Празници по италиански, тема 142

• 32 084
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Прочетох на майка ми постинга ти и реакцията й " ииийййййх"  Shocked Grinning
стискам палци, всичко ще е наред Мила и Матео май обичат да се държат за ръка.. имаш ли смяна на превозни средства?

# 556
Леле звучи ми доста сложно приключение. Ще се справиш, сигурна съм

# 557
Ето ме, живи и здрави сме всички  Sunglasses. 1 от 6 ходения е отметнато и дори мина доста гладко.
Те сега ходят в университетската детска градина, затова е така далеч. От догодина Матео е първокласник и ще е в кварталното училище, чудя се дали да не прехвърля и Мила в близката детска градина, макар че тази университетската е много добра, тъй че не съм решила. За бебетата още нямам вариант, подала съм разни молби за ясла, да видим какво ще излезе.

# 558
  • в едно миланско село
ок, разбрах, освен Лени и Yakamoz, никой няма да избере далечната фирма Confused
Реджи, специално ти много ме учуди, освен ако не си писала след литър сангрия  Twisted Evil
всъщност, така мислят и повечето ми колежки, но предполагам не са основен източник на доходи в семейството, та мога да разбера (горе-долу, щото после се оплакват, че им били ниски заплатите, ама то рядко съвпадат всички положителни критерии)

тралала, невъзможно е близката да е по-добре платена по ред причини  Wink

как да е, те да ми дойдат до главата 2 предложения накуп, пък аз си знам  Laughing

за пръв път чувам за университетска детска градина, това германците евала им правя просто.

# 559
Аз пътувам към час до работа и много е да, но е поносимо, чета си или дремвам обикновенно. За повече пари си задлужава според мен. Но фейам твоите дъщери са големи, нямаш куче за разхождане, ти си знаеш какви са ти ангажиментите в извънработно време.
Един приятел ми предложи да кандидатствам за работа в експо милано, трябва да пигледнА за какво става въпрос.
Утре се връщам в София, хем се радвам хем не Simple Smile

# 560
Феиам, аз мога да ти кажа как съветвам мъжа си. Mr. Green И действително в миналото е правил подобен избор...
Бих избрала работата, от която ще излезеш с по-изгодна позиция и референции в cv-то при евентуално ново съкращение или ако просто в някакъв момент решиш да сменяш. Дори без кариеризъм, нали пак трябва да има грижа за вратичките... Ако реф. в cv изобщо, ама изобщо не са ти фактор, за мен спокойствието и спестеното ежедневно време и нерви по висене в трафик, струват повече от 100 или 200 евро, по-добре 500 с приспаднати разходи, както каза Лени.
P.S. Навремето мъжът ми избра по-далечната и по-нископлатената работа, но по-смислена. Година-две по-късно започна да се оглежда и сам напусна, когато намери много по-хубаво място.

# 561
  • в едно миланско село
да, вярно е, големи са ми децата и в други моменти по друг начин съм разсъждавала. но и икономическата ситуация беше друга. към сегашната криза, и по-малки да бяха, пак щях да избера повечето пари. просто, статистически погледнато е по-лесно да намериш добре платена работа, ако си в среда, в която хората са добре платени, отколкото ако контактите ти са на средно-ниско ниво  Rolling Eyes
поне това са ми впечатленията.

Експо-то е добра идея, предполагам, че английски говориш, ако имаш още един език, дори и базов - опресни го, защото конкуренцията е жестока и мин с по 2 езика, освен англ.
дъщеря ми и повечето и' съученички ще кандидатстват веднага след матурата, дори и тези, които ще ходят в университет, защото е добър опит, ако те вземат  Peace

Барбич, абсолютно си права, това имам в предвид и аз Wink
в моя случай, повечето пари са отражение и на по-престижна от гледна точка на сивито, позиция.

айде, до довечера, че отивам на работа.

# 562
Английският не ми е перфектен, но го говоря, напоследък гледам да го упражнявам и имам напредък в сравнение с преди 2 години. Друг език За съжаление не знам, много базово турски, но в софия не мога да намеря къде да го уча. Ще разгледам за експото като се прибера, знаеш ли някакви срокове?

# 563
Искам да ви кажа, че аз от един много добър английски преди да дойда в Ит., сега вече на нищо не ми прилича. #Crazy Като разговарям понякога с разни американски приятели и ми иде да се гръмна! Думи помня, но произношение и структуриране на изречението е майко мила. Почти до макарони инглиш съм се докарала. От друга страна, след като преживях дългогодишна криза с френския, който от основен премина в девета мозъчна глуха, изместен от италианския, сега лека полека ми се връща. Някакви мозъчни процеси са това и се надявам скоро да се наместят, та окончателно да се превърна в полиглот. Joy

# 564
Аз доста твърдоглаво отказвах да уча английски в училище и после доста зле бях години наред, сега почнах с гледане на филми и четене на книги и разбирам всичко, говоренето ми е най-слабо, но е нормално това, ще се оправи с повече упражнения. Лошото е, че няма с кого да си говоря хахах
Но преди няколко месеца ходих на интервю където се искаше английски, съответно писах мотивационно писмо на място там (част от теста) и честно казано очаквах, че няма да ми се обадят за интервю, но се и на интервюто говорих и на ит и на англ и ми предложиха работата, но аз отказах. Явно не съм такава овца за каквато се мисля юхаха

# 565
По повод на английския, сега се сетих една смешна случка:
Преди няколко месеца аз и една приятелка-италианка разговаряме с един неин приятел-немец. Общ език на комуникация - английски. По едно време тя се обръща към мен на италиански и набързо правим следната справка:
Тя: Абе, как беше на английски "магистрала"? От оня ден се чудя и все му казвам "Stairway to Heaven", за да ме разбере.
Аз: Драга, объркала си AC/DC с Led Zeppelin и затова не се сещаш. Песента не е "Stairway to Heaven", а е "Highway to Hell". Laughing

# 566
Това е нормално когато говорим език не се упражнява.
На мен също вече ми е трудно да говоря на английски, направо страшно е -  а бих казала че добре говорех имах и прилично произношение. Сега по-скоро не мога да говоря мъчително превключвам и м/у езици ( ма това вече е Божа работа, просто не ми е пъргав мозъка)
Все още държа слушане+четене на перфектно ниво ( всъщност там дори съм мн. по-напреднала от преди да дойда в Ит), но писане и говорене просто трябва да се упражняват, защото касаят различни мозъчни зони. На слушане  чувам и разбирам детайли в речта, които например не се чуват правилно при превод и субтитри, или се превеждат грешно защото не се знае съответния израз какво значи. Там има и други нюанси де, напр. на превеждащия да му е беден българския за съжаление се среща дори при изявени 'субтритисти" ( това е моя дума), като лавендер, който/която е превел Даутън на моменти скандално. Понеже знам наизуст напр. Модерн фемили и превода на италиански също е с големи волни изпълнения, но айде там нали се цели да се хване смешката, която зависи и от езика//културата има големи глупости там преведени, недопреведени ..
 Преди 2г. правих интервю на английски по телефона с чужбина и цяла нощ не спах от вълнение дали ще се справя. Иситната е, че като трябва да говориш - говориш няма къде да ходиш, така че а и всички казват, че се опреснява сравнително лесно, но е много куцо усещане, че не можеш да говориш...

Фаиам, аз винаги съм се 'целила' в по-интересна, отговорна и платена 'позиция', това теоретично от миналия живот - тук няма в какво да се целя. Но да ми е интересно е много важно.

# 567
  • Milano
Како, ти ме разбираш....по 1 бут. наобед и вечер Laughing вино, сангрията я пих преди малко.
Тук ми е добре, че не трябва да се мъча с некви измислени езици Twisted Evil, лятото ще му мисля.

Хапнах паея с изглед море - разкош е и времето, а при вас?
Психически ми действа отлично този град, не мисля за нищо.

Чао ви.

# 568
  • в едно миланско село
моят английски никога не е бил на ниво да разбирам повече от преводачите, обаче и при мен от неизползване тотално закърня. само че, за разлика от едно време, хич не ми пука - важното е да се разберем с хората  Twisted Evil
ей т'ва лято, докато гледах там сериалите, бях дръпнала малко, ама сега нищо не гледам, загубила съм си и няколкото заглавия, които ми се струваха интересни.

от няколко години се самонавивам да понауча поне малко френски, та ще видим.

брех, тази Барцелона, все хубави неща слушам за нея, ама защо така не ме привлича Испания (освен зоната, дето с Барбича сме си я заплюли)?

Yakamoz, не знам за сроковете, ще питам щерката. (турски не ти трябва, хвани френски, или испански, хем ще са ти лесни  Peace

пс. да се допълня : аз мотивационни писма не пиша  Crossing Arms който ме реже заради това - да е жив и здрав, не ща да работя за него. всичката необходима информация я има в сивито, останалото са празни приказки, американски тертип. също и не търпя ейчарски тъпотии - преди няколко години отидох на едно интервю ей така, пробно, нямах намерение да сменям работата и се заварих на колективно такова - една 25/26 годишна дрисла напираше да ни поставя в хипотетични ситуации  Joy
голямо шоу, ама го пропуснах, защото си тръгнах с думите, че явно съм се объркала с кандидатурата, защото не съм актриса да се явявам на провини  Mr. Green

(обадиха ми се на другия ден, ама вратата беше хлопнала вече  Sunglasses)

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 20:41 от feiam

# 569
аз вече съм супер тъжна, че майка ми ще си ходи, винаги началото ни е малко трудно после свикваме и не можем една без друга. е, поне аз без нея, внуците й са ми голяма конкуренция.
много ме разтревожиха разни истории за много болни от грип вкл. и близки и искам да остане още 2 седмци, тя непреклонна.  хич не искам да си ходи, ще опитам някак си да я навия, обаче брат ми и снаха ми имат командировки др. седмица и тя иска да е там. с две думи искам мама  newsm32

Общи условия

Активация на акаунт