали задълженията?

Никак, освен  ако ти сам не си си шеф.

# 683

Именно!!! Никак няма да облекчи и намали задълженията. За това и няма смисъл да и увеличават заплатата, след като могат да намерят някой друг, който ще работи за същата заплата.

# 684
Цитат
точно медицински сестри и учители най-малко трябва да обвързват качеството на работата си със заплащането. Тези професии са призвание. Който ги е избрал, трябва да се отдаде изцяло на работата си, а не да се оправдава, че поради мизерното заплащане, не е в състояние да предложи по-добро качество. Ако толкова не може да се примири, по-добре наистина да работи като продавачка в магазин. ( макар че намусена продавачка, също не е много лицеприятно нещо)

Ей, само едно ще ви кажа. Аз работя като лекар в Плевен, жертвайки се за народа си, воден от дълг и призвание. Заплатата ми е 390 лв, от които плащам на Университета 180/месечно защото ме "обучават" (само формално). За живеене (вегетиране) остават 210 лв. Стигат за ядене, за сметките и за елементарните нужди на детето ми. Ребрата ми започват да си личат и изглеждам, като сомалиец. Заплатата на един лекар в Австралия или САЩ е 800 000 долара. Цялата ми покъщнина, барабар с парцаляка струва сигурно 1% от тази сума. За един месец там печелят, колкото аз за целия ми смачкан, клошарски, мизерен животец в България. Навсякъде в света лекаря, знахаря или лечителя имат специален статут, защото носят отговорност за хиляди животи и пазят хиляди тайни и болки. В родината ни такъв статут имат Трактора, Комбайна, Самбата, Мамбата, Сандокана, Салама, Бат Сали-черния циганин, Репата, Осман Пашата, Рамбото, Пачо Мечката, Жоро Прасето, Зейето, Президенто, Жоро тефтерчето, Краси Черничкия, Пешо Беличкия, Дилян Пеевски, И.Ф., и много други свине от оборската ни демокрация.

Много малко лекари в света получават горепосочените цифри, но не е като да ги няма. Нормална заплата за специализант (каквато предполагам си), е около $60,000 на година. Но забележи, на теб ти плащат, не ти да плащаш на обучаващите те. Вярно, че и интензивността на обучението е различна. Смъкват ти кожата в общи линии - работиш нон-стоп (е, има ограничение до 80 часа на седмица).

Оттам нататък, в зависимост от специалност, местонахождение, стаж, кадърност, заплатите варират, но са в пъти по-високи от средната за страната. Но нека все пак имаме предвид, че и обучението по медицина в много страни  е много скъпо, та като завършиш, после с години изплащаш студентски заеми. Но вярно като у нас никъде го няма вече.

# 685
  • Бургас
Някои хора наистина вярват още в митовете за растящите долари по дърветата. Съчувствам на форумката лекарка, но не съчувствам на нейни НЕКАДЪРНИ колеги из България, които в продължение на доста месеци ме уверяваха, че съм болна от сърце и ми предписаха хапчета за кръвно без да имам  високо, щях да умра от тях. И не можеха да схванат, че имам плексит,а  не болно сърце. На леля ми майка ми чрез четене в интернет заподозря, че има лаймска болест. Лекарите се смееха и пращаха леля ми на невролог. Е оказа се майка ми права, а не е лекар....

Та се питам що за лекари имаме в тая държава? Мой колега си умря при рутинна операция ей така от нищото, засегнали му дихателна тръба. Аз предлагам малко качеството на тия хора да се повиши и тогава да ревът за заплати....

И ти си права, но ми кажи как от един човек може да стане добър лекар, когато държавата не предлага никакви условия за обучение на току-що дипломиралите се лекари. Учиш 6-7г. докато завършиш, след това търсиш някъде свободно място да специализираш и където в следващите 3г. получаваш 390лв заплата. Затова повечето лекари си плюят на петите в чужбина. Друг е въпросът защо некадърните лекари, осъзнавайки, че са некадърни, продължават да "лекуват" хората. Ако виждам, че се провалям в професията си и правя само гафове просто ще спра да я практикувам, вместо да ощетявам околните с некадърността си.

# 686
Никак. Но тя не иска облекчаване на задълженията, а справедливото им заплащане, което е малко по-различно.
Поредната завистлива злобарка ли си ти? Защо да заминава, нещо ти подбива у живота в Булгаристан ли?

# 687
Никак. Но тя не иска облекчаване на задълженията, а справедливото им заплащане, което е малко по-различно.

Аз виждам вопъл "Не издържам на напрежението!", а не "Парите не ми стигат". Но нека авторката на поста сама уточни къде я стяга чепикът, като отговори на въпроса ми:

Но отговори си на въпроса - ако заплатата ти беше например 2000 лв, това как точно щеше да облекчи работата ти?

Виж, ако самата тя не знае какво точно иска, тогава как другите да знаят?
И КАК точно по-високото заплащане прави непривлекателната работа - привлекателна, а стресът - поносим?

# 688
Виж, ако аз взимам за тези задължения И ОТГОВОРНОСТИ 700 лв, и аз няма да издържам на напрежението. Но ако взимам 2000 при средна заплата за страната 750 лв, дори и бруто 2000 да са, напрежението пада - най-напред от това, че няма да се притеснявам с какво ще живея, след като платя 200 лв за легло в мухлясала таванска стая, 100 за ток, 20 за вода и заделя още 200 да си платя магистратурата.

# 689
  • Бургас
Поредната завистлива злобарка ли си ти? Защо да заминава, нещо ти подбива у живота в Булгаристан ли?

Бонбон, недей така де. Защо да е завистлива злобарка. Реално си е така - ако не те устройва пазара на труда в БГ отиваш на друг. Всеки се спасява както може. Ето лекарите например - както и да въртят и да сучат условията са еднакви за всички. Специализираш три години на мизерна заплата - "Ако щеш". Ако имаш семейство и не можеш да си позволиш това какво правиш. Заминаваш та пушек се вдига.  

Общи условия

Активация на акаунт