Математика (състезателна) - мнения и подготовка

• 51 677
  • 468
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Тези от вас на които децата останат под чертата на МГ ,но са напред в класирането пренасочвате ли ги към профилирани паралелки след 4 клас?
И двете ми деца останаха под чертата след 4 клас, и двамата оставих в кварталното училище.
 Големият ходеше на курсове 5- 7 клас, влезе в СМГ след 7 клас  като пределено доказа, че там си му е мястото. Доста труд, добър учител и резултатите са налице.
 Малкият тепърва ще видим накъде ще върви, но предполагам - и той ще е натам. Продължава да ходи на курсове в СМГ с огромно желание, но така и не успява да "блесне" на състезания. Много ги "вижда" нещата, но е страшно емоционален. Ще дойде и неговото време, или просто ще тръгне в друга посока...
Важно е всяко нещо да се прави с желание!
 Успех на всички малки и по-големи математичета  Hug.

# 166
Vache, тезата беше, че без талант/ определен тип мислене не можеш да си добър математик и решиш задачите, в които се изисква подобно мислене, а не че без талант/ само труд, не можеш да влезеш в МГ.
Моят син, например не иска да чуе за английски, карах го скоро да чете, още срича/ да напомня подготвителен клас е/, и направо ми заяви да съм му давала задачите, тях си искал, не искал английски или да чете.......нали със задачите до момента се справя, по-лесно му е...Сега, след като знае, че има  отлични резултати от СМТ, иска да решава задачи и да продължи със състезанията, това го мотивира... Проявява интерес и към информационните технологии, според преподавателката, нищо, че  е най-малък, бил по-добър от големите. В къщи няма достъп до комп и таблет/ споделих само при какви условия....

# 167
момичета, да ви питам има ли единно мнение, че съм в началото: квадратът брои ли се сред правоъгълниците? или се счита за частен случай на ромба и не се брои?
т.е. ако имаш задача с рисунка с квадрати, правоъгълници, кръгчета и триъгълници и имаш да изведеш броя на правоъг, триъг и кръгчета, то в броя на правоъг включваш ли и квадратите?

# 168
  • Варна
Ако не е указано да се броят конкретно квадратите се брои към правоъгълниците.

# 169
здр. доколкото разбрах, награждаване за 1 клас ще е надad 64t.
предният път не ни признаха квадратите в бройката за правоъг. има ли утвърдено определение в някой учебник?

# 170
предният път не ни признаха квадратите в бройката за правоъг. има ли утвърдено определение в някой учебник?

От къде разбрахте над какви точки ще бъдат наградени децата, постигнали добри резултати в СМТ?

Има определение за квадрат и то е: четиръгълник с 4 равни страни и 4 равни ъгли, т.е. правоъгълник с равни страни.
Ако се иска да откриете брой на квадрати И брой на правоъгълници в някаква фигура, то тогава отделяте бройките.

# 171

Определенията в математиката са твърди и не зависят от никой учебник. Образователните планове обаче може да се отклоняват от теорията и не се знае кога въвеждат определенията за фигури.
Има и друг тънък момент, че в 1 клас задачите май нямат текст, така че няма как да се напише "намерете правоъгълниците". Вместо това има картинка на правоъгълник, което може да се интерпретира, че се търси такава една длъгнеста фигура, на която страните не са равни, ама иначе е с прави ъгли. В този случай който знае определенията и на тази база се подлъже, че се търси определена геометрична фигура, може да се мине. Какво се търси зависи и от това дали са нарисувани и квадрати, и правоъгълници, или само правоъгълник. В първия случай явно се прави разлика, във втория случай (може би) не Mr. Green В една задача за един жираф всъщност фигурките не бяха геометрични фигурки, а плочки, което си личеше ясно на цветния оригинал, но не се виждаше на ксерокопията. Там е ясно, че една квадратна и една правоъгълна плочка са съвсем различни работи, а че не се е виждали на ксерокопията си е проблем на състезателите Twisted Evil

Та еднозначно определение няма да намериш и ако искате да си изпращате децата на състезания в ПУК или първи клас ще трябва да се примирите и да развиете чувство към това какво точно се търси. За беда таман ще го развиете и ще минете във втори клас, където условията са с текст Twisted Evil
Що се отнася до квадрата, той е много интересна фигура - хем е правоъгълник, хем ромб, хем успоредник, хем трапец... Ама такива тънкости не са за първи клас.

# 172
Миналата година, наградените деца от първи клас, мисля са били с повече точки, т.е. максимума е бил 66, от 64т. са наградените. Оставам с впечатление, че чертата се дърпа до 35 деца. Тази година задачите, определено бяха по-трудни и са наградени деца с 4т. под максимума. Аз съм много щастлива, защото влизаме в наградените, нищо, че не съм наясно, какво означава това, грамота, медал....И синът ми е записан, че е първи клас, а е 0 клас/ предучилищна/. Познавам две от децата от нашето училище, едното с макс точки, другото с 64. И двете деца са много умни. Първенеца, майка му мислеше да прескача първи клас и директно втори да го записва, но явно в последният момент е размислила. Другото детенце, от бащата знам, че има много грамоти и медали от шах турнири и всякакви състезания, и едва ли не този резултат не е добър за него....

# 173
  • най-шареното място
В тези класирания не пише кой клас е детето, а на задачи за кой клас се е явило. Simple Smile

Имате ли нов шах? Simple Smile

# 174
В тези класирания не пише кой клас е детето, а на задачи за кой клас се е явило. Simple Smile

Имате ли нов шах? Simple Smile
Не, утре ще ходя да го купувам.
Скрит текст:
Не съм решила дали по-малкият или по-големият. Големият беше обещан за златен медал, малкият ако е награден/ в наградените сме, но не съм наясно какво означава това/. Разликата в цената е 100лв, единият е 200, другият 300лв. Бих му купила и голямият, за да е щастлив, но така аз не държа на думата си....мисля, как най-правилно да постъпя

# 175
Пожелание към всички родители на първокласници, взели участие в СМТ.
Не правете никакви генерални изводи от това и всички състезания през тази учебна година. Въоръжете се с търпение. Чак към края на втори клас класиранията ще започнат да се открояват децата, които освен любов към математиката имат и състезателна психика. Пиша това, на базата на резултатите на сегашните третокласници, които следя по обясними причини. Направих бързо сравнение. От 35 първокласници, медалисти на СМТ 2012 - само 3 присъстват пак сред медалистите на СМТ 2014. На ЧХ 2014 само 2 от тези 35 деца са с резултат над 100 точки, т.е. ще бъдат наградени поне с грамота в събота. Има много деца медалисти от СМТ 2012, които въобще не фигурират в класирането на ЧХ, т.е. вероятно не се явяват на всички състезания. От друга страна, почти всички от третокласниците медалисти на СМТ 2014, имаха много добри класирания, медали и грамоти в края на миналата учебна година - като второкласници. Предполагам, че поне половината от тези деца ще запазят позиции, ако продължат да обичат математиката.
За тези, които и в 3-ти клас все още не са постигнали челно класиране също не е късно. Някои от тях може би все още не са попаднали на подходящ учител.
Така че, както обича да казва Карлсон, "Спокойствие и само спокойствие"

# 176
Родител съм на дете в първи клас.
Сега се запознавам с тези състезания и разбирам, че сме пропуснали първото, но ще следя за следващите. Лошото е , че щом сме изпуснали първото няма да можем да се възползваме от привилегията, която се дава при кандидатстването след 4ти клас. Поне аз така разбрах нещата
и аз така като теб,моля пиши на лични ако разбереш дати за състезания
аз ще следя темата де  Hug

# 177
Сега се запознавам с тези състезания и разбирам, че сме пропуснали първото, но ще следя за следващите. Лошото е , че щом сме изпуснали първото няма да можем да се възползваме от привилегията, която се дава при кандидатстването след 4ти клас. Поне аз така разбрах нещата
аз ще следя темата де  Hug

В рейтинга за  приема след 4 клас се взимат предвид резултатите на детето от определени състезания държани в 4 клас, а не от 1- ви.

# 178

Скрит текст:
аз ще следя темата де

Ако новият проектозакон за образованието бъде приет, притесненията ви ще отпаднат.

# 179
Дидева,  какво имаш предвид? Какви промени се предвиждат? Да няма оценки ли визираш?

Общи условия

Активация на акаунт