Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 796
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
Орешарски иска регистър на хората с психически заболявания
Много ми е интерсено кои диагнози ще включат в този регистър? newsm78
И после?
Хората с психични заболявания влизат в общ регистър до есента
Аутизъм
Цитат
Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек.
Националният консултант по психиатрия настоява за регистър на психично болните
Цитат
В Европейския съюз 40% от хората са с някакви психични отклонения, а в България над психично болните все още тегне стигма, коментира лекарят. Той оправда близките на пациентите си, защото според него не е възможно роднините на болните да ходят на работа, за да ги издържат и да полагат грижи за тях, но и да бъдат денонощно с тях, за да ги контролират. За тази цел трябва да има диспансеризация, смята доц. Калудиев.
Crazy #2gunfire
Ужасена съм!!!
В предвид, че аутизмът се смята за психично заболяване според Уикипедия.Това ли е бъдещето на моето дете? #Cussing out

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 13:37 от n_alex76

# 346
n_alex76 не се притеснявай. Няма да се стигне до диспансеризация на деца и възрастни с аутизъм. Сигурна съм.
В психодиспансерите не прибират опасно болните от тежка шизофрения, че не им отговаряли на точковата система. Казвам го съвсем уверено, защото отказаха да приберат огромния луд който ни нападна с малкия, когато детето беше на 2г. и повтаряше че детето трябва да умре, докато се опитваше да изтръгне количката от ръцете ми в непосредствена близост до голям булевард с много голямо движение на автомобили. А от прокуратурата пък отказаха да заведат дело защото бил с много тежка шизофрения и не отговаря за действията. А два дни след случката го видях в центъра на града съвсем сам, без придружител. Факт! Даже от моя гледна точка ще е добре ако успеят да накарат психодиспансерите да приберат за лечение, наблюдение и контрол хората като него с тежки психични заболявания, които са опасни за околните.
Виж регистърът ще е голям проблем, ако включат аутизма към психичните заболявания. Това ще попречи на много родители да се престрашат да търсят истината за проблемите на децата им. И съответно в зависимост от правата на достъп до него може да бъдат нарушени правата на децата и родителите сами да решат кого и как да информират за проблемите на детето. Защото болните от СПИН имат право да запазят заболяването си в тайна, а един такъв регистър ще наруши правото на родителите и хората с аутизъм сами да решат кого да информират за поставената на детето им диагноза в аутистичния спектър. Ако е широко достъпен може да послужи на недобронамерени институции за образование /визирам детски градини и у-ща, школи и др./ и работодатели да игнорират съответно децата със СОП и хората с аутистични отклонения без дори да са им дали шанс да покажат какви са им възможностите.
Мъжът ми, бабите, дядовците и други роднини и доброжелатели и сега са против това, че заведохме детето в Свети Никола "за глупости" и когато чуят за регистъра ще е мисията невъзможна да получа съгласието на мъжа ми за предстоящото през май или юни наблюдение в клиниката.
Ако включат аутизма като психично заболяване в публичен регистър и ако се изискват неприемливи мерки спрямо децата с такава диагноза /като например диспансеризирането им/ вярвам, че родителите ще успеят да се организират и чрез протести и други действия да защитим децата си от безумията на законотворците. 
Нека обаче първо да изчакаме да видим дали опасенията ти са основателни. Може да е "всяко чудо за три дни" в отговор на трагедията в Лясковец.

# 347
# 348
  • София
Здравейте отново и от мен,

искам  да Ви попитам, как се справяте с викането при децата си ако има такова. Когато забраня нещо на сина ми започва да вика с пълно гърло и докато не му се даде не спира, въобще не мога да го залъжа с нещо друго. От събота започнах да давам Невробекс, като резултата беше, ужасни истерии за най-малкото нещо, спрях го веднага, но като чели истеричното викане остана. Дайте ми съвет как да се справя с проблема. В детската градина също вика - и от там идва най-големия проблем - разстройвал и пречел на другите "нормални" деца.

# 349
  krules, това е една много типична реакция при нашите деца .....
  При моето понамаля , когато беше напреднал с речта и разбирането на реалността около него .

Но ти искаш нещо чисто симптоматично да ти се посъветва.  Rolling Eyes
  Дано се включат мами по-добри в съветването . Аз не ставам . 

# 350
По книгите пише да не се реагира, докато детето не се успокои.Така, че да разбере, че викането не е правилно поведение.Може да се показва правилното поведение, примерно: "Дай сок!"
С времето отминава. Peace

ОТКРЫТОЕ ОБРАЩЕНИЕ КОНСУЛА «АУТИЗМ-ЕВРОПА» ИННЫ СЕРГИЕНКО К РОДИ …  С АУТИЗМОМ КРЫМА
Цитат
Аутисты, которые сегодня живут в Крыму, в результате текущих событий лишатся возможностей, которые появились за последнее время в Украине. Людям в регионах  непросто, но по Украине уже прокатились целая серия прецедентов, когда родители, вооружившись, новыми возможностями добиваются диагноза «аутизм» для своих 18-летних детей вместо практикуемого ранее диагноза  «шизофрения». Для многих из детей – это возможность учиться, а значит и возможность работать, став полноценным членом общества. 

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 21:26 от n_alex76

# 351
  • София
Зравейте в подфорума за ДГ се обсъждат промени за приема в софийските ДГ вкл. за деца със СОП и ХЗ. Много малко .майки на деца с проблеми са се включили досега и затова пиша тук.

# 352
  • Анкх-Морпорк

Гледам и не вярвам на очите си. Полиплоидията е НОРМАЛНА в растителния свят. И самите хромозоми не се слепват, както тя лепи бонбоните. Самата тя каза, че стават 28.  Полиплоидията не променя гените. (а тя казва, че генът  прекодиран, което е адски груба грешка! Да е прекодиран значи да е променена нуклеотидната последователност в гена, което води до промяна в състава на поизвежданите белтъци)
Полиплоидия означава, че има още един комплект хромозоми. Ние така или иначе имаме два комплекта генетичен материал. За всеки белег имаме ген от мама и ген от тати, с изкл. на Х-хромозомата при момчетата, които са получили само по 1 комплект от майка си. При хората винаги единият комплект е "в резерва". При растенията, когато има не 2n (диплоиден) набор, а 4n (тетраплоиден) се ползват всички резерви. С други думи, растенията организират и  използват различно генетичните си дадености. Това, че имат 2 комплекта хромозоми, не променя състава на самите гени и продуктите, а само скоростта, с която се синтезират нужните на растението метаболити.

Аналогиите, които прави с хората (ако имаме една хромозома повече) не са правилни. Все едно да сравнява портокал и круша. Полиплоидия на целия геном при хората е летална, т.е. умира още оплодената яйцеклетка.

Ужасно изопачаване на генетиката, и на същността на проблема.
Никой не казва обаче, че пълнозърнест хляб значи брашното да е с триците. А у нас се слагат добавки и оцветители към бяло брашно, за да прилича на пълнозърнесто.

# 353

Гледам и не вярвам на очите си. 

Аз пък на ушите си, защото рядко ми се случва вече да гледам това предаване. Понякога слушам 5-10 минути, колкото да се убедя, че тази дама е много далеч от съвременната медицина и биология и изобщо от науката на 21 век . Понякога поглеждам в интернет откъде е взела информацията за поредната сензация. В голям процент от случаите сайтовете са далеч от сериозната наука, а ако има и други, нейната трактовка е самоволна. Слушах това конкретно предаване 10-ина минути и си помислих, колко обидно снизходително бяха поднасяни тези научни "новости" на аудиторията.

# 354
 firebird, стана ми интересно какво имаш предвид с това ,че при хората единият комплект е в резерва?! Нали унаследяваме белези и от двамата си родители т.е ползваме "и двата комплекта".

# 355
Никой не казва обаче, че пълнозърнест хляб значи брашното да е с триците. А у нас се слагат добавки и оцветители към бяло брашно, за да прилича на пълнозърнесто.

това се цели - даприлича, а не да е.
Много интересно беше това за "комплектите".

# 356
  • Анкх-Морпорк
Геном  се нарича хаплоидният набор от хромозоми на един организъм. (хаплоиден е този брой, който е в зрелите полови клетки, бележи се с n). След оплождането на яйцеклетката човек има диплоиден набор хромозоми - 2n. (по един "n" от всеки родител). Диплоидният набор хромозоми ни защитава от проявата на огромно количество наследствени болести - в голямата си част те са рецесивни, т.е. ако има "здрав" ген, той доминира и организмът го използва за синтез на белтък, а другият си стои неизползван.
Има и състояния на кодоминиране, напр. при кръвните групи - ген за А и ген за B група в един генотип ще доведе до външна изява на кръвна група АB, т.е. ще се използват и двата алела.
Гените на еукариотите (организмите с оформено ядро) не се транскрибират непрекъснато, т.е. презаписват се, само когато има нужда от определен белтък. Има различни механизми на регулация, (индукция, репресия, наличие на продукта и тн) и един от тях е "опаковката" на ДНК. ДНК се свързва с белтъчни молекули, около които се навива допълнително и когато е в този свръх пакетиран и кондензиран вид, генната експресия е невъзможна, т.е. гените там са изключени. Най-очевиден пример е с Х-хромозомите, които при жените са по 2 броя. Едната от тях стои почти неизползвана, и е описана като "телце на Бар" и  "полов хроматин", защото са забелязали, че при мъжете такова телце не се наблюдава. Казвам "почти", защото има "гени-бегълци", които се експресират и от "изключената" хромозома, но засега не е известен точният механизъм, който го прави. Ако се установи как става, може да се изключва по желание цяла хромозома и учените залагат надежди така да се справят със синдрома на Даун и подобни синдроми, при които има една хромозома в повече.
Мъжете имат една Х-хромозома и затова при тях се проявяват скрито носените по женска линия наследствени болести - хемофилия (несъсирване на кръвта), далтонизъм, мускулна дистрофия Дюшен и Бекер.
Полиплоидията (мутация, при която организмът се оказва с цял нов комплект), т.е. не 2n, а 3n, 4n, 8n - при бозайниците и човека е летална - и се смята, че на нея се дължат голяма част от спонтанните аборти в първите седмици на бременноста. При делене на клетките се образува делително вретено, чиито нишки изтеглят по равно хромозоми във всяка дъщерна клетка. Ако това делително вретено се повреди, то хромозомите не се разделят и остават в дъщерната клетка като 4n брой. При човек това води до загиване на зародиша.
При растенията обаче не е така. Те спокойно си съществуват и с полиплоидни набори от хромозоми. Една от причините е, че полът при тях не се определя хромозомно и освен това растенията могат да се размножават вегетативно или да се самоопрашат, така че полиплоидното растение няма пречки да остави потомство. В пустинни и студени райони броят на естествените  полиплоиди е около 75 % - това значи, че естественият отбор е подкрепил този начин за оцеляване. Полиплоидните видове имат по-голямо генетично разнообразие, което им дава възможност да избегнат близкородствената депресия в малобройни популация.
Повечето културни растения са полиплоидни - пшеница, картофи, овес, захарна тръстика, фъстъци, банани, ябълки... 

Полиплоидията е нещо, което естествено го има в природата и помага на растенията да оцеляват. Ние го ползваме за своите нужди - защото полиплоидните растения са по-едри, здрави, устойчиви и дават по-големи плодове или семена. Тяхното използване не е от 1943, както беше казано в предаването, а от доста преди това, но хората са ги избирали по големина, вкус и добиви, без да знаят за хромозомите. Сега може съзнателно да се увеличи плоидността, като се наруши делителното вретено на клетката. 

Полиплоидията не е "прекодиране" (промяна на поредицата от нуклеотиди в ДНК) и в този смисъл полиплоидните растения не са онова "ГМО",  което ни плаши. При ГМО чрез различни технологии се цели внасяне на ген от един организъм в друг, но тази работа е сложна и най-често неуспешна.

# 357
Жар-птица, ей така гледах, като видях поста ти  Shocked
Респект! Разбираш от генетика...
Май съм от спектъра, защото нищо не разбрах и не запомних накрая... Embarassed  Joy
Важното е, на тези които рзбират, да ѝм е станало ясно.  Peace

# 358
  • София
Много ми харесаха постовете на firebird и констанца. Hug

Случайно ми попадна инфо във фейса за прожекцията на този филм - "Под открито небе",

Знам, че преди време имаше спор за френските психо-та, обаче въпреки това аз съм доста голям почитател на Долто и мисля, че ще е интересно и съвременно. Ще има прожекции в София, Стара Загора и Русе. А дали този филм се намира в тубата или по  торенти?

Намерих трейлър към филма - http://www.youtube.com/watch?v=fk05ClLGSJ4

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 16:59 от TanyaMJ

# 359
Жар-птица, ей така гледах, като видях поста ти  Shocked
Респект! Разбираш от генетика...
Май съм от спектъра, защото нищо не разбрах и не запомних накрая... Embarassed  Joy
Важното е, на тези които рзбират, да ѝм е станало ясно.  Peace

Както винаги firebird е много точна във всичко свързано с биологията, биохимията и много области на медицината. Grinning Но не е необходимо човек, който няма този "бекграунд" да разбира всичко и още по-малко да запомня всичко, свързано с генетиката. По-важно е да не приема всичко, казано от екрана или написано в интернет за 100% истина, а да потърси доколкото му е възможно повече инфо, особено, ако реши да направи драстични промени в своя и на семейството си начин на живот, вкл. храненето.  Rolling Eyes

Аз, следвайки девиацията си на научен работник (дори да съм "провинциален" както ме определи една дама в друга тема), потърсих главния източник на огромната атака срещу пшеницата. Мисля, че това е книгата "Wheat Belly" (Житният корем) от W.Davis, които много от пишещите на тази тема цитират http://www.barnesandnoble.com/w/wheat-belly-william-davis/110082 … ean=9781609611545 Поредният бестселър, обвиняващ този път за всички злини пшеницата и проповядващ, че 70% от калориите ни трябва да идват от мазнини, както било в диетата на нашите прародители.
Запознах се с обстоен анализ на проф. Julie Jones (това е нейно  СV) на твърденията в тази книга. Който има възможност и желание може да види и да си свали този анализ, за да отдели време на обясненията по различни въпроси, свързани не само с метаболизма, но и с твърденията за ролята на глутена при обуславяне на различни нарушения, вкл. аутистични прояви. http://www.aaccnet.org/publications/plexus/cfw/pastissues/2012/O … CFW-57-4-0177.pdf
Аз лично съм впечатлена от този анализ и ще му отделя повече време. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт