ВМ-НВХ, част 65

• 50 778
  • 732
  •   1
Отговори
# 645
MALVINA, точно същия бъркоч от кисело мляко, фъстъчено и кокосово масло (или пък тахан) и стърготини съм си хапвала много пъти и много ми харесва Sunglasses (то аз дори вече не мога да ям нормално краве кисело мляко, защото ми е прекалено воднисто и постно Embarassed)

По повод на фъстъченото масло, аз съм много впечатлена от маслото на Хармоника - 100% фъстъци, много фино, без сол и захар. Но също ми харесва едно немско, което се продава в Пикадили - с палмово масло (био) и морска сол.

Понеже вчера някой попита за фъстъченото масло, да кажа какво знам: най-голямата вреда, която се свързва с него, са афлатоксините, които са канцерогенни, т.е. потенциално могат да бъдат. Но пак зависи какво фъстъчено масло купувате. Ако е от печени фъстъци, съдържанието на афлатоксини намалява с 51%. Ако са белени, намалява с още 27%. А смилането на фъстъците до масло намалява афлатоксините с още 11%, така че на практика почти нищо не остава. (Тази информация е от Марк: http://www.marksdailyapple.com/how-bad-is-peanut-butter-really/#axzz2hmmT6LkT) С други думи, трябва да се търси качествено масло - от печени и белени фъстъци. Предполагам, че така се елиминира поне този токсин Embarassed

А иначе в много фъстъчени масла има сол и захар, има и други масла (например слънчогледово), така че трябва да се четат етикетите Wink

Разбира се, нито с фъстъченото масло трябва да се прекалява, нито с тахана, нито по принцип с ядките (а фъстъците дори не са ядки, а бобови Wink).

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 13:43 от Cioccolata

# 646
Дами, моля за коментар по обедното ми меню за днес: 200 гр заквасена сметана с 2 лъжички тахан и 150 гр хамон.

# 647
kuki_kuki, по-добре е обядът ти да е някакво месо/риба/яйца + зеленчуци + евентуално сирене/кашкавал/сметана.

# 648
На Хармоника наистина е много хубаво фъстъченото масло, между другото и тахана им ми харесва. В момента обаче нямаха такова и взех на Рапунцел - немско е и е  чисто 100% фъстъци, без сол и захар и е горе долу на същата цена като на Хармоника. Ох имаше разни масла от лешници, бадеми...ама много скъпииии Tired

kuki_kuki, не знам каква сметана ядеш, но те повечето да не кажа всичко са сгъстени с  нишесте и разни подобрители. Та не съм сигурна изобщо в процента мазнини в тях. Тахана е ок. Хамона е също не е особено мазен, около 16% на 100гр са мазнините. Малко ми се виждат мазнините. Но не съм сигурна, нека момичетата с повече опит да кажат. Но пък ако пък просто днес ти е това менюто , аз мисля че не е лошо. Принципно и аз съм за месо, яйца и риба като основни храни.

# 649
Веднъж-два пъти седмично няма проблеми да се хапва сметана, но не и като редовно хранене за обяд или вечеря Peace

Аз не съм виждала фъстъчено на Рапунцел, но ще се оглеждам.

# 650
Cioccolata , MALVINA благодаря ви  Hug Това ми е импровизираното обедно меню. Днес сутринта не се организирах да си подготвя храна от вкъщи, а нямах време и за нормален обяд. Малко дисциплината ми куца последните дни, но сега отново ще се заредя с режимни храни и ще гледам да си приготвям месо от вкъщи, защото ми направи впечатление, че на някои готови пържоли в Карфур в съдържанието пише картофено нишесте и даже съдържат въглехидрати,т.е. не са съвсем месо.

# 651
Веднъж-два пъти седмично няма проблеми да се хапва сметана, но не и като редовно хранене за обяд или вечеря Peace

http://www.rakuten.at/brotaufstriche-honig-und-mueslis/erdnussbu … -c12556/rapunzel/

Ето така изглеждат продуктите им. Обаче в Бургас ги има само в Био магазина.
моето фъстъчено тук не го виждам, но е BIO Erdnussmus fein 100% nusse, цената е..с около 1лв по-скъпа от сайта или 7,86лв. Rolling Eyes

# 652

http://www.rakuten.at/brotaufstriche-honig-und-mueslis/erdnussbu … -c12556/rapunzel/

Ето така изглеждат продуктите им. Обаче в Бургас ги има само в Био магазина.
моето фъстъчено тук не го виждам, но е BIO Erdnussmus fein 100% nusse, цената е..с около 1лв по-скъпа от сайта или 7,86лв. Rolling Eyes

Днес в Карфур (The Mall, София) мисля, че видях бадемово масло на тези Рапунцел на био щанда за 14 и нещо или 15 лв, но не обърнах внимание фъстъченото до него какво беше, защото си мислех, че режимно фъстъците не са ок.

# 653
kuki_kuki , по малко за разкош може да се хапва, че и то си е много калорично. Иначе в 100гр масло има около 10гр въглехидати и към 50гр мазнини, обаче и над  600 калории Grinning Аз лично си хапвам по една лъжица ей така, ако огладнея следобед - то и си е тежка храна и 1с.л. си засища сериозно.
Фъстъчено масло ползвам и ако правя и разни сурови режимни десерти с ядки тип енергийни топчета. Но това се случва много рядко, защото едно че са си скъпо удоволствие и друго, че с хлапето ги омитаме за няма и ден Embarassed

# 654
Да, и за тахана, и за фъстъците, и за ядките, а и за сметаната важи същото - да не бъдат основна храна прекалено често, а да бъдат за допълнение и за разкош. Много са увличащи, а и не мисля, че са така пълноценни като храна, както е класическата комбинация, която посочих - месо/риба/яйца (и/или млечни) + зеленчуци. Сметаната може да се използва за готвене, може за десерти, но все пак не е препоръчително да бъде основа на много ястия или направо да си бъде единственото хранене прекалено често.

# 655
  • В центъра на мръсотията

Има на био-щанда в Карфур и в магазините на Балев. Цената му е между 7 и 8 лева.

# 656
  • София
Някой назад пита как може да ползва какаово масло. Сетих се за десерта, който беше пуснала Баничка:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.135

И аз имам един калъп какаово, все се чудя какво приложение да му измисля, че в кафето е гадно.
За десерти избягвам, че съм много голяма ламя. Остава мазането ...

# 657
  • Бургас
още едно предложение за какаовото масло и от мен
http://fitnesinstruktor.com/shokolad/

# 658
  • В Балкана
А някой да си е поръчвал какаово масло от iherb и да препоръча?  Rolling Eyes

# 659
  • София
Да ви питам като сме заговорили, това опитвали ли сте го:
http://www.iherb.com/Nutiva-Coconut-Manna-15-oz-425-g/24380

Общи условия