Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 671
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Хубав татко, много благодаря за пояснението.
Засега съм взела оферта за гипсокартон, която се върти около 15 лв на квадрат с материала. Та според теб с мазилка дали би излязло по-евтино- труд с материал и с кой от двата варианта- гипс или вароцимент.
Бюджета ми е ограничен та цената ми е водеща.

# 691
Отделна къща е, harry10, а стената, която се вижда, е калкана, на който ще е нашата къща (макар че съседът не я е построил неговата точно на калкана, а на около 50-60см навътре).
Иначе къщата е на три нива, тъй като имотът е с голяма денивелация: https://picasaweb.google.com/115044463253255643548/yRHFp?authkey … gCK_O2JSZ_bjdpwE#

За съжаление не са май много ясни снимките, другия път ще пробвам по-добре да се вижда:
Скрит текст:

Иначе като квадрати на първия етаж + полуетажа в горния край е може би 70тина кв.м. И на мен ми е трудно все още да се ориентирам добре.
А в момента багера връща пръстта около основите, не ми се мисли какво става в тази кал, всичко се разора, а беше такава хубава полянка..

# 692
ми би трябвало да е шпакловка, понеже отдолу е на тухли newsm78
Това което искаш е мазилка, шпакловката е по-финното и се прави след мазилката. Вариантите са два или вароциментова - по здрава и дишаща или гипсова такава, като при гипсовата, ако са ти добри майсторитеи и ако не си много притенциозна можеш да си спестиш шпакловка - става много гладко. При гипсовата обаче стената не диша и не е толкова здрава като вароциментовата. Аз лично на моята къща правих вароциментова. Цената на квадратен метър само труд при полагане с турбозол е около 5 лв. на кв.м. Отделно се заплаща материала. Обикновено се смята цялата квадратура без да се махат отвори за прозорци и врати.

Точно това, подчертаното е тотално невярно... Именно гипсът е дишаща мазилка, при това за разлика от вароциментовата притежава уникалното свойство да отнема ненужната влага и после да я връща обратно в помещението, е, в разумни граници, естествено. Във вароциментовата това свойство има варта, но при смесването й с цимента за здравина се намалява.
Отделно за здравината - зависи от гипса, ако е добре подготвена основата хваща много здраво, естествено, не трябва да се наслоява, в това отношение вароциментоватат позволява по-голямо напластяване, гипсът се кара тънко и затова е нужно зидарията да е права.
Най-добре е с предстенна обшивка с плоскости и вата отзад, но идва по-скъпо....

Ето произволен линк за качествата на гипса....http://stroiteli.elmedia.net/smt/bg/2012-5/finishing-works/%D0%B … %D0%BE_02081.html

# 693

....При гипсовата обаче стената не диша и не е толкова здрава като вароциментовата...

Точно това, подчертаното е тотално невярно... ...
Странно искаш да кажеш, че гипса има по-голям коефицент на паропропускливост /МЮ/ от тази на варта , ако е така това ще е ново откритие във физиката. Да вярно е, че "майсторите" избягват вароциментовата, но това е поради причина, че полагането и е по-трудоемко.
За да не повтарям неща, които съм дискутирал изпращам линк към предишния ми пост http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=750048.msg28432675#msg28432675.

Последна редакция: вт, 28 окт 2014, 13:56 от Xy6aBTaTKo

# 694
  • Пловдив
Привет,

Ние сме много далеч все още от самото строителство и тепърва започваме, но все пак взехме решение, че ще сторим.
 Питането ми е тези, които са построили или строят: с фирма или така наречения "стопански начин"? Ако е по "стопански начин" не трябва ли пак да мине през фирма, за да може после да се узакони къщата? Но пък по този начин излизало по-евтино. Но дали си струва?

Ще бъда благодарна ако някой може да ме просветли малко.  Praynig

# 695
...
 Питането ми е тези, които са построили или строят: с фирма или така наречения "стопански начин"? Ако е по "стопански начин" не трябва ли пак да мине през фирма, за да може после да се узакони къщата? Но пък по този начин излизало по-евтино. Но дали си струва?

Ще бъда благодарна ако някой може да ме просветли малко.  Praynig

Най-евтино излиза вие да си пазарувате материали, арматури и бетон, и отделно бригада само да строи, относно узаконяването намирате някой, технически ръководител за да ви води документацията. Много разправия, много нерви, но поне си наясно кое как е правено и какви са влаганите материали.
Имай едно предвид в строителството няма "твърда" цена, към това, което ти дават като оферта задължително добавяш още 40% отгоре и тогава започваш иначе рискуваш да останеш с наполовина завършена къща.

# 696
в строителството няма "твърда" цена
Разбира се че има твърда цена в строителството. Така се изпълняват повечето големи строежи сключени между сериозен възложител и изпълнител.
Вероятно не е така  при изпълнение по "стопански начин" обаче, тъй като всеки следващ "баш майстор" се оправдава с некачествената работа на предходния и търси завишение на цената.

# 697
  • Перник
Разбира се че има твърда цена в строителството. Така се изпълняват повечето големи строежи сключени между сериозен възложител и изпълнител.
Вероятно не е така  при изпълнение по "стопански начин" обаче, тъй като всеки следващ "баш майстор" се оправдава с некачествената работа на предходния и търси завишение на цената.

В момента строим (фундамента на сглобяема къща с дървена конструкция) с фирма. Договорът е сключен за определена сума. Разбрали сме се, че ТОВА е цената, независимо какво може да "излезе" в процеса на работа. До момента уговорката се спазва. Близо сме до финала и се надявам да не си развалим отношенията с изпълнителя на края.  Praynig
На моменти има нерви и разправии, представям си какво би било, ако ние се занимавахме с всичко  ooooh! Има и мрънкане от страна на работниците на моменти - багеристът бил изкопал много дълбока дупката, конструкторът защо така бил начертал арматурата...мъжът ми им се връзва, аз го приемам като рутинна част от процеса  Mr. Green

# 698
...

Ще бъда благодарна ако някой може да ме просветли малко.  Praynig

Най-евтино излиза вие да си пазарувате материали, арматури и бетон, и отделно бригада само да строи, относно узаконяването намирате някой, технически ръководител за да ви води документацията. Много разправия, много нерви, но поне си наясно кое как е правено и какви са влаганите материали.
Имай едно предвид в строителството няма "твърда" цена, към това, което ти дават като оферта задължително добавяш още 40% отгоре и тогава започваш иначе рискуваш да останеш с наполовина завършена къща.

Ние строим така. Майсторът казва какво иска, ние го купуваме и доставяме до обекта. Наистина има ходене, но пък да търсиш майстори за всяко нещо пак не е работа.  Така всичко върви много бързо, работят стегнато и съвестно.

# 699
Да ама в тази тема говорим за къщи и питането по-същество е как е по-изгодно. Цената с фирма може и да е твърда, но със сигурност е със запас покриващ тези 40% процента за който писах, че и нагоре.
Ако строиш за себе си по-добър вариант от стопански начин имам предвид от финансовия аспект няма.

# 700
Цената с фирма може и да е твърда, но със сигурност е със запас покриващ тези 40% процента за който писах, че и нагоре.
Не съм съгласна с това твърдение. Няма строителна фирма, която да работи с повече от 10% печалба.
Ако строиш за себе си по-добър вариант от стопански начин имам предвид от финансовия аспект няма.
Това може да е вярно само ако си човек с подходящо техническо образование и поемеш функциите на технически ръководител. Това обаче означава, че няма да си вършиш работата, съответно няма да получаваш заплата.
В противен случай, вероятността за зверски преразход на материали е голяма (например 10 см. прекопаване на фундаментите  за 100 м2 застроена площ => 10 м3 бетон повече ~ 900 лв. и т.н.)

# 701
  • Вила Великула
Не знам дали е за тази тема въпросът ми, но все пак: имате ли представа каква е цената на машинна шпакловка и препоръки за фирма newsm78
ivankaka, ние направихме гипсова мазилка с турбозол. Много съм доволна. Къщата е 100 кв.м. Стените бяха горе-долу около 270-280 кв.м. излезе ни със материалите и труда 4000 лв. Направиха я за 4 дни. После съхненето беше около месец, месец и половина, но все пак беше лято и всеки ден отваляхме прозорците за да съхне по-бързо. Стените са идеално гладки.

# 702
Цената с фирма може и да е твърда, но със сигурност е със запас покриващ тези 40% процента за който писах, че и нагоре.
Не съм съгласна с това твърдение. Няма строителна фирма, която да работи с повече от 10% печалба.
Това може да е вярно само ако си човек с подходящо техническо образование и поемеш функциите на технически ръководител. Това обаче означава, че няма да си вършиш работата, съответно няма да получаваш заплата.
В противен случай, вероятността за зверски преразход на материали е голяма (например 10 см. прекопаване на фундаментите  за 100 м2 застроена площ => 10 м3 бетон повече ~ 900 лв. и т.н.)
Глупости на търкалета - инженер съм, но не строителен, въпреки тоеа не ми трябваше много за да разбера за какво става въпрос. Всички разрешителни и актове съм си ги вадил сам, след помощ от архитекта и "техническия". Костваше ми повече време, но не ми попречи на работата, а цената спрямо тази, които ми дадоха фирмите е значително по ниска - толкова колкото писах !

# 703
  • София

....При гипсовата обаче стената не диша и не е толкова здрава като вароциментовата...

Точно това, подчертаното е тотално невярно... ...
Странно искаш да кажеш, че гипса има по-голям коефицент на паропропускливост /МЮ/ от тази на варта , ако е така това ще е ново откритие във физиката. Да вярно е, че "майсторите" избягват вароциментовата, но това е поради причина, че полагането и е по-трудоемко.
За да не повтарям неща, които съм дискутирал изпращам линк към предишния ми пост http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=750048.msg28432675#msg28432675.
Вароциментова замазка е не само по-здрава, не само по-дишаща, но и много по "здравословна" за обитателите на дома.

Добре е казал 40 % , аз като не съвсем лаик бих вдигнала процента.
И тези допълнителни проценти не е задължително да отиват в изпълнителя. Непредвидените разходи са сериозни, понякога заплашващи сериозни проекти - и качествено конструирани и финансово обезпечени.

# 704
  • София
Не знам дали е за тази тема въпросът ми, но все пак: имате ли представа каква е цената на машинна шпакловка и препоръки за фирма newsm78
ivankaka, ние направихме гипсова мазилка с турбозол. Много съм доволна. Къщата е 100 кв.м. Стените бяха горе-долу около 270-280 кв.м. излезе ни със материалите и труда 4000 лв. Направиха я за 4 дни. После съхненето беше около месец, месец и половина, но все пак беше лято и всеки ден отваляхме прозорците за да съхне по-бързо. Стените са идеално гладки.
ясно, благодаря. Значи излиза колкото с гипсокартон, като цена. Нашата квадратура е много по-голяма и май ще се спра на гипсокартон.

Общи условия

Активация на акаунт