МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

• 50 176
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • София
   Това са превземки, всеки може да пипне всичко, ако поиска.(Моля,да не се приема изкривено  Joy) Мен като ме хваща скомина от сухи картофи, мокря ги и пак ги пипам.

# 211
Понякога е трудно това с пипането... особено, ако човек е с доказана алергия, например. Wink

Аз съм алергична към полиетиленови ръкавици и съм благодарна, че не ми се налага да ги ползвам.
В подобен случай машината за хляб е благодат, защото и този човек може да предпочита да яде по-хубав хляб от магазинския. Wink

# 212
Привет и от мен !  bouquetДа питам някой има ли рецепта за тесто за мекици ....изпитана,и би ли я споделил?Програмите ми за месене на тесто са 1час и30мин и 1час и 50 мин.Машината е Тарус малка е май за 1 кг.Имам рецепта за кузунак взета от форума и е страхотен, нацелих и хляб,бял,пълнозърнест и тутманик,една рецепта за тесто за пица, обаче детето иска мекици та мисля да ги изненадам със закуска другия уикенд! newsm78Ще питам и друго,може ли да пусна тестото вечерта и после в найлонов плик да го сложа в хладилника и сутринта да пържа мекиците?Знам ,че в магазина има готово тесто ,но си обичам да е домашно приготвено всичко!

# 213
Моята рецепта за мекици е проста и постна-единственото правило е да не направиш твърдо тесто. Колкото по-меко тесто получиш, толкова по-добри ще станат  Peace

Сложи 400 мл топла вода, половин кубче мая, супена лъжица сол/безсолно ядем!/, супена лъжица захар, супена оцет, 2-3 супени олио и прибавяй на око брашното като следиш за тестото да не се получи твърда топка. Като свърши месенето, въобще не чакам втасването, а изкарвам тестото, мажа с олио и пъхам в найлон и в хладилника да втасва, докогато ми трябва.

Да се оплача, че купих 1 кг пълнозърнесто брашно на мелница "Никола Панайотов" и няма нищо, ама нищо общо с големите им разфасовки  Tired. Винаги сме купували с приятели по 50 кг чували и сме деляли. Когато е пълнозърнесто трудно втасва, специфично е на вкус и цвят. А това беше тъпкано с оцветител и приличаше на кекс с какао  ooooh! Втаса по-бързо и от бял хляб  Laughing

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 11:56 от Кливия

# 214
  • Пловдив
Здравейте, да се похваля, че направих рогчетата на Пина - половин доза. Благодяр за рецептата!   bouquet
Ето го и резултатът:

# 215
Кливия, а мая колко слагаш?

# 216
Отплеснала съм се да работя и не съм нанесла корекцията навреме за маята  Simple Smile(

Алис, писах половин кубче, но може и с 1/3 кубче. Маята е гъбичка и размножението й зависи от много фактори като температура на въздуха, на водата, глутен и др.

Когато искам бързо да ми втаса, слагам повечко мая, когато ще втасва в хладилника или имам достатъчно време, слагам по-малко мая и изчаквам повечко време  Peace

# 217
Отплеснала съм се да работя и не съм нанесла корекцията навреме за маята  Simple Smile(

Алис, писах половин кубче, но може и с 1/3 кубче. Маята е гъбичка и размножението й зависи от много фактори като температура на въздуха, на водата, глутен и др.

Когато искам бързо да ми втаса, слагам повечко мая, когато ще втасва в хладилника или имам достатъчно време, слагам по-малко мая и изчаквам повечко време  Peace
Да разбирам ли, че мога да направя тестото вечерта, да го оставя в хладилника и сутринта да направя мекичките? Ачаст от тестото да го замразя?

# 218
Ами аз никога не замразявам тесто, а просто го оставям до една седмица в хладилника и нищо му няма.

Да, спокойно може да се остави тестото да втасва в хладилника, особено лятото. Сега понеже е по-хладно, може да се остави да втаса и в стаята. Пак ще е готово до сутринта.

Всъщност има много рецепти като тази на Ердинч за Капама хляба, при които тестото не втасва в машината, а се изважда и втасва в хладилника  Peace

# 219
  • Пловдив
Искам да изкажа специални благодарности на Нана за споделената рецепта за хляб с кисело мляко. Снощи го направих и си облизахме пръстите.

# 220
Здравейте, моля ако някой има машинка Финлукс ФБМ1480 да помогне с някой и др съвет. Наскоро се сдобихме и хлябът някак става твърд отвън а вътре като че ли клисав; дори мъжът ми се оплаква , че нощно време стомахът го боли, възможно ли е да е от маята. Нямам книжка с оригинални рецепти, а в магазинът просто ми дадоха преснимани рецепти за различните видове хляб.
Не знам дали всъщност хлябът си става точно така както го правя в машината и просто сме свикнали с купешкия и затова този да не го възприемам.
Благодаря предварително!

# 221
  • София
   Хлябът в машината би трябвало да е много въздушен, обикновено такива стават, леки,шуплести и въздушни.Не трябва да се реже и яде топъл,че наистина става глетав.

# 222
marianair аз имам Финлукс само, че този модел http://zora.bg/finlux/fbm-1580n/7857
Към нея си имах рецепти за всичките видове програми, правя си хляба по нея рецепта и нямам никакви проблеми Rolling Eyes. За твърдостта отвън - на какъв цвят печеш, аз първо пуснах на средния но видях че става твърдичка и по-дебела коричката и минах на най-светлия цвят и сега всичко е ок. Отделно, че като го извадя хляба и си го завивам в една кърпа, незнам другите как го съхраняват. Ползвам френска инстантна мая, сега не се сещам за името Crazy. Зависи също и какво брашно ползваш, на първа страница има и как трябва да изглежда тестото като се меси...аз и от там гледах и за да се получи каквото тесто трябва увеличих рецептата с 1/3 чаша брашно. Та има си особености разни  Simple Smile.

# 223
  • София
Здравейте, моля ако някой има машинка Финлукс ФБМ1480 да помогне с някой и др съвет. Наскоро се сдобихме и хлябът някак става твърд отвън а вътре като че ли клисав; дори мъжът ми се оплаква , че нощно време стомахът го боли, възможно ли е да е от маята. Нямам книжка с оригинални рецепти, а в магазинът просто ми дадоха преснимани рецепти за различните видове хляб.
Не знам дали всъщност хлябът си става точно така както го правя в машината и просто сме свикнали с купешкия и затова този да не го възприемам.
Благодаря предварително!

Намалете температурата за печене до минимум (това става чрез избора на вид кора) и вижте да не правите прекалено твърдо тесто.

# 224
Най-после направих кроасани и черпя с един. Simple Smile

Рецептата е в скрития текст Simple Smile.
Скрит текст:
За тестото:

500 г брашно
7 г суха мая (2 ч.л. - ползвах мерителната на хлебопекарната)
5 г сол (1 ч.л.)
50 г захар (3 с.л.)
30 г олио (2 с.л.)
100 мл мляко
200 мл хладка вода

140 г масло (не се слага в тестото)

Меси се тесто, втасва един път и се оставя в плик в камерата на хладилника за 30 мин. (ползвах програмата за месене с втасване на хлебопекарната).
През това време се подготвя тънък пласт 140 г масло - разточих в едно пликче, за да е лесно за работа. След това тестото се разточва така, че разточеното тесто да остане на половината тесто, покрива се с другата половина, леко се разточва и се оставя за 30 мин. на студено. Охладеното тесто се разточва, сгъва се, пак се разточва (сгънах и разточих няколко пъти). Отново се слага на студено за 30 мин. Пак се разточва, сгъва и последния път се оставя за повече време на студено (пишеше за 2-3 часа, но можето стоя около час и нещо). Тестото е готово. Разточва се, оформят се кроасаните (с плънка, без плънка, по желание се мажат с яйце), оставят се да втасат за 30 мин. или до двойно увеличаване на обема и се пекат на 190 градуса за около 20 мин.

Общи условия

Активация на акаунт