Без пазар събота и неделя

• 12 179
  • 221
  •   1
Отговори
# 60
Касита, защо да не ме бърка? Или всеки лежи на тази кълка, че щом не е пряко засегнат, хич не му дреме.
За мен е тормоз за хората и абсурдно да работят и по Коледа и Нова година до 20-22ч., защото други решили да празнуват са се сетили 1час преди това.

Както и да е, ясно е, че въпросното предложение няма как да се случи реално...темата е за чесане на езици...

Хайде сега, болниците кога работели....или не намирате разлика м-у това "отивам да раждам спешно" и спешно трябва да си купя Кока  Кола...сигурно не...

# 61
Хората не са там, изтърпявайки наказание, а по собствена воля.
Ето, аз не желаех професията ми да заема от времето и личния ми живот и я смених. Не съм дала съвет събота и неделя, по празниците и и през целия август да няма работеща медия.

После, пък като започнат да затварят големите магазини, щото им е нерентабилно, или намалят заплатите на работещите, щото и печалбите са намалели, ще купувате на дядо Пешо бакалина клесавата наденица и дали ще сте доволни тогава, се питам?

# 62
  • София
Въпросът е, че едва ли някой им е забранил със закон

Със закон, не...просто държавна политика.

Държавна политика е не работното време на магазините, а регулациите за заплащане на труда през съботите и неделите, на хората, които са наети в магазините. Предполагам разбираш тънката разлика.

# 63
  • Куциндрел
Касита, защо да не ме бърка? Или всеки лежи на тази кълка, че щом не е пряко засегнат, хич не му дреме.
За мен е тормоз за хората и абсурдно да работят и по Коледа и Нова година до 20-22ч., защото други решили да празнуват са се сетили 1час преди това.
По твоята логика защо трябва да работят спешните служби по Коледа и Нова година, щото някой се сетил да се трови с алкохол, бие  и т.н.
Тези, които работят по празниците вечерта, са се съгласили доброволно. Все още на никой не са упряли пистолет в челото, за да работи в Хипермаркет на Коледа в 10 вечерта.

# 64
За мен е тормоз за хората

Какъв тормоз? Нали за това им се плаща? Дай тогава всички професии, който имат нощни смени да спрат да работят.

# 65
  • София
В Германия, Австрия, магазините в неделя не работят. Всички. Работят единствено тези по бензиностанциите и евентуално в метрото.
Не са измрели хората там още...

Да така е, но не за да насърчат родното производство или да подкрепят кварталните магазинчета, а защото им е скъп извънредният труд. А у нас ги въртят едни смени и пак им плащат съботата и неделята като делнични дни.
Идеята е доста глупава. Та те повечето малки магазинчета зареждат от същите хипермаркети - как точно ще се насърчи българското производство.

# 66
И къде точно е регулацията на заплащането на извънреден труд и т.н. в БГ?

Сеса, винаги могат да се извадят от 9кладенеца вода....и да, сигурно не са им опрели пистолет в главата, просто са ги помолили да напуснат за тези, отказали да работят във въпросните дни и часове.

Нямам какво повече да кажа по темата, а и е явно че тя е напълно безсмислена.

# 67
  • София
И къде точно е регулацията на заплащането на извънреден труд и т.н. в БГ?

Сеса, винаги могат да се извадят от 9кладенеца вода....и да, сигурно не са им опрели пистолет в главата, просто са ги помолили да напуснат за тези, отказали да работят във въпросните дни и часове.

Нямам какво повече да кажа по темата, а и е явно че тя е напълно безсмислена.

Регулации има бол и ролята на държавата е да следи дали те се спазват.

# 68
  • Луната ни пази
И в България извънредния и нощния труд се заплаща двойно, както и този в празничните дни. Но типично по български закон има, контрол няма. Щото и инспектора от Инспекция по труда да отиде да направи проверка в празничен ден и на него трябва да му се плати двойно.

# 69
Какво и е на една продавачка да работи до 10 вечерта? Това е нормално работно време за много хора с много други професии.

# 70
  • Куциндрел
Ама не са само работещите в супер и хепермаркетите. Има доста хора, които трябва да работят в тези дни и часове. И е задължително за тях. Защо не се косиш, че на връх НГ работят спешните служби, болниците и т.н.? И те имат семейства, и те искат да празнуват? Няма как да не работят тогава, защото ще трябва да напуснат. Малко са тези, които успяват да си сменят смените по празниците, ако не работи на Коледа ще работи на НГ.

Това, че в БГ труда не се заплаща никъде, е друга работа.

# 71
Сеса, защото едните служби са от жизненоважно значение, а това да си купиш салам, не е.
И защо да е друга работа това, че извънреден труд и т.н. не се заплаща както трябва? Или пак ще се обясни как държавата трябвало да следи къде, какво се спазва?

# 72
При нас в Белгия всичко почива в неделя. През седмицата повечето супермаркети са до 20 ч., но има и големи магазини, които затварят в 18.
Но пък всичките ми познати работят макс. до 17 часа, така че след работа има достатъчно време да си напазаруваш.
А в събота и неделя повечето хора тук пътуват, спортуват или си косят градинките и прекарват време с децата си. Не съм забелязала магазините да са по-пълни в събота, отколкото през седмицата.

Тук хората са много практични. Явно бизнесът не е толкова богат, че да си позволи да плаща двойните надници в неделя. Затова и работата на непълен работен ден е толкова разпространена. Щом си преценил, че ти трябва човек за 25 часа седмично, не е необходимо да назначаваш някой на пълен щат и да си клати краката половината време. В нашия район например 1 служител обслужва 5 офиса на здравната каса в 5 съседни градчета. Всеки ден от седмицата работи в различно градче. Преценили са хората, че един ден седмично е достатъчен, за да обслужи 1 село.

Но да се върна на супермаркетите. Мисля, че в българските условия подобна мярка е абсурдна, антипазарна и вредна

# 73
  • Куциндрел
Сеса, защото едните служби са от жизненоважно значение, а това да си купиш салам, не е.
И защо да е друга работа това, че извънреден труд и т.н. не се заплаща както трябва? Или пак ще се обясни как държавата трябвало да следи къде, какво се спазва?
От жизненоважно значение е, но и в службите работят хора, съгласили се да работят в такива условия - работа на смени, работа в почивни дни, работа по празници.

Ами като цяло труда в БГ е евтин. Държавата трябва да следи, има органи за тази цел, но и обикновенните граждани трябва да сигнализират. Но пък винаги проверяващите органи могат да бъдат подкупени или фирмата да се окаже на някоя дебела риба свързана с политиката и т.н.
Като начало хората трябва да се оплакват за всяка нередност. Когато оплакването и сигналите за нередности станат рутина, ще вземат и отговарящите лица са тези нередности да си свършат работата.

Тук хората са много практични. Явно бизнесът не е толкова богат, че да си позволи да плаща двойните надници в неделя. Затова и работата на непълен работен ден е толкова разпространена. Щом си преценил, че ти трябва човек за 25 часа седмично, не е необходимо да назначаваш някой на пълен щат и да си клати краката половината време. В нашия район например 1 служител обслужва 5 офиса на здравната каса в 5 съседни градчета. Всеки ден от седмицата работи в различно градче. Преценили са хората, че един ден седмично е достатъчен, за да обслужи 1 село.

Ето това трябва да се направи и в БГ, особено в държавната администрация, хем ще намалят щата, хем ще се освободят пари за по-големи заплати.

# 74

Ето това трябва да се направи и в БГ, особено в държавната администрация, хем ще намалят щата, хем ще се освободят пари за по-големи заплати.

Няма да стане. В БГ винаги се говори да за това да се създаде работа за хората. И повечето това чакат. Кофти наследство от социализма. Трябва да е обратното - работата да е водеща.
А пък бюрокрацията има това свойство да се размножава като се самоусложнява.
Няма да забравя как миналата година в БГ училището на дъщеря ми за една обикновена служебна бележка, че е ученичка, трябваше да мина през 3 служители. Ама нищо, и те семейства хранят.

Общи условия

Активация на акаунт