За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 87 950
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 265
TEMPEST благодаря ти  Peace. Благодаря и на thewishmaster за споделената рецепта  bouquet

# 361
  • Мнения: 712
здравейте, може ли да ми дадете рецепта за чушки - някъде бяхме яли "пукани рибки", като салата!? със сигурност Пепчо   chef, като опитен кулинар може да ме "светне", ако някой друг е правил ще съм благодарна да сподели  Praynig

# 362
  • Мнения: 9 462
опукваш си и още гореши вадиш в матираната. После вадиш от тях и поръсваш с магданоз, копър, чесън... виж и тук най долу http://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

# 363
  • Мнения: 5
didida аз правих тази лютеница в тава във фурната и стана много вкусна.Да не би тази рецепта да търсиш  Wink
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
Аз правя и една доза с повече люти чушлета,да стане пикантно като апетитка и е много вкусно  Heart Eyes

# 364
  • Мнения: 712
мерси за отговора пеп-4o, аз в събота ги правих, "опуках" си ги на скарата, сложих и смого смлян чесън в купичката сред тях, после ги залях в олио- зехтин, смесен с оцет и 1/2 ч.л. мед, отгоре поръсих с копър, имах малко и бяха за гостите тогава  Mr. Green

# 365
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Thewishmaster благодаря за рецептата за соса за спагети/манджата от моркови и тиквички/. Така както си я описала ми излязоха 7 буркана за компот от тези с винтовата капачка. Вакумираха ми всичките. Единия онзи ден го отворих за проба. Не съм го разбивала на сос. Просто сварих спагетите, поръсих ги с настърган кашкавал и гъбено брашно, 1 с.л. майонеза + 1 буркан претоплена манджа от твоята. На мен ми хареса. Баща ми също си изяде чинията със спагетите и каза, че му харесали. А той е възрастен човек от 'старата генерация', който много не признава сандвичи, дюнери и италиански манджи.

Сега се настройвам за манджата на zory. Тази която прилича малко на доматена манджа, но пък зори я нарича 'салата' в двата и варианта:
- доматен сос + чесън + чушки
- доматен сос + чесън + патладжани

А сега за гъбеното брашно. И аз не знаех до скоро за него и къде ли не го търсих да го купувам. Всъщност се оказа доста лесно за направа, съхранение и с доста широк спектър на приложение - предимно за овкусяване на всичко, което ви хрумне.

ГЪБЕНО БРАШНО
Купувате си от Кауфланд или друг магазин сушени горски гъби по ваш вкус. Аз улучих намаление на гъби 'БУЛКА' по 2 лева пакета. Слагате в чопъра/блендера и смилате. Пресипвате в сухо бурканче. А после с него поръсвате супи, манджи, сандвичи, майонези и всичко, което искате да овкусите с аромат на гъби.


Доста икономично излиза използването им като брашно/по едро брашно в моя случай/. В Кауфланда при зеленчуците имаше поне 4-5 вида сушени горски гъби, а те са по-ароматни от домашната печурка.

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 11:12 от sylya

# 366
  • София
  • Мнения: 6 308
Имам соковарка имам и малини. Моля ви, кажете какво да е съотношението плод:захар. Друго трябва ли да добавям? В някои рецепти в нета имаше и оцет.

# 367
  • Мнения: X
sylya, радвам се, че съм била полезна. Аз използвам тази манджа (най-често в пасирания вариант) за сгъстяване вместо запръжка. Например, като варя фасул, вместо да правя запръжка, пасирам един буркан и го изсипвам вътре. Така пробутвам повече зеленчуци на домочадието Wink Да не говорим, че това е един безкрайно мързелив и общо взето здравословен начин да се приготви боб яхния (особено, когато от работа цепя и секундата).

# 368
  • Мнения: 385
Аз тази година само 2 вида сладка правих--от кайсии и от джанки.Получиха се добре.И един смесен вид---ябълки и джанки.Компот правих от днанки и малко от кайсиики.

# 369
  • Мнения: 8 583
Имам соковарка имам и малини. Моля ви, кажете какво да е съотношението плод:захар. Друго трябва ли да добавям? В някои рецепти в нета имаше и оцет.

Нямам идея за соковарка. Аз правя суров сироп от малини - наръсвам със захар и оставам да престои докато се разтвори захарта - може да разбъркваш от време на време. Общо около 12-18 часа е като време (зависи и колко е топло и колко са малините). После прецеждаш през ситна цедка и/или марля и затваряш в бурканчета/шишета на винт. Варя за капачки 10 минути.


Не ми се смейте, ама кога е времето за царска туршия? Аз го мисля някъде септември - октомври? Можете ли да предложите рецепта за хрупкава царска туршия?

# 370
  • Мнения: 9 462
края на септември, началото на октомври е. Виж първия пост на първа страница в темата за рецепта

# 371
  • Мнения: 265
zuzka@, благодаря ти. Не си спомням каква точно беше рецептата, но гледам продуктите са същите. Ще я направя тази щом си я изпитала и става вкусна  bouquet

# 372
  • Мнения: 169
Може ли да ми помогнете с рецепта за консервиране на бамя?
Направих в събота 3 буркана,но не ми харесва на вид и  може би и на вкус.Нещо помътня и май доста си е пуснала........лигавото.Заварих само за капачката.

# 373
  • Мнения: 18
Може ли да ми помогнете с рецепта за консервиране на бамя?
Направих в събота 3 буркана,но не ми харесва на вид и  може би и на вкус.Нещо помътня и май доста си е пуснала........лигавото.Заварих само за капачката.

Аз я консервирам така:Нареждам бамичките прави в конфитюрени бурканчета,слагам един счукан аспирин и заливам с вода до началото на ръбчето на бурканчето.Заварявам 10 мин.и не съм имала никакъв проблем .Като отвориш е малко лигава,но изплаквам със студена вода и става супер.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 10:13 от poly_s

# 374
  • Мнения: 1 787
Здравейте!
Тази година за първи път правя кисели краставички и нещо все не ми се получава.
Рецептата е:1с.л. сол, 1 ч.л.захар, оцет кафяна чаша или до ръбчето на Омнията, малко лук и чесън скилидка, чер пипер;
След като се наредят краставичките, които са били накиснати във вода за около 1-2часа се измити и почистени, долива се с вода, слагам копър и затварям буркана. Стерилизират се за 5мин. след завирането на водата и се обръщат.

По тази рецепта ги направих и половината от бърканите  се вакумираха, а другата не. Чудя се къде сбърках. Правих и на винт буркани и от тях имам такива, които не са се вакумирали.
Чудя се може ли тези, които са на винт да ги оправя по някакъв начин?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт