Празници по италиански, тема 142

• 32 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
в Бг явно всичко е възможно.
теоретично аз съм 'за' домашното образование ако  има стандарти по начина по който се случва т.е това за което говори тралала. методология,  наблюдение, после на САТ-а всички и ще се преброят на есен.
същото мисля и за домашното раждане. хубаво си решил да раждаш с нож между зъбите в хола, но нека си в изпълнение на някакъв регламент как това става за твое добро и за бебето ти най-безрисково.
но аз мисля, че тези хора не искат по дифолт някаква 'система' да им задава каквито и да е правила.

аз следя понякога блога на http://snapsandblabs.com/blog/ ( мн пъти съм го казвала) тя е българка с 3 (пардон) малки деца и пътуват вече загубих бройката колко стотици дни. сега, ясно е че някъде аут деър има един мъж който работи, за да може тя да прави всичко това, макар лоу кост,  но тяхната философия за образованието е ,  че  чрез пътя те научават каквото трябва.
целия й опит в домашното учене е описан :http://snapsandblabs.com/blog/category/freelearning
изкл,. важен ми е момента където има Homeschooling moderator, който оценява 1х годишно какво става

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 00:27 от 10 cent

# 646
  • в едно миланско село
свят-различен, хора-разни  Peace
мойте щерки можеха спокойно да се родят в къщи, но от какъв зор точно?  Shocked
никога не бих поела такава отговорност към децата си, макар и решението ми и двата пъти да бе за малка болница, ориентирана към натурално раждане, епидурале със заплащане (не съм се възползвала), цезарово - по спешност.

горе-долу същото и за обучението - може и да стане по домашному, но още не видях отговор на въпроса "защо точно? какви са целите и на двете занятия?".
не виждам причини да се доказвам на система, която дава добри резултати и възможности за попълване на евентуални пропуски - бол.

много егоцентрична ми се струва цялата история, еле пък, че резултатът и от двете решения е на гърба на детето.

мацката с попътното учене не съм я гледала, но ще го направя. личното ми мнение не се променя - научават-научават, какво толова да научават на път, хеле пък баш като малки?  newsm78

# 647
Да, целят да направят някакви по-специални личности от децата си. Не-развалени от системата. Примерно:)
Аз лично намирам смисъл повече в това което пътуващата жена прави, отколкото в това което прави майката на Божидар. Т.е тя за да го задържи и да го обучава направо нелегално,  явно тотално смята, че системата е пречка в развитието му.  Докато Блаб-ката вярва, че тези години с децата й, когато са на път ги обогатяват ( вероятно свързано и със социалното им развитие) , явно й е важно да е макс отдадена и тя на тях и успоредно с това следва някакъв конкретен план на обучение, който е одобрен и оценен от системата.  Използва някаква алтернатива налична. т.е тия деца вероятно когато се приберат където са ще се включат в училищната среда лесно и без загуби на години и тн. В България ( май и в Италия) няма такава алтернатива.

# 648
  • в едно миланско село
Да, целят да направят някакви по-специални личности от децата си. Не-развалени от системата.

много хора имат (имаме) такива цели  Laughing
то и специалното е субективно.
от висината на егенето ми (тия дни все ни е в устата Twisted Evil), смея да твърдя, че не можеш да бориш системата, без да я познаваш. и без да си изцапаш ръцете. крайните решения ми изглеждат най-сигурния път към социопатията, или към някакви лабораторни съществувания, които, евентуално, 1 на 1000, да доведат до нещо полезно в научно отношение.

# 649
Да, целят да направят някакви по-специални личности от децата си. Не-развалени от системата.

много хора имат (имаме) такива цели  Laughing
то и специалното е субективно.
от висината на егенето ми (тия дни все ни е в устата Twisted Evil), смея да твърдя, че не можеш да бориш системата, без да я познаваш. и без да си изцапаш ръцете. крайните решения ми изглеждат най-сигурния път към социопатията, или към някакви лабораторни съществувания, които, евентуално, 1 на 1000, да доведат до нещо полезно в научно отношение.

и аз съм на това мнение:))

обърнете внимание, че е неделя и че в 6:12 вече съм станала, нахранила и гонила бестиите, и седнала на кафе.  Confused

# 650
обърнете внимание, че е неделя и че в 6:12 вече съм станала, нахранила и гонила бестиите, и седнала на кафе.  Confused

Ми добро утро! Laughing

За събуждане съм ви свалила една снимка от онази улица в Алкмаар Mr. Green

Alkmaar di Barbabarba, su Flickr

Лени, днес ще ми трябваш на скайп...

# 651
Здравейте, аз вече се настройвам за връщане на работа утре и ми е скапано настроението  Cry
Ще трябва някак си да преживея следващата седмица.

Barbabeau, интересно място изглежда. На мен ми е симпатично, а има и дръвчета.

# 652
представяте ли си, примерно не знаеш кой номер търсиш и вървиш пет километра еднакви врати и дръвчета и " търся  Густавсонови"...  това би обяснило защо всички всъщност се виждат през прозорците  tooth

# 653
Като в сцената от Love actually, в която министър-председателят търси къде живее любовта на живота му.

Фейам, аргументът с малцинствата ми хрумна, понеже съм говорила със социални работници, които ходят сутрин подомовете да събуждат циганчетата, за да ходят на училище, защото родителите им не виждат смисъл да се натягат.

Аз определено съм "за" това, да има избор за домашно обучение или домашно раждане. Не знам дали бих ги избрала, но разбирам много добре защо трябва да има избор. Негативни изживявания с болници и общински училища - колкото искаш. Не е речено, че детето ти като социализира, ще социализира успешно.
За мен лично най-привлекателният аргумент "за" домашното обучение е, че прекарваш повече време с децата. Иначе е някакво непрестанно бързане, сутрин закуска-обличане-водене на градина/уилище, следобед, прибиране-вечеря-миене на зъби-лягане. Сутрин всики бързат, вечер всички са изморени, реално не виждам децата си в най-хубавата част от деня им.
Аз дотук имам изцяло положителен опит с детски градини, тъй че не бих им отнела приятелчетата, мотивиращата среда. Но не навсякъде и винаги е така.
Освен това, аз работия, или поне бих искала да работя  Laughing, което автоматично изключва домашното обучение. В Щатите обаче видях много повече майки, които са престанали да работят след раждането. Свят голям, важното е избор и правила да има, оттам насетне всеки си преценя.

Хм, любопитно, в България реално се допуска домашно обучение, макар и при строг контрол. В Германия е забранено, в Италия е разрешено.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 16:13 от tralala81

# 654
  • в едно миланско село
и в България, и в Италия има частни ученици, демек, домашното обучение е позволено.
не съм убедена, че неработенето на майката предопределя избор към домашно обучение, почти съм сигурна, че в 99%, детето е обучавано от трето лице, а не от самия родител.

аргументът с малцинствата за мен е абсолютна манипулация. задължителното образование, смятам, тук всички сме наясно какви възможности дава и на кого. и кой би си образовал децата и без него, нали?

и за раждането, и за обучението, не обсъждам правото на избор, а условията и узаконяването им в защита на "слабия" елемент, който всъщност нищо не избира. той е деликатната част от веригата, а нашето желание да раждаме и обучаваме по някакви индивидуални схеми може далеч да не е най-доброто за него.

какво правим с деца, които социализират неуспешно в училище? сменяме училището, избираме частно такова, щото там със сигурност ще потръгне социализацията, затваряме ги в къщи, или се стараем да разберем какво и къде куца?

мисля, че нещата са много по-прости, ако не ги усложняваме излишно  Peace

# 655
РћС…,  РґР° имаше как РґР° РІРё РїСѓСЃРЅР° СЃРЅРёРјРєР°... РІ един ресторант СЃРјРµ,  РјРЅРѕРіРѕ приятно място,  СЃ детски РєСЉС‚, предястията Р±СЏС…Р° 6-7 портате, РЅР° РІСЃСЏРєРѕ СЃРјСЏРЅР° РЅР° чиниите,  всичко ужасно РІРєСѓСЃРЅРѕ, РїРѕ едно време влиза един СЃ дайре Рё започва РґР° СЃРІРёСЂРё Рё пее наполетански песни, РїРѕ-малките деца танцуват, всички поглеждат РєСЉРј двата телевизора, където тече мач РЅР° Наполи. Момента РЅР° дузпата, Наполи изравнява, РѕРЅСЏ СЃ дайрето подхваща Oi vita, oi vita mia...., Рё всички запяват....

# 656
  • в едно миланско село
РћС…,  РґР° имаше как РґР° РІРё РїСѓСЃРЅР° СЃРЅРёРјРєР°... РІ един ресторант СЃРјРµ,  РјРЅРѕРіРѕ приятно място,  СЃ детски РєСЉС‚, предястията Р±СЏС…Р° 6-7 портате, РЅР° РІСЃСЏРєРѕ СЃРјСЏРЅР° РЅР° чиниите,  всичко ужасно РІРєСѓСЃРЅРѕ, РїРѕ едно време влиза един СЃ дайре Рё започва РґР° СЃРІРёСЂРё Рё пее наполетански песни, РїРѕ-малките деца танцуват, всички поглеждат РєСЉРј двата телевизора, където тече мач РЅР° Наполи. Момента РЅР° дузпата, Наполи изравнява, РѕРЅСЏ СЃ дайрето подхваща Oi vita, oi vita mia...., Рё всички запяват....

Деси, съгласна съм  Joy

# 657
 И Самсунг си има проблеми... Ето това излиза, като се опитвам да пиша на кирилица..
Та разказвах аз, жалко, че не мога да ви пусна снимка от ресторанта, където сме. Много приятно място, la cucina birichina се казва, с детски кът и аниматори. Само предястията бяха 6-7 портате, на всяка сменаха чиниите, ужасно вкусно.... Пълно с народ, всички поглеждат към телевизорите (без звук), където тече мач на Наполи. Влиза един с дайре, и започва да свири и пее неаполетански песни, малките деца танцуват, народа се забавлява. Изведнъж настава съдбовен момент -дузпа за Наполи. Всички вперили поглед в телевизора, дайрето започва класическото "отброяване"преди нещо важно, не знам обясних ли, и Наполи изравнява! Започва един хор "ohi vita, ohi vita mia....." , настава една радост....
Което се повтаря при втория гол..... Междувременно сме на десерта, и ще се пукнем.

# 658
Деси, големи емоции Simple Smile Дамиано в това време се е отровил с Интер.

Тралала, да, точно така е в БГ винаги е имало частни ученици ( малко), но със сериозна аргументация не просто 'личен избор'. В Щатите тази традиция на хоумскулинга вероятно идва от миналото - големи разстояния, маллко популация в изолирани места или тежък климат .. нещо такова.

# 659
Maтео пък за моя най-голяма радост мрази футбола и изобщо не проявява интерес към какъвто и да е отбор или мач.  Heart Eyes За това пък ходи един път седмично да жонглира в една зала.

За частното обучение в къщи аз съм за, мисля че трябва да има такава възможност, съответно да има контрол и върху този вид обучение.

Дайте съвет за някой хубав филм, ако може да е нещо по-лекичко, но да не е съвсем тъпотия.

Общи условия

Активация на акаунт