Късно ли е да родиш на 40?

• 172 306
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 225

Чували ли сте израза "множественото число на анекдот не е данни"? Тоест не може от ЕЖК и 2-3 приятелки да си правиш изводи как стоят нещата, погледнати в по-широк план.

Тоест познатите на Камъчка не означават, че "не е вярно". Не може да съдиш от толкова малко примери.

Парадоксът е следният: уж си живеят живота независимо от всякакви модели, но пак идва моментът на "ОМГ, ще изпусна нещо, ако не родя дете!" Ако си наистина чак толкова независима, може да си изобретиш и живот, в който не се мъчиш на дърти години, щото другите си имали.

Обаче от твоя единичен личен опит можем да съдим, че е еталон?
 Ранно раждане, после детето отглеждано на село при баба, докато мама си доучи, после нов тате, и евентуално още две братчета до някаква имагинерна възраст, която с всеки пост покачваш все повече Laughing
 Наистина ли ти звучи, като нещо за рекламиране и перфектно? Аз бих казала, че е просто живот, съвсем обикновен, който не е нито по-лош, нито по добър от на всяка друга родила по различно време. Даже някои неща л тоя модел лично не ме кефят, но не съм никой ,та да се произнасям по хорските работи.

И стига с тва мъчение. Гледането на дете не е мъчение на никоя възраст. Това е нещо, което е съвсем леко и естествено, особено ако не гледаш непрекъснато какво ще кажат другите. То и кои са тия други, като никой не го интересува, но да кажем, че ти е важно да се вместваш в някакви рамки. Макар че те са в твоята глава, а не в обществото, на което не му пука кой е на мотор и кой на люлка.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 16:04 от Iris04

# 3 226
Разбрахме вече, че ти колиш и бесиш Wink Щом си казала , че е така- значи-да, така е Peace
Само, че животът не е нито статистики, нито Шекспир, нито Мамасита Бандида! Сто жени да ти го напишат, едно си баба знае, едно си пее  Crazy

Точно! Всички трябва да са като Мамасита  Joy

# 3 227
  • София
Сори, но хората не са чак толкова различни.
Смилка, нали знаеш, че в тази ситуация част от риска го поема и детето. Не е само твоята глава. А и мисленето само с главата подвежда.

Кой риск, Мамсита?

Например да се роди преждевременно и да страда от това. Рискът се увеличава с възрастта.

Увеличава се риска да се роди прекалено голямо бебе. Недоносените ги раждат млади майки предимно.

# 3 228
Абе как ще е ранно на 26 и половина, след завършване и бачкане? Направо невръстно момиченце съм била. Ранно е 18-22, примерно.

И не е гледано на село детето, а ходи на селска къща или вила за уикенди или за седмица. Учила съм задочно: не съм се спукала от лекции. Но е нормално като има работа, някой да поеме детето, защото никой няма да спечели от това аз да не завърша, а да стоя до задника на детето. Между другото отложих завършването с около година именно защото прекалено много стоях до детето.

Но няма да се съглася, че някои неща не са по-добри. Например, по-добре е с нов татко и братчета, отколкото без. По-добре е да си добавиш към образованието, отколкото от някакви сбъркани представи да се жертваш за детето 100%. Не е перфектно, но съм се борила за ситуацията. Не се конкурирам с никого, но за някои неща съм успяла да превъзмогна себе си и слабостите си и защо да не се гордея с това? По-добре е, отколкото да се отпуснеш по течението, нали?

И моят модел не ме кефи напълно. Не, не се качва възрастта: още държа на правилото "3 или 35". Но повече бих се радвала, ако бях приключила до 30. Без развода щеше точно така да стане, но какво да се прави.

# 3 229
3 или 35?Значи ако ще раждаш още два пъти, може да е над 35, така ли? newsm78

# 3 230
Казах около 10 пъти: раждам до трето или до 35, което дойде първо. Ако родя три до 34, това е, приключвам по-рано. Ако 35 ме свари с по-малко от три, пак приключвам.

На 35 мога да остана с 1, 2, 3 или 4, на вас оставям простата аритметика как може да стане това.

После никой не може да ме убеди да се прежаля:).

# 3 231
  • София
Какво искаш да ти коментирам, Мамасито? Първо, не може човек да живее в такова напрежение, возейки се на влакове и пресмятайки най-лошия възможен сценарий, съвсем ще мръднеш така. Ама тва го писах преди сто страници сигурно.

Второ, ходи си проповядвай идеите в тийн проблем примерно, тук е бгмама, 20 годишните са рядкост, особено онези, които не се интересуват от майчинство и смятат да отлагат до последно тая дейност.
В тоя форум пишат предимно жени с репродуктивни проблеми и майки в напреднала по твоите критерии възраст, както и бременни, които трябва да ти четат грубиянските простотии. При тях е свършен факт вече, няма как да им "налееш мозък", можеш само да ги хапеш и обиждаш, ама не се учудвай, като ти отвръщат със същото. Wink

# 3 232
А защо четат, вместо да си гледат спокойствието, ако са с проблеми и са бременни? Това е свободен форум, със свобода на изразяването. Който иска да не чете. Като е бременна, не е безмозъчна или невменяема, та друг да я пази от текстове, все едно ще й изскочат от монитора. Ако е на напреднала възраст, значи ще има и акъл и ако иска, ще спре да чете, освен ако не държи да го прави.

Елица, не може да се самоуспокояваш. Звучиш ми точно като привърженичките на домашното раждане: "То е лично решение, на мен няма да ми се случи, аз съм запозната с риска, ще мисля позитивно!"

# 3 233
Увеличава се риска да се роди прекалено голямо бебе. Недоносените ги раждат млади майки предимно.

Не е така. Голямото бебе е "страничен ефект" на нелекуваният гестационен диабет. Вероятността от преждевременно раждане е по-висока при възрастни родилки.

# 3 234
А защо четат, вместо да си гледат спокойствието, ако са с проблеми и са бременни? Това е свободен форум, със свобода на изразяването. Който иска да не чете. Като е бременна, не е безмозъчна или невменяема, та друг да я пази от текстове, все едно ще й изскочат от монитора. Ако е на напреднала възраст, значи ще има и акъл и ако иска, ще спре да чете, освен ако не държи да го прави.

Елица, не може да се самоуспокояваш. Звучиш ми точно като привърженичките на домашното раждане: "То е лично решение, на мен няма да ми се случи, аз съм запозната с риска, ще мисля позитивно!"

А ти защо четеш?  Joy

# 3 235
Аз не чета, аз пиша:)

Доста от рисковите фактори уж са различни от просто "възраст", но като се замислиш, са пряко свързани с възрастта. Например асистирана репродукция и многоплодна бременност- вървят почти в комплект с по-голяма възраст.

А и тялото с годините по-лесно излиза от нормите и по-трудно се вкарва само в норма. Бременността изисква фина координация на всички системи, а това се затруднява от възрастта.

# 3 236
  • София
Мамасита, който иска, чете, който иска, пише, аз само ти казвам, че брътвежите ти са безсмислени, сбъркала си аудиторията. Wink

Решението и рискът си е личен естествено, ти за каква се взе пак?

# 3 237
Казах около 10 пъти: раждам до трето или до 35, което дойде първо. Ако родя три до 34, това е, приключвам по-рано. Ако 35 ме свари с по-малко от три, пак приключвам.

На 35 мога да остана с 1, 2, 3 или 4, на вас оставям простата аритметика как може да стане това.

После никой не може да ме убеди да се прежаля:).
Ще ми се след десетина години пак да си пишем тук, да видим кой докъде е стигнал.  Whistling
Господ най-обича да смее на хората с планове.
Дано нещата се наредят добре за теб, а не както ти мислиш!  Wink

# 3 238
  Абе какво си седнала да разправяш колко било рисковано и трудно на хора, дето вече са го направили успешно?
 Ти му мисли, след като си си поставила такива планове.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 17:03 от Iris04

# 3 239

Доста от рисковите фактори уж са различни от просто "възраст", но като се замислиш, са пряко свързани с възрастта. Например асистирана репродукция и многоплодна бременност- вървят почти в комплект с по-голяма възраст.

Но не и полово предавани болести, поднормено и наднормено тегло, стрес, тютюнопушене, домашно насилие, етнос и прочие от дългия списък. Моят контрааргумент е също толкова безсмислен като аргументът. Защото всеки се информира за рисковете и си оглежда анамнезата, начина на живот и дали има място за дете в личното му пространство на този или друг етап. Ако не се информира - бива информиран. Дали адекватно преценява рисковете - това е личен, а не обществен въпрос. Иначе то и секциото носи риск.

Общи условия

Активация на акаунт