за толкова пари, толкова работа

• 39 113
  • 995
  •   1
Отговори
# 705
Интелигентна жена си, но много опростяваш нещата Wink Не става дума за парцалки ... отдавна съм престанала да си купувам такива. Скъсвам си задника от работа, но не ми тежи защото получавам достойно заплащане, което ми осигурява спокоен живот без излишни притеснения за сметки и за ядене Simple Smile и като реша да си купя книга или фанелка нямам драмата кое да си купя първо Simple Smile
И сега остава да почнем да се хвалим с това, кой какви музеи е посещавал или какви галерии. Сигурна съм, че не си успяла да видиш и 1/10000 от това което съм успяла да видя в Англия, но това не ме кара да те смятам за по ниско- душевно  Mr. Green И изобщо за какъв културен живот ми говорите в София .... ай моля ви  Joy

# 706
Хубаво, ама ако не стоиш на тъмно, не си и гладен, пак си оставаш на базовото ниво, ако мислиш само за пари! Шопинг и ресторант! Голям праз! Ако ще бачкам цяла седмица за едниния шопинг и ресторат, то направо съм жива загинала! Спокойно се отказвам от тях срещу духовните наслади. Една фанелка е около и над десет лева. Една книга е десет-петнайсет лева. Предпочитам книгата. А ако съвсем мога да избирам - купувам си книга и отивам на ресторант. Или след театър да пийнем по едно-две. Децата ги водех всяка неделя на куклен театър, а след това и на детски постановки в други театри, а не им купувах поредната кукла или количка или менюто в Макдоналдс. Ежеседмичното културно занимание на двете деца плюс моят билет, хич не излизаха евтино.
Да, много радикално е да не искаш да си консуматор, нали?
Да ама не ,не става баш така . Ако не можеш да си позволиш нещо и трябва да избираш ,пропускът е твой ,душа.  И куклите и камиончетата ,а и кукления театър трябва да можеш да осигуряваш,защото децата са твоя отговорност и  лично решението за имането им . Това малко като онези майки ,които Трябвало да дадат децата си на ясла .А когато ги правеехте тези деца ,къде го мислехте? И няма нужда от примери как било едно,а после станало друго Stop
И аз като чедото Катрала ,и Трой хич не ми е до голия престиж ако не мога да живея като "бял човек" в Южна Африка   chef

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 23:43 от Християния

# 707
Реално погледнато, повечето хора не могат да си позволят "нещо", т.е. всичко, така че това не е кой знае какъв аргумент или пропуск. За съжаление това какви са ти настройките - по-прагматични и консуматорски или по-идеалистични и не толкова стъпил здраво на земята, е доста често нещо вродено. Може да правиш усилия да се промениш в едната или другата посока, но това ще е по-скоро външно, отвътре винаги ще си усеща човек каква е истината.

# 708
И по повод избора между престижна и платена работа. Преди години в родния си град имаше един период, в който бях безработна и единствено селскостопанска работа успявах да си намеря, както и повечето ми съграждани. Адски голяма безработица има при нас. Плащаха сравнително добре. Побъркваше ме мисълта, не че работата, която върша, е непрестижна, а че не се справях добре с нея и вероятно никога няма да се справям толкова добре, колкото някой работил цял живот по нивите. За мен това е ужасно унизително и неудовлетворяващо - да работиш нещо, в което не си добър, дори и по някаква случайност да ти плащат сравнително добре.

# 709
За мен това е ужасно унизително и неудовлетворяващо - да работиш нещо, в което не си добър, дори и по някаква случайност да ти плащат сравнително добре.
Аз поради тази причина не се хващам с "унизителна" работа. За мен няма унизително и неунизително, има добре платено, зле платено и такова, каквото не мога да върша. Повечето от "простите" работи при мен попадат във втората и третата категория.

# 710
Не, завиждаща на тези, които са успели да намерят по-добре платена работа в чужбина, затова пращаш мрънкачите там.
Докато се случва това, недооценените да заминават и изведнъж някой наистина да ги оцени зад граница, няма да ни се повиши стандартът.
Представи си че аз съм в чужбина. И съм една от малкото, които работят квалифицирана работа. И то е защото съм завършила тук образованието си. И защото сама съм го финансирала, а не съм чакала стипендии от фондации на Джордж Сорос. И много добре знам, колко е реално да си лекар в България и да те оценят на запад с дипломата ти от следвоенна България. Българските лекари тук работят като санитари. По-точно нещо средно между санитари и медицински сестри. Не мият пода на болницата, но сменят подлогата на пациентите.

О, хайде стига глупости! Една от малкото, които работят квалифицирана работа Shocked. Искаш ли да ти ги изброя поименно съфорумките, за които зная със сигурност, че работят много квалифицирана работа в държавата, в която са? А това за лекарите пък си е проява на злоба. Да започвам ли и тях да ти ги изброявам? Чакай! Няма да ми стигнат пръстите.  ooooh!

# 711
Цитат
Много малко лекари в света получават горепосочените цифри, но не е като да ги няма. Нормална заплата за специализант (каквато предполагам си), е около $60,000 на година. Но забележи, на теб ти плащат, не ти да плащаш на обучаващите те. Вярно, че и интензивността на обучението е различна. Смъкват ти кожата в общи линии - работиш нон-стоп (е, има ограничение до 80 часа на седмица).
Оттам нататък, в зависимост от специалност, местонахождение, стаж, кадърност, заплатите варират, но са в пъти по-високи от средната за страната. Но нека все пак имаме предвид, че и обучението по медицина в много страни  е много скъпо, та като завършиш, после с години изплащаш студентски заеми. Но вярно като у нас никъде го няма вече.

Искам да уточня че мъжът ми е писал от моя профил-той е лекарят специализант.Обучението им за специализанти е 3 вида-държавна поръчка,платено и финансирано от трети лица.Съпругът ми е платено обучение понеже държавата не пуска вече държавни поръчки.И е точно така както го е казал-390 лева заплата,като 180 на месец отделяме за да си платим рекета към университета за да го "обучават"-никой не го учи,той поема цялото отделение когато е на смяна,колегите му се крият по стаите и се заключват-понеже уж работят,а от вътре смърди на цигари.Специализантите по закон нямат право да дават нощни дежурства,да носят отговорност,и да пишат рецепти и лечения на пациенти.Елате да видите как това не се спазва-и нощни дава,всяка нощ в последните две седмици е първа смяна,връща се за 4 или 5 часа и пак застъпва нощна.Всеки пациент със изискванията си,на всеки да обърне внимание,че и циганите да обслужи дошли на тумби пред кабинета.

Тани, разбирам го мъжът ти, но да не си мисли, че "по света" е по-лесно. Трудно е, скъпо е, заробващо е, но идва момент, в който нещата си идват на мястото и ако си кадърен и работлив, изплуваш. Това за обръщането на внимание е хубаво.

# 712
  • София
Християния, ти наистина ли съвсем буквално имаш предвид това, което си написала? Ако да, то не зная още колко низко можеш да паднеш. И двете деца ги направихме баш в едни от най-бедните години. Децата ни са от поколението, поколението на хиперинфлацията и въвеждането на валутния борд - заченати и родени в много смутни времена.  Криво-ляво, поотгледахме ги, позакрепихме положението. От държавата съм получила единствено майчинство по една година за всяко дете, и то навремето баше процент от МРЗ, независимо колко са били осигуровките. И детски не съм вземала. Така че, да, децата са само наша отговорност!

Трой, и ти ли? Ми, купувай си и и двете, кой ти пречи? Постъпвам както наамеря за добре, не се нуждая от ничие одобрение или позеленяли усмивки. Твърде многото консуматорсво и фиксиране върху имането разваля човек, особено децата, защото не може да погледне отвъд материалното. Човек не може да има всичко, затова се налага да избира. Иначе става като в онази реклама на някаква банка - избирате дали да купите нова играчка на детето си или да прекарате повече време с него.

# 713
  • Плевен
Цитат
Тани, разбирам го мъжът ти, но да не си мисли, че "по света" е по-лесно. Трудно е, скъпо е, заробващо е, но идва момент, в който нещата си идват на мястото и ако си кадърен и работлив, изплуваш. Това за обръщането на внимание е хубаво.
Че е заробващо съм съгласна.Но е много по-добре положението на лекарите специализанти .Колегите на мъжът ми заминаха ПОЧТИ ВСИЧКИ(а това са 600 човека завършващи на година) за Германия.Там заминават много от нашите лекари и капацитети.Поемат езиковите курсове,храна,квартира,че и интернет.Започваш на стартова заплата 2500 евро за специализантите говоря.Един негов колега и приятел с когото са най-добри приятели е много доволен.И приятелката си ще вземе,нека само да завърши висшето в София.Непрекъснато го кани да ходи при него.Казва че с неговите знания (на мъжът ми)ще го лапнат като топъл хляб.Питате защо лекарите са некадърни?Защото повечето които са отракани заминаха по чужбината.Тук остават само старите лекари със специалност.Няма "свежа кръв",всички които завършат заминават да специализират някъде по света.И до 20 години няма да има лекари.Здравеопазването е пред пълен крах.Сърдете се на управниците ни че няма кадърни лекари.А мъжът ми е един от малкото щастливци които работят на трудов договор и взимат 390 лева....Една от малкото останали в БГ колежки започна да специализира в София детски болести.По закон на всеки специализант се полага заплата от две и половина МРЗ.Единица са тези които я взимат.И се получава следното-Взимаш всеки месец 0.00 лева ,а даваш 180 за да те обучават.А храна,а сметки,квартира?От къде пари.Трябва да имаш родители банкери за да станеш лекар,понеже 10 години си зависим от родители докато се обучаваш....Айде сега плювайте по лекарите,те семейства нямат,деца нямат  ooooh!

# 714
Тани, ако мъжът ти учеше за лекар в чужбина щеше да завърши поне с 50 000 дългове  Peace

# 715
  • Плевен
Поправка-до няколко години няма да има лекари.Не до 20.Много е зле положението.Старите ще се пенсионират,и няма да има нови които да поемат щафетата....В Германия не те обвързват с договори,просто са щастливи че им работиш.И там положението е зле,и затова държавата се е принудила да започне да обещава всичко за да може някой да се навие да работи.понеже повечето германци които завършват заминават да специализират на други места.А БГ какво правим за да задържим лекарите си?
Един от колегите на мъжът ми когато работеше в Спешно в Монтана,също лекар специализант(хирург),жена му роди детенце след 5 години неизяснен стерилитет.Умориха детето през ноща,не заради некадърност,а заради ЛИПСА НА ЛЕКАР НЕОНАТОЛОГ за нощни смени.Въртят се 3 лекари за отделението за новородени.Сега се съдят,но файда няма,детнцето им го няма  CryЛекари и сега липсват,не все още е латентно и не се вижда.

# 716
Ай стига си мрънкала, трудно е за всички не само на мъжът ти! Wink

# 717
  • Пловдив
В природата няма празно, аз скоро очаквам да дойдат чернокожи лекари, защото има лекари от по-бедни от България страни из Африка.

# 718
Ами защо не и голямата работа!

# 719
  • Бургас
В природата няма празно, аз скоро очаквам да дойдат чернокожи лекари, защото има лекари от по-бедни от България страни из Африка.

Дано, защото положението наистина е страшно.
Troy, баш си е за мрънкане положението  Grinning Не става въпрос за мъжа на tani80s , а за всички нас. Скоро наистина няма да има кой да ни лекува. Майка ми работи в Бургаската болница и такива неща ми е разказвала, че ми е настръхвала косата. Явно положението в Монтана и Бургас не се различава много.

Общи условия

Активация на акаунт