Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 802
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Вила Великула
Здравейте дами, гледам че доста сте напреднали със строителството, ако мога да ви върна малко назад.Искам да попитам след като вече сме взели разрешителното за строеж, как се открива строителната площадка. Първо се копае дупката и след това ли се попълва протокол номер 2 или обратното, първо протокола, после дупката. Ако някой може да обясни по подробно как се случват нещата с поставянето на колчета изкопи, протоколи, кое след кое следва много ще съм благодарна или ако го е писал вече някъде да ми го препрати.
Интересно - това не го ли знае изпълнителят, т.е. строителят. Аз лично се надявам за тези неща да получавам инфо от него. Или и аз не съм наясно и очаквам повече, отколкото ще получа newsm78
ние ползвахме строителен надзор и те изготвиха всичко необходимо.

# 571
Мен също ме интересуват фасадните мазилки- дайте инфо.Слагат изолацията в момента и е въпрос на дни да се реши какво да се полага отвън.Спомням си една разкошна къща в "цвят мляко с какао" с тъмна дограма и борове наоколо .Беше фантастична.Малко се притеснявам , че с 10 см изолация и с 30 см тухла много хлътнаха навътре прозорците- станаха им дълбоки стрехите, но не е поправимо на този етап. Ще пестим от отопление Laughing

# 572
Здравейте дами, гледам че доста сте напреднали със строителството, ако мога да ви върна малко назад.Искам да попитам след като вече сме взели разрешителното за строеж, как се открива строителната площадка. Първо се копае дупката и след това ли се попълва протокол номер 2 или обратното, първо протокола, после дупката. Ако някой може да обясни по подробно как се случват нещата с поставянето на колчета изкопи, протоколи, кое след кое следва много ще съм благодарна или ако го е писал вече някъде да ми го препрати.
Интересно - това не го ли знае изпълнителят, т.е. строителят. Аз лично се надявам за тези неща да получавам инфо от него. Или и аз не съм наясно и очаквам повече, отколкото ще получа newsm78
Не мисля , че има нещо лошо и аз да знам как се случват нещата, да не разчитам само на тех. ръководител

# 573
Ние също ползваме надзорна фирма, но със сигурност знам, че за да открием строителна площадка, трябва  да има ограда(може временна ) и информационна табела( на нея се описва кой е възложителя, кой е изпълнителя, какво се строи, колко време и т.н.). Надзора искат поне 3 дни за да се уведоми Общината, евентуално ако има извозване на земни маси пак се иска разрешение от Общината. И задължително нищо не се копае, докато не е открита стр. площадка документално. После викахме геодезистите да дадат строителна линия и точките, които иска техника за да започне строежа. Като приключихме 1 етаж от Общината идваха да проверят дали сме спазили отстоянията от къщата до оградата. Преди да се излее бетона идва конструктора да провери дали е спазен проекта(всичко това се оформя и документално, но при нас го прави надзорната фирма). Още не сме сложили керемиди за да кажа как е нататък Sad

# 574
Ние също ползваме надзорна фирма, но със сигурност знам, че за да открием строителна площадка, трябва  да има ограда(може временна ) и информационна табела( на нея се описва кой е възложителя, кой е изпълнителя, какво се строи, колко време и т.н.). Надзора искат поне 3 дни за да се уведоми Общината, евентуално ако има извозване на земни маси пак се иска разрешение от Общината. И задължително нищо не се копае, докато не е открита стр. площадка документално. После викахме геодезистите да дадат строителна линия и точките, които иска техника за да започне строежа. Като приключихме 1 етаж от Общината идваха да проверят дали сме спазили отстоянията от къщата до оградата. Преди да се излее бетона идва конструктора да провери дали е спазен проекта(всичко това се оформя и документално, но при нас го прави надзорната фирма). Още не сме сложили керемиди за да кажа как е нататък Sad
Благодаря много за информацията, ето това исках да разбера да не съм съвсем боса по темата  Simple Smile
Успех с покрива

# 575
Здравейте дами,интересувам се от добри майстори от района на Бургас за  замазка  на стени,може и машинна замазка и цени.Благодаря ви!

# 576
Момичета, имам въпрос към вас.

От дооооста време обмисляме да се пренесем и ние в къща и съответно започнахме да търсим място, което да закупим. Но в района, на който сме се спряли, от много време не се продава нищо. Може ли да споделите вашето мнение кои райони около София са добри за живеене.

Петчленно семейство сме + куче и апартаментът ни отесня. Първоначално обмисляхме варианта за по-голям апартамент, но след дълги разговори и сметки преценихме, че на нуждите ни може да отговори само една къща. Мъжът ми е наясно с почти всичко около строителството, но аз не разбирам нищо, а ми се иска да съм в час и затова сега се връщам да чета темата отначало. Ще се радвам да прочета вашите мнения   bouquet

# 577

Благодаря много за информацията, ето това исках да разбера да не съм съвсем боса по темата  Simple Smile
Успех с покрива

Вижте с Гугъл Закон за Устройство на територията (ЗУТ), там ще намерите всичко, което Ви интересува-какво, кога и в какъв ред.
Четете за строежи 5-та категория, това са еднофамилните къщи.
За тях по закон не е необходима мадзорна фирма, но факт е, че ако я има, не се занимаваш с всички досадни формалности, уведомления до общината, изготвяне на протоколи и т.н., които иначе сам трябва да правиш, ако строиш по стопански начин.
Ако ползваш строителна фирма, те си знаят реда.
За откриването на строителната площадка - там линия и т.н. при мен не дойдоха от общината, въпреки, че ги уведомихме, дойдоха по-късно, гледаха, мериха и си заминаха. Зависи от общината, разбира се. По закон те трябва да присъстват.

Колкото до районите около София - всеки един с предимствата и недостатъците си, зависи какво търсите. Навсякъде е далеч в сравнение с центъра (но пък спокойно може да се сравнят не един или два столични квартала с Княжево или Бояна по време в път с кола да центъра), ако въпросът опира до разстояние. Иначе къщата има други предимства но и недостатъци, поддръжката като цяло е по-скъпа, особено ако имаш градина и по-време и трудоемка, естествено.
Всеки си знае. Някои не могат да си предствят, че могат да живеят в къща, други пък - в блок, апартамент, пък бил той и със собствен двор, гаражи и охрана...

# 578
Привет на всички. И ние строим усилено, вече сме на втора плоча.
Имам следният въпрос - към тавана ще се влиза с сгъваема стълба. Правил ли е някой такава и какви фирми може да препоръча  newsm78

# 579
[urlhttp://praktiker-online.bg/product/91201/sgavaema-tavanska-stalba-termo.html][/url]

Ей такава , ама по-дълга и с по-голям отвор купих преди няколко години от Практикер, на Fakro, полска, чудесна работа върши, капакът е топлоизолиран.
Само вижте с архитекта ако покрива е дървен да не ви е измислил капак с клас на пожароустойчивост, тогава ще трябва да се черпи пожарникаря при разрешението за ползване....
Само казвате на талибаните къде да е отвора и колко голям, като леят плочата, монтажът накрая, с вратите и паркета, че ще я освинят.
Предвидете сгъването, в сайта на марката, която ще вземете (примерно Факро) има схема.

# 580
  • София
Имам следният въпрос - към тавана ще се влиза с сгъваема стълба. Правил ли е някой такава и какви фирми може да препоръча  newsm78

Нашата е такава -дървена. Честно казано, не знам каква е, някои от майсторите я монтираха, после с гипс се обърнаха ръбовете и идеално лепва към тавана, дори не се вижда.

# 581
  • Перник

И при нас е предвидена такава стълба, но тъй като не сме започнали да строим все още (има надежда да се случи и това събитие този месец), не мога да кажа нищо конкретно  Peace

# 582
  • софия
Момичета и момчета, някой трябва да ме спаси Sad
Ужасно много ми е нужен дърводелец, фирма, магьосник, извънземен.... Някой който да ми направи стълбището!
Метална конструкция, но стъпалата трябва да са дървени, парапед, цокли .... С една дума обличането на конструкцията.

Помощ! Просто потъвам! Одисеята е голяма, до 15 септември това трябва да е направено!

За съроителя не ми се разказва, одисеята е голяма и има много за разказване, но това ще го направя като си поема въздух!!!

Та? Идеи? Координати?

# 583
  • Русе
Виж Паркети Миланов, собственикът е много разбран, добре работят, но вече конкретно с него можеш да говориш.

# 584
Момичета, имам въпрос към вас.

От дооооста време обмисляме да се пренесем и ние в къща и съответно започнахме да търсим място, което да закупим. Но в района, на който сме се спряли, от много време не се продава нищо. Може ли да споделите вашето мнение кои райони около София са добри за живеене.

Петчленно семейство сме + куче и апартаментът ни отесня. Първоначално обмисляхме варианта за по-голям апартамент, но след дълги разговори и сметки преценихме, че на нуждите ни може да отговори само една къща. Мъжът ми е наясно с почти всичко около строителството, но аз не разбирам нищо, а ми се иска да съм в час и затова сега се връщам да чета темата отначало. Ще се радвам да прочета вашите мнения   bouquet

Ние също искаме да си потърсим къща.  newsm78
И аз се включвам към това запитване,ако може.

Общи условия

Активация на акаунт