Само за уточнение…
Голямата част на мерителната лъжица се равнява на една супена лъжица, така ли? Докато малката се равнява на една чаена лъжица? Защото гледам че в книжката към хлебопекарната са записани като кафени лъжици, предполагам че е същото като чаена лъжица? В интернет пише че една чаена лъжичка е 8 грама (ако се мери сол, 10 за захар), като измерих моята обаче ми излезе 6 грама… Това ме обърква в ситуацията, също и липсата на описание в рецептите за какво количество хляб са, предполагам обаче че според количеството брашно ще мога долу горе да налучкам дали става дума за 750 или 1000 грама.
Маята която ползвам е суха на д-р Йоткер, макар че на няколко пъти ми казаха да ползвам “жива” (предполагам става дума за тази на кубчета). Баща ми пък отишъл взел някаква на Dolce Prima.
За олиото незнам обаче тъй като аз лично съм на диета, дали ще може да се замени с маргарин и ако да то в какво съотношение?
В момента както пиша ми се пече първият хляб с тези съставки.
325мл вода (на малко по висока от стайна температура)
8 грама сол (или… 1 ч.л., незнам и аз вече)
520гр брашно (+/- 10-20 грама, разсипах малко докато го прекарвах на ситото)
7 грама суха мая (цялото пакетче)
Програма за обикновен хляб (4, на моята хлебопекарна, те общи ли са или всеки модел с различни?), 1000 грама, средно препечен.
- в този ред.
Тестото докато се месеше ми се стори че брашното е малко, имаше и малко залепнало по ъглите, сега след като сравних с твоята рецепта, май наистина е било малко брашното (или водата повече). В момента се пече и изглежда долу горе добре, ще видим след час как ще е.
Един последен въпрос. Ако имам въпроси или желая да споделя нещо свързано с печенето на хляб, в кой форум/раздел/тема да се насоча? Малко ми е объркан този форум, особено след промените. Предполагам към тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=741471.0 ?
Благодаря отново за отделеното време!