За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 87 790
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 5
Щом няма да се задържа,ако харесвате сладникави вкусове трушийката с мед  на midkoo е страхотна,но не е много издръжлива.Моята издържа около 3 седмици,но беше много вкусна  Peace Става за 4-5 дни готова за консумация,мисля,че има рецепта на първа страница   Wink
Ако тази не те устройва довечера мога да напиша друга рецепта,пак става много бързо за 2-3 дни,но се слага 1-2 с.л. натриев бензоат  Peace

# 151
  • DE
  • Мнения: 971
Джеронимо, разгледай рецептата за парена трушия на Блонди-има линк на първа страница.
Правя я и аз, но в пласмасова кофа с капак и за 2-3 седмици се изяжда.
Никога не слагам аспирин.
Затварям и в буркани-зеленчуци нарязани на дребно, гореща марината от вода, оцет, олио, сол и захар.
Заливам върху зеленчуците, затварям и обръщам.
Остава си хрупкава и задържа без да се развали- без аспирин

# 152
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 446
zuzka@, matze, много благодаря за бързите отговори!  bouquet
Обичаме я киселичка и солена, но и захар слагам, та ще пробвам вариянта на matze за гореща марината, да избегна аспирина. Даже вече нарязах зеленчуците, общо около 5 кг, и ако може да ми кажете пропорции за сол, оцет захар, ще е добре. Нямам кухненска везна, и ако има начин на чаши или лъжици като мерна единица. Ще черпя като стане. Жалко, че няма ракийка, но и с уиски върви. Laughing Hug

# 153
  • DE
  • Мнения: 971
Ето да се ориентираш какви са пропорциите.
Можеш леко да намалиш захарта-и аз не обичам сладка зимнина Embarassed
Но, разгледай и предложените линкове за туршия на първа страница Peace

# 154
  • Мнения: 5
Аз правя и една,която става още на другия ден за хапване и пак е без аспирини и други неща.
На 5 кг. зеленчуци :
сол-1 ч.ч.
Захар-2 ч.ч.
оцет-4ч.ч.
Вода -9 ч.ч.
Смесваш всичко за маринатата и заливаш,объркваш и на другата вечер е готова за хапване.Слагам и връзка целина,но ако не я харесвате може да се пропусне  Peace
п.п.Чашите ми са около 180 мл.  Wink

# 155
  • Мнения: 2 208
Правя същата , но на 6 кг. продукти, ако искам да я запазя за цяла зима слагам да се разтворят 20 аспирина Peace

# 156
  • Мнения: 5
Аз понякога я правя с 15 кг. и тогава,като е повече слагам 1 с.л. натриев бензоат и никога не съм имала проблеми,но предполагам,че така не е подходяща за малки деца с този бензоат  Peace

# 157
  • Мнения: X
Този бензоат го слагат и внякой безалкохолни,а на съвсем малки деца туршия въобще не мисля че е полезна.

# 158
  • Мнения: 5
Нямам деца и нямам никаква идея какво е полезно и какво не,просто предполагам,че няма да е препоръчително бензоата да се дава на малки дечица  Peace Иначе гледам,че моя близка приятелка дава на 3 годишния си син трушийка,но без аспирини и други консерванти  Wink

# 159
  • Пловдив
  • Мнения: 688
     Момичета това лято правих "Салата Десятката" на Джема. Е, като салата това нещо не го ядем, но като манджа вече 2 пъти спасява положението за вечеря. Излязоха ми 5 буркана. Да сме живи и здрави смятам това лято да направя 2-на или дори 3-на доза. Само дето забравих колко време се стерилизира.  ooooh!  ooooh!

Да ви попитам: Знаете ли рецепти за някакви домашни манджи в буркани за зимата?
Страхотно улеснение ми се вижда, особено през този сезон. Отваряш буркана, претопляш  и си готов. Ако знаете манджички като тази на Джема моля дайте някоя рецепта.
  bouquet   bouquet   bouquet

Понеже никой не е писал след мен, правя редакция. Намерих 2-3 манджи в буркан по руските форуми. За да не ги загубя ги паствам тук:
http://www.1001eda.com/salat-na-zimu-mozaika-iz-fasoli-i-baklazhan


http://www.1001eda.com/salat-baklazhany-po-korejski-na-zimu


http://www.1001eda.com/salat-zavtrak-turista-s-risom-na-zimu


http://www.1001eda.com/salat-s-gribami-i-fasolyu-na-zimu - фасул с гъби /основно ястие/
http://www.1001eda.com/salat-iz-baklazhan-s-fasolyu-na-zimu - фасул с патладжани

http://www.1001eda.com/salat-iz-kabachkov-s-gorchicej-teshhin-yazyk-na-zimu

Последна редакция: пт, 20 дек 2013, 13:45 от sylya

# 160
  • София
  • Мнения: 247
Силия-в този линк има прекрасни неща....

# 161
  • Мнения: 5
sylya аз такава готова манджичка си правя с патладжани и домати.Беля патладжаните,режа на филийки,осолявам и изцеждам горчивия сок.После ги пускам за 2-3 мин. в маслена баня.
Доматите се белят,режат на ситно и пържа докато се изпари сока и останат само доматите.При тях слагам патладжаните,чесън,сол и магданоз и задушавам за 4-5 мин. всичко заедно.Пълня в буркани и стерилизирам за 5 мин. само за капачка  Peace Количества не съм писала,защото правя всичко на око според това колко буркана ще правя.Но горе долу патладжани и домати слагам 1:1  Wink
По същия начин правя и с чушки  Peace

# 162
  • Мнения: X
sylya аз такава готова манджичка си правя с патладжани и домати.Беля патладжаните,режа на филийки,осолявам и изцеждам горчивия сок.После ги пускам за 2-3 мин. в маслена баня.
Доматите се белят,режат на ситно и пържа докато се изпари сока и останат само доматите.При тях слагам патладжаните,чесън,сол и магданоз и задушавам за 4-5 мин. всичко заедно.Пълня в буркани и стерилизирам за 5 мин. само за капачка  Peace Количества не съм писала,защото правя всичко на око според това колко буркана ще правя.Но горе долу патладжани и домати слагам 1:1  Wink
По същия начин правя и с чушки  Peace

Зузка, обясни, моля те, какво е маслена баня.  Praynig Патладжаните след маслената баня сигурно омекват. Дали е удачно да се смелят? Или ще стане прекалено  newsm78. Живи и здрави, ще садя отново патладжани и ще се възползвам от рецептата. Дори си купих семе за светло лилави патладжани Тсаконики по препоръка на Пеп-4о, които не били горчиви.

# 163
  • Мнения: 5
Пържиш в много олио,да плуват парченцата патладжан  Wink
Няма смисъл да ги мелиш според мен,те така или иначе омекват доста и после като ги запържиш и объркаш с доматите се накъсват на още по-дребни  парченца  Peace

# 164
  • Мнения: X
Пържиш в много олио,да плуват парченцата патладжан  Wink
Няма смисъл да ги мелиш според мен,те така или иначе омекват доста и после като ги запържиш и объркаш с доматите се накъсват на още по-дребни  парченца  Peace

Зузка, много ти благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт