Великобритания - тема 48 Есенно-Зимна

• 55 265
  • 727
  •   1
Отговори
# 645
Човек вижда това което иска да види. За едно и също училище, за една и съща болница всеки ще има различно мнение. Англия (както и всяко място по света) има и хубави и лоши страни. Всеки сам си избира мястото под слънцето. Щом съм тук значи ми харесва и съм щастлива. Училището е едно от нещата които много ми харесват, учителите са важни. Ако ще и на поляната с подходящия учител детето ще има напредък. Учителят в училище, родителите в къщи. Това са хората отговорни за децата. Сополите идват и си отиват .....бял кахър. Виждала съм много хора завършили с отличен, дипломи, медали....и после нищо. Нереализирани и нещастни. Не казвам, че не е важно, но аз за децата си имам други амбиции. Виждала съм хора, които не са прочели нито една книга през живота си, но реализирани и щастливи в други области. Всеки с призванието и късмета си.

# 646
Човек вижда това което иска да види. За едно и също училище, за една и съща болница всеки ще има различно мнение. Англия (както и всяко място по света) има и хубави и лоши страни. Всеки сам си избира мястото под слънцето. Щом съм тук значи ми харесва и съм щастлива. Училището е едно от нещата които много ми харесват, учителите са важни. Ако ще и на поляната с подходящия учител детето ще има напредък. Учителят в училище, родителите в къщи. Това са хората отговорни за децата. Сополите идват и си отиват .....бял кахър. Виждала съм много хора завършили с отличен, дипломи, медали....и после нищо. Нереализирани и нещастни. Не казвам, че не е важно, но аз за децата си имам други амбиции. Виждала съм хора, които не са прочели нито една книга през живота си, но реализирани и щастливи в други области. Всеки с призванието и късмета си.

Peace +1

И само да доуточня за стаята преградена с перденца, за която се спомена по назад... колко пациента има в стая в БГ и изобщо има ли перденца? За съжаление тези, които искат самостоятелни стаи без посетители, трябва да отидат на частно!
Това е което се предлага на NHS и това съвсем не е малко!

п/с всъщност в NHS има стаи ( side rooms), но те са high dependancy units и са само за пациенти с специални грижи!

# 647
  • UK/София

п/с всъщност в NHS има стаи ( side rooms), но те са high dependancy units и са само за пациенти с специални грижи!
Има, така е. Simple SmileЗимата приеха малкия ми син в болница с тежки последствия от грип (заради сливиците) в болница и бяхме в самостоятелна стая с две легла.Всички останали бяха в зала с перденца.Ние бяхме отделени с цел да не се разпространява заразата.

.Отивам да тегля толумбичко

Забравих да те попитам какво му правиш на детето та го теглиш? Rolling EyesПърво помислих, е се е родил нисък и го разтегляш, но обясни все пак. Simple Smile

# 648
Моите четат книги (малкият повече), но не мога да кажа че са истински увлечени. В интерес на истината през седмицата няма много време - малкият свършва училище 16.30, големият е до 17.00. После 30мин път до вкъщи, вечеря и вече е станало 18-18.30 а те в 21ч. си лягат. Освен това два пъти в седмицата са на карате и тогава време пък съвсем няма... да неговорим че все пак и домашни имат да пишат. Четенето става основно през уикендите.
По отношение на това какви книги - Пърси Джексън, всичките Horrible History & Horrible Geography,древногръцки митове и легенди, Diary of the Wimpy kid.
За обучението при малките нищо не мога да кажа, но при големите определено се занимават сериозно. По математика със сигурност са по-напред в сравнение с БГ.

Има ли списък на книгите които са включени в GCSC по английски - предпочитам големият да започне да ги чете една по-една. Не искам всичко да се прави в последния момент и под напрежение.

# 649

.Отивам да тегля толумбичко

Забравих да те попитам какво му правиш на детето та го теглиш? Rolling EyesПърво помислих, е се е родил нисък и го разтегляш, но обясни все пак. Simple Smile

Ха-ха, тегля в смисъл на претеглям колко килограма тежи, не го дърпам милото, то даже високо ще е  Laughing
Ходя до близкия здравен център да се видя с акушерките, измерват го и ги разпитвам едно-друго.

golden,
Един разширен списък

# 650
Тулумби не се отваря линка
Сподели моляте ако искаш на лични или тук, какво ти казват акушерките относно храненето в милилитри за деня и увеличаването на порциона за деня Laughing

# 651
Tолумби премери ли го Толумбчо златен?

Кремена и Яна нещо бая се мръщи на домашните, но в училище била невероятна. Що се отнася до работата в училище, ако му помагат отстрани на листа ще  пише, че е работено с помощник. Аз като започне много да се дърпа Яна, и казах че ще говоря с класната и за поведението и. Един път говорих и класната я извика, строго и мило и каза, че трябва да работи усърдно в къщи не само в училище и от тогава, май повече се старае.

Темата за помощите наистина е интересна. На скоро едно момиче ми каза че за апартамент с 2 спални плащат 500, а самия апартамент бил много мухлясал и общината не искала да го ремонтира. Тогава се зачудих, не е ли по-добре да платиш със 100 отгоре и в същия район има къщи в много по-добро състояние от това което тя описа. Всъщност сигурно нещата не са толкова прости както аз си мисля?

Що се отнася до училището, не претендирам че съм професионалист, хич даже. Споделям впечатления събрани от престоя в часовете на различните класове и виждам старанието на персонала. Времето им е разчетено до секундата и то определено не стига. Освен да преподават урока, се стараят и децата да го разберат и да направят упражнения, за да го затвърдят. Онзи ден си мислих, че 6 годишните в БГ, не могат да изваждат 137 от 252 например. Всяко детенце си иска вниманието и в училище се стараят да им го дадат. Не обичам да сравнявам, но в бг училищата прекарват почти същото време, но там учителите преподават урока и оставят за домашно да се доразбере, научи и упражни.
Също така вниманието към децата със специални нужди е ...... нямам думи. Възхитена съм, макар че вече клоня към възмутена Mr. Green

На Боян книгите се припокриват с тези на момчетата на Голден + Хобит и всякакви енциклопедии и атласи Crazy

Нана Куул  bouquet

# 652
  • ENGLAND
Моята дъщеря чете много, с удоволствие всяка вечер преди да заспи и сменя най-различни книги. Записана е и в градската библиотека тази година, дотогава четеше от училищната библиотека. Сега е на вълна поезия и книги за земята и другите планети. Като допълнение си взе и една книжка за замъците по света. Голяма грешка, най и хареса един замък в Япония и сега иска да ходим там да го видим.
Училищните книжки ги чете по задължение, не са и интересни, а  аз специално считам за неподходящи или глупави.

Не мисля, че е важно дали едно шестгодишно дете може да изважда трицифрени числа, по-важно е като завърши началното училище да има достатъчно и стабилни знания за да продължи в добро училище. Щото те продължават да си смятат на пръсти не само в секондарито, ами и дори с добра професия хора.
Не искам да сравнявам английското и българското училище, целите им са различни. Но неоспорим факт  е, че в английското училище децата прекарват 7 години по 6 - 6 и половина часа и се учат да четат през всичките тези години. Докато в българското училище са 4 години по 4-4 и половина часа и се научават да четат още на 7 години само за 6 месеца. Българското училище учи децата през цялото време, а английското училище е в основната си част занималня за децата, а ученето е между другото.
Не искам да споря с никого, но това са неоспорими факти. Друг е въпроса за брой учители, деца, тикване на боксчета и реалната картина.

# 653
  • Bristol
Момичета, да ви попитам нещо в страни от темата за сополите и NHS.
Имам няколко въпроса свързани с GCSC:
- колко са изпитите?
- имаш ли избор на част от предметите?
- всички деца държат един и същи тип тест или в зависимост от това в кой сет си получаваш тест с различна трудност?
- до каква степен резултатите се отразяват на А levels ако детето реши да продължи в 6th form?
Ако не са променили и това  Crazy много изпити държат! Английски, математика, науки, религия и ситизеншип са задължителни, а физическото е по-скоро като зачот. Отделно според интересите си избират и 4 предмета. В училището на сина бяха само 3 защото политиката на училището му е задължително да се държи GCSC и по чужд език.
Тестовете са два различни сета, според нивото.
По принцип изискват да имаш минимум В по даден предмет, за да можеш да продължиш А левъла. Но реално не се получава така и учителите насърчават децата да продължават А левълс по предметите, по които са изкарали поне А. Допълнителната математика винаги има изискване да се учи, ако си изкарал поне А на GCSC. Синът има позната, която изкарала С на GCSC по математика и учителите доста се дърпали да я запишат за А левъл, но тъй като тя била доста настоятелна, а и имало места в групата, отстъпили. Това момиче миналата година на АS левъла по математика е изкарала А*! Така че всичко е много относително и впечатлението ми е, че ако си сериозен и знаеш защо и какво искаш да учиш, винаги ще се опитат да ти намерят място в съответния курс.
Книгите, които се изучават, им ги дават от самото училище да ги прочетат целите, не само извадки. А произведения на Шекспир са чели в клас и на театър ги водиха като час от образователната програма по английски. Неговите произведения не са създадени да се четат, а да се гледат на сцена  Peace
А Michael Govе отначало ми харесваше, докато не започна всеки 6 месеца да отменя нововъведенията си и да се появява с други "нови" идеи, а реално никакви съществени промени не направи от както е на този пост, само обърка учителите и децата  Rolling Eyes

# 654
здравейте момичета, имам въпрос , ако някой може да ми отговори, при първо раждане със секцио имам ли право да искам и второто да е секцио, сина ми се роди секцио защото беше разположен седалищно, искам и второто да е секцио, чесно да ви кажа малко ме е страх от естествено, като слушам около мен истории на други мами, а и много ще е малка разликата 1година и 9 месеца.
блаодаря

# 655
За съжаление ако нямаш медицински показания, никой няма да ти направи секцио по твое желание. По желание е само на частно.  Peace

# 656
  • Англия
Не съм сигурна, че е точно така, страхът от самото раждане също би следвало да се разглежда като медицински показател, макар и на психическо, а не на физическо ниво. Ето извадка от сайта на NHS: If you ask for a caesarean section because you are anxious about giving birth, your midwife or doctor should offer you the chance to discuss your anxiety with a healthcare professional who can offer support during your pregnancy and labour. If, after discussion and support, you still feel that you do not want a vaginal birth, you should be offered a caesarean section.

# 657
  • На село (близо до Лондон)
Хубаво сме се разприказвали така Simple Smile.
Човек вижда това което иска да види. За едно и също училище, за една и съща болница всеки ще има различно мнение.

Троли така е, но само донякъде... За училищата (11-16г младежи) ако статистиката е "50% от учениците изкарват между 6 (А) и 4 (С) на GCSEs", това значи че 50% са с 2 и 3. Трудно е да се учи, а понякога дори да се ходи всеки ден в едно училище където на 50% не им се занимава. Това си е съвсем реална статистика на реално (нелошо) по репутация училище. Ако искат да продължат за А levels, Мери по-горе каза че им трябват/по-добре е да имат А. Един колега ми разказва, че изборите му за училище от 11г са били 2, в единия репутацията е била че предлагали ранно забременяване и/или изучаване на видовете ножове, а в другото хламидия. Не казвам че всички трябва да учат в университет, доскоро в Англия само 7% от населението са ходили. Рядко са деца които на 11г знаят какво искат да правят. Моят Филип (почти на 10г) миналата година футболист, тази година тенисист.

Шая, сигурна съм че учителките се стараят и си вършат работата, но има какво още да се желае...Не сравнявам с бълг. училище защото нямам родителско/учителски опит там.   

# 658
здравейте момичета, имам въпрос , ако някой може да ми отговори, при първо раждане със секцио имам ли право да искам и второто да е секцио, сина ми се роди секцио защото беше разположен седалищно, искам и второто да е секцио, чесно да ви кажа малко ме е страх от естествено, като слушам около мен истории на други мами, а и много ще е малка разликата 1година и 9 месеца.
блаодаря

След първо секцио ДАВАТ избор! Аз също съм с едно секцио и мога да избирам какво искам. Ще ти направят консултация със обстришън, който ще ти обясни рисковете и ползите. Това, което момичетата са цитирали по-горе е за първо раждане. За второто имаш избор, след като първото е завършило секцио.

# 659
Не може да се разчита само на училището, винаги е комбинация училище-родители. Избрах да пусна децата в приличното квартално училище с ясното съзнание, че ще трябва да компенсираме пропуските с работа в къщи. И така - щастливи са, училището е прекрасно, но винаги ще ме гризе дали е достатъчно Simple Smile
Исках да допълня читателския списък: освен класиките и романчетата, трябва да четат всякакви видове текст, общо взето няма значение какво, важното е да е много, само така се развива comprehension и дълбок речник. Карти, разписания на влака, всякакви таблици ( за температурни прогнози, например) и графики, поезия, вестници, списания. От детските получаваме National Geographic Kids i First News. И двете ги има с Теско ваучърс (аз иначе съм скръндза).
Моите и двамата са читанки, доживях времето всички да сме седнали, всеки с неговата си книжка. Аз ходя на book club, те направо ми завиждат, много са смешни. Дъщеря ми ще има от догодина в училище, от година 5 го предлагат чак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт