Роят се АВГУСТовски бебета безчет, на коя ли мама днес е ред?! -16

• 32 318
  • 606
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря!

# 586
Ох, мили мамииии, колко много отдавна не мога да влезна, да чета редовно, да попиша..., надявам се скоро да наваксам и да се включа и аз "актуално", сега влизам само с един спешен въпрос относно пелените за многократна употреба, че ни предстои повторна поръчка Някой друг ползва ли такива? На времето тук бяхме отворили темичка по въпроса... Ние поръчахме пробно 6 и вече ги въртим, сега ще поръчаме още, определено вършат работа, така, или иначе всеки ден се върти пералня, прането им не натежава никак. Ако има и други може да обменим малко инфо за материалите, по колко вложки слагате -една,или две.. такива ми ти работи.. Simple Smile Целувки на всички!  Hug

# 587
Здравейте от ЛЛЛ, да ви питам как се разбира дали имам запушен канал на гърдите? На мамолог ли трябва да отида?

Здравей, ioana_g!

Обикновено запушеният канал се изразява в напрегнати и прекалено втвърдени гърди, в задържано мляко в гърдите, което се усеща като "бучки" на пипане, в болки и понякога температура при майката. Ако нямаш нито един от изброените признаци и бебето си суче и изглежда доволно и щастливо, вероятно няма причина да се притесняваш. Може ли да споделиш кое те кара да мислиш за запушен канал, за да може да си говорим по-конкретно?

Здравейте от ЛЛЛ, имам следния въпрос. Днес започнах да се цедя и забелязах, че вечер кърмата ми е доста прозрачна на цвят. Също така от 3-4 дни вечер акото на бебка е зелено на цвят, през нощта се оправя по някое време и денем си е ок. До другата вечер, тогава става пак зелено. Въпроса ми е, възможно ли е проблема да е в кърмата и как да направя така че да си е плътна и вечер? На какви храни да наблегна. Също така съм почти убедена, че като количество доста намаля, следобед след като яде бебка не можах да изцеда нищо от едната гърда. Бебето е само на кърма до сега, вече 26-27 дни.

И на втория ти въпрос отговарям Simple Smile Обичайно късно следобед и привечер кърмата може леко да намалее. Може да си чувала или чела, че млякото условно се дели на предно и задно мляко. Предното мляко е с повече съдържание на вода, водноразтворими витамини и съдържа лактоза, която е много важна за растежа на мозъка. По-високото съдържание на лактоза обаче може да предизвика чревни раздразнения и оттам зелени изпражнения.
Как е организирано кърменето при вас? Само от едната гърда ли суче бебка, или и от двете? Ако суче само от едната гърда, вероятно я изсуква добре и би трябвало да стига бързо и лесно и до т.нар. "задно" мляко. Ако суче и от двете гърди, добре би било да я оставиш да изсуче добре едната гърда и след това да преминете към втората. Това означава да суче активно поне 10-15 мин, а ти да си усетиш гърдата изпразнена и облекчена след кърмене.
Други възможни причини за зеленото ако, освен увеличен прием на предно мляко, биха могли да са прием на лекарства при теб или бебка, лека настинка при бебка или някакъв стомашен дискомфорт или непоносимост към определени храни, които ти си консумирала. Сещаш ли се за възможни причини, свързани с гореизброените?
Няма специално хранене при кърмачката, което да гарантира плътна и "хранителна" кърма. Пиша хранителна в кавички, защото след проведени задълбочени изследвания е доказано, че само в кърмата на силно недохранените майки от страни от Третия свят може да има липси на хранителни вещества. Иначе като цяло се препоръчва балансирана диета и хранене по 4-5 пъти на ден, но в неголеми порции. Поне 1-2 порции плодове и зеленчуци на ден е желателно да се консумират. Ядките също са част от балансираното хранене и може да ги добавиш към диетата си.
Невъзможността да изцедиш не е непременно равна на намаляла кърма. Както писах и по-горе обаче, много често се случва следобед и привечер кърмата да намалява, това е част от естествения цикъл на правене на мляко. Както и преди сме писали тук, колкото по-често се кърми бебето, толкова повече се стимулира организмът да произвежда мляко и в повечето случаи резултатът е повече кърма.
И последно да те попитам - има ли причина да започнеш да цедиш? С цел стимулация на гърдите ли го правиш?
Желая ти успех и бързо преодоляване на трудностите!   bouquet
Здравейте,
когато се цедя почти винаги ми тече кърма само от едно каналче, много рядко се включва второ. Ползвам помпа на Филипс Авент, ръчната, и ми отнема около половин час за да изцеда 40-50 мл, защото тече само по една тънка струйка. За това се чудих дали пък другите канали не са ми запушени.
Ние се кърмим само от едната гърда, като понякога ако въпреки, че уж се е наяла плаче за още я прехвърлям на втората, защото си мисля, че може в първата да няма вече мляко. Прочетох вариантите за зеленото ако, но не мога да реша от какво може да е. Все още продължава само вечер да е зелено, а денем е ок. Говорих и с педиатърката, но тя каза да не му обръщам внимание, че е нормално. Единственото, което си мисля е дали може да е свързано с коликите, защото бебка има доста силни колики.
Относно цеденето, реших че искам да имам замразена кърма примерно за седмица хранене, ако ми се наложи за нещо. Примерно идва зима, ако се разболея, да не давам адаптирано мляко, а да имам кърма ако се наложи. Но за сега нямам възможност да замразявам, не мога да изцеда почти нищо след ядене. Вчера сутринта от гърдата капеше мляко и щеше да се пръсне, и въпреки това след ядене изцедих 5 мл. Надявам се поне кърмата, която имам да й стига на бебка да се нахрани.

# 588
Здравейте,момичета! направо не вярвам че отново пиша тук.Мислех,че повече никога няма да имам време.Simple Smile
Нашето слънце направи един месец преди два дни.Пораснал е с цели 1,300 кг. и 6см.Педито ни посъветва да спрем нощното хранене и за сеа се справяме успешно,като замествам млякото с чай.Купихме и пъреата играчка и Ицето много ср кефи.Не мислех,че ще обърне толкова внимание,но той си я гледа в захлас даже и се усмихва.Когато е кисел я раздрънквам и бързо забравя да плаче.Дано не му омръзне скоро.Иначе си ходим по разходки,пея песнички,обича да си играем с крачетата му и така времето си минава.Все едно вчера бях с големия корем:).И като заговорих за кореми,правите ли нещо,за да се стегнете пак ? Аз си възвърнах килограмите и съм си същата,но този отпуснат корем ме дразни много.Освен преси какво друго може да помогне? Спомням си,че Мирянка беше споменала нещо,но не помня...
 Колкото до водата и аз давам розовата Девин,но не я преварявам.Чела съм на много места,а и педито каза,че мога да я давам,но без да я преварявам,защото се покачва минерализацията и може да е вредно за бебо.
 За комарите си ползвам течността на Райд още от както бях нременна.На Христо нищо му няма.Не знаех,че пише да не се ползва.Сега разбирам.
 Много дълго стана,лягам,че нямам много време за сън,а вече ми е тооолкова ценен.Хубава вечер ,мамчета.

Съжалявам за правописните грешки,но пиша от тел.

# 589
Ох, мили мамииии, колко много отдавна не мога да влезна, да чета редовно, да попиша..., надявам се скоро да наваксам и да се включа и аз "актуално", сега влизам само с един спешен въпрос относно пелените за многократна употреба, че ни предстои повторна поръчка Някой друг ползва ли такива? На времето тук бяхме отворили темичка по въпроса... Ние поръчахме пробно 6 и вече ги въртим, сега ще поръчаме още, определено вършат работа, така, или иначе всеки ден се върти пералня, прането им не натежава никак. Ако има и други може да обменим малко инфо за материалите, по колко вложки слагате -една,или две.. такива ми ти работи.. Simple Smile Целувки на всички!  Hug

lepelissima, за многократните пелени най-добре ела в темата  Peace Там със сигурност има с кого да споделиш и обсъдиш.

# 590
  • София
Момичета, как давате Вигантола на бебчетата? На упътването пише - за профилактика на рахит при кърмачета - по една капка, а в рецептата доки е изписала по 2 капки (което в упътването е дозата за недоносени бебчета)?  Shocked
И още - кажете нормален педиатър в близост до Илинден? Примерно около 3-та градска, Тина Киркова и т.н.?

# 591
  • Пловдив
Имам въпрос към ЛЛЛ. Мисля, че преди три дни ми дойде цикъла, точно 40 дни след раждането. Ние сме само на кърма от раждането. От вчера малката, когато суче доста се дърпа от гърдата, но продължава да суче, а когато спре плаче. Има ли възможност това да е от цикъла? Има ли възможност също да не ми е вече достатъчна кърмата заради цикъла? Има ли нещо каквото да направя, за да успокоя малката. Имам чувството, че не се наяжда и затова е раздразнена, а също и акито от жълто потъмня и сега е кафяво към жълто, но доста по-тъмно от обикновено. Благодаря предварително.

# 592
Здравейте и от мен мамчета.
Не помня от кога не съм писала... Дара утре прави 40 дни. Ще правим погача. Много не съм подготвена ама какво пък...Да ви кажа откакто бебла се роди въобще не се престаравам. Гледам двете да сме спокойни и толкова. Ще ида да купя една торта, а питката ще направя аз. Повече няма да глася.
Иначе вече се напаснахме с малката принцеса. Коликите ни не са много страшни. Рядко реве, повече ми се оплаква  Laughing Заиграва се с играчките. Днес й купих активна гимнастика и я сложих. То не бе смях, мятане на ръце и крака, абе шоу. Започна да издава едни звуци от сорта на "аааа", но само на най - любимите играчки. На нас не ни "говори". Имаме една жълта играчка, която наричаме "жълтия изрод", защото на нищо не прилича, но тя е влюбена в него, само й го показвам и се е хилнала. Боже, кога минаха 40 дни ...

Нещо много се размислих май  Rolling Eyes пък и късно стана.
Лека мами, пожелавам ви поне 5 часа здрав сън.  love001

# 593
Здравейте момичета
и аз не съм писала от доста време  Blush,но сега ще почета назад
Момичета, как давате Вигантола на бебчетата? На упътването пише - за профилактика на рахит при кърмачета - по една капка, а в рецептата доки е изписала по 2 капки (което в упътването е дозата за недоносени бебчета)?  Shocked
   и на нас ни е по 2 капки и толкова давам

# 594
И аз го слагам от една седмица на активната гимнастика, но от 3 дни се захласва по нея. Маха с ръце и крака, говори им нещо. Върти си главата като замаян наляво надясно Simple Smile А играчката над леглото направо го активизира. Махам я, като го слагам да спи, че ако се събуди и ги види, няма заспиване...Милото ми, расте всеки ден и се променя. Дори сега като гледам снимките от болницата и виждам, че си е променил физиономийката...  yesyes 1crib

# 595
  • София
И още - кажете нормален педиатър в близост до Илинден? Примерно около 3-та градска, Тина Киркова и т.н.?

Ние си избрахме д-р Ацева от 10-ти ДКЦ, не знам дали ще ти е близо. Още не мога да ти кажа впечатленията си, утре ще ходим за ваксина и  надявам се и консултация да ни направи, но съм чела добри отзиви за нея.

Нашето момченце въобще не отразява никакви играчки. Заслушва се за кратко в една дрънкалка, но за не повече от минута и после извръща поглед. Иначе е сговорлив, приказваме си - той каже едно проточено ааааауууу, аз му отвърна, после каже ааааааа и аз повтарям:) Най-благи са му усмивките след изакване. То си е усилие.  Rolling Eyes
Скоро ще направим 40 дни, аз си върнах килограмите малко преди втората седмица от раждането, но и бях качила само 10. Коремът ми дълго време висеше, но от шетане насам-натам като че ли изведнъж се прибра и сега е съвсем леко отпуснат, а кафявата линия си седи - от горе до долу.
Още сме на смесено хранене и правя какво ли  не за увеличаване на кърмата, много ми е мъчно, че не стига.  Cry

# 596
  • София
здравейте,

Моето момиче е пораснало с 2 см и 1кг за един месец. Биха ни ваксината и милата се захласна от плач.
Иначе с баткото не можем да се разберем ой кога да я гушка, а той само я целува, но от време на време я и поплясква и направо ми се изправят косите като го видя покрай нея. Ние всеки ден излизаме на разходка към 9:30 с Гоги и Елица и се прибираме към 12:00, за да папка малката, а и големият.

В събота прави 40 дни и ще правим погача, сега правя списъци за покупки , за гости.

# 597
Имам въпрос към ЛЛЛ. Мисля, че преди три дни ми дойде цикъла, точно 40 дни след раждането. Ние сме само на кърма от раждането. От вчера малката, когато суче доста се дърпа от гърдата, но продължава да суче, а когато спре плаче. Има ли възможност това да е от цикъла? Има ли възможност също да не ми е вече достатъчна кърмата заради цикъла? Има ли нещо каквото да направя, за да успокоя малката. Имам чувството, че не се наяжда и затова е раздразнена, а също и акито от жълто потъмня и сега е кафяво към жълто, но доста по-тъмно от обикновено. Благодаря предварително.

Здравей UNynaeve,
Кърменето както и месечния цикъл се определят от действието и взаимодействието на хормони. При някои майки появата на менструацията би могла да доведе до намаляване количеството на кърмата. Изследванията са установили промяна в нива на калия и натрия в състава на кърмата, което променя вкуса й. При бебето това би могло да доведе до промяна в поведението когато е на гърда. Бебето може да е неспокойно, да се дърпа да суче по-кратко, но така също би могло да търси да суче по-често от обикновено. Продължителността в промяната на кърмата би могла да продължи от 12 до 32 часа.

При някои жени спадането на нивото на калция в кръвта по време на цикъл би могло да доведе до намаляване на количеството на произвежданата кърма. В сайтът kellymom.com е написано, че ако това е проблемът приемът на добавки калций+магнезий или калций+магнезий+цинк би могъл да помогне. В същият сайт пише, че е добре приемът да започне от овулацията и да продължи през първите няколко дни от цикъла. Ако месечният цикъл настъпва през неравни периоди, то тогава този прием би могъл да започне 14 дни след започването на последният цикъл или да се приема всеки ден. Може би ще е добре да обсъдиш с личния си лекар до колко е подходящо да приемаш тези добавки - в сайта са посочени количества. Той е най-добре запознат със здравословното ти състояние и може да прецени дали добавката и количествата, които са посочени са подходящи за теб.

# 598
  • София
Привет и от нас. Днес Андрей става на 40 дни, бяхме на църква за чиста молитва, доста хубав ритуал направи попа, в сравнение с молитвата на каката, която беше 5 минути точно. В неделя правихме погача, на двора беше сбирката, добре се получи тържеството. Лошото е само че вечерта се тръшнах с 39, 2 температура и повръщане, а малкия цяла нощ се беше залепил за мен да търси да цока, та и него кърмих на цялата ми хубост. Добре поне,че на сутринта температурата я нямаше.

# 599
Здравейте от ЛЛЛ, да ви питам как се разбира дали имам запушен канал на гърдите? На мамолог ли трябва да отида?

Здравей, ioana_g!

Обикновено запушеният канал се изразява в напрегнати и прекалено втвърдени гърди, в задържано мляко в гърдите, което се усеща като "бучки" на пипане, в болки и понякога температура при майката. Ако нямаш нито един от изброените признаци и бебето си суче и изглежда доволно и щастливо, вероятно няма причина да се притесняваш. Може ли да споделиш кое те кара да мислиш за запушен канал, за да може да си говорим по-конкретно?

Здравейте от ЛЛЛ, имам следния въпрос. Днес започнах да се цедя и забелязах, че вечер кърмата ми е доста прозрачна на цвят. Също така от 3-4 дни вечер акото на бебка е зелено на цвят, през нощта се оправя по някое време и денем си е ок. До другата вечер, тогава става пак зелено. Въпроса ми е, възможно ли е проблема да е в кърмата и как да направя така че да си е плътна и вечер? На какви храни да наблегна. Също така съм почти убедена, че като количество доста намаля, следобед след като яде бебка не можах да изцеда нищо от едната гърда. Бебето е само на кърма до сега, вече 26-27 дни.

И на втория ти въпрос отговарям Simple Smile Обичайно късно следобед и привечер кърмата може леко да намалее. Може да си чувала или чела, че млякото условно се дели на предно и задно мляко. Предното мляко е с повече съдържание на вода, водноразтворими витамини и съдържа лактоза, която е много важна за растежа на мозъка. По-високото съдържание на лактоза обаче може да предизвика чревни раздразнения и оттам зелени изпражнения.
Как е организирано кърменето при вас? Само от едната гърда ли суче бебка, или и от двете? Ако суче само от едната гърда, вероятно я изсуква добре и би трябвало да стига бързо и лесно и до т.нар. "задно" мляко. Ако суче и от двете гърди, добре би било да я оставиш да изсуче добре едната гърда и след това да преминете към втората. Това означава да суче активно поне 10-15 мин, а ти да си усетиш гърдата изпразнена и облекчена след кърмене.
Други възможни причини за зеленото ако, освен увеличен прием на предно мляко, биха могли да са прием на лекарства при теб или бебка, лека настинка при бебка или някакъв стомашен дискомфорт или непоносимост към определени храни, които ти си консумирала. Сещаш ли се за възможни причини, свързани с гореизброените?
Няма специално хранене при кърмачката, което да гарантира плътна и "хранителна" кърма. Пиша хранителна в кавички, защото след проведени задълбочени изследвания е доказано, че само в кърмата на силно недохранените майки от страни от Третия свят може да има липси на хранителни вещества. Иначе като цяло се препоръчва балансирана диета и хранене по 4-5 пъти на ден, но в неголеми порции. Поне 1-2 порции плодове и зеленчуци на ден е желателно да се консумират. Ядките също са част от балансираното хранене и може да ги добавиш към диетата си.
Невъзможността да изцедиш не е непременно равна на намаляла кърма. Както писах и по-горе обаче, много често се случва следобед и привечер кърмата да намалява, това е част от естествения цикъл на правене на мляко. Както и преди сме писали тук, колкото по-често се кърми бебето, толкова повече се стимулира организмът да произвежда мляко и в повечето случаи резултатът е повече кърма.
И последно да те попитам - има ли причина да започнеш да цедиш? С цел стимулация на гърдите ли го правиш?
Желая ти успех и бързо преодоляване на трудностите!   bouquet
Здравейте,
когато се цедя почти винаги ми тече кърма само от едно каналче, много рядко се включва второ. Ползвам помпа на Филипс Авент, ръчната, и ми отнема около половин час за да изцеда 40-50 мл, защото тече само по една тънка струйка. За това се чудих дали пък другите канали не са ми запушени.
Ние се кърмим само от едната гърда, като понякога ако въпреки, че уж се е наяла плаче за още я прехвърлям на втората, защото си мисля, че може в първата да няма вече мляко. Прочетох вариантите за зеленото ако, но не мога да реша от какво може да е. Все още продължава само вечер да е зелено, а денем е ок. Говорих и с педиатърката, но тя каза да не му обръщам внимание, че е нормално. Единственото, което си мисля е дали може да е свързано с коликите, защото бебка има доста силни колики.
Относно цеденето, реших че искам да имам замразена кърма примерно за седмица хранене, ако ми се наложи за нещо. Примерно идва зима, ако се разболея, да не давам адаптирано мляко, а да имам кърма ако се наложи. Но за сега нямам възможност да замразявам, не мога да изцеда почти нищо след ядене. Вчера сутринта от гърдата капеше мляко и щеше да се пръсне, и въпреки това след ядене изцедих 5 мл. Надявам се поне кърмата, която имам да й стига на бебка да се нахрани.

Здравей отново, ioana_g!

Нерядко се случва при много майки, които успешно и дълго кърмят бебетата си, да не могат да изцедят нито капчица кърма. Няма помпа, дори и да е най-качествената електрическа такава, която да е в състояние да изцеди гърдата така, както бебето умее. Хубаво е, че предлагаш на бебка и втората гърда, макар обичайно да се кърмите само от едната. Така може и втората да се "разработи" и бебка да започне да суче успешно и от нея.

Да разбирам ли, че имаш и притеснения дали момиченцето ти се нахранва достатъчно? Ако сте само на кърма, без вода и добавка, бебка би трябвало да има поне 8 кърмения за денонощие, да е жизнена и енергична, да има поне 5-6 добре напишкани памперса (количество колкото 2-3 супени лъжици) на денонощие. Надявам се това да те ориентира.

Зеленото ако може да е от претопляне или охлаждане също така, но може би и коликите да играят роля за това, особено щом е само вечер.

Споделяш за изцедената кърма, че искаш да имаш запаси, ако се разболееш. Всъщност точно когато ти се разболееш е още по-важно да продължиш да кърмиш бебето, защото така му предаваш чрез кърмата защитни тела и имунни фактори, така че и тя да се бори с вируса, който ти имаш. Вие двете така или иначе ще сте в постоянен контакт и няма как да се изолираш от нея, така че кърменето, когато майката е болна, помага на бебето да си изгради имунитет чрез кърмата.

Надявам се да ти бях полезна. Успех!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт