Веганството - да споделим опит - 12

  • 53 123
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Aз пък не разбрах, защо трябва да даваш пектин на дятето newsm78

не, че трябва.
пасирам плодове, слагам овесени ядки и правя така бар.
само това яде за десерт в яслата. като сложа пектин не се налага да суша много.
слагам по 1/2 ч.л. за 6 барчета...

# 706
  • Мнения: 19 996
Ася, това звучи интересно. Може ли да дадеш точната рецепта, че така не се ориентирам. Пектинът разтваряш ли го във вода или в пюрето от плодове?

# 707
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
нямам рецепта...взимам банан, райска ябълка, манго - плодове, които не са много водни и пасирам.

доза горе долу:

половин манго и половин банан
или
1 райска ябълка и половин манго
или
половин дюла (сварена) и половин банан

пюрирам, слагам 1 с.л. кокосово масло, мюсли (4 вида ядки, сусам) понякога слагам насртъргани ядки, слагам пектина и разбърквам добре.трябва да стане гъсто.
разстлам на хартия за печене и суша, но да не е много сухо. режа на парчета, увивам в хартия за сандвичи всяко по отделно и държа в хладилник. няколко дена издържат.

# 708
  • София
  • Мнения: 1 417
asyalein, това наистина звучи апетитно и като много добра идея, ще пробвам

adelinda, аз пробвах милинките, но нещо не се получиха - мазнината се концентрира в долната им част след изпичане, затова ги подрязвах и останалото хапнахме като хляб; по принцип не работя с бяло брашно, а с био типово - нещата с него никога не стават пухкави като с купешко бяло брашно и може би заради това така се  получило, за него отива и повечко мая, може би бих пробвала пак някой друг път, ама не виждам какво мога да коригирам, за да се получи добре... ако се сещаш нещо - дай съвет:)

# 709
  • Мнения: 9 992
Dao, захарта в тестото е важна както и да се сложи мазнина в самото тесто . Купи био бяло , а не типово , на мен от типовите нищо не ми става , не мисля че са истински . Или поне примеси 50 на 50 . Мазнина отива доста по моите представи , защото не готвим мазно принципно , в тавичката повече от нормалното /но умерено все пак/ , после топчетата само се топват в зехтина и защоо е зехтин и да дойде малко повече мазничкото , не седи гадно .

2 пъти правен един и съши кекс, с типово отиде в коша с бяло си беше супер . Но пък тесто за мекици , типови ми бяха станали хубави , не знам и аз какво да кажа. Имам провали с него и не го купувам вече. Ям почти само черен хляб , за едни милинки и да не са толкова здравословни ще се прежаля, но са вкусни .

Това ми е тестото с което ги правя, като съм намалила солта . Типови селски пърленки , няма да са лоши .  Peace : http://recepti.gotvach.bg/r-5846-%D0%A1%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA% … D0%BD%D0%BA%D0%B8

# 710
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353
За слон, като сваря пак лимец ще направя и снимки. Ама по-нататък,де! Ами ти пробвай. Мислех да смеля лимеца,ама после сутрин ме хваща мързелчо и така си рекох:Щопък да не.... И то взе че стана LaughingИ да, само нахутено брашно с вода за спойка. Мислех да добавя ленено семе, ама нямах смляно и Мър...чо рече, я дай и без, или ще стане,или ще го ядеш каквото се получи Joy
Ами аз си мисля, че пектина като добавка не би трябвало да е вреден newsm78 Ама то вземи и провери по-подробно из нета, че все пак детенце имаме насреща, да не се обърка нещо Thinking
Но идеята е суперска за тези бар_чета. Ареса ми! Дали става и за пораснали или по-точно вдетинени Mr. Green
Хайде гуш на всички! Нещо съм си загубила гласа и сега ще съм си у нас за 5 дни. Ура! Лошото е, че там нямам компютър,т.е. няма интернет, ама хубавото е, че ще се наспя. Познайте кой е щастлив от това, че ми липсва глас?! Mr. Green Joy

# 711
  • Мнения: 2 660
Да се похваля - направих пастет от маслини. Ммммного вкусно! Значи 200 гр маслини (в рецептата пише зелени, аз използвах черни, по-симпатични са ми), 100 гр сурови бадеми, 2 с.л. магданоз (аз май ръснах повече, че имам много), 80 мл зехтин, 1 с.л. оцет. И 1 скилидка чесън - моят е от мутантите, така че една скилидка е колкото половин глава нормален чесън.

Разкош!  Grinning

# 712
  • София
  • Мнения: 366
Знам че го слагат в сладка , в производстовото . Имах желание да си купя , но имаше много Е-та . Пектина го има в ябълките, защо да не може да се дава на деца  newsm78

в ябълките е едно, друго е извлечен.
и аз това питам дали има причина да не го давам...
Aз пък не разбрах, защо трябва да даваш пектин на дятето newsm78 Аз си го купих от българско, за да го добавям към ядковите млека, за да не се утаявата и да задържат плътността си, ама не добавям повече от "на върха на ножа.."
Много интерсен сладкиша с ягоди. Ама не е ли все още раничко за тях? И тук ги продават едни едри такива, ама вече не ги купувам докато не дойде май месец.
В събота си направих черен течен шоколад. Защо ли се заех да си го правя сама  chef newsm78 Ами защото докато чаках една моя колежка да си пазари, се зачетох по етикетите на всички черни шоколади и на всички пише, че съдържат мляко. Да не се разпространявам надълго и нашироко, ето как го направих-сложих малко вода-около една супена лъжица, добавих около 4 л. натурално какако,т.е. неподсладено, една лъжичка мед и сокът от половин портокал. Бърка се докато се получи еднородна смес. Може да стане по-гъсто или по-рядко, според както ви се иска  chef
А тази сутрин си сътворих палачинка с лимец варен и брашно от нахут. Бях сварила лимец, ама доста. Тази сутрин го видях в хладилника и си рекох, какво да направя от него. Ядеше ми се палачинка. И така, сложих свареният лимец, брашно от нахут,сол, вода и малко зехтин. Загрях керамичният тиган( вслучая моят е с каменно покритие, не ме питайте какво е то, с две думи с незалепващо покритие) и налях сместта. Не става много голяма, но много вкусна. После гарнирайте както желаете.


Непременно ще пробвам. Благодаря! Wink

# 713
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353

Моята палачинка с лимец и брашно от нахут. Тази е малко по-грозничка Embarassed


Ето моят хляб с брашно от нахут, брашно от твърда пшеница, мая, ленено семе, сусам и слънчогледово семе.
Глядам, поизгубили сте се Thinking
От доста време гледам едни сърцевина от палма в буркан. Онзи ден си рекох, я да си закупя да опитам. Доста странни създания newsm78 Приличат на кочанчета,само дето са с много правилна
форма. Някой да ги зиползвал вече? Съдържат доста протеини и съответно фибри. Изядох две, ама се възползвам да попитам тук, ако някой има повече опит или вече ги е употребявал да ме светне малко по въпроса.
Тия дни за закуска съм на овесена каша. Не е лошо. Да живеят инглезите Mr. Green

# 714
  • Мнения: 2 660
А това нещо с овесените ядки и плодовете как се суши, ако няма в него пектин? Може ли рецептичката като за идиоти?

Аз вчера правих сладкиша с грис, брашно и ябълки - няма нищо в него - ни яйца, ни мляко. Ако някой иска да си прави, ще ви кажа какъв е финтът, за да стане  Grinning

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 29 068
много е вкусен този десерт,правя го често,върви чудесно с ванилово кремче или сладолед

# 716
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А това нещо с овесените ядки и плодовете как се суши, ако няма в него пектин? Може ли рецептичката като за идиоти?


ами суши се докато спре да лепне по ръцете. с пектина става по-гъсто и по-лесно се намазва в тавата. аз го правя около 5мм. дебело.

нямам рецепта...взимам банан, райска ябълка, манго - плодове, които не са много водни и пасирам.

доза горе долу:

половин манго и половин банан
или
1 райска ябълка и половин манго
или
половин дюла (сварена) и половин банан

пюрирам, слагам 1 с.л. кокосово масло, мюсли (4 вида ядки, сусам) понякога слагам насртъргани ядки, слагам пектина и разбърквам добре.трябва да стане гъсто.
разстлам на хартия за печене и суша, но да не е много сухо. режа на парчета, увивам в хартия за сандвичи всяко по отделно и държа в хладилник. няколко дена издържат.

# 717
  • Мнения: 9 992
Моите стомашни проблеми се оказаха доста сериозни и сега 10 дена не трябва да ям , плодове и зеленчуци  Sad

# 718
  • София
  • Мнения: 1 417
adelinda, какво ти има?

# 719
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353
Да, Аделинда,къде е проблемът?
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт