През НОЕМВРИ за късметче всяка мама ще е с бебче!- Тема № 19

• 28 580
  • 609
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Честито на всички нови мами,да са ви живи и здрави бебоците,а на не родилите все още,леко раждане.Desive78 успех и стиснати палчета за понеделник,ти в Надежда ли ще раждаш?

# 361
  • София
Гери и Габи и аз ще съм в Надежда,чакам твоят разказ за там Simple Smile

# 362
  • На десетия....
Къдроваче, нищо не ми казаха относно кръвта.... имах в неделя и в четвъртък вечерта бистра кръв, мислех си, че може да съм се порязала първия път, но втория път нямаше как да е от това. Урината и влагалищния секрет са чисти, няма отлепяне на плацента / защото и това ми мина през акъла/. Остава да чакаме беба да реши да излиза....

# 363
За ЛЛЛ

Здравейте
Ние се кърмим успешно от две седмици, имам много кърма и това всичко е супер, единственото е че имаме колики.При нас обикновено става така - кърмя 15 минути, той спира да си почине и да свърши нещо в гащите, аз го сменям и го кърмя още 10 15 минути, след което спим. Когато има остри колики обаче не успява да заспи, и от няколко дена като се уригва повръща видимо количество, и като че ли за успокоение търси гърдата, яде пак и после пак повръща и става един порочен кръг. Опитвам да му дам залъгалка понякога, като преценявам че не гладен, но той не си пада много и обикновено я плюе. Въпроса ми е дали е правилно това което правя, притеснявам се че може би се тъпче прекалено и това влошава коликите. Cry

Благодаря предварително

Привет Светулка7 и честито бебе!  bouquet
Поздравявам те и за успешното кърмене! Hug
Коликите са често срещани при новородените и са обичайно свързани с незрялата им храносмилателна система. Неспокойствие, напъване, свиване на крачетата, освобождаване на газове обичайно са сред симптомите, които характеризират този етап. 
 Честото кърмене, масажчета на коремчето  и носене на бебето в поза тигър на клон, носене в слинг, гушкане кожа до кожа, пускане на бял шум и кърмене в притъмнена и тиха стая са споделени от много майки  като методи , които успокояват и  облекчават дискомфорта при бебето. Нужно е и търпение, докато постепенно отшумят. Твоята интуиция виждам, че те води също и ти показва какво може да направиш, а това е прекрасно!
 Връщането на мляко също е обичайно за този период, би могла да опиташ кърмене в позиция, при която главата на бебето е по-високо от тялото му. Ако няма повече от две повръщания "на фонтан" и ако бебето наддава добре и пълни редовно памперсите не би следвало да има повод за притеснение.
 Кърмата е много нежна и деликатна храна, която се преработва лесно и усвоява бързо от стомахчето на бебето. Кърмените от гърда бебета имат усет кога, колко и как да сучат, за да се заситят и се счита, че те няма как да бъдат прехранени. Честите кърмения носят успокояващ за бебето ефект, а така обичайно то поема по-често , но по-малки количества мляко , които се преработват по-бързо и лесно от стомахчето му. Продължавай да се доверяваш на инстинктите си! Всяка майка знае и усеща най-добре потребностите на своето бебе! Hug

# 364
  • Sofia
Гери и Габи, там ще съм, тъкмо и аз щях да питам дали съм пропуснала разказа ти за раждането. Ако не тук, в другата тема, разкажи как мина.

# 365
Кукумялче, интересно, че не са ти казали, но щом нищо не са предприели, значи не е нещо тревожно, дано скоро бебата се реши  Hug

# 366
MagiKrasteva виждам, че си тук... Wink разкажи как си, как мина раждането....сладурката как е? Ако имаш време и желание разбира се  Hug

Мимче може ли да споделиш откъде взе този крем Лансинох....или нещо подобно се казваше?

# 367
  • София
KuKumqlka, да не би преди прокървяването да са те преглеждали за разкритие. Мен ме предупредиха, че може да прокървя след това.

Много се радвам на всички нови мамчета и ви пожелавам здрави бебчета и бързо възстановяване. Разказите за първите моменти заедно с тях са трогателни.  Heart Eyes

Вече съм един ден след термин, няма ли и моя младеж да излиза  newsm78

# 368
  • Varna
Към ЛЛЛ

Здравейте, искрени благодарности за вашите включвания тук! Имам притеснения относно храненето при нас. Дъщеричката ми е на 18 дни, още не сме ходили на консултация за да ни изтеглят, предстои ни в понеделник, та не знам как наддава. В началното имахме проблеми с трудно засукване и разранени зърна, които вече изгладихме, за щастие. Сега обаче изниква проблем с това кога да я кърмя. Много ми се иска да е на поискване, но тя спи много дълбоко и продължително, до момента почти не се е случвало тя да прояви инициативата за хранене, винаги аз я будя и така яде. В началото бяхме на режим от 3 часа, после се информирах, че това е прекалено дълъг интервал за кърмено бебе и скъсих на 2 часа - 2, 5 часа. Да, но има случаи, в които пропуска хранене, защото не успявам да я събудя. Много се тревожда дали яде достатъчно, заради трудното засукване свали близо 400гр. в болницата (роди се 3600). Отделно ни мъчат колики, а акото на моменти е зелено, което също ме притеснява. Моля за съвет как да процедирам. Виждам, че това будене през час и нещо я изнервя, или изобщо не се буди. Благодаря!

# 369
Здравейте момичета, и ние с моята принцеска Невенка,сме си вкъщи от вчера.Голяма суматоха около това изписване и сега чак успявам да се включа,утре ще се опитам да прочета повече,но видях че имаме много нови бебчета,да са ни живи и здрави.Очаквайте и моя разказ от клиника Надежда!

# 370
Към ЛЛЛ: моето момче се роди на 11.11. От 13.11 имам кърма и ми го дадоха да си го храня (само да поясня още съм в болница). Това ми е първо бебче и имам много въпроси.
Първо: като започна да го храня си засуква много хубаво, но суче много малко време и заспива. По всякакъв начин се опитвам да го събудя и с 300 зора се събужда суче малко пак заспива и това нещо го правим в продължение на половин час. Нито знам какво е ял, наял ли се е изобщо, нито знам кое е по- добре- хранене на 3 часа или хранене на повикване. Като го махна от гърдата си той е вече заспал и след около 40 мин се събужда с рев и е готов да суче още. Това ме кара да смятам, че не се е найранил достатъчно. Ако знаете как да го държа буден, за да се наяде добре, моля помогнете ми!
Втория ми въпрос е от осно цеденето: кърма имам, защото малкия като дърпа от гърдата ми понякога виждам, че и по бузките му се стича. А и другата гърда тече. Като взема помпата обаче и уж хубав вакуум си правя, но не изцеждам повече от 10 грама. Не се справям с това изцеждане и не знам дали да го правя. За момента не усещам гърдите си напрегнати и се чудя дали не е излишно да се цедя.
Моля за съдействие, защото съм меко казано невежа и объркана! Благодаря предварително!

Здравей Simonita1106 и честито момченце!    bouquet
 Чудесно е, че кърмиш вече своето малко съкровище и е напълно нормално да имаш куп въпроси, на които с удоволствие ще отговаряме.
 За новородените често е характерно такова сукане на почивки. Първите дни и седмици те могат да прекарват много време на гърда, упражнявайки сукателните си умения. Някои от тях биха могли да бъдат много сънливи, в резултат на физиологична жълтеница или медикаменти и упойки приемани непосредствено преди или по време на раждането. Честото сукане и възможността бебето да бъде на гърда колкото често и дълго пожелае са от значение то да успява да набави нужните му количества мляко, да усъвършенства сукането, да стимулира лактацията  и не на последно място да се чувства спокойно, усещайки близостта, мириса, топлината на мама.
 За новороденото е обичайно да има минимум 8-10 кърмения за денонощие(включително и през нощта), обичайно са около 10-12. В началото всяко кърмене може да продължава дълго, около 30-40 мин. или повече, но постепенно времето, за което бебето изпразва гърдата намалява.
 Това, за което може да следиш е за признаците за активно сукане, т.е. да чуваш как гълта (звук подобен на "кех") или да виждаш как се мърдат мускулчетата на личицето му. Ако бебето се унася би могла да се опиташ да го разбудиш и пак да му предложиш да суче. Ето тук може да погледнеш за идеи за разбуждане на сънливо бебе Ако бебето не суче активно би могла да му помогнеш и с прилагането на  техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче

Има някои признаци, които могат да служат като ориентир за майката дали бебето, което е изключително кърмено (т.е. без прием на вода, чай или друго) получава достатъчно мляко:
 - да има поне 5-6 напишкани памперса за денонощие от които поне 2-3 добре наакани
 - да има влажни лигавици (оченца и вътрешността на устичката)
 - да е жизнено и енергично
 - да има здрав и хубав вид на кожата (розова и еластична)
 Относно второто ти питане за цеденето, ако бебето има достатъчен брой кърмения за денонощие и суче активно, обичайно не се налага гърдите да бъдат доизцеждани, тъй като това би могло да стимулира хиперлактация и свързаните с това рискове от препълвания. Ако в някакъв момент обаче усетиш гърдите напрегнати, препълнени, а бебето не желае да ги облекчи чрез сукане би могла да изцедиш съвсем малко кърма от тях, колкото да отпусне. Количеството изцедена с помпата кърма не е показателна за това колко изсуква бебето, тъй като неговите сукателни възможности надминават капацитета дори на добрите помпи.
  Вярвам, че с течение на времето ти и твоето момченце ще намерите своя ритъм и ще се научите да разпознавате взаимно сигналите си. Първите дни след раждането са дни на взаимно опознаване на мама и бебе и ти пожелавам да им се насладиш напълно! Желая ти успешно и дълго кърмене, а ако изникнат нови въпроси, не се притеснявай да питаш!  Hug

# 371
Здравейте момичета! Благодаря, че питате за мен! Ами раждането мина лесно без усложнения. Днес ни изписаха и сме си у дома! Като излезнала от приказките съм. Толкова съм влЮбена в това същество, че не е истина. Постоянно съм залепена за нея!

Раждането мина повече от добре!   bouquet Толкова се радвам, че се паднах да раждам точно тук в тази страна. Мъжа ми беше с мен, въпреки че бях против това останах много доволна! Бях със спинална упойка, той ми беше до главата и ми показаха бебето отгоре веднага като се роди   Heart Eyes сложиха й една шапка и ми я сложиха на гърдите! Като свърши операцията я дадоха на тати... Heart Eyes Абе беше супер!
Превъзбудена съм много!
Беше ми трудно в началото, но минах през трудния период на кърменето докато ми слезне кърмата! Болеше ме много и зърната ми се поразраниха, но сега съм добре и имам доста кърма. Памперсите са пълни и бебето е спокойно. Суче си и се чува как преглъща, така че е супер!Дано и напред да сме така доволни! Отивам да й се лЮбувам. Нямала съм време да ви чета, но на мамите които им предстои раждане - успех и дано се възстановите като мен- Бързо и лесно!

Между другото незнам при другите как е, но съм много гладна дано не продължи, но от кърмата явно огладнявам адски! Но неискам да се ограничавам да не стане беля с кърмата ми. Досега сме идеални  Heart Eyes

Много ми липсвате и на всичкки родили-`честито   bouquet  , но отивам да прегърна съвършенсвото си!  Heart Eyes

# 372
magikrasteva, много се радвам на положителния ти разказ, дано при всички мине така  Hug  bouquet отивай и нацелувай малката и от нас   bouquet  bouquet

# 373
Към ЛЛЛ

Здравейте, искрени благодарности за вашите включвания тук! Имам притеснения относно храненето при нас. Дъщеричката ми е на 18 дни, още не сме ходили на консултация за да ни изтеглят, предстои ни в понеделник, та не знам как наддава. В началното имахме проблеми с трудно засукване и разранени зърна, които вече изгладихме, за щастие. Сега обаче изниква проблем с това кога да я кърмя. Много ми се иска да е на поискване, но тя спи много дълбоко и продължително, до момента почти не се е случвало тя да прояви инициативата за хранене, винаги аз я будя и така яде. В началото бяхме на режим от 3 часа, после се информирах, че това е прекалено дълъг интервал за кърмено бебе и скъсих на 2 часа - 2, 5 часа. Да, но има случаи, в които пропуска хранене, защото не успявам да я събудя. Много се тревожда дали яде достатъчно, заради трудното засукване свали близо 400гр. в болницата (роди се 3600). Отделно ни мъчат колики, а акото на моменти е зелено, което също ме притеснява. Моля за съвет как да процедирам. Виждам, че това будене през час и нещо я изнервя, или изобщо не се буди. Благодаря!

Здравей zarrry, и честита ти дъщеричка!  Hug
Радвам се, че сте успели да преодолеете някои начални трудности и се кърмите успешно! Поздравления!  Hug
Като майки е напълно нормално да се тревожим дали бебето се храни добре, тъй като искаме да расте здраво и спокойно.
 Най-добрият показател за това, че бебето се храни добре е наддаването му и ще се радвам да споделиш след консултацията колко е наддала Лора. В поста ми към Simonita1106 съм написала и някои други признаци, които могат да служат като ориентир за майката, дали бебето се храни добре.
 Би ли споделила как намираш тези признаци при Лора, колко кърмения ви се събират за денонощие, колко са през нощта? Предлагаш ли друго освен кърма, например вода, чай, биберон-залъгалка?
 Някои бебета могат да се хранят накуп в някой период от деня, а след това да правят по-големи паузи, но ако наддават добре и всички останали показатели са наред това може да си е просто техният ритъм на хранене.
 Ще се радвам да пишеш и разкажеш повече за кърменето при вас! Вярвам, че с течение на времето двете ще станете чудесен екип и кърменето ще бъде едно от най-прекрасните ви изживявания! Hug

# 374

Общи условия

Активация на акаунт