Базедова болест - тема 4

• 96 368
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
Merelenda, тук в Англия не е много слънчево през годината, като се вдигнат до 27-28 градуса и вече ни е много жега, може би заради влагата, та затова се чудя по колко да вземам, а никой доктор още не ми е казал да го вземам, аз си го купих в България и то защото прочетох при вас във форума, че вземате витамин Д. Килограмите са ми голям проблем, а бързо време залепих едни 4-5 килограма, вчера бях при GP за да ми изпише още хапчета и каза, че е от лекарствата. В момента съм 73 кг , а трябва да почна да пия и противозачатъчни, защото ми откриха кисти и много ми е притеснено, след няколко месеца сигурно ще се търкалям.

# 271
Малко са докторите, които насочват изследване на витамин Д. Тук професор Папазова, която води лекции в различни градове относно заболявания на щитовидна жлеза, не веднъж е говорила за витамин Д и заболяванията, които се появяват при липсата му. Общо взето и тя ползва чуждестранни източници. Някои доктори насочват пациентите да се изследват и то по-често в чужбина, отколкото в БГ, но и тук се случва от време на време някой да сподели, че го е насочил доктор за изследвания.
Понеже не съм си правила изследването (Тук е около 50-60 лв) си пия ниски дози на своя глава. 2-3 капки витамин Д нито ще предозират, нито ще навредят - това ми е мнението.

Наскоро изследвах магнезия, но разбрах, че изследването е ненужно, понеже в кръвта почти винаги бил магнезия в нормата, защото при недостиг се черпи от клетките, за да се компенсира в кръвта. Трябва да има голям недостиг, че в кръвните изследвания да е извън норма. Е... аз съм по-скоро на долна граница на референтните стойности, макар да пия магнезий.

Относно кистите, и при мен са явление откакто съм с диагноза. Преди това не съм имала никога, или не съм разбрала, ако съм имала, защото не е имало индикации и симптоми, които да ме насочат към гинеколог, а при прегледи всичко е било нормално.
Откакто съм с диагноза за 2 кисти разбрах по симптоми, които лекувах. Може и повече да са били, но да не е имало индикации през месеците, а и не ходя всеки месец на гинеколог. Но е факт, че с появата на Базеда цикълът ми дойде на 18 ден  Shocked Оттам нататък се налага, докато се стабилизират хормоните да приемам разни лекарства, за да не се получават такива аномалии като идване на цикъл по-рано, кисти и т.н.
Разбира се, не при всеки е разгърната такава клинична картина. При някои се появяват смущения в цикъла, аменореи, липса на овулация, кисти и т.н., при други няма такива проблеми.
При някои се появява екзофталм, при други не. Едни слабеят - други пълнеят. Едни имат ускорен пулс, други не и не се налага бета блокер. Общо взето, симптомите са много, но при някои се проявяват част от тях, при други един, два симптома, при трети целия пакет.

Бих те посъветвала да преглеждаш и гърдите за кисти и възлови образувания. Всичко е свързано с щитовидната жлеза.

Дано скоро се почувстваш по-добре, лекарствата бързо да подействат.  Simple Smile

# 272
  • София
Привет Simple Smile
аз съм с базед от години. Няколко пъти бях на метизол и сега от няколко години държа гранично нисък ТСХ като всички други неща са в норма. Без терапия съм. Гледам пишете за витамин Д. Мен по друга причина ме накараха да го изследвам и се оказа нисък, на долната граница. Само да кажа че в лаборатория Синево е 30 и няколко лева (намалено от 60). Та лекарката ми изписа вигантол по 10 капки. Това е максималната доза. В листовката пише, че лечението продължава 1 година. Оказва се че този витамин е много важен за какво ли не и че съвременните хора (по цял ден затворени в офиси) страдат от липсата му. Оказва се че чрез печене на слънце не може да се набави достатъчно.

Сега погледнах и в Цибалаб - 24 лева е витамин Д.

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 17:38 от vanesa

# 273
Здравейте, пак имам питане Wink, нали трябва да си следим левкоцитите, днес си пуснанх за първи път изследване, и виждам 2 показатела под норма но нали съм невежа, не знам какво означават. Копирам изследването (как се слага скрит текст?)
 Група Показател Биологичен материал   Резултат Измерителна единица Референтна област Метод
Хематология 
Кръвна картина разширена (14 показателя) EB               
     Левкоцити EB     5.16    G/l  3,5 - 10,5   DC+LD
     Еритроцити EB     4.6    T/l  4,10 - 5,10   DC-det.
     Хемоглобин EB     136    g/l  120 - 160   SLS
     Хематокрит EB     0.39    l/l  0,36 - 0,48   calc
     MCV EB     84.1    fl  80 - 96   Calc.
     MCH EB     29.6    pg  28 - 33   Calc.
     MCHC EB     351    g/l  330 - 360   Calc.
     Тромбоцити EB     215    G/l  140 - 440   DC-det.
     RDW-SD EB     39.2    fl  36,40 - 46,30   calc.
     RDW-CV EB     13    %  11,60 - 14,40   calc.
     PDW EB     11.4    fl  9 - 17   calc.
     MPV EB    9.3    fl  9,40 - 12,30   calc.      
     P-LCR EB     21.1    %  13 - 43   calc.
     PCT EB     0.2    l/l  0,17 - 0,35   calc.

ДKK 5 DIFF - Sysmex XT 1800i EB               
     NEUT (ANC) EB     2.55    G/l  1,70 - 6,80   DC+LD
     LYMPH EB     2.07    G/l  1 - 3,70   DC+LD
     MONO EB     0.38    G/l  0,20 - 0,90   DC+LD
     EO EB     0.14    G/l  0,04 - 0,36   DC+LD
     BASO EB     0.02    G/l  0 - 0,08   DC+LD
    NEUT % EB    49.4    %  50 - 73   DC+LD      
    LYMPH% EB     40.1    %  22 - 45   DC+LD
     MONO % EB     7.4    %  4,70 - 12,5   DC+LD
     EO % EB     2.7    %  0,70 - 5,80   DC+LD
     BASO % EB     0.4    %  0,10 - 1,20   DC+LD

СУЕ CB    10     mm/h   0 - 20   sed

# 274
Нищо притеснително няма според мен, Кактусче. Това са гранични стойности и вероятно при следващо изследване ще са в нормите.
И при мен се е случвало с неутрофили, базофили и съм търсила и чела информация - всеки път за различно, което ми е било леко на горна или долна граница.
Едното може да се повиши при тиреотоксикоза/Базедова болест, другото да се понижи, но всичко е около границите, няма рязко спадане.
То и без заболяване да има човек се среща. Преглеждала съм и стари изследвания, понеже всичко си пазя от години.
Левкоцитите са ок, СУЕ и то е в норма, хемоглобина е супер, според мен няма за какво да се притесняваш.

А за витамин Д, изследването е 25OH Vitamin D, доколкото ми обясниха форумки, това било точното изследване и да не си давам парите за изследване където е само Витамин Д.

В Рамус имаше на промоция, но не знам дали още е на тази цена:
http://ramuslab.com/35/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B … 0%B0%D1%89%D0%B8/
В други лаборатории, в които изследват 25OH Vitamin D, цената е 50-60 лв, защото изследванията май се пращат в Германия. Не си спомням точно.

# 275
Съни, а ограничаваш ли въглехидратите? Как се справяш със сладкишите и плодовете?

Ами опитвам се да си налагам някакви ограничения и работи ...друг е въпросът,че през деня не винаги имам възможност да ям ,каквото искам,отделно се случва често да прескачам хранения и после да “компенсирам" пропуснатото  Embarassed. Колкото до въглехидратите - не се чувствам много добре когато ги огранича съвсем,сили нямам и съм уморена постоянно.

# 276
  • София

А за витамин Д, изследването е 25OH Vitamin D, доколкото ми обясниха форумки, това било точното изследване и да не си давам парите за изследване където е само Витамин Д.

В Рамус имаше на промоция, но не знам дали още е на тази цена:
http://ramuslab.com/35/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B … 0%B0%D1%89%D0%B8/
В други лаборатории, в които изследват 25OH Vitamin D, цената е 50-60 лв, защото изследванията май се пращат в Германия. Не си спомням точно.

Точно Витамин D total (25-OH Витамин D) е 24,70 в цибалаб. Явно вече ги изследват в България и за това са поевтиняли.

# 277
Нищо притеснително няма според мен, Кактусче. Това са гранични стойности и вероятно при следващо изследване ще са в нормите.
И при мен се е случвало с неутрофили, базофили и съм търсила и чела информация - всеки път за различно, което ми е било леко на горна или долна граница.
Едното може да се повиши при тиреотоксикоза/Базедова болест, другото да се понижи, но всичко е около границите, няма рязко спадане.

bouquet за коментара. Аз да споделя не се чувствам съвсем добре  и съм притеснена но няма да се обаждам на лекаря поне още 2 седмици. Имам тежест в гърдите, не мога да спя, боли ме гърлото и дори едното ухо ( не много но все пак дискомфортно), чувствам се подпухнала в лицето и гърдите, за изтръпването вече споделих и като за капак болки в ставите на лявото коляно и лакътя, абе  ужас просто. За съжаление не мога да съм сигурна кое е от диагнозата, и кое не. Извинявайте, оплаках се но има дни, в които се чувствам като много стара жена, не е истина просто... Дано скоро се почувстваме по добре!

# 278
  • Вила Великула
Кактусче, точно такива симптоми имах и аз от приема на лекарствата.

# 279
Кактус, и аз вече месец пия тирозол, но не се чувствам по-добре. Сутрин се събуждам подпухнала по лицето и ръцете, имам сърбежи, не мога да се концентрирам.... И още един куп, но се надявам да го преодолеем. 
Момичета, я кажете по време на болестта боядисвате ли си косите? Има ли някакви противопоказания?  Thinking

# 280
Симптомите са типични, момичета, още повече жегата ги провокира. Зимата е много по-различно и се чувства човек далеч по-добре, макар и ако е в хиперфункция. Но лятото си е кошмар за хипертиреоидита.

Вивина, боядисвай се смело. Ограничаването на ползването на боя за коса няма да ни излекува Базеда. Иначе в интернет какво ли не няма да прочетеш, включително и да не се изследваш ако си се боядисала (май бях чела такова нещо).

# 281
Ей ме на - вече боядисана Wink   Ами то и без това ми се промени физиономията от болестта, не се чувствам добре, че и като си погледна косата, още по-зле ми ставаше. Сега малко си възвърнах самочувствието.
При нас днес май е началото на жегите,та ми е доста дисконфортно......

# 282
Ей ме на - вече боядисана Wink   Ами то и без това ми се промени физиономията от болестта, не се чувствам добре, че и като си погледна косата, още по-зле ми ставаше. Сега малко си възвърнах самочувствието.
При нас днес май е началото на жегите,та ми е доста дисконфортно......

Сякаш аз съм го писала това  Laughing
Направо имам чувството, че се сбабичосвам.  Joy Когато варират хормоните много ми се отразява визуално и на кожата, и на косата, и на очите... на всичко.

# 283
Говорете ми, говорете...........като се погледнех в огледалото се плашех, не можех да се позная  ooooh!
За жалост дори и сега, когато хормоните ми са в норма от доста време и свалих качените килограми, че и повече даже, физиономията ми вече не е предишната, остави отпечатък това заболяване.  Confused

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 20:38 от Lemy

# 284
Оставя, Lemy, оставя. Чувствам се с няколко години отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт