Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 569
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 765
  • София
На възрастните трябва да се разчита за много неща, но животът показва друго - като цяло не може да се разчита. Затова винаги ще има елемент на принуда.

# 766

Само дето аз на 13 се опитвах да разбера
The Rime of the Ancient Mariner, а не някакви трета ръка американски
учебници. Ей това е английски. Другото е зомби-език.
А на 13 можеше ли да програмираш?

Не, но се стараех да съм атлетична и да живея балансирано.
Можех да пиша 10 реда на Бейсик, но съм забравила - не ми
се е налагало да програмирам. Досега четенето на Rime of the Ancient Mariner
ми е помагало по-добре да се оправям с живота, дори при наличието
на IT технологии на всяка крачка.

Баланс, майна. Много е важен, дори по-важен от знанията. Човешкото
е мерило за прекрасното- а машинното е нечовешко, не трябва да се
прекалява.

# 767
  • Варна
Езикът е средство, а не самоцел. Каква е ползата за един инженер да пише художествен "фин" текст, ако не знае специфичната теория, за да може да разбира техническата литература в неговата си област? И обратно, ако един инженер владее език на ниво, достатъчно му да се развива професионално и да общува ефикасно, може ли да мине без уменията на Шекспир?  

Конкретно при Божидар не е нужно владеене на език на ниво "световна художествена литература за малцина свръхинтелигентни и фини читатели", защото едно 12-годишно дете едва ли ще има нужда да пише такава. На него му е необходимо едно практическо ниво на английски, да знае граматика, термини, за да може да осмисли това, което чете от американските учебници. Такова ниво може да се постигне в школа, каквато той посещава, но се иска време и зубрене на думи разбира се.

# 768
  • София
Аа на теб къде ти е балансът? Оплю си брадата от зор срещу машините, математиката и изобщо всичко, което не ти пасва на тема бойни изкуства, измъчване на езика, гъби и Айн Райд. О, забравих Бягащата с вълци, пианото, рисуването. Ти си езиков екстремист.

Никак не е лесно да се учи на чужд език, и то общообразователна подготовка, в която има всичко - от математика, та до литература, като се мине през химията, физиката, биологията, геограхфията и историята.

# 769
По-тревожното при домашното обучение е, че резултатите са твърде несигурни и съмнителни. Ако на Божидар му се удава наистина програмирането и го прави с лекота, няма да го мислим, но ако не му се удава, а се занимава с това, само защото майка му това може и го натиска, тогава вече не знам какво ще прави, защото добри програмисти всяка година излизат от математическите гимназии. Надявам се наистина да е много добър в това, което мама му е предвидила за професия, защото иначе с някакви посредствени умения в програмирането и никакви други, няма да му бъде лесно.

# 770
" бойни изкуства, измъчване на езика, гъби и Айн Райд, Бягащата с вълци, пианото, рисуването"

QED: тези теми включват доста повече от човешкото битие, отколкото информатиката.
Информатиката е долният обслужващ персонал на гореизброените теми. Дребен счетоводител,
който се опитва да преброи неизброимото и си мисли, че успява.

Програмирането изобщо не е ключът от палатката, за съжаление.

Пише се Айн Ранд.

# 771
  • София
Сори, Айн Ранд.
Какъв ти е проблемът с информатиката? Понаписвай по няколко реда презрян код на ниското ниво, пък да те видим! По-внимателно, че ще вземе дъждът да ти капе в носа - толкова си го навирила!

# 772
МОН: Божидар е спрян от училище незаконно - даваме случая на Агенцията за детето
http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8 … D0%BE_287703.html

"Вместо майката да изпрати документите обаче с мен по имейл се свърза адвокат Виктор Костов. Той заплаши, че ще направи постъпки да спрат България да не участва в международната олимпиада, ако не допуснем Божидар, защото той бил заличен от списъка неправомерно."

Сладури
Как заплашват само една цяла държава

Мхм.  Grinning
Ей ги на правилата.
A Contestant is a student who was enrolled at a school for secondary education, in the Country they
are representing, during the period September to December in the year before IOI’n, and is not older than twenty years on the 1st of July of the year of IOI’n. Students who are studying abroad may represent the Country of their nationality.

# 773
Сори, Айн Ранд.
Какъв ти е проблемът с информатиката? Понаписвай по няколко реда презрян код на ниското ниво, пък да те видим! По-внимателно, че ще вземе дъждът да ти капе в носа - толкова си го навирила!

Признавам си, че съм органическо неспособна да кодирам. Не мога да разделям
това, което възприемам като цялост. Не знам дефект ли е или ефект, но както е казал
фантастът, за мен 1+1+1+1 не е равно на четири, а е едно и едно и едно и едно.

Проблемът с баланса е, че човек, който не може да разделя информацията,
в най-лошия случай ще изглежда леко тъп. Но човек, който не може да вижда
нещата в цялост, по-скоро би се утрепал или би направил фатална грешка,
пропускайки гората заради дърветата.

За съжаление модерните информативни похвати нацепват и балканизират
света по много грешен начин. След години ще сърбаме попарата на всичките
технологични решения, точно както сърбахме попарата на плановата икономика.

# 774
  • Русе
  Малко се поотдаличхте от темата ми се струва. Ще опитам да позавия, като човек занимаващ се с програмиране от доста време с дете, което гледа на конвенционалната логика точно като Мамансита . Установих че детския ум е неизчерпаем източник на неочаквани варианти и комбинации. От тази гледна точка съм благодарна на независимата институция училище, защото иначе щях да допусна, че възпитавам ранен Айнщайн.

# 775
  Малко се поотдаличхте от темата ми се струва. Ще опитам да позавия, като човек занимаващ се с програмиране от доста време с дете, което гледа на конвенционалната логика точно като Мамансита . Установих че детския ум е неизчерпаем източник на неочаквани варианти и комбинации. От тази гледна точка съм благодарна на независимата институция училище, защото иначе щях да допусна, че възпитавам ранен Айнщайн.

Викаш - кефиш се, че в даскалото са подкастрили младото дръвче:)

Разбира се, че ни трябва програмиране- натам сме направили завой, хванали
сме се на хорото и ще играем.

Но тази насока не е даденост и не е отговорът.

Всъщност знам достатъчно, та да си представя, че дори в програмирането
"стандартната логика" невинаги играе роля, а по-скоро има животни като "fuzzy logic".

# 776
  • София
така, както се описваш, ти си дясно-хемисферна - там е гещалтното (да  не си левичар?). В лявата е времето, елементите на цялото, последователността.

# 777
Не знам каква съм, но със знанията и уменията си в случай на зомби
апокалипсис с помощта на един мъж мога не само да започна да
възстановявам човечеството физически, но и да пазя голяма и важна
част от постиженията на човешката цивилизация.

Лесни за помнене, работят без ток, преносими, цялостни и разбираеми.
Стари, но златни: музика, рисуване, философия, бойни изкуства. В по-голямата
част от историята сме се оправяли доста добре с тях и малко роби:)

Докато някой nerd-програмист доста ще се затрудни с горната задача.

Не съм левичар, но съм по-сръчна и с двете си ръце, отколкото повечето
хора, поради преднамерени тренировки- лявата и дясната ми страна са
по-изравнени и координирани, на микро и макро ниво, от големи движения
до пръстовка за пиано. Разбира се, всичко това се отразява и на абстрактните
способности за мислене. На това му викат баланс. Един от видовете.

# 778
Не знам как е в САЩ, но тук е Европа. Ако на някои хора им се живее в САЩ - да емигрират, никой не ги спира.
Идеята е не те да отидат в САЩ, а религиозната секта от САЩ да дойде в Европа!  Peace
Идеолози на това "домашно образование" са евангелисти, които правят мощна кампания срещу традиционните православни ценности!
http://cathyduffyreviews.com/unit-studies/robinson-curriculum.htm
http://cathyduffyreviews.com/unit-studies/Sonlight.htm
Religious perspective: Protestant
Проследете случая с Melissa Busekros в Германия.
Петър Порумбачанов и Мелиса Бусекрос:
http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=15#.UtUZEtJdUzI

# 779
Програмирането е занаят с който се изкарват пари. Детето чиракува при майстора.
Едно време как е било-ставаш чирак при майстора на 10 години и никой не е философствал дали ти е по сърце или не, а е мислил как ще си изкарваш хляба като порастнеш.
Ако твърде дълго лапаш мухите може да останеш без професия накрая и да ходиш да си продаваш времето за минимална заплата някъде..Ама -ха. Той живота е доста суров и понякога се иска малко, но на място здрав разум за да се оправяш добре.
Виж ако тати те е уредил да живееш без да работиш може и да полапаш дълго мухите преди да се насочиш към професия по сърце или да се занимаваш с хоби..

Мамасита-като се върнем в каменната епоха, след, да речем, атомна война-теб ще те направим шаман, но само ако владееш добре бойните изкуства и преодолееш така конкуренцията...щото за сладките служби винаги конкуренцията е голяма.

Общи условия

Активация на акаунт