ВМ-НВХ, част 66

• 38 897
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Краси, аз не съм чела книгата, но и ти не си я прочела, така че нека да не коментираме Wink От друга страна в книгата на Гари Тобс Why We Get Fat е описана диетата, която Ерик Уестман (един от авторите на "Новия Аткинс") предписва на пациентите си - нарича се The no sugar, no starch diet, т.е. диета без захар и без скорбяла. Там изрично се казва, че не се допускат нито плодове, нито плодови сокове, нито зърнени, вкл. пълнозърнести. Така че според мен в рекламния анонс за книгата някой си ги е добавил наизуст, без да е прочел самата книга Wink Но нека да каже някой, който я е чел все пак.

Друго мое предположение: Аткинс предполага етапи. Първо индукция, т.е. началният и най-строг етап, с най-голямо ограничение на въглехидратите - тогава плодове и зърнени са напълно изключени. После постепенно връщане на част от въглехидратите. Но предполагам, че това връщане ще стане, когато е нормализирано теглото. И ако се забележи, че отново започва увеличаване на килограмите, трябва пак да се намалят въглехидратите и да се кара така безсрочно. А и се гледат не само килограмите, а и захар, гликиран хемоглобин, кръвно, триглицериди и т.н. В интервю, което гледах преди време, д-р Уестман каза, че при хора с по-сериозни метаболитни нарушения той лично препоръчва да не увеличават въглехидратите, а да спазват максимална рестрикция през цялото време. А пък наскоро, пак в някакъв видеоматериал, който не помня кой беше, каза, че той никога не споменава плодовете заедно със зеленчуците. За него плодовете са равностойни на лакомства и по тази причина може да си позволяваме по малко от време на време, а не по много редовно.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 10:33 от Cioccolata

# 391
  • SA
Assos ,за гестационния диабет сьм чела, че основно значение за вьзникването му са хормоните, отделяни от плацентата, които предизвикват инсулинова резистентност. По начало този процес е напьлно нормален - инсулиновата резистентност е естествен механизьм, който позволява тялото да натрупа повече мазнини, необходими за оцеляването му в периоди на глад.
Но вече диабет през бременността вьзниква предимно при жени, които от една страна са генетично предразположени кьм развитие на инсулинова резистентност и от друга - се хранят неправилно, с голямо количество рафинирани вьглехидрати.
Krasi ***, те плодовете и зьрнените по начало не се отхвьрлят напьлно при ВМ-НВХ. Зьрнените се считат за неоптимална храна, но има хора, които се чувстват добре при умерената им консумация. За плодовете - те сьщо се ограничават в периода на отслабване, но когато човек е постигнал нормалното си тегло, може да яде такива в подходящи за самия него количества.
Иначе Аткинс изключва тези храни само в пьрвата фаза на режима му - която е не повече от десетина дни. След това препорьчва всеки да намери количеството вьглехидрати на ден, при което продьлжава да отслабва и да се придьржа кьм него, докато желае да губи тегло.

# 392
Скрит текст:
Това трябва да е въпросната книга, която той споменава в интервюто, нали:
http://www.booktraffic.bg/book/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0 … D0%B8%D0%BD%D1%81
Чак не мога да повярвам, че е издадена тук.
Интересното е, че и тук не се отхвърлят плодовете и зърнените.   

Краси, чела ли си книгата
А правиш ли разлика между цели зърна и зърнени

Хайде купи я, прочети я и после ни я преразкажи
Благодаря

# 393
  • София
Ха! Не се бях замисляла, но звучи абсолютно логично. Иначе не виждам по какъв механизъм би било възможно качването на 20, дори 30 килограма само за период от няколко месеца. Вече друг е въпросът, че при съвременния начин на живот такова напълняване е не само излишно, но и опасно.
Благодаря, Камелот!

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 10:53 от Assos

# 394
  • София
Записвам се при вас, защото имам нужда от малко надъхване.
Мисля, че това е най-подходящият начин да редуцирам теглото си предвид личните ми качества.

# 395
Мис, добре дошла  Hug
Отдавна те насъсквах аз да дойдеш
Радвам се, че направи първата крачка
Пожелавам ти успех и скоро да смениш ника

# 396
  • София
Мис, добре дошла  Hug
Отдавна те насъсквах аз да дойдеш
Радвам се, че направи първата крачка
Пожелавам ти успех и скоро да смениш ника
Дано!

# 397
Krasi ***, те плодовете и зьрнените по начало не се отхвьрлят напьлно при ВМ-НВХ. Зьрнените се считат за неоптимална храна, но има хора, които се чувстват добре при умерената им консумация. За плодовете - те сьщо се ограничават в периода на отслабване, но когато човек е постигнал нормалното си тегло, може да яде такива в подходящи за самия него количества.
Иначе Аткинс изключва тези храни само в пьрвата фаза на режима му - която е не повече от десетина дни. След това препорьчва всеки да намери количеството вьглехидрати на ден, при което продьлжава да отслабва и да се придьржа кьм него, докато желае да губи тегло.
Най-вероятно е така.   Grinning
Аз само съвсееем деликатно се опитвах да намекна, че плодовете и зърнените не са чак такъв бич Божи, каквито се изкарват в тая тема.

# 398
Краси, продължаваш да се правиш, че не разбираш
Ако за някого плодовете са ОК, то за други не са
И това сме го подчертавали многократно, ткака че плс спри да си измисляш

# 399
  • В Балкана
Скрит текст:
Това трябва да е въпросната книга, която той споменава в интервюто, нали:
http://www.booktraffic.bg/book/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0 … D0%B8%D0%BD%D1%81
Чак не мога да повярвам, че е издадена тук.
Интересното е, че и тук не се отхвърлят плодовете и зърнените.   

Даммм, след като се види, кой каква поносимост има и премине през описаните фази.  Peace

".. Диетата "Аткинс" действително се стреми към окончателно откриване на това кои цели храни (зеленчуци, плодове, ядки, зърна/шушулки на бобови растения и цели зърна - всички те съдържат въглехидрати) сте в състояние да ядете, без да възпрепятстват загубата на тегло, поддържането му или метаболитното здраве." из глава "Опознайте себе си", стр. 30

" .. Някои хора имат метаболизъм, който може евентуално да понесе скромни количества зърна/щущулки от бобови растения, цели зърна и дори някои скорбялни зеленчуци. Всички тези храни са включени в списъците с приемливи храни за по-късните фази на диетата "Аткинс", но други установяват, че дори въглехидратите от тези цели храни, съдържащи скорбяла пречат на загубата и/или поддържането на теглото.. " из глава "Подходящи въглехидрати в подходящи количества", стр. 59

" ..4. Не яжте много плодове. Изяждането на прекалено много плодове повдига нивото на инсулина и ви кара да съхранявате мазнини. Дори ако имате сравнително високо АВР (Аткинсово въглехидратно равновесие), вероятно прябва да се ограничите до не повече от две порции на ден. Ако имате ниско АВР, по-добре се въздържайте от повече от една порция дребни горски плодове. Независимо от въглехидратната ви поносимост, съсредоточете вниманието си върху тези с по-нисковъглехидратно съдържание и повече фибри, като дребните горски плодове, черешите, пъпешите и онези зеленчуци, които претендират, че са плодове като ревена например."  из глава "Избягвайте това - поддържане за цял живот", стр. 288

Айде като прочетеш книгата, да я коментираш, ммм!?

# 400
  • София
Нямах намерения отново да разбунтувам духовете, извинявам се  Embarassed
Поръчах книгата  Heart Eyes

Някой прочете ли вече онази за пшеницата?
http://www.booktraffic.bg/book/%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1 … D0%B8%D0%B5%D1%86

# 401
Интересно е и какво означава порция (serving), защото на някои места 1 порция ябълка = половин ябълка, а на други места е 1 цяла ябълка newsm78

# 402
  • В Балкана
Интересно е и какво означава порция (serving), защото на някои места 1 порция ябълка = половин ябълка, а на други места е 1 цяла ябълка newsm78

Това може да се види от таблицата в книгата.

Специално за ябълката - средна ябълка - една порция = 1/2 ябълка
кайсии средни - една порция = 3 бр.
смокини, пресни, малки - една порция = 1бр.
киви - една порция = 1бр.
и т.н.

Ако някой иска мога да снимам таблицата и да я кача.

Порцията не е стандартната порция при стандартното хранене, на която повечето са свикнали.  Peace

# 403
Здравейте Simple Smile
Вив, мерси,че подсети за книгата. Сегга си я свалих и мисля да почна да я зачитам малко по малко.
 ooooh! Да се оплача - от сутринта се "боря" с един ...грип ли е не знам какво е, но лявата страна на гърлото ме боли и имам онова странно чувство в носа/ носоглътка - извинявам се за неточните термини/, което предшества разболяване. В последните 3-4г само 1 път ми се случи , но успях да се размина. Confused Сега не знам какво да правя - не искам да пия всички онези прахчета от аптеката.

# 404
Лилава_коса, пробвай с висока доза витамин Д, например 10 000 единици. Пий също лимонов сок, чай. Аз често пия и ехинацея (капките на д-р Тайс), когато усетя, че се разболявам. Ако можеш да легнеш и да си починеш хубаво, да се наспиш - направи го.

Общи условия

Активация на акаунт