СЕДМИ КЛАС - пробни изпити в захлас - тема № 39

• 58 276
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Сподер мен без да съм експерт, за да се определи какво е "немили, клети, недраги", трябва да се разгледа значението на думите.
Те са еднородни това е ясно, за да има възходяща градация трябва да има тази зависимост: немили -> клети (по-силно от немили) -> недраги (по-силно от клети), а за да е низходяща градацията по обратния ред.
Е сега кой ще разтълкува думите и силата на тяхното значение... и дали пък ще може един 7-класник да го направи това.

# 76
Сподер мен без да съм експерт, за да се определи какво е "немили, клети, недраги", трябва да се разгледа значението на думите.
Те са еднородни това е ясно, за да има възходяща градация трябва да има тази зависимост: немили -> клети (по-силно от немили) -> недраги (по-силно от клети), а за да е низходяща градацията по обратния ред.
Е сега кой ще разтълкува думите и силата на тяхното значение... и дали пък ще може един 7-класник да го направи това.

Именно! Особено думите "немили" и "недраги" са като "врат" и "шия" - сто процента припокриване на значението, дори откъм емоционален заряд. А в другия пример как точно се градира родата: майка, баща, братя?
Русалке, освен да кажа, че в този награден тест има грешка, друго не ми остава. Все едно някой да се уповава на верността на тазгодишния тест от НВО. За учител е крайно несериозно.

# 77

Именно! Особено думите "немили" и "недраги" са като "врат" и "шия" - сто процента припокриване на значението, дори откъм емоционален заряд. А в другия пример как точно се градира родата: майка, баща, братя?
Русалке, освен да кажа, че в този награден тест има грешка, друго не ми остава. Все едно някой да се уповава на верността на тазгодишния тест от НВО. За учител е крайно несериозно.
Естествено, че може да градира родата. В личната семейна градация на дъщеря ми например аз съм поставена на най-долното стъпало. После е брат й,  после баща й, като те понякога си сменят позициите от материални подбуди, и най-нависоко е милото и драгото (демек гаджето)   Joy

# 78
Градация - от лат. "усилване"; степенуване на качества, признаци, действия, състояния  или предмети във възходящ/низходящ ред, за да се засили чувството. Това определение е дадено при нас в школата.
При "немили, клети, недраги" е правилно да е градация, но в другия пример си е чисто изброяване - лично мнение.

# 79
  • София
Като сме подхванали тропите, какво е
"и дето срещнат душманин
със куршум да го поздравят"
от ПИ на Междучасие в пощата?
В качените неофициални отговори е дадено "парадокс".
В школата и училище не са учили нито за парадокс, нито за оксиморон.
И двете спадат към метафоричните тропи, моето дете отговори "метафора",
от това, което са учили, като че ли тя е най-близо, макар и доста неточно.
Понеже теста го прави вкъщи, интересно ми е как са отговорили вашите
деца и какви отговори са били приети за верни (когато ви върнат ПИ в Междучасие)  Peace

# 80
Annito_e, моят син има проблеми с главоболието от първи клас. Не съм се справила още. Причините могат да бъдат много, очи, хранене, нерви, някой вирус, който кара на крак...
Да се оплача, току що си тръгна нашата учителка по БЕЛ - резултатът от днешното занимание е 3- домашните не са пипнати за цяла седмица.
Каза, че ако продължава да не учи, няма смисъл от частни уроци - все ще избута някак до 3.
Страх ме е да се обадя на учителката по математика.

# 81
някой с мигрена в семейството?

# 82
братовчедка му
По принцип мигрена казват, когато всички други причини са изчерпани - аз вече се отказах да ходя по лекари. Странното е, че лятото няма главоболие- не му понася училището май на моето дете явно.

# 83
знам, малката ми е на 8 г. и вече ми казаха, че има
до колко е вярно, не знам, но майка ми и сестра ми имат  Tired
извинете за офф-а

голямата има само мързел, разсеяност и нежелание, но това го дискутирахме на предишните страници  Joy

# 84
  • Пловдив
братовчедка му
По принцип мигрена казват, когато всички други причини са изчерпани - аз вече се отказах да ходя по лекари. Странното е, че лятото няма главоболие- не му понася училището май на моето дете явно.

Или висенето пред компютъра.  Joy Joy Joy

Трябва да пуснем нова тема във форума : Борба с мързела и неговите различни прояви в тинейджърска възраст.

# 85
Като сме подхванали тропите, какво е
"и дето срещнат душманин
със куршум да го поздравят"
от ПИ на Междучасие в пощата?
В качените неофициални отговори е дадено "парадокс".
В школата и училище не са учили нито за парадокс, нито за оксиморон.
И двете спадат към метафоричните тропи, моето дете отговори "метафора",
от това, което са учили, като че ли тя е най-близо, макар и доста неточно.
Понеже теста го прави вкъщи, интересно ми е как са отговорили вашите
деца и какви отговори са били приети за верни (когато ви върнат ПИ в Междучасие)  Peace
Точно в тази минута това обсъждаме. Синът ми знае значението на "парадокс", но просто като обикновена дума, не от видовете тропи. Оксиморон са  учили и на двете места, но парадокс не.
И също беше отговорил "метафора".

На следния въпрос от този тест недоумяваме:
14.   В кое от изреченията НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Въпросът, как да се премахне агресията в училище, е актуален.
Б) Както и да заобикаляш проблема той стои пред теб.
+В) Мисълта да се запиша на зумба танци, ме занимава от седмица.
Г) Решението е добро, както за теб, така и за мен.

Ние НЕ виждаме вярно изречение...? Сещам се какво имат предвид със запетайката във "В", но все пак не отговаря на едновремешните ми знания...
Тук задавам въпроса, защото е "наш" тест, но ако трябва ще го местя...

# 86
  • София

На следния въпрос от този тест недоумяваме:
14.   В кое от изреченията НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Въпросът, как да се премахне агресията в училище, е актуален.
Б) Както и да заобикаляш проблема той стои пред теб.
+В) Мисълта да се запиша на зумба танци, ме занимава от седмица.
Г) Решението е добро, както за теб, така и за мен.

Ние НЕ виждаме вярно изречение...? Сещам се какво имат предвид със запетайката във "В", но все пак не отговаря на едновремешните ми знания...
Тук задавам въпроса, защото е "наш" тест, но ако трябва ще го местя...

Това го питах в другата тема, според новите правила вече се слагала тази запетая, затова В) е вярното.
И мен ме мъчеше защо не виждам вярно изречение  Mr. Green

# 87
 Аз съм с мигрена. Получена след стерс по химия в 9 клас. По принцип причините за възникването могат да бъдат физиологични /напр. при менструация/ или при стрес и при нервно напрежение.
Не се лекува. Дават успокоителни, които помагат временно и после пак е същото. За деца не препоръчвам медикаменти /за мен това са хапчета за луди - ходех като отнесена/. Търсете хомеопатия и спокойствие, излизане сред природата, когато е добре. Когато човек има болки, всичко му влияе зле - при мен - светлина, телевизор, компютър, радио. Трябва да е тихо и тъмно. Постепено започваш да свикваш с болката и положението става търпимо. Дано да е нещо временно и да се израсте.

# 88
Тъкмо щях да кажа, че Кармела вече е задавала същия въпрос в другата тема. Нали съм редовен абонат.... Joy

# 89
Офф,,, да си хвърлям дипломата ли?!  Laughing Тез' новости...
Отдавна ли беше обсъждането - трябва да потърся, защото макар че се досещам, искам сигурно обяснение - ЗАЩО има запетайка!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт