СЕДМИ КЛАС - пробни изпити в захлас - тема № 39

• 58 283
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Офф,,, да си хвърлям дипломата ли?!  Laughing Тез' новости...
Отдавна ли беше обсъждането - трябва да потърся, защото макар че се досещам, искам сигурно обяснение - ЗАЩО има запетайка!  Laughing

копнах обяснение от една презентация, която Саморая даде в другата тема

Пунктуация :

Пред съюза да, който въвежда подчинено определително изречение,…
СЕ ПИШЕ запетая, ако стои след показателно местоимение (това) или словосъчетание с показателно местоимение (този, тази, това, тези):
Това, да пристигна, не бе добра идея.
Тези намерения, да излезеш довечера, ги забрави.

НЕ СЕ ПИШЕ запетая във всички други случаи:
Имам намерение да победя.

Но ако подчиненото изречение разпокъсва главното, в края му се пише запетая:
Очакването да станем първи, се оправда.

svet65, казвай къде ще си хвърляш дипломата, да запратя и моята там  Laughing

# 91
  • София - Рим и обратно
И моятa много се оплaквa от глaвоболие, точно днес ще вземaм нaпрaвление от ЛЛ зa очен лекaр. Имaм някои съмнения, че е от недоспивaне, нaстинки и прекaлено взирaне в екрaнa, но....първо дa изключим проблем с очите. Цикъл още нянa.

# 92
коя е "другата тема", в която се консултирате по бел? "човек да не владее езика си ..."?
и един ооф въпрос - ако прецените, че е извън темата, не отговаряйте
колко от момичетата вече имат цикъл? моята няма, но колко нея масово имат и тя чак страда от липсата му 

# 93
Благодаря, dundi73. Трябва да поглеждам тази тема, ама съм си казала само 2 теми да следя... То трябва допълнителен 25-ти час в денонощието, за да се изучим поновому.  Laughing
Скрит текст:
Прочетох обяснението и на детето и каза: "Аааа, даааа, знам го това."
Точно това знаел (но забравил?!) - "...Но ако подчиненото изречение разпокъсва главното, в края му се пише запетая."
Аз трябва да се примиря, макар че ми трябваше много време да приема и някои други нови правила...
Вчера се замислих за разказвателните предмети (физичката много се обиди като ги нарекохме разказвателни, права си е...). И миналата година не съм отваряла учебник, но тази година съвсем не знам за какво става въпрос. Разчитам, че ученикът ще бъде достатъчно съвестен да се подготвя сравнително добре. Много големи станаха да им висим на главите, аз нямам търпение за повече самостоятелност. И погледнато спрямо ползата  и трайността на тези знания извън "основните" предмети, мисля, че с едно обективно 5 пак си е добре. Казвам го, защото вчера имаше 5 на контролно по биология, не погледнах за какви грешки (чехълчетата май ги минаха, шегувахме се с тях...). Преди все казвах - няма защо по разказвателни предмети да имаш под 6, просто се иска да отделиш време и да научиш написаното (може би повече от 5-10 минути)... Сега обаче явно е по-сложно, особено по химия и физика. География и история все още са му много добри.

Аз съм с мигрена... Не се лекува...
ИмаХ нещо подобно, не бих казала чак мигрена.
Скрит текст:
Излекува ми я от раз наша приятелка "хомео-патка."  Laughing А мъжът ми излекува мигрена на момиче (около 12 г.) с кристалотерапия и рейки. Моля, не ни приемайте за луди, само малко сме... Wink

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 14:39 от svet65

# 94
  • Пловдив
svet65, освен седмокласната и тази за БЕЛ, няма да е зле да хвърляш по едно око и в темата на математиците. Или, ако детето види зор с някоя задача, да питаш там. Много са отзивчиви.

Така че време е да си кажеш, че ще следиш само 3 теми.  Laughing

На мен работата ми е такава, че съм по цял ден пред компа и съм "на всяка манджа мерудия" та се вра в повече теми.

# 95
  • Варна
Добре де, от кога са тези нови правописни правила? Питам, защото съм невежа по материята Embarassed

# 96
  • Пловдив
Добре де, от кога са тези нови правописни правила? Питам, защото съм невежа по материята Embarassed

От това лято, мисля. Има нов правописен речник.

... грешка, от 2012 е.

# 97
svet65, освен седмокласната и тази за БЕЛ, няма да е зле да хвърляш по едно око и в темата на математиците. Или, ако детето види зор с някоя задача, да питаш там. Много са отзивчиви.
О, не, математика не за мен! Без това преди следях, когато синът ми беше математик (вече е "лингвист") Laughing А и изобщо какво ме интересуват ученическите предмети?!  Laughing Стигат ми 17 години (така му казвам, като ми заяви горкичкият "Я ти виж как е да се пише на ръка 2 страници съчинение"). Само БЕЛ ще следя колкото мога, заради работата ми. Радвам се, че и детето приема БЕЛ насериозно, все пак това със сигурност трябва за цял живот. (Зная, че математици, физици и др. са на друго мнение.  Hug)

# 98
  • Варна
Ровейки се по темата попаднах на това http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1138300, та и от там се  Thinking

# 99
  • София
Другата тема, в която се обсъждат БЕЛ неща е тук. Има линк към нея в първия пост. Четете, бре хора Simple Smile! А иначе всички ме поздравявате за оформлението на темата. Благодаря много, аз го правя защото е полезно. Но, честно казано, аз също рядко се сещам да потърся от там помощ  Laughing.

И един съвет по темата за главоболието - ако живеете в София - този човек наистина помага - прочетете темата.

# 100
  • Дива Индия
Изпуснах ви и нямате стигане...
"с куршум да го поздравят, а пък със сабя да го помилват" се нарича парадокс, обаче децата не го учат така. Ще помисля, надявам се да стопля.

# 101
Наште утре ще правят тест по Биология за едноклетачни организми, някой да го е минал вече?
По БЕЛ ги изпитват като за световно  newsm78 на мен ли ми се струва много но до момента имат по 9-10 оценки.

# 102
...................
Целите по предметите ни са: МАТ и БЕЛ 6-ци, физика поне 5 (заради НПМГ), останалите предмети - всичко от 3 нагоре ме устройва. Сори, системата е такава.
И ние натам сме се отправили, но таргета са ни биология /на първо място/, химия, МАТ и БЕЛ. Немога да се оплача иначе от нея, справя се засега, но всяко нещо, което върши е придружено с пъшкане, прозяване и "ох, много ме мързи". А защо чак 6 по БЕЛ и МАТ ?  По- скоро по физика ви е нужна 6-ца в дипломата и най-вече на вътрешния изпит, защото се умножава по 3. Освен ако не се борите и за езикови гимназии.

# 103
Наште утре ще правят тест по Биология за едноклетачни организми, някой да го е минал вече?
По БЕЛ ги изпитват като за световно  newsm78 на мен ли ми се струва много но до момента имат по 9-10 оценки.
Много оценки, много нещооо. Един бележник ще им стигне ли до края?  Grinning Нашите имат по две. Една от входното и една на стихотворението.

# 104
  • Дива Индия
Много оценки - щура работа това вашето, pinko .
 Thinking"с куршум да го поздравят, а пък със сабя да го помилват" да не е контраст...?
Имам един дебел речник на литературните термини от студентството... ще трябва да го преровя. А дали това, дето го пише вътре, още е вярно  Joy ...
И моя дребен е имал главоболие - личната лекарка каза, че може и от пубертета да е, от компютъра, от пренапрягане... Ако не е от това - от друго... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт