Без пазар събота и неделя

  • 12 137
  • 221
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: X
Специално в нашите три квартални магазина трудно ще видим разнообразието в хипермаркета
Разнообразие на кое?    Laughing
От марките кисело мляко например, една или две дали стават за ядене?
А от марките сирене?
А от марките колбаси?
Или да вземем пакетираните като боб, леща, ориз....Дали знаете, че вносните се внасят с тонове в насипно състояние, а тук се пакетират под различни марки?    Laughing
Та, в какво точно се състои разнообразието?   Grinning

# 151
  • Мнения: 10 672
Краси, ти ако имаш време да пазаруваш всеки ден от пет различни магазина на разстояние един от друг, то не всички могат да си позволят да го правят и за тях големите вериги предлагат удобство, което им пести време  Peace
Живея в централна зона и пак около нас няма достатъчно добре заредени малки магазини. Ми не мога да си позволя лукса да обикалям два часа, за да си купя от едно място сирене, от друго месо, от трето яйца.

# 152
  • Пловдив
  • Мнения: 3 563
Вкъщи ядем определени марки, които в кварталните магазини са много ограничени като бройка. Освен това при наличието на това разнообразие в момента предпочитам да имам избор. Което пък от друга страна как да стане при мижавата квадратура на сегашните квартални магазини?

Хванах последните години преди промените и си спомням, че на оживения булевард, където живеех тогава, хранителният и месарският магазини заемаха доста голямо помещение под три залепени един за друг блока. Същото важеше и за магазина тип битова химия, който заемаше сам същата площ под другите три входа. А сега повечето магазини са на някаква площ, в която трудно ще се разминем двама човека.

# 153
  • 221B Baker Street
  • Мнения: 1 950
Аз не разбирам за какво се спори... Sunglasses
Всеки да си пазарува откъдето си пожелае, това е, трябва да имаш право на избор!

# 154
  • Мнения: X
Едно време магазините бяха държавни и не плащаха наем.    Laughing
Затова в хранителния в родния ми град, между щендерите можеха да се разминат 3 детски колички.
Сега магазините са частни.И доколкото съм запозната с разходите им, май наемът им е последна грижа.Държавата яко си ги дере откъм такси, налози, данъци и прочие.
И нямат облагите, давани на големите "инвеститори" -хипермаркетите.
Преди време ми попадна статия, че Билла от три години работела на загуба.Т.е. в годишните данъцни декларации, които подава, отчита отрицателен баланс.Обаче, по някакви параграфи, изнася печалбата си навън.
Кой от нашенските частници, с квартален магазин, може да си позволи да работи три години на загуба?

# 155
  • Мнения: X
...Този клиентопоток, просто ще се насочи към други магазини.Така както се е преориентирал от кварталния магазин към хипермаркета, така и при необходимост ще се преориентира обратно .
...

отдавна е ясно, че живееш в собствен свят
само че в реала едно магазинче от 20 кв. м. няма как да обслужи хиляди клиенти на ден и да ги задоволи с асортимент, качество и да не им губи времето с допотопно обслужване, нито да прави проблем за ресто вместо да ползва терминално у-во

ако не бяха хупермаркетите, продукти за суши и подобни глезотии щеше да гледаш само по сайтовете
бързо забравяш как беше

да не говорим, че големите вериги си имат специална политика, която понякога е и в полза на клиента, колкото и да ти е чудно
имат си стандарти и изискват да се спазват
за разлика от кварталния бай Иван дето си е чорбаджия и "коли и беси"

# 156
  • Пловдив
  • Мнения: 3 563
Краси, именно - навремето можеше да се разминеш в магазина, макар че тогава какъв ли избор имаше? Сега хем има, хем е толкова набутано в малкото пространство, че мен ме е страх да вляза в магазина, а какво да кажа за обръщане вътре. И много често в два от трите ни квартални магазина няма сиренето и киселото мляко, което ние ползваме.

# 157
  • Мнения: 3 154
Хората не са там, изтърпявайки наказание, а по собствена воля.
Ето, аз не желаех професията ми да заема от времето и личния ми живот и я смених. Не съм дала съвет събота и неделя, по празниците и и през целия август да няма работеща медия.


После, пък като започнат да затварят големите магазини, щото им е нерентабилно, или намалят заплатите на работещите, щото и печалбите са намалели, ще купувате на дядо Пешо бакалина клесавата наденица и дали ще сте доволни тогава, се питам?



А той бай Пешо, щото не ги "пазарува" от Метро надениците, за да ги пренесе на 20 км до кв. Банишора примерно, и да зареди "магазина" /бивш гараж в сутерена на блока, превърнат в магазин с рушвет в общината и в ХЕИ.. примерно Mr. Green/, и в който няма един читав хладилник.  
 Та да стимулираме този бизнес ли се предвиждат тези мерки?  Защо не се хванаха с прекупвачите и посредниците  -  тези които изкупуват черешите, гъбите, млякото, житото и пр.  - те са, които пречат на производителите, а на търговеца му пречи само собствената алчност - да купи олиото от Метро за 2.50, а да го продава на село за 4 лв - е, как да стане?  newsm78  За да се стимулира икономиката, на първо място трябва да се подпомагат производители, а не търговци - каквито и да са.

А по повод терзанията на някои, че персоналът се "измъчвал" да работи по Коледа в хипермаркетите... И какво - сега ще ги спасим - да си починат хорицата ... нали? Mr. Green  Мда, баш точно така ще стане Wink    Хич ли не се ли замисляте, че за този персонал във веригите много трудно ще се намери работа, ако започнат съкращения след тези мерки на "гениалното" ни правителство.  Веригите осигуряват хиляди работни места, а бай Пешо си бачка сам (евентуално с жената) и ако вземе някой работник - то този някой обикновено не вижда нито договор, нито осигуровки.

пп. Най-гнусния суджук съм взимала точно от едно малко, специализирано магазинче за т. нар. стоки от производител. Като махнах етикета  - той толкова отлежал, че  лепилото беше проникнало в него, отдолу мухлясало, разложено, лигаво - отврат  Sick  Та да ме прощават "бизнесмените"  с малкия и среден - вече ме мога ли да огледам стоката - не купувам.

# 158
  • Мнения: 6 217
Доста неща, които ССФ твърди, че са и основни храни, не се продават в кварталните магазинчета - авокадо, сьомга, брашно от нахут, годжи бери и прочие.

# 159
  • Пловдив
  • Мнения: 3 563
А ние вкъщи ползваме от доста време кафява захар и сол - също основни стоки

# 160
  • Мнения: X
...Този клиентопоток, просто ще се насочи към други магазини.Така както се е преориентирал от кварталния магазин към хипермаркета, така и при необходимост ще се преориентира обратно .
...

отдавна е ясно, че живееш в собствен свят
само че в реала едно магазинче от 20 кв. м. няма как да обслужи хиляди клиенти на ден и да ги задоволи с асортимент, качество...............................
Че живея в собствен свят, тук разбрах и си признах в другата тема.    Laughing

Обаче, не разбрах, в ерата отпреди хипермаркетите къде, кога  и как пазаруваха тези хиляди клиенти?    Grinning

# 161
  • Мнения: X
...
Обаче, не разбрах, в ерата отпреди хипермаркетите къде, кога  и как пазаруваха тези хиляди клиенти?    Grinning


да ти опресня паметта тогава, че все мен ме пращаха по опашки

кварталната бакалия, в която се редях часове за сирене и салам
кварталната сладкарница, в която пак се редях часове за прясно и кисело мляко
кварталната месарница,  в която пак се редях часове за месо
кварталната зарзавадчийница,  в която пак се редях часове за плодове и зеленчуци
да не забравям и хлебарницата, където също отиваше към час

да припомням ли какъв беше изборът тогава
ябълки или круши има, ама купуваш каквото остане за теб

много бързо си забравила, а уж сме почти  набори
явно не са те пращали на пазар, както мен

# 162
  • Мнения: 4 963
Преди хипермаркетите пазаруваха в халите (в големите градове) и ставаха километрични опашки, а тези със села си носеха максимално от там, ама работното време беше друго, а и беше лесно да се скатаеш от работа, пък и се правеха едни уговорки с магазинерките (беше жизненоважно всяка добра домакиня да е приятелка поне с 2-3 магазинерки, че да й пазят определена стока за след работа или изобщо да е в наличност, че с купоните пък беше съвсем перфектно).
Сериозно ли вярваш колко добре е било? Нямаш ли спомени?

А и въпросът е в правото на избор на клиента, а не в това, че може да се живее и с, и без големи магазини.

# 163
  • Мнения: 2 844
Кой от нашенските частници, с квартален магазин, може да си позволи да работи три години на загуба?

Абсолютно всеки може да си позволи и повярвай ми, го правят. Да работиш "на загуба" е счетоводна врътка, която няма нищо общо с реалния приход.

Освен това точно в кварталните магазини, а не в хипермакетите, има по един брой продавачка, която работи по 12-15 часа на ден, едновременно е и чистачка, и склададжия,  и я осигуряват на 300 лева.

Не знам какво толкова безценно има в кварталните магазини, но до преди 5 месеца, когато се прибирах от работа и ми се е налагало да купя инцидентно от тях хляб или мляко, в 9 от 10 случая в 19 часа е нямало.
Това, че имаме квартален склад за "Русенско варено" и чипс, който не си знае годините, хич не ме топли.

# 164
  • Мнения: X
и да добавя от опита ми с квартални магазинчета, но не в БГ, а в датско
там живеехме почти в центъра на Копенхаген
наоколо имаше доста такива, както има и сега в централен Стокхолм
но повечето са специализирани - за сирена, за хлебни, за сладкиши, за риба
и цените им са 10 пъти по-високи от тези в супера само защото те обслужват персонално
а че сирената напр са същата марка както в супера ...
едиснтвено за хляба си заслужава защото е правен на място, не фабричен
но пък 10-20лв за един хляб е ужасна цена

докато писах за бакалниците и се сетих и за хартията със сметката на предишния клиент, в която ми увиваха сиренето (ако остане до мен)

а понеже моят половин си е от село и е споделял как ако не си отгледаш храната, няма откъде да си купиш нищо освен хляб и олио веднъж седмично
и какво съм се оплаквала, в София сме имали поне повече  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт