Гръцка кухня

• 217 437
  • 923
  •   1
Отговори
# 150
  • зад парка
Може ли да ми дадете рецепта за гювеч - телешко с критараки на фурна.  newsm78

# 151
Може ли да ми дадете рецепта за гювеч - телешко с критараки на фурна.  newsm78

Аз телешкото го сварявам в тенджерата под налягане до готовност. После го слагам на порции в тавичка заедно с критаракито и бульона от варенето, черен пипер и сол на вкус и поливам обилничко със зехтин. Пека във фурната докато уври катаракито. Така съм виждала да го приготвят в Гърция.

# 152
То и в Пикадили има почти винаги охладени октоподи, но след последния път, когато ми се уцели разкапваща се от древност скарида, затвърдих мнението си да не купувам морски дарове в София.
От къде пазарувате? Ние от Карфур на Цариградско и Метро пак на Цариградско досега не сме имали проблеми.

# 153
dianakattou, че ние сме почти комшийки  Laughing

Гювечът го правя с кокинисто и ми е голяма играчка. Той е едно от нещата, които не ми харесват. Може би, защото не си падам по макарони и макаронени изделия. Всъщност само карбонара и то аз да си я спретна.
Та, след като ми е приготвено  кокинистото, слагам критаракито и бъркам с лопатка бавно. За 6-8 минути е готово.

# 154
  • София
То и в Пикадили има почти винаги охладени октоподи, но след последния път, когато ми се уцели разкапваща се от древност скарида, затвърдих мнението си да не купувам морски дарове в София.
От къде пазарувате? Ние от Карфур на Цариградско и Метро пак на Цариградско досега не сме имали проблеми.

Ние основно от Хит, откакто Пикадили не е онова, което беше, а и за съжаление Карфур върви в същата посока...

# 155
Мъжът ми много обича говеждо, но децата го недолюбват, защото остава жилаво. Има ли някакъв трик в гръцката кухня да се приготви крехко говеждо Praynig

# 156
  • зад парка
Мъжът ми много обича говеждо, но децата го недолюбват, защото остава жилаво. Има ли някакъв трик в гръцката кухня да се приготви крехко говеждо Praynig

И аз - като децата ти!
Това е, защото "телешкото", което продават, не е изобщо такова. Викаме му с майка ми "бизонско".
Но последния път взех от Билла малки шайби джолан с кост - по 300-400 гр всяко. След половин час варене в тенджера под налягане стана просто фантастично, мозък.

# 157
  • София

И аз - като децата ти!
Това е, защото "телешкото", което продават, не е изобщо такова. Викаме му с майка ми "бизонско".
Но последния път взех от Билла малки шайби джолан с кост - по 300-400 гр всяко. След половин час варене в тенджера под налягане стана просто фантастично, мозък.

Аз от години купувам телешко само от Била - най-става. Иначе хич не долюбвам тази верига, заради доста надутите им цени, но за телешкото съм ги признала.

# 158
  • sofia
Абсолютно подкрепям горенаписаното:) И аз купувам телешко основно от Била, на която иначе никак не съм фен.
И по този повод - друга любимост гръцка и изпитана многократно:
http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/beef-stifado/

# 159
Момичета, дайте едно рамо! Трябва ми традиционна рецепта от остров Закинтос: сладко, солено- няма значение.

Мерси предварително!

# 160
Мандолато?

То е италианско наследство, има го и на Корфу, но е достатъчно специфично.

# 161
Параход, хиляди благодарности   bouquet

Ще пробвам да го направя със сигурност. Но от линк на линк прочетох, че там се прави и пълнено пиле., но не успях да намеря рецептата. Някакви идеи?

# 162
RositaJ извинявай, но в градината познават ли закинтоската кухня? Има ли причина да си толкова стриктна? Готвиш пиле, казваш, че е от Закинтос, какъв е проблема?

# 163
  • sofia
Говориш за едно пиле, което се сервира със спагети и е в доматен сос ли?

# 164
acer, всъщност идеята на тази инициатива в детската е именно запознаване със спецификите на кухнята на дадената страна. Проекта е международен и участват предствители на дадените страни, като за всяка от вечерите се представя кухнята на определена страна. Не бих желала да занеса нещо си там. На мен лично би ми било странно някой да ме убеждава в подобна ситуация, че примерно телешко с китайски гъби по сечуански е типично българско ястие.....

bomboto, там е работата, че не знам дали е със спагети. Ровейки от сайт в сайт след линка, който ми даде Параход, прочетох, че там традиционно ястие е телешка яхния с чесън, дафинови листа и т.н. и още, че местните домакини приготвят много известното пълнено пиле. Но без никакви подробности за него. Оптах се да потърся нещо. обаче не открих рецепта ( появи ми се в разни странички на кръчми и хотели и сайтове за туризъм, явно е популярно за района). Освен това ми се стори, че ще е подходящо децата, защото пилешкото е по - крехко от телешкото.

Общи условия

Активация на акаунт