Без пазар събота и неделя

• 12 147
  • 221
  •   1
Отговори
# 135
В нашия квартал няма нито едно малко магазинче, където може да се купи всичко (има един за млечни продукти, друг - през няколко блока - за месо, плодове и зеленчуци има доста далеч и т.н.).
А защо всичко трябва да е на едно място?
Аз, честно казано, не разбирам въведената западна "мода" редом със сиренето, месото и млякото да са наредени гащи, гуми за колата и торове за градината.
Едно време такива сбирщайн-магазини имаше само в най-малките села, поради нерентабилността да се поддържат 4-5 вида магазини.
Сега идеята явно е да влезеш с намерението да похарчиш 10 лв за сирене и мляко (които са ти нужни за вечерята), но да оставиш 100 , виждайки:
"Яя, това е на прИмоция, чакай да взема 2 за децата!"....
"Ау, тук има чорапи 5 броя за левче, я да взема, че може да свършат!".....и т.н.    Laughing

# 136
Aбе стига с тези гуми и тор.
В нашия квартален  има само хляб, замразено пилешко и зайо-байо, ти казах. Tired
Образно казано. Щото сиренето им не става за ядене, един вид, саламите им-зле, ама ние не ядем само салами все пак. Зеленчуците са едни мършави чушки, които не стават за нищо и изгнил лук.
Т.е. нашия квартален става само да изтичаш, ако ти е свършил хляба, но ние хляб много рядко ядем, та можем и без него, като е свършил.
Отделно-не ми е все тая до колко работят, защото аз преди 20 часа не мога да пазарувам. Събота и неделя избягвам пазар, но се случва да е събота.

# 137
Каква ли истерия ще настъпи, като забранят денонощните, затворят магазините в неделя (всички) и ограничат работното време. Това са хрумки на ЕС, не че нещо Mr. Green

На кое ЕС? Да няма повече от едно Wink Тук Лидл-а работи и до 22 часа, ако е някой празник. Е, Scotts работи в неделя само от 8.30 до 12.30, но все пак си работи.

# 138
В нашия квартал няма нито едно малко магазинче, където може да се купи всичко (има един за млечни продукти, друг - през няколко блока - за месо, плодове и зеленчуци има доста далеч и т.н.).
А защо всичко трябва да е на едно място?
...

За удобство.
Защото не всички са свободни постоянно или имат излишък от време за обикаляне по магазини и пазари.
Погледнато от личната ми камбанария - излизам около 7 ч. и се прибирам около 19 ч. през седмицата (без да броя, че вечер ми трябват и няколко часа за децата, семейството и други неща). Повечето малки квартални магазинчета работят до 20 ч. и не са близо едно до друго. Вариантът ми в момента е 1-2 пъти месечно да направя "голям пазар" вечер късно или в някой от почивните дни, като гледам да не ми отнема повече от 1-2 ч. (ценя си свободното време). Дребните неща мога да ги купя и спонтанно, но съм спокойна, че основните неща мога да ги взема точно наведнъж (примерно, препаратите, трайните продукти, нещата за домакински нужди и др.).
Точно под блока имам няколко магазинчета, но от тях мога да си купя ограничен кръг продукти - от единия вода, кафе, сладкиши; от другия млечни продукти; от третия маслини и от четвъртия плодове и зеленчуци. Всичко останало изисква време и обикаляне, както и сериозно вглеждане в етикетите (основно по отношение на срока та годност, защото в малките магазини няма контрол и стоките често залежават).
Ако пък нещо ми е нужно само за вечеря, надали ще се юрна да си купувам и гащи или чорапи (това никой не може да го определи с наредба или нещо друго (то и из квартала има различни магазинчета и не пречи да тръгнеш за хляб, а да се прибереш с нови саксии за цветята - това го играх преди няколко дни).

# 139
Не само събота и неделя.
 Изобщо  ако големите хипермаркети се изнесат от Бг, изобщо няма да ми липсват.Нито те, нито боклуците, които пробутват на безценица.

Апропо, в нашето квартално магазинче повечето стоки са по-евтини от същите в Билла.

да припомня, че само благодарение на големите вериги българинът може да пробва вкуса на истински кашкавал и сирена
примерно
иначе досега щеше да си припада по кашкавал Витоша, без да знае как точно трябва да е на вкус такъв продукт, ако е направен както трябва
за другите кашкавали, зрели по година и повече пък съвсем
за маслото  да добавя, че у нас все още няма добър производител и ако не са вносните, ще се заблуждаваме колко са вкусни маргарините  с етикет "МАСЛО"

и още и още

# 140

"Яя, това е на прИмоция, чакай да взема 2 за децата!"....
"Ау, тук има чорапи 5 броя за левче, я да взема, че може да свършат!".....и т.н.    Laughing

Това го правят хората с време денем главно, те пак ще харчат за чорапи, при все, че за излезнали за сирене само.

# 141
В нашите квартални магазинчета продавачките сами гледат да те откажат да пазаруваш  с отношението си Close  Прост пример-след като съм напазарувала от един хипермаркет, пътем минавам да купя домашни яйца за детето. Продавачката ми се сопна:" Ми ние повече няма да зареждаме такива, защото заради тях става калабалък в магазина"  Shocked WTF? Явно съм виновна, че съм си купила другите неща не от тях!  Close   
 А аз не пазарувам от такива защото:
1-никога няма място да вляза спокойно с количката на детето и трябва да го оставям отвън  ooooh!
2-не мога спокойно да отгледам срока на годност и етикетите
3-винаги е по-скъпо
Затова ако се наложи и петък ще пазарувам, но не и вече от кварталките освен хляб и то ако е спешно!

# 142

Каква ли истерия ще настъпи, като забранят денонощните, затворят магазините в неделя (всички) и ограничат работното време. Това са хрумки на ЕС, не че нещо Mr. Green

Източник?

# 143
 Jizzlobber , когато ходя/ходех по хипермаркети, е било в неделя до обед.Та, тогава съм го виждала....а кой за какво е тръгнал в неделя, нямам идея.

W'A'S'P' , не знам кои са истинските сирена, които ги има САМО в хипермаркетите.
В нашия квартален има и Пармезан, и Рикота, Гауда.....да не изброявам всички.
А и за да опита човек качествена стока, не е необходимо тя да се продава непременно събота/неделя в хипермаркет.   Grinning
Като цяло, едно поне 95 % от продуктите в тях са боклук и не си струват парите.

Скрит текст:
Явно зависи кой как и какво пазарува.Аз "големи пазари" не правя.Пазарувам на 2-3 дни, често всеки ден, в малки количества, за да е прясно и свежо.Имайки предвид, че основните продукти от рода на мляко, сирене, месо, хляб, не купувам от магазин, изобщо няма да усетя липсата им, ако тотално ги затворят.    Laughing

# 144
Jizzlobber , когато ходя/ходех по хипермаркети, е било в неделя до обед.Та, тогава съм го виждала....а кой за какво е тръгнал в неделя, нямам идея.

Друго казвам. Че това по правило са хора с време. Като им затворят магазините в неделя, ще са там в понеделник и пак за чорапите покрай сиренето ще се хванат.
Когато аз влизам в магазин, времето ми е преброено и нямам и секунда, за отвличане на вниманието какви промоции има, камо ли чорапи да гледам. От друга страна, когато съм имала нужда от чорапи, преспокойно съм си спестила времето за ходене до сергията на пазара с чорапи, защото са се оказали до сиренето.
Все ми е тая за неделята реално. Да не пипат работното време рекох аз. Mr. Green
И не в скрит текст, умишлено- ако не ходех на работа, и аз щях да пазарувам месото от месарницата, зеленчука от пазара и млякото от специалиъирания магазин през един квартал. Когато се прибирам, месарницата е затворена, отделно, губя половин час път.

# 145
  • Пловдив
Ако ми трябват чорапи, ще взема и тях, заедно със сиренето и другите ми необходими неща

# 146
Краси, вноса на тези сирена е именно благодарение на големите вериги
ако не бяха те с техния огромен клиентопоток, нямаше да се внасят за смешните бройки клиенти на ден на малките квартални магазинчета
да не говорим, че повечето магазинчета взимат такъв тип стоки именно от суперите защото не могат да си позволят да купят наистина на едро моцарела да кажем

а това за съботно-неделното затваряне сме го преживели в Данияи Норвегия
свиква се, макар че при двама работещи е сложно
пазарува се по график за седмицата и няма проблем
и там кварталните бяха супер скъпи, и взимаха всичко от съседния супермаркет през седмицата
но пък датчаните на източния бряг си пазаруваха редовно в Швеция, където няма такива безумия и си е отворено до 21 уикенда

в Норвегия попадахме там все през уикенда и беше супер сложно да намериш голям супер, в който да се предлагат всички местни деликатеси
малките магазинчета си бяха пуснали кепенци още в петък и нъцки за такива като нас пишман туристи

на нас по-скоро ни беше проблем това, че покрай КОледа напр датчаните затваряха за 5 дни
и си жив умрял, ако не се запасиш
а шведите не са толкова тъпи и всичко си работи до последния момент

# 147
Краси, вноса на тези сирена е именно благодарение на големите вериги
ако не бяха те с техния огромен клиентопоток, нямаше да се внасят за смешните бройки клиенти на ден на малките квартални магазинчета
да не говорим, че повечето магазинчета взимат такъв тип стоки именно от суперите защото не могат да си позволят да купят наистина на едро моцарела да кажем
Искаш да кажеш, че ако от утре да речем, затворят големите вериги, никой повече няма да види вносно сирене в Бг?    Laughing
Този клиентопоток, просто ще се насочи към други магазини.Така както се е преориентирал от кварталния магазин към хипермаркета, така и при необходимост ще се преориентира обратно .
Честно казано, нямам спомен дали първо "влязоха" в Бг вносните боклуци или първо бяха хипермаркетите, "последвани" от вносните храни, но така или иначе, основната идея е разширяването на пазарите от Запад на Изток.И без хипермаркетите пак нямаше да можем да "избягаме" от вносните стоки.
В някои части на света се произвежда все повече и повече, та трябва да има къде да си пробутват стоките.    Laughing
Просто хипермаркетите се оказват най-лесния, достъпен и евтин вариант.

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 14:42 от Анонимен

# 148
  • Пловдив
Специално в нашите три квартални магазина трудно ще видим разнообразието в хипермаркета

# 149
Дори не претендирам за невероятно разнообразие, а за достъп до елементарни неща. Дори да не е хипер-мега маркет, да е работещ магазин. Нищо повече. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт