За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

  • 106 132
  • 732
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 8 592
а така, и аз си харесах тази "Десятка". Колко време да стерилизираме бурканите?

# 31
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
10-тина минути е достатъчно.

# 32
  • Мнения: 8 592
  bouquet благодаря!

# 33
  • Мнения: 1 775
Имам приятелки, които ги правят по този начин. По-лесно е и са вкусни.

въпрос на вкус е, Оли, на мен  пък небелени ми натъртва аромата на черната люспа, а аспирина ми променя вкуса (на трушии го понасям, но те си имат кисела жилка). В първите ми "домакински" години, когато нямах къде да пека повече и прибирам ги правих така  - малко по малко, колкото мога след работа.


включвам се в темата да ви следя и споделям, че за мен небелени също не се оказа добър вариант, вече махам кожата, когато мариновам патладжани

# 34
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
Някой правил ли е сладко от арония с фикса на докотора? Дали се получава добре?  Rolling Eyes

Аз  Peace стана много добре, вече е изядено  Simple Smile Прави се по стандартния начин с фикса, евентуално може да сложиш малко повече захар, че аронията е малко тръпчива на вкус.

Аз да попитам - имам едни големи сини сливи, които изглеждаха уж много зрели, но се оказаха кисели за ядене. Дали може да  стане някакво свястно сладко от тях?

И още - Джемма зеленчуците на "Десятката " сурови ли се варят или предварително са изпечени?

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 13:00 от Unknown_lady

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Момичета, вчера ми донесоха малко ягоди (под 1 кг.) и сега като ви чета се зачудих дали да не направя сладко. Дайте ми моля рецепта, че това ще ми е първото сладко, което ще трябва да направя сама. А и струва ли си за такова малко количество ягоди да правя сладко?

# 36
  • Мнения: 9 485
с Гелфикс  (2/1 или 1/1, но е по сладко, с повече захар) на д-рЙоткер - ще ти излезе 6 бурканчета от пюре, но от 1кг ягоди няма как повече.

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 503
с Гелфикс  (2/1 или 1/1, но е по сладко, с повече захар) на д-рЙоткер - ще ти излезе 6 бурканчета от пюре, но от 1кг ягоди няма как повече.

Да видим дали съм те разбрала правилно:
Слагам на котлона 1:1 ягоди:захар и варя, като е готово (след колко време?), добавям фикса по описанието на доктора и наливам в буркани - такали е поредността?
Колко да варя бурканите за стерилизиране?

# 38
  • Мнения: 9 485
гелфикса е за това, да не стерилизарш.
Ако сложиш 1кг ягоди и ** захар, ще се стопи от варене и няма да изкараш нищо. 
Гелфиксовете - на опаковката пише, но смесваш пакетчето с 2-3 лъжици захар, объркваш с плодовете и щом заври - прибавяш останалата захар ( 0,5 кг или 1 кг, в зависимост дали фикса е 2/1 или 1/1), вариш още 3-4 мин. пълниш бурканчетата и обръщаш.

# 39
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Мерси, пеп-4о, да видим какво ще направя следобед.   bouquet

# 40
  • София
  • Мнения: 2 521
Момичета, имам една огромна торба с магданоз, искам да направя  за зимата някаква подправка за супи и манджи, а тази миналогодишната не ми хареса, моля, ако някой има изпитана рецепта да пише ....

# 41
  • Мнения: 9 485
а каква беше миналогодишната ти? Защото тя всяка рецепта е изпитана, друг е въпроса дали ти харесват подправките, които си сложила.

# 42
  • София
  • Мнения: 2 521
а каква беше миналогодишната ти? Защото тя всяка рецепта е изпитана, друг е въпроса дали ти харесват подправките, които си сложила.
лук, морков, чушка, магданоз, домат - но не си спомням в какви съотношения бяха, а рецептата не е при мен .... но толкова много сол имаше, около 1-1.5 кг, че не можеш дори да я опиташ, направо горчи от сол ....

# 43
  • Мнения: 9 485
и моята има много сол, защото не я заварявам, солта я държи. За 5-6 бурканчета от юре е ок.300гр.
Лук няма. Лук има целогодишно и няма смисъл да слагаш в подправката, тъй като като престои ще се вмирише много на лук.  Освен това аз слагам на супи и на манджи, на които пр. не бих сложила лук.  Домат също няма, домат си имам в бутилки малки, бурканчета....и също не слагам на супи, където слагам от подправката.  Виж я http://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html.

# 44
  • София
  • Мнения: 2 521
и моята има много сол, защото не я заварявам, солта я държи. За 5-6 бурканчета от юре е ок.300гр.
Лук няма. Лук има целогодишно и няма смисъл да слагаш в подправката, тъй като като престои ще се вмирише много на лук.  Освен това аз слагам на супи и на манджи, на които пр. не бих сложила лук.  Домат също няма, домат си имам в бутилки малки, бурканчета....и също не слагам на супи, където слагам от подправката.  Виж я http://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html.

пеп-4о, виждам само едни бели пухкави облачета на синьо небе  Rolling Eyes ако не те затруднявам, напиши ми я, моля  Praynig

След като не я вариш, къде я държиш, ако е извън хладилник няма ли да се развали  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт