За кучетата и хората

• 66 926
  • 2 194
  •   1
Отговори
# 1 965
Мястото за разходки почти никъде не е обозначено, освен на карта в сайта на общаната (но не винаги има такава) Щом няма предназначение мястото, за което говориш, защо не попиташ дали може да оградите част от него за футболно игрище.

Това, че в момента не е обозначено не значи, че така трябва да бъде вовеки. Това е въпросът ми: какъв е редът, та да може мястото за разходки или спорт да се обозначи. Кой заповядва, кой решава, кой инициира?

Има ли орган - общиснки, държавен, агенция или друго, който да решава тези въпроси?

Дали ще бъдат около "спортната" или на "кучешката" част, изграждането на ограждения, па макар и ажурни и временни, вече е казус третиран от ЗУТ, и в този смисъл няма да стане с "питане". Влиза се в разрешителна процедура, което е скъпо и неясно като резултат.

Какъв е редът зависи чия е собствеността на въпросния терен. Може да е частен или общински.
Най-добре е да питате в общината чий е този терен и какво се предвижда на него спрямо застроителния план. В общината имат застроителни планове. Ако се предвижда застрояване и е частен нищо не можете да направите. Ако се предвижда за озеленяване или за паркинг може вече да питате каква е процедурата да бъде заграден временно до изпълнение на застроителния план. Но честно според мен това си е безкрайна процедура и неефективна с много бумащина и разправии. Но един поглед върху застроителния план не вреди. Поне ще знаете за какво е отреден терена.
Иначе ако искате да спортувате просто трябва лична разправия с кучкарите и да им внушите че там не е кучешка тоалетна-по обичайното право.
Ако в общината имат карта за това къде е забранено за кучета и този терен попада там може да правите снимки да ги носите в общината-има глоба. Но и това си е кауза пердута...

ПП-забравих че застроителния план на София го има и в интернет. Там може да видите за какво е отреден терена и ако е за озеленяване може да отидете в общината с писмо от хората и да ги помолите да оградят част от него за спорт. Дали обаче ще има ефект не знам.

# 1 966
  • София
Мястото за разходки почти никъде не е обозначено, освен на карта в сайта на общаната (но не винаги има такава) Щом няма предназначение мястото, за което говориш, защо не попиташ дали може да оградите част от него за футболно игрище.

Това, че в момента не е обозначено не значи, че така трябва да бъде вовеки. Това е въпросът ми: какъв е редът, та да може мястото за разходки или спорт да се обозначи. Кой заповядва, кой решава, кой инициира?

Има ли орган - общиснки, държавен, агенция или друго, който да решава тези въпроси?

Дали ще бъдат около "спортната" или на "кучешката" част, изграждането на ограждения, па макар и ажурни и временни, вече е казус третиран от ЗУТ, и в този смисъл няма да стане с "питане". Влиза се в разрешителна процедура, което е скъпо и неясно като резултат.

Във всяка община трябва да има отдел "Екология". Информацията ми е от 2-3 години, но предполагам, че още е така. Те се занимават с реда. Следят популациите бездомни и домашни, организират проверки. Те определят местата за разходка. Иди в общината и говори с тях.

# 1 967
  • при късмета
Въпросът ми е: какъв е редът, по който се определя и обозначава място за кучешки разходки? Как това може да се инициира от граждани? Благодаря предварително.

Всичко зависи от това какво вече е определила общината. Всяка определя тези неща самостоятелно, това си е задължение на  всяка община.
Не се иницира от граждани.
Моя съвет е да видиша дали мястото, вече не е определено в една или друга категория. Да ги ограждат и обозначават, предполагам нямат задължение. В сайта на общината, местата за разходка на кучета са посочени в граници.
Ако въпросното място не е определено за разходка на кучета, сигнали и жалби за това, че кучетата са там, докато не започнат проверки и глоби.
Ако е определено за кучета нищо не можете да направите.
Вместо да гледаш в сайта, може да отидеш и до общината (инспектората, ако имате на място) да им обясниш положението, те ще те ориентират най-добре. Това са въпроси, които всяка община решава за себе си, така, че опит от чуждите няма да ти свърши особена работа

# 1 968
  • Пазете Гор
Говорите във второ лице - казах, че не става въпрос за мен, но както и да е. Не е важно.

По устройствен план парцелът е незастроен, застроителен план няма, собствеността е общинска. Отреждането на парцела по устройствен план пречи ли да бъде означен като място за разходки и ако да - в кои случаи?

Не мисля, че определянето на място за кучешка разходка предполага изменение в устройствените планове. Дали е така?

Повтарям, че ограждането не е решение. Говоря само за обозначаване.

Искам да подчертая, че ще е по-добре да бъде означено не мястото за спорт, а мястото за кучешки разходки.

# 1 969
Говорите във второ лице - казах, че не става въпрос за мен, но както и да е. Не е важно.

По устройствен план парцелът е незастроен, застроителен план няма, собствеността е общинска. Отреждането на парцела по устройствен план пречи ли да бъде означен като място за разходки и ако да - в кои случаи?
Не мисля, че определянето на място за кучешка разходка предполага изменение в устройствените планове. Дали е така?
Зависи-понеже няма застр. план и теренът е общински то може би наистина

Повтарям, че ограждането не е решение. Говоря само за обозначаване.

Искам да подчертая, че ще е по-добре да бъде означено не мястото за спорт, а мястото за кучешки разходки.
Щом парцела не е отреден и е общински, то на теория всичко може. Но на практика как става това трябва да се пита в общината-по-конкретно  главния архитект

# 1 970
  • София
Не мога повече да  помогна с казуса, но от чисто практична гледна точка бих посъветвала хората да помислят за ограждение на игрището. Не си представям близо един до друг кучета и футбол. Някои кучета ще се изкушат да участват в играта, а от друга страна - стопаните и минувачите ще бъдат застрашени от удар на топка.

# 1 971
Сложи табела със задраскано куче , сиреч "забранено за кучета " . . . 

# 1 972
  • Пазете Гор
Идеята не е да се забрани разхождането на кучета, а да се направи така, че място да има за всички, кучета и спортисти, без да си пречат и да влизат в излишни конфликти.

Собственоръчното поставяне на каквито и да е указателни табели е форма на самоуправство, пък и е със съмнителен и със сигурност кратковременен ефект. Предпочитаният вариант е институционалния. Въпросът не е самоволно да се окачат няколко табели, и да се устоява указаното на тях с упорство и ако се наложи - сила, а да се намери законосъобразно решение, което да бъде осъществено от компетентния за това орган.

Смисълът на цивилизацията е именно в това гражданите да не уреждат въпросите помежду си в зависимост от това кой е по-силен, нахален или настойчив, а да се спазва установен ред. Този ред трябва да бъде приемлив за максимален брой заинтересовани.

# 1 973
Земята до колкото разбирам е със статут " обществен " без  официализирана диференциация . При това положение или изискайте да я определят  или хората   ,които я посещавате се разберете помежду си ...

# 1 974
  • при късмета
Куркума, не разбрах това място определено ли е вече за разходка на кучета или по някакъв друг начин. Не знам къде си, но предполагам, че и при вас тези места са вече определени.
Ако мястото, вече не е определено за разходка на кучета, изобщо не би следвало да се съобразявате с тези с кучетата.
Двете неща на един терен трудно би станало. Ако ще е игрище за футбол, то предполага и деца да играят там, та значи такива две места, не би трябвало да имат обща граница.
Не вярвам и официялно да има начин да ги определят така от общината, дори да ви обърнат внимание на искането.
Ако искаш да стане по институционалния ред, предполагам трябва да събереш някакъв брой подписи и да ги подадете в общината да си минава по канален ред. Трябва да се свика заседание на общинската управа и да го разгледат, така, че можеш да си представиш колко време ще отнеме. А ако не сте главна община, а някоя по-малка, трябва да ходи за одобрение и по-нагоре и може да остарееш докато ти отговорят.
Може изобщо да не ви дадат да подадете такова искане, защото по закон тези неща ги решава общината сама. Определянето местата на спортни площадки и за разходки на кучета имам предвид.

# 1 975
  • София
Тъй като по-напред бях писала, че познавам и стопани, които спазват наредбите, искам сега да се отрека от тези си думи. От известно време съм си преместила компютъра  до прозореца, работя от къщи и по цял ден съм на него. От време на време поглеждам навън , за отмора на очите. Като видна клюкарка, както казва мъжа ми.  Имам вече солидни наблюдения за кучкарите в квартала - кой къде и как си разхожда и изхожда кучето и за съжаление стопаните, които си мислех, че спазват наредбите, се оказа, че са само на приказки.

# 1 976
 Аз пък като кучкарка имам наблюдения върху останалите всеки ден и абсолютно всеки,който аз познавам си спазва всичко.Излизаме с един куп документи на кучето,всеки си носи пликчета и събираме изпражненията на любимците си,дори и да се е изходило на тревна площ,това няма значение,винаги ги връзваме,когато ги разхождаме на място където има хора,а често и в гората минават хора,тогава пак ги връзваме.Моето куче още е малко и безобидно,то е бебе,но това само аз си го знам,има хора ,които се страхуват,за това го връзвам.На мен пък не ми е приятно примерно когато си разхождам кучето,при това вързано,някой случаен минувач да му се нахвърли на врата,да го милва ,да му се радва и да го лигави,а такива има много.Какво щв кажете за това? Явно не сме само ние неприятните.

# 1 977
Поне едно не може да им се отрече на днешните кучкари - живеят в паралелна реалност!

Не съм аз човека, който би ги упрекнал за подобно нещо!  Naughty  Затова пък горният пост моменталически го пращам в смешките - че ми оправи деня!  Grinning

# 1 978
  • София
Аз пък като кучкарка имам наблюдения върху останалите всеки ден и абсолютно всеки,който аз познавам си спазва всичко.Излизаме с един куп документи на кучето,всеки си носи пликчета и събираме изпражненията на любимците си,дори и да се е изходило на тревна площ,това няма значение,винаги ги връзваме,когато ги разхождаме на място където има хора,а често и в гората минават хора,тогава пак ги връзваме.Моето куче още е малко и безобидно,то е бебе,но това само аз си го знам,има хора ,които се страхуват,за това го връзвам.На мен пък не ми е приятно примерно когато си разхождам кучето,при това вързано,някой случаен минувач да му се нахвърли на врата,да го милва ,да му се радва и да го лигави,а такива има много.Какво щв кажете за това? Явно не сме само ние неприятните.
celevra, не им се връзвай   Peace . Видяха, че темата им е позамряла и почнаха с провокациите. Остави ги, чудят се какво да си изсмучат от пръстите.

# 1 979
  • София
Е, за вас всичко е провокация... но аз наистина се разочаровах, че се оказа, че наистина не познавам лично собственик на куче, който спазва наредбите.

Общи условия

Активация на акаунт