Първи номинации Книжни малини 2013

• 15 296
  • 245
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А трябва ли задължително да сме чели книгата за да я номинираме?

Що за въпрос? Как може да кажеш за една книга, че не е хубава, когато не си я чела?
Ами примерно като си се борил сума време с първите 50-60 страници и не са ти стигнали силите да дочетеш докрая. Ако може недочетени да се номинират направо издигам кандидатурата на Елиф Шафак за цялостно творчество. Каквото започнах, нищо не дочетох.  newsm11

# 121
Ами примерно като си се борил сума време с първите 50-60 страници и не са ти стигнали силите да дочетеш докрая...

Да, може да се номинира така.

# 122
Предният пост, беше спонтанен Simple Smile първата реакция при прочитане на въпроса.
От всички прочетени книги тази година, тези са най- ниско оценени от мен:
Радослав Гизгинджиев- Рай   
Херман Хесе-    Сидхарта   
Георги Лозев- Аз легионерът   
Рана Дасгупта   - Токио: отменен    
Стивън Кинг, Питър Строб- Талисманът   
Дьон Ъпдайк-   Заеко, бягай   
Росица Казакова-   Благосклонната чума   
Чандра Викрам- Свещенни игри   
Дженифър Игън- Жестокото присъствие на времето   
Пънар Кюр- Жена за обесване   
Пабло Неруда- Сто сонета за любовта   
Карлос Руис Сафон- Сянката на вятъра   
Стивън Хънтър- 47-ят самурай   

С книгите съм установила, че е много трудно да оценяваш и препоръчваш! Изненадана съм например, че 451 градуса по Фаренхайт на  Рей Бредбъри е тук.
Очевидно нюансите на сивото са най- коментирани, нищо чудно да спечелят и малинката и класацията за най- добра книга, спора е голям!
Чела съм само първата, интереса ми се предизвика от множество ревюта и обсъждания в блогове и къде ли не. Литературна стойност- никаква, приказка за свенливата, влюбена девственица със садо- мазо ефекти!

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 18:28 от gabitod

# 123
А трябва ли задължително да сме чели книгата за да я номинираме?

Що за въпрос? Как може да кажеш за една книга, че не е хубава, когато не си я чела?
Ами примерно като си се борил сума време с първите 50-60 страници и не са ти стигнали силите да дочетеш докрая. Ако може недочетени да се номинират направо издигам кандидатурата на Елиф Шафак за цялостно творчество. Каквото започнах, нищо не дочетох.  newsm11

Да разбирам, съгласна съм че не е задължително да прочиташ книга, която не харесваш и не оценяваш, няма смисъл. Стигала съм до 240 стр и не съм дочитала книгата ( Стивън Кинг- Талисманът), това ми е най- големия толеранс към книга, обикновенна давам шанс до към 100 стр и ако преценя, че не си заслужава не я дочитам. Но така зададен въпроса, предизвиква тази моя реакция!

# 124
  • София
"Хрониките на Пембърли" Ребека Ан Колинс

Сигурно има и други, но в момента само тя ми изплува. Ужасно скучна книга е най-малкото, което може да се каже.   ooooh!

# 125
gabitod, Сидхарта ми е сред любимите, беше ме впечатлила много преди десетина години, а Сянката на вятъра за малко да номинирам в другата тема, изместиха я по-допаднали ми книги.
Интересно ми е какви са ти анти мотивите?

# 126
gabitod, Сидхарта ми е сред любимите, беше ме впечатлила много преди десетина години, а Сянката на вятъра за малко да номинирам в другата тема, изместиха я по-допаднали ми книги.
Интересно ми е какви са ти анти мотивите?

Любими книги и не такива се определят спрямо вкуса на четящият. Сидхарта попада сред книгите, който не ми допадат и не чета- книги за осъзнаване, себеопознаване, смисъла на съществуването ни, поучителни и т.н, а що се касае за Сянката на вятъра- прочетох я, но няма да прочета останалите две! Причината вероятно се крие в това, че я четох след 451 по Фаренхайт, Крадецът на книги и ми дойде в повече още една книга за книгите! В един момент ми доскуча тази книга и това е!

# 127
Уау, какъв пропуск! Ма то направо забравих, че съм правила опити да чета- серията от "Монахът, който продаде своето ферари" и цялата камара преписани в друг словоред последващи на същия автор:

http://www.book.store.bg/search?srchstr=%D0%EE%E1%E8%ED+%D8%E0%F … amp;sin=0&p=s

От всичко, изчетено на тема "осъзнаване" и "пътеводна светлина", тези са ми едни от най- елементарните и зле написани, в които една мисъл, изхабена от обсъждане в съвременното обществено пространство, се повтаря до откат и ти се завива свят, ако имаш стамината да дочетеш.

# 128

Елиф Шифак - Любов
Милан Кундера - Непосилната лекота на битието

# 129
Ето ги и моите:
Кажи да - Елизабет Гилбърт -изключително досадна ,мъчих се до известно време и я оставих
Черно мляко - Елиф Шафак
Дворецът на бълхите - Елиф Шафак - прочетох ги ,но не съм очарована Simple Smile
Това е засега ,може да допълня,ако се сетя за някоя друга Peace

# 130
Нямах възможност много да чета през годината, но номинирам с две ръце:

"50 нюанса сиво" Е. Л. Джеймс

отдавна не ми беше попадала подобно нещо  Sick

# 131
  • Ямбол
"Петдесет нюанса сиво" на  Е. Л. Джеймс
и "Осем" на Катрин Невил.

# 132
"Амазония" на Джеймс Ролинс - все едно гледах филм със Стивън Сегал.
"Да се обичаме с отворени очи" на Хорхе Букай - никога повече нищо от този автор.
"Огън" - Стивън Кинг - какво му става на този човек?
"Да пробудиш драконче" - Николай Теллалов - че и трилогия...
"Мастилено сърце" на Корнелия Функе - а можеше...
"Изворът" на Айн Ранд - хайде да бъдем психопати заедно!

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 15:50 от негативна

# 133
"Изворът" и мен ме поизмъчи...

# 134
  • София
Имам чувството, че една част от пишещите тук номинират книги, които просто не са им допаднали. За мен идеята е да номинираме такива, които наистина крещящо падат под очакванията ни за добра литература. Аз поне така я разбрах. Wink

Общи условия

Активация на акаунт