Празници по италиански, тема 142

• 32 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Да по физика имахме една ниска май беше тодорова, от малкото предмети където се учеше. Аз си умирах от страх при нея. Повечето предмети бяха пълна пародия, аз ако бях родител не знам какво бих направила да гледам детето ми да си губи времето така. От всичко съжалявам само за английския, че не положих някакви основи тогава но както и да е.

# 676
Тодорова си беше страшилище отвсякъде. Аз започнах там 89-та, демек месеци преди края на комунизма. И първия срок още действаха униформите - класическата престилка лятото, и за зимата - върху нея черен или бял пуловер. Е, аз си нямах нито бял, нито черен, но имах един бяло-черен, на вълнички. Един ден тя влезе в един час, и започна да проверява, и като стигна до мен, ме накара да го съблека, защото не е по правилата.... А по онова време нито имаше пуловери по магазините, нито пари да ги купиш.
 Като нейн клас, беше двойно по-строга с нас. Но и ни защитаваше от другите.

# 677
  • в едно миланско село
аз ако бях родител не знам какво бих направила да гледам детето ми да си губи времето така.

ми, предполагам,  к'вото направих аз на местна почва - смених даскалото. 5 години загубено време ми идват в повече  Confused трудни 3 години изкарахме, но сега, в последната, всички виждаме резултатите, дори и тя вече няма как да ги отрече.

Лени, дължа ти бутилка вино за амебата  Laughing
няма да обсъждаме политика докато си я поркаме, и аз съм във фаза, в която никой не заслужава грам доверие и внимание  Peace

# 678
Фейам, от това, което пишеш, оставам с впечатление, че си представяш хоумскуулинга по някакъв друг начин от реалното.
Значи, не става дума, че богати деца биват обучавани от частни учители, а че някои родители решават сами да обучават децата си. В Щатите в последните години има голям скок в броя на избралите домашно обучение. Две са причините основно за обучение вкъщи: 1) религиозни причини, или 2) хора над средното равнище, които целят по-високи резултати, или преподаване, съобразено с индивидуалното темпо на учене и интереси.
Децата могат да "влизат" и "излизат" от системата, т.е. да карат една година вкъщи, една на училище, както преценят и могат родителите. Има системи, учебници, тестове, които се продават или са безплатни, някои акцентират например повече на четене на литература, други на природни науки, като принципно се покрива същия материал, който и в училище.
Всяка страна, която допуска домашно обучение, има някакъв модел на контрол. В Италия и някои части на Канада например родителите трябва да докажат някаква квалификация, освен тестовете, които се правят в края на всяка година.
Идеята не е да има привилигеровани деца, а възможност за индивидуализиран подход.
Училището е травмиращ период за много хора, не мисля, че е някаква безвъпросно добра среда, в която се пръкват добродетели и житейски умения.

Както казах - важното е избор и правила да има. Не говорим за забити африкански държави, а за Щатите Wink.

# 679
Не помниш Мата. Мата Илиева първата ми класна в 105то, преди 89та, математика. Тая жена като е подбирала италианските паралелки беше подбрала всички да сме от един квартал горе долу, за да може като се качим в 94 да сме заедно + това се носеше слух че и по други признаци ни е подбрала, ама това не се потвърди, защото нещо стана с тая жена и напусна. Не и преди да се увери, че нашия клас е най-добрия и всички ще влезем с първа група в комсомола. Имаше някакви амбиции за всички да се движим в пакет.  Не ни препоръчваше да комуникираме с други класове, например. Имаше й нещо. После дойте Терзи и станахме весела компания:)) Дотогава якичките и плитките, не допускаше   пуснати коси, само вързани. После останаха малките страшилища Тодорова и Бояджиева, които станаха големи. Но факт, че доста се разпуснахме 10 и 11 клас, аз бягах редовно в посока сладкарница "Витошко лале"  Whistling

# 680
  • Milano
Гледах, гледах, не можах да я открия тази ла мебба Laughing.

Ей с'а си открих 2 грешки в една рецензия, ама не мога да мина с червената химикалка Mr. Green.

Къде се намира това 105-то?

Лелее, значи Барбата не ни е вече дребосъка в темата, Якамоз е пеленачето. Laughing

Якамоз, г-жа Кавалетто познавяш ли я?

# 681
Трудно е да смениш училището тук, защото влизаш с изпит, особено както бях аз с по-рядък профил (рисуване + италиански) съответно държим изпит по италиански след 8 ми клас и няма как да се преместиш в училище с немски примерно. И някакви такива пречки. Не знам как е в Италия, тук определено е доста трудно местенето по училищата, освен ако не искаш да запишеш някакъв общ профил, каквито има в по-западналите училища.

105 е в Дианабад. Не я познавам тази Кавалето  Simple Smile
Чак пък пеленаче хахаха

# 682
  • в едно миланско село
Тралала, грешиш, точно така си го представям.
религиозни или други (парично) екзалтирани елементи, които смятат, че могат да заменят социални структури с утвърдени традиции, за да учат децата си по съмнителни помагала, саморешавайки що е полезно за детето.
не разбрах Щатите за какво са доказателство и пак питам : кой решава върху какво ще се концентрира обучението на "извънсистемното" дете? newsm78
какво значи "индивидуални" занимания, щом след това, ако желаят да се сдобият с диплома, трябва да минат изпит по всички предмети?
на мен ми се струва много елементарно - детето си посещава нормално даскало, а родителят, или който там, му задълбочава интересите в свободното време.

все пак, ако имаш някакви сериозни статистики за индивидуално обучение от родител, а не от частни даскали, и от съответните им положителни резултати - пусни ги, ей така от любопитство да видим за какви постижения, аджеба, иде реч.

пс. ако некой се травмира в даскало, не щем да го мислим, ако требва да ходи на работа  ooooh!
идем и за житейските умения. не вярвам много да му се развият в разнообразното ежедневие, свързано с ексклузивни контакти с родител, или платено лице. за бога, та това дори не може да се нарече "среда"!

# 683
Преди да отворят колежа имаше 2 училища в София с италиански паралелки - 105 с 2 паралелки и 8мо и там две. Влизаше се с резултати от изпити в езикови гимназии.  После откриха колежа можехме да държим изпит по италиански и да се прехвърлим, с връщане една година, за да се захване там първия випуск.

Аз да ви кажа домашно бих обучавала дете ( ако се сетя за разумна причина) до 5 ти клас. После училището , системата, зора и да се блъска с останалите пиърс:))

# 684

Лелее, значи Барбата не ни е вече дребосъка в темата, Якамоз е пеленачето. Laughing
И Льолито е по-малка от мен, но Якамоз е най-малка. Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 00:16 от Barbabeau

# 685
  • Milano
Майка ми има една приятелка, която си обучава децата вкъщи, защото...трябвали да работят в бизнеса й (не иска да наема работници).

Аз дотогава незнаех, че е разрешено децата да не ходят на училище (е, те вече са големи, но все пак).

# 686
ужас, чувствам се като антика  Laughing

Лицей Simple Smile Аз съм живяла в него 1 месец, докато го строяха (завършваха),

# 687
Meн, моята работа доста ме травмира да знаете  Laughing

В лицея сега влизат основно деца на богати родители, има и някакви тестове, не съм се задълбочавала специално как става, но знам, че не е за всеки там.

Аз не бих обучавала децата си в къщи, но съм и за легализирането на марихуаната, въпреки че не пуша. Просто си мисля, че трябва да има контрол върху хората, които искат да правят това, а не че одобрявам напълно такъв избор.

# 688
Ей сега случайно попаднах на някаква картинка, която класира училищата по света по успехи и щастие. Simple Smile

http://9gag.com/gag/aqm8OrM

# 689
  • в едно миланско село
Ей сега случайно попаднах на някаква картинка, която класира училищата по света по успехи и щастие. Simple Smile

http://9gag.com/gag/aqm8OrM

много интересно! да се зачуди човек на статистики ли да вярва, или на съфорумки  Thinking Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт