Празници по италиански, тема 142

• 32 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • Milano
Кво му е на правописа на лигльото?
Хвърлих бърз поглед на 1ва стр. и освен оббиеттиво, други грешки не мернах.

Или начина на изразяване, пунктуация не се харесва?

# 631
Привет!
Моя милост се приготвя за феста а сорпреза на свекърите, правят 70 години (тя-утре, а той-след месец), а те не знаят, че сме организирали нещо.
Така че набързо - по спомени от Айфона на мъжо, 4 s, фенерчето се пускаше с натискане на два пъти на бутона за вкл./изкл. На моя, 3-ка, нямаше фенерче.
Деси, ако си решила да си купуваш лаптоп, те съветвам да похарчиш малко повече и да си вземеш поне i3 като процесор,  без значение от марката, конфигурацията е важна (процесор-рам-хард диск-видеокарта). Избраните от теб са със стари процесори, стари като генерация имам предвид.

Упс, аз докато сколасам да напиша, ти си го купила.... Нищо де, със здраве да си го ползваш!  Laughing

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 20:42 от dessita

# 632
ДЕси да разбирам ли, че сте се отказали от Айфон?

# 633
Лени, моят се скапа (рам-а отиде), а мъжо си го смени с Галакси s4, аз също съм вече на Самсунг, един простичък  Grinning.

# 634
  • в едно миланско село
Лени, аз съгласен!
но ей на, жената на 59 сигурно вече няма ангажименти към деца  Wink
щото то хубаво кураж и авантюризъм, но има отговорности към други хора, които не става с лека ръка да отхвърлиш. аз ще съм свободна към 55 някъде (да е жива и здрава малката щерка, инак тази година приключвах с ангажиментите) и смятам, живот и здраве, да се изнеса от тази държава, която никога не ми е била в кръвната група. както и България не ми е. имам 10 години, за да се специализирам в нещо продаваемо  Mr. Green  козметичка не мога да стана, но готвачка - що пък не?  Laughing

Реджи, той няма грам пунктуация, понякога се връщам да препрочитам, щото не е ясно за кого говори  Shocked
използва "gli" в ж.р., нещо, което ме потриса, и няма понятие от елементарни правила, така първото което ми хрумва е " il scarso"  ooooh!
(но, за първи път, не се впечатлявам от това, а от желанието му да се адаптира и справи)

# 635
Ако ти е в кръвната група авантюрата, пътя ще надделее в един момент над ангажиментите. Защото те сега са към деца, после към внуци и тн. Аз много бих искала да сме авантюристи. Да сме малко американци тоест не толкова привързани към дома си, отворени за път. Имаме едни приятели/съседи и тя е рускиня на една възраст сме с нея. Той химик, тя е домакиня. Гледат си бебето след много години опити. Тези хора живеят невероятен за един италианец стил - запознали са се в Япония, после са били в Щатите 2-3 години, после не знам къде, сега са тук той търсеше точно за Австралия възможности, но намери Холандия и сега април месец заминават. Малко им завиждам на смелостта. На непривързването към един стил, рутина.. разбираш ме.

# 636
Матео каза, че е ок, поне за това за което ползвам аз компа. Аз плюс това като се преместя при него ще го ползвам основно да си говоря с нашите по скайп, едва ли ще имам много време да вися пред компа, игри не искам и да видя дори  Laughing Почнах да се ядосвам на стария защото едно по едно нещата се скапват, а и така нашите ще си го оправят и ще го позлват, за да си говорим. Те нямат друг, така че според мен е ок като идея.
10 cent, аз също завиждам на такива хора, мен промените много ме плашат, всяко едно нещо, различно от ежедневието ми провокира стрес.

ПС
между другото взех една тошиба но не тая която ви показах, а една друга която струва повече, но както и да е, важното е, че останах без пари хахах

# 637
  • в едно миланско село
Лени, има неща, на които всеки трябва да си отговори.
като оставим настрана, че нямам форумски стандарти, демек, не съм с медицинско-инжинерско-ит-навсякъде пласиращо се с добре платена работа, образование, съм много консервативна по отношение на отглеждане на деца. за мен имат нужда от сравнително дълготрайно равновесие по местоживеене, особено като тръгнат на училище.
от днешната ми гледна точка изглежда много привлекателна смяната на обстановката в училищна възраст, но не знам доколко бих приела между 7 и 18 години да ме лашкат насам-натам  Rolling Eyes
или, ако да речем, аз бих се забавлявала, речено ли е, че наследствено и децата ми биха?

инак, като типичен водолей, те разбирам, докато говоря в единствено число  Laughing
някой ден ще му опея главата на мъж ми, че ми се е представил като авантюрист, а всъщност е типичен домошар  Mr. Green

# 638

Аз бих се таралянкала из света с дете от  0-12г например. После не, защото гимназията ми се струва много важно място.  Честно казано аз бих следвала мъжа си, ако имаше номадско мислене/стремежи с голям кеф, обаче самата аз не мога да го създам тоя импулс, че да тръгнем.

Като стана въпрос за ученици и покрай "случая Божидар" вие какво мислите за домашното образование. Как стои темата в Италия

# 639
Аз като се замисля, в последните 8 години не съм се задържала на едно място повече от 2 години. Добре че не харесвам промени  Laughing

# 640
  • в едно миланско село
тук е време да се включи Тралала, инак, пак си разтягаме локуми  Twisted Evil
ние сме се разхождали доста с голямата като беше малка, но тя е предразположена към екшъни, а и бяхме организирани, ставайки дума за няколко седмици. вероятно и местожителство нямаше да ни притесни, стига да иде реч за все пак създаващи рутина периоди. да речем, година-две на същото място. по-чести промени, с дете, за мен са силно стресиращи.

за домашното образование -  не разбирам смисъла на подобно занятие.
кой ги възпитава/обучава тези деца? и какво точно не могат да им предложат учебните заведения?  newsm78
не съм попадала на обсъждане на темата в Италия.
(както е ясно,  нищо не съм чувала и за Божидар)

# 641
Взех, малко се чувствам гузно ноооооо

Е, ся:)) Честито и със здраве да си го ползваш:))

феиам, не е въпрос на възраст, а на кураж.
моя близка роднина на 59г замина за Австралия преди няклко месеца. Целта й е да си промени живота очевидно... Остави какво ли не. Още не можем да решим дали да кажем 'евала', или това е най-голямата безотговорност, но ето на. Там е. И работи. И работи по професията си ( козметичка е). И вижда един мега-нов свят. Сякаш се самоизмисли наново тая жена. Обърна някаква страница. И отиде накрай света. Авантюризмът е вроден, сякаш. и не се влияе от възрастта
Ако е българка на 59 год си е баш за евала . Peace
Нейното поколение българи са доста консервативни и си слагат спирачки за много по обикновени неща , а за преместване чак в Австралия си е направо за едно браво евала за куража.

# 642
Ами накратко в България децата тръгват на училище теоретично не само защото мама и татко записват, а и  защото властите знаят кое дете кога навършава възраст за училище и кметовете имат някаква система по която се упражнява контрол в/у това дали Иванчо се е записал или не на училище. Хубу. Обаче майката на Божидар ( те не помня откъде са, в провинцията), която е ИТ специалист решава че няма да го записва на училище, а ще го обучава вкъщи по система за домашно образование в Щатите ( една от съществуващите такива там за която в Европа/България нищо не се знае). Тъй като с-мата за контрол на това място не работи , Божидар остава скрит за няколко години, в които майка му го развива до ниво при което детето се явява на олимпиада по информатика и я печели. Така случая излиза на светло и изведнъж се разбира че той успешно е избегнал образователната система, а след каато майка му го е направила логично да се замислим и колко други деца го правят. Та, от една страна очевидно има някаква дупка в матрицата, от друга веднага се надигнаха гласове, че ето на може ч/з домашно образование да се отгледа победител в олимпиади ...( организирани от същата система, от която се страни). Това е.
Сега Божидар не го знам освен в математиката как е по другите предмети и дали е в състояние да покрие стандарта, да се включи в училищната система и да продължи, и как ще се развие казуса напред

# 643
Казусът е абсолютно измислена сензация, сума ти народ обучава децата си вкъщи в Щатите. Има си системи, както платени, така и безплатни, които ти дават учебник, учебна програма, тестове, изобщо каквото си избереш, пожелаеш, или сметнеш нужно за детето ти. Обучавате се по собствен ритъм, печете сладки с формата на Африка и си говорите за звездите и планетите. Ако майката или бащата са склонни да се посветят на подобно нещо, не виждам никаква пречка.
В България училището е задължително, предимно защото иначе хора от ромски малцинства няма да имат и тия три години начално образование, които сега имат.
Също и в Германия ти пристига писмо от общината, че детето ти е в училищна възраст и да го записваш, но не съм се интересувала има ли вариант за домашно обучение.

За пътуванията, ние се напътувахме, определено, но засега  Laughing. Подозирам, че като поседим, като ни се понатъртят дупетата от седене, ще измислим някоя стипендия пак нанейде за година-две. Или поне няколко месеца  Laughing. Ние имаме късмета, че Матео е общителен, социализира бързо, и дърпа и Мила след себе си в новата ситуация. Иначе тя сама сигурно по-трудно би се адаптирала.

# 644
  • в едно миланско село
нещо ми куца в случката с Божидар  Rolling Eyes
като са го записали за олимпиадата, нещо, документи за кой клас е, в каква група се състезава, не са ли представяли? по много далечните ми спомени не беше да самоучастваш току-тъй  newsm78

в Италия също ти пристига писмо за първокласник. не знам какво става, ако не го пратиш, но предполагам, че социалните могат да ти създадат не един проблем, и то с право, според мен..
и не, не мисля, че има общо с малцинствата, даже и не знам как и' е хрумнало на Тралала това обяснение  Shocked
продължавам да не разбирам какво целят родители, "обучаващи" в домашна обстановка, които всъщност лишават децата от главната цел на началното образование - социализацията. свръхчовеци, чесане на собствено его, какво толкова да има, което не можеш да възпиташ у детето си без да го затваряш в къщи да печете сладки?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт