Празници по италиански, тема 142

• 32 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • Milano
Аз съм ''за'' недомашни условия на учене и раждане. Не мисля, че някой е чак толкова добър във всички материи, за да може сам да обучи детето си. Ако държи на специално отношение - частни училища.

Трябва да се социализира, ''да се сблъсква'' със заобикалящият свят.

Десита, сега те чака... дивана Laughing.

Фей, не стигнах толкова напред в четенето (до преди Резиденца). Не че го оправдавам, но и околко мен използват в разговорната реч ''gli'' и за жена.

Понякога като се ''възмущавам'' на някои зрелостници, че не знаят що е то партичипио пассато или не могат да спрегнат глаголи в дадено време се сещам за моята учителка по италиански.

В началото казваше ''вие не знаете български език (това по повод превода на текст от ит. на бг), аз го знам, защото съм го учила (тя е италианка, съавторка на всички речници), а вие го говорите по навик.''

И има право, като се замисля за бг ми граматика, особено пълния член и разбора на изреченията (как ги мразех).

# 661
Saving Mr. Banks ' нов и много приятен, лек

# 662
Мерси  Hug

Аз също съм за ходенето на училище, но така или иначе винаги ще има хора, които ще предпочетат децата им да учат в къщи и е добре да има някакъв контрол, за да не страдат после самите деца като се окаже, че са назад в материала.
Мен ходенето на училище изобщо не успя да ме научи да се справям с живота, нито да се оправям сред хора, нито да общувам нормално. Училището беше един доста мъчителен процес, доста безсмислен в последните години. Просто пример Simple Smile

# 663
И моите изобщо не ги вълнува футбола.
Иначе подкрепям Фей по въпроса за обучението. Нужна е по-добра законова регламентация. И не бива да забравяме, че живеем в общество, което значи задължително съобразяване с нуждите на мнозинството. Естествено, не може законите да удовлетворяват индивидуалните потребности на всеки човек. Ако толкова не ти изнася, заминавай за някоя изоставена от бога и хората африканска пустош, пък си раждай и обучавай децата както намериш за добре, но не можеш да претендираш да се възползваш от достиженията и благата на обществото, без да спазваш изискванията му.

# 664
Оказа се, че мъжо снимал въпросната случка в ресторанта, и публикувал видеото във Фейсбук, току що го .... шернах, май така му казват на "български", който ме има сред приятелите и му е интересно, може да види.

# 665
  • в едно миланско село
днес, докато прочета коментарите на ей това : http://www.fanpage.it/se-hai-vent-anni-vattene-dall-italia/?#sthash.Ui436stV.dpuf, се зарекох изобщо да не им обръщам внимание  ooooh! на каквото и училище да са ходили, то е било пълен фалит, съжалявам, но не мога да приема подобна неграмотност. виках щерките да четем заедно и да ми казват грешкита, а знаете, не съм ги прехвалила моите, с кусури са си, но това е безумно, а аз съм чужденка, все пак.
("la mebba" уби всичко детско в мен, който го разшифрова от воле, ше го черпя  Joy)

Деси, освен това, което си написала, имах в предвид, че май сме позабравили, че образованието не винаги е било даденост за всички. затова, задължителното такова, аз го определям като постижение и възможност за някакъв горе-долу, равностоен старт. нали сме гледали филми и чели книжки, все пак, и знаем, че не са само ромите да не си пращат децата на училище. колко даскали в различни страни са ходели да си събират децата в селскостопански райони, когато г-н родителят е решил, че са по-полезни на полето?
направо ме е срам да се налага да пиша такива баналности...

Yakamoz, би ли била по-подробна? ей така, заради лаф-моабета, какви са му днешните кусури на бг-то даскало?

# 666
E aз мога да говоря само за моя опит, а може би и аз попаднах в такова училище и не всички са така. Мога да кажа, че последните 2 години всеки ден ходехме на кафе в някой от часовете (нямахме отсъствия, тоест уговаряхме се с учителите и всеки ден с различен). Математика последните години не съм учила, дори не знам как изкарах 6 с преписване, то по математика да се преписва е доста трудно, нали знаете. Почти всички други предмети ги изкарах така. За мен е загуба на време това, никакъв контрол, никаква дисциплина, аз бях от малкото, които си подготвяха пищови в къщи, съответно все нещо съм прочела, повечето ми съученици преписваха директно от учебниците. До 8-9 клас беше ок, после стана така.

Последната година в университета имахме стаж в същото училище, присъствахме на часове и преподавахме на 8 клас и на 11 клас. При 11 клас повечето време преминава в някакво постоянно крещене, децата нищо не знаят по италиански, някакъв ад пълен. Една от ученичките разправя на учителката как си е купила машинка за свиване на цигари, а една друга пита кой е Данте Алигери.
В 8 клас нещата бяха по-добре, децата бяха тихи и доста от тях се интересуваха от урока.

А да, пропуснах да кажа, че от моя клас имаше няколко момичета, които не завършиха училище, отказаха се едната в 10-ти, другата в 11 клас. Не бяха ромки.

Учителката ни по английски беше дистрибутор на ейвън и съответно часовете минаваха в разглеждане на списание, това е причината поради която не научих английски, просто спрях да посещавам тези часове.
Сестра ми в 12 клас си намери работа и спря да ходи на училище, завърши си нормално и с отличен успех.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 20:51 от Yakamoz

# 667
Изглежда много голямата част от хората напускащи училище са полуграмотни. Тук, в България.
Не им е важно. Друг е живота, няма вече социалистически съревнования и издигане на 'всестранно развитата личност" на пиадестал. Има посредственост.
Това сигурно е имал предвид коментиращия под амеба Wink

Деси това 8мо ли е или 105то?

# 668
105-то

След това ми беше много трудно да свикна да уча в университета, след толкова години мозъка ми беше отвикнал да запомня информация.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 20:57 от Yakamoz

# 669
Аз и Десита сме завършили 105то:) Много тъжно да прочета тия неща.
По наше време си беше сериозно училище а обучението по италиански на мн. високо ниво, особено учениците на Милчева ( Десита май беше при нея). Имаше една по физика метър и десет Бояджиева, егати страха сме брали от тая жена. Моята класна Терзийска ( мат) обаче много слаба личност и аз съм негрмаотна по математика. Но по италиански имаше стандарт, аз съм мързел де, не съм представителната извадка на стандарта:)
Др. ?с че нали аз доста бях забравила, още от 1вия ден се сещах по италиански разни работи, които български баданти тук не се сещат и след 13 години в Италия.
Неприятно.

Ох не знам за вас, но тотално ми писна от италианската политика и то от всички.  Берлускони говори за 'нова ера' в политиката. Ся извинявам се, ама. Айде вече по яхтите и баста!

# 670
Едно време трудно се влизаше и италианска филология. Аз нямам вкус към филологиите, но имах съученици кандидатстваха - влязоха и помня, че в кандидат-студентският им изпит по италиански имаше думата 'бакла'. И голяма драма беше с тая бакла, защото то хората не знаят на български какво е бакла, на италиански да не говорим:)

# 671
Деси, ти колко голяма беше, '85 ли? newsm78

# 672
Бояджиева ми е преподавателка от университета. Знам че е било сериозно училище, затова исках там да уча, но уви. Аз влезнах с 3,40 в уни, но завърших с отличен успех, падна голямо учене, за да догоня другите, но аз обичах средата и ми беше много интересно. Просто намерих себе си там Simple Smile

'87 съм  Simple Smile))

# 673
Съжалявам да чуя какво е станало от 105-то, макар че и племенникът ми го завърши преди 2 години, и имах идея, че вече не е това, което беше. Лени, изобщо ме помня физичка Терзийска, само класната ми Тодорова, точно метър и десет, и зла като булдог.

# 674
Съжалявам да чуя какво е станало от 105-то, макар че и племенникът ми го завърши преди 2 години, и имах идея, че вече не е това, което беше. Лени, изобщо ме помня физичка Терзийска, само класната ми Тодорова, точно метър и десет, и зла като булдог.

Терзийска беше по математика; Май пд Бояджиева имах предвид Тодорова:)) Не помня. Малко човече с очилца, много страшно.

Яко падна нивото.

Общи условия

Активация на акаунт