ВМ-НВХ, част 66

• 38 854
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Малко хора си позволяват да пропагандират ВМ-НВХ в България, много ми се иска да са повече.
Дали защото не е разпространен или поради несигурност, не знам, но наистина ми се иска повече хора да научават за този режим  Sad
Все пак си имаме имена като Милко, Инес, Лазар и Шоки  Hug
Ако знаете други, кажете, да чета и в техните сайтове  Embarassed

Днес реших да си опека целина с подправки.
Миналата седмица си пекох алабаш - божествен е  Crazy

Цвекло ядете ли или избягвате?

# 301

Вивиан, изпревари ме Simple Smile Тъкмо мислех да я пусна на Краси.
Благодаря, но аз вече почти две години се храня така

Цитат
    да яде по-малко джънк
    да консумира повече свежи зеленчуци
    да приема повече протеин с храната
    да приема повече качествени мазнини
    да яде по-малко захар и тесто
    да пие повече вода
    да приготвя по-голяма част от храната си сам
    да приема въглехидратите си от богати на хранителни вещества храни
    да се храни редовно и да не остава гладен
    да се храни планирано

доста съм "изпреварила" статията.    Grinning

# 302
Прочетох темата за мангото и искам да поздравя момичетата за чудесните им постове по темата.
 smile3501

# 303
Днес и аз открих сезона на печения алабаш Simple Smile Вив, а как приготви целината? Embarassed

# 304
  • София
Шоки, нарязах я на парчета, все едно като за пържени картофи, полях по-обилно със зехтин и за подправка поръсих самардала (аз много я обичам).
Пекох я в тава във фурната, на 180 градуса с вентилатор. Стана нещо божествено  Crazy
Подозирам, че доста често ще я хапвам  Grinning много ми хареса.

# 305
Аз пък купих тези дни ряпа Дайкон с идеята да я пека, но не стигна до тавата, изядохме я на салата.

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 21:18 от Lemy

# 306
Много благодаря, Виви! Hug  bouquet Точно като алабаша значи, само дето аз май дори нямам вкъщи самардала, въпреки че в някой момент се мотаеше някаква кутийка, но предполагам, че е изветряла или е изхвърлена Embarassed Помня, че приличаше на чубрица.

# 307
  • София
По-скоро ми прилича на сминдух, но има и неин си специфичен аромат. Обаче рядко се намира. Аз купувам на Биосет, не съм виждала други фирми да предлагат.
Да, като алабаша баш  Simple Smile

# 308
Може онова в кутийката да беше точно сминдух Embarassed Но ще я имам предвид за проба.

# 309
Включвам се да насоча вниманието към новата статия на Марк Сисън, която е на тема скорбялата и дали е необходимо да я консумираме: http://www.marksdailyapple.com/starch-fallback-food-or-essential … nt/#ixzz2iZ10BfbI Марк изтъква, че действително още в древни времена е имало сравнително богати на скорбяла растения (кореноплодни), но са били значително по-груби и с много повече фибри, така че в никакъв случай не са могли да се сравняват с днешните картофи например. Освен това вероятно не са били предпочитана ежедневна храна, когато наоколо е имало достатъчно животни, чието месо да се консумира, а са били по-скоро храна за оцеляване в трудни моменти.

Също засяга често изтъквания довод за жителите на остров Китава, чието традиционно хранене е богато на въглехидрати (много висок процент), като също така консумират кокосови орехи и риба и това са основните им източници на мазнини. Те се използват като пример за това, че ако храненето е традиционно и от натурални храни, няма значение дали е високовъглехидратно. Да, но в Китава хората са живели в кажи-речи перфектни условия - с много витамин Д от слънцето, с нормален сън, без хроничен стрес, с много физическа активност. Освен това е възможно да са се приспособили към такъв висок прием на въглехидрати. Но ние не живеем в същите условия.

Отговаря и на възражението на Краси Laughing - това, че в миналото хората са си се хранили с богати на скорбяла храни (хляб, картофи, бобови), дори често това им е била основната храна, а не са имали нито съвременните болести, нито високи проценти затлъстели хора. Да, но и са работили много и по този начин са неутрализирали високата консумация на въглехидрати Wink

С други думи, повечко съдържащи скорбяла храни са подходящи за хора, извършващи тежък физически труд или спортуващи наистина усилено, но не и за съвременния човек, който води заседнал начин на живот, дори и да извършва някаква физическа дейност (или да спортува) по час - час и нещо на ден. Разбира се, за хора с метаболитни проблеми пък такива храни са още по-малко подходящи.

# 310
Статията на Лазар е чудесна, обаче има нещо, което не ми харесва в стила му на писане, както не ми харесва и в стила на говорене на Милко: много неясно и неразбираемо говори. Цялата статия можеше да я напише в 5 изречения, при това на по-ясен език. Аз, която съм навътре в нещата, ми беше малко досадно да я чета. Звучи като изсмукана от пръстите, един вид "Искам да напиша нещо, ама ми е голям зор да се изразя точно и за това ще многословя, докато белким публиката ме разбере." Най-много ми харесва стила на Инес: ясна, точна, коректна, без дървено философставане. Дори 5-годишните деца могат да я разберат.

Между другото, и Марк Сисън пише така обясняващо се на моменти и много дразни много словието му, но друг път е доста ясен. А Питър Атия в някои случаи ми е олкова сложен, че не мога да му схвана мисълта, но той все пак е от рядкото свръхинтелигентни и аналитични хора, които съм чела.   bouquet

# 311
  • Sofia
как се пече алабаша....бели ли се,слага ли се вода в тавичката

# 312
Момичета, да споделя какво направих и стана трепач Simple Smile Синът ми ме човърка  цяла вечер, че му се яде нещо сладко. Та Инес е споделила една рецепта във ФБ - тахан, малко какао и нещо за подслаждане , аз сложих брашно от рожков. Добавих и кокосови стърготини. Получи се гъста смес, от която спокойно могат да се направят топчета като бонбони. Божествен вкус! Аз хапнах само 1 чаена  лъжичка , но в интерес на истината беше напълно достатъчна да задоволя желанието да хапна нещо шоколадово или по-скоро да усетя шоколадв вкус в устата.
Та не е нещо, което да се яде редовно, но е чудесно решение когато ни се хапва режимен десерт. А и се приготвя за няма и 5мин. Wink

Хубава вечер и спокойна нощ! Hug

# 313
  • София
На мен пък Инес не ми допада. Прекалено е обсебена, праволинейна и категорична. Не ми харесват също и проповедническия и тон, рецептите и лозунгите през ред, затова и спрях да я следя. Лазар и особено Милко са ми далеч по-приятни като съдържание и стил (може би защото донякъде сме колеги  Thinking).

Но всъщност разнообразието на подходите е по-скоро плюс. Ето че за всеки вкус си има блогър и това позволява по-широка аудитория Simple Smile

# 314
  • София
Преди време ви бях писала, че мисля да включа бобовите и по специално зрял фасул.... Е няма да повторя! Наядох се като невидяла и после два дни имах болки, газове, подуване, + 1 кг... Беше ми супер дискомфортно. Не мисля да провторя преди Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт