Великобритания - тема 49 Коледно - Новогодишна

• 46 481
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
 pipi_82 ако наистина ще се местите те съветвам да прочетеш ако не всички, но повечето теми, също и линковете в началото. Много неща трябва да знае човек когато се мести.
Иначе училището ти е безплатно а градината не (освен 15 часа седмично след навършване на 3 г).

Мацки какви сте ги планирали за халф търма? Моите мъже заминават за Австрия и аз тиихичко си им завиждам Mr. Green, но не много де, че нещо ми е все студено напоследък Crazy и хич не ми се мръзме по пистите. Искам морееее Blush Blush

Аз се разнообразих тези дни, че много близка приятелка ми беше на гости и съм много щастлива. Беше дошла покрай работата на мъжа си за 4 дни и мъж ми се метна на колата след работа и ми я доведе. Нея и сладката и 6 месечната и дъщеричка. Много съм доволна, хем и нея я видях (че тя живее в Канада) хем си начесах засърбелите ръце да сменям памперси и храня с пюренце два дни:mrgreen:
Дребния звяр има рд на 13ти и ще си празнуваме двечките.

Нищо не казахте на онлайн курсовете, кажете една добра дума, че не ми се чака до септември Whistling

# 466
  • Варна
Аз може би досаждам , но искам да си повторя питането за HIH номер.
Аз работя нелегално като детегледачка.
Може ли да поискам писмо от сем.  че например живея при тях на техния адрес.
И като отида за този номер да кажа че не работя а в момента си търся работа.
И изобщо трябва ли да работя за да ми издадат такъв номер.
И  също ако искам сега да си изкарам банкова сметка, трябва ли да го имам този номер.
Може и на лични.
Благодаря ви предварително.  bouquet
Praynig

# 467
ивка27,

НИН се издава, когато има реално намерение/възможност да се работи.
Обади се на Jobcentre Plus application line: 0845 600 0643 и те ще ти пратят писмо с форма за попълване и насрочване на интервю.
За изкарването на банкова сметка не е необходимо да имаш НИН.
Необходимо е обаче да имаш доказателство за адрес в УК, а ми се струва, че ти нямаш.
Едно писмо от Jobcentre Plus потвърждаващо НИН в твоя случай ще е доказателство за адреса ти.
Т.е. първо кандидатствай за НИН.

Според мен, трябва и да поговориш с работодателите си.
Не е редно да работиш като опер, защото си над разрешената възраст, не е редно и да ти плащат на ръка, без да плащаш данъци.
Какви са те-англичани/други чужденци/българи?

# 468
Здравейте на всички!
На нашето семейство предстои местене в Лондон. Мъжът ми тази седмица ще подписва договор и на 24 март трябва да е на работа. Аз и децата ще отидем след като той се установи. Вече доста неща сме проучили от наша близка там, но тъй като тя няма деца не можа да ми каже нищо свързано с дечицата. Много ви моля да ми дадете разяснение по няколко въпроса (а те не са малко  Embarassed)

1. Голямата ми дъщеря е на 5 г., а знам че там на тази възраст започват училище. Има ли шанс от есента да започне със свои връстници (тогава ще е на 6 вече), а не с по-малки. Тя знае да събира и изважда до 10, а ще се учим и до 20. Знае английската азбука като мога да я науча и да я пише.

2. Има ли някакви такси за училище и ако да в какъв размер са?

3. Гледах по-назад в темата, че детските градини са от порядъка на 800-1400 лири месечно. Така ли е и в не толкова централни райони? Ние се ориентираме към Twickenham и Kingston upon Thames? Малката дъщеричка ще бъде на 3 г. като заминем.

4. Задължителни ли са ваксинациите за децата?

5. Как става избирането на педиатър? Личен лекар за възрастен ми казаха, че ти се "назначава" спрямо квартала, в който живееш. Така ли е и с педиатъра?

Много ще съм ви благодарна да ми помогнете, защото тези въпроси много силно ме вълнуват.

# 469
1. Има, да. Детето трябва да е в страната, за да кандидатствате за училище.

2. Няма. Плаща се единствено, ако оставяте детето по-рано в училище или то остава след часовете, т.нар. breakfаst/after school club

3. Така е и за не толкова централните райони. Извън Лондон също плащаме към 1000 на месец.

4. Не.

5. Личен лекар не се 'назначава'. Личен лекар се избира. Да, обикновено е по район. Оглеждаш т.нар surgery в квартала ви и си избираш. Може и да ти откажат да те запишат, ако нямат места за повече пациенти. Тук децата нямат педиатри, както в БГ. И те като възрастните има ЛЛ. Личният лекар назначава леченията. Ако прецени, че има нужда, праща на специалисти.

# 470
zlatnata tolumba, Безкрайно ти благодаря!  Hug

Ако не е нахално да попитам направо - ние сме четирима души, годишната заплата на мъжа ми ще бъде 42 000 лири + 5 % бонуси на всеки 6 месеца. И като се имат предвид сумата, която ще му се приспадне за данъци, ще се справяме ли с тези пари?

# 471
Ъъъ, 'любимия' ми въпрос  Laughing
Грубо казано, няма да тънете в разкош, но ще се оправяте, да.
Мъжът ти като дойде да не се хвърля да сключва договори за телефон, нет и скай и подобни.
Огледайте за изгодни тарифи и пакети за телефон, нет и телевизия.
Като наемате квартира (имате ли идея някаква вече) ви е важно транспортни връзки.
Намерете в квартала ви изгодни магазини за пазаруване.
Едно е всяка седмица да пълните количка в Морисънс, например, друго в Лидл.
Като наемете квартира внимателно си огледайте офертите за ток и газ.
Малко по-напред в темата дискутирахме различията и разликата в цените.
Следи сезонните намаления за купуването на дрехи за децата.
Не се хвърляй да купуваш много за голямата, например, повечето време ще прекарва в училище с униформа.
Ей-такива дреболии в планирането на бюджета и има разлика  Wink

# 472
Хиляди благодарности!
Ще имаме предвид всичко това.
Ние гледаме къщички за около 1000 на месец, което ми се струва добре. Казаха ми да гледаме за жилище, което се отоплява на газ, защото е доста по-изгодно

# 473
zlatnata tolumba - наистина си златна  Grinning Благодаря за отделеното време....
Аз продължавам с въпросите Simple Smile
Вярно ли е, че за жилище без препоръки от предишен хазяин ще ни искат предплата от 6 наема?

# 474
Подгответе се за този вариант. Имайте предвид, че някои агенции искат и поръчител, който да гарнтира за вас.

Имам време да отговарям  Wink
Идващите и питащите, знам че имаме много теми, но дори и последните отговарят на доста въпроси.
Разбирам, че имете деца, ходите на работа, но същото е и с майките тук  Grinning

# 475
zlatnata tolumba оценяваме го!
За жилището - надявам се някой от фирмата на мъжа ми да може да гарантира... Или договора за работа да мине за вид гаранция

# 476
Аз отивам в командировка и сега си чакам влака за Шефийлд, та и аз имам време Simple Smile

Данъците лесно се смятат: ето таблицата, първите 10,000 не се облагат, после е 20% до следващата граница, после 40%, и т.н.
http://www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm

"Правилото" е горе-долу 35% от месечния доход да е за наем, ама те тези правила са пожелателни. Права е Златната Т, бюджета е важен и разтеглив.

Сега съм заета с работа малко, но имам желание да освежим началната страница, да посъберем малко нова информация. Ще започна нещо и ще попълваме дружно.

# 477
За жилището - надявам се някой от фирмата на мъжа ми да може да гарантира... Или договора за работа да мине за вид гаранция

Първата си квартира наех с препоръка от тогавашния ми шеф.

... имам желание да освежим началната страница, да посъберем малко нова информация. Ще започна нещо и ще попълваме дружно.

Ааа, ние сме по критикуването  Whistling
Добра идея  Peace

# 478
Сега съм заета с работа малко, но имам желание да освежим началната страница, да посъберем малко нова информация. Ще започна нещо и ще попълваме дружно.
 Тъкмо това си мислех и аз, даже я гледах, че през три поста се повтарят вече някой неща. Мога да помогна и аз, ако сте заети.

# 479
  • UK
  М@я , на нас фирмата на мъжът ми ни стана гарант за квартирата. За уредите са те посаветвали момичета , първо намерете жилище после прецени  какво ще вземеш. И аз оставих чисто нови уреди в София , скоро си докарах сушилнята , но за миялната нямам място къде да я сложа , иначе веднага я взимам. Транспорта на сушилнята ми излезе около 60 лева.

Общи условия

Активация на акаунт