Как да разбера истината?

• 5 808
  • 69
  •   1
Отговори
# 30
  • София

Не казвам, че тук нещата са безпочвени, но винаги си спомням за разказа на моето дете, че с баща му го бием редовно с дървото! по главата. И че аз си имам гадже- високо, чернокосо, полицай и го дават по телевизията.  Mr. Green
Joy Joy Joy
Е моите не са ходили на ясла,но определено след второто не се вталясвам на много неща.Не казвам,че случая не заслужава внимание!Защо авторката не сподели с директорката да видим развоя.И аз имах случка с малкия(това е друга тема) и много исках да отида при директорката,но не го направих.Минах само с расправия с госпожата.Накрая ТЯ СИ ОСЪЗНА ГРЕШКАТА!
Въпреки всичко те са педагози,хора висшисти,интелигентни "УЖ",те най-добре трябва да знаят как да се държат с децата и как да ги възпитават.Освен това са учили и детска психология.Как може да изтрещят така акъла не ми го побира...

# 31
  • София
Ev_e, пробвали сме. Пробвах лятото като стана на 2 години - 2 седмици си ходи напикана, изобщо не се впечатляваше. На гърнето не искаше да седне, на тоалетната с детска дъска - също. Рев, истерии, драми... Оставих я и по празниците пробвах пак - ходи си напикана. Прави ѝ впечатление вече и казва, но казва след като се е напикала/наакала, но не и преди. На 4тия ден ѝ протече носа и се отказах, а и ние често бяхме навън за дълго и нямаше как да я извеждам без пелена и да се чудя къде и как да я преобличам или да търся тоалетни, ако изненадващо каже навреме, че ѝ се ходи. И на мен ми се иска да престане да ползва пелени, надявам се да стане скоро.

Магика, ще говоря и с директорката. Мислила съм да говоря и с психолога - от други родители съм чувала, че много си разбира от работата. Моята дъщеря доскоро отказваше да общува с персонала; те дори мислеха, че тя не може да говори. Тъкмо бях решила да говоря с психолога и тя започна да говори с тях - малко и не за всичко, но все пак им говори. Сигурно едното няма общо с другото, но една среща няма да навреди. Това обаче ще се случи другата седмица - детето се разболя и сега сме си вкъщи...

# 32
Ади, дано детето се оправи скоро.
“преходният“ период наистина е малко ангажиращ. аз заведох дъщеря ми първо сама да си избере бельо с идеята, че щом ѝ харесва ще го облича и ще иска да го носи, т.е. да го пази чисто. в началото плачеше много когато се напишка, защото трябваше да събуе мокрия чифт, но аз го отчетох като плюс, защото явно беше разбрала как работят нещата. след това започна понякога да казва, понякога (улисана в игра) забравяше. навън носех 3-4 чифта долни дрешки и гърне, в раницата или в колата. когато искаше да ходи до тоалетна, се оттегляхме в някои храсти или влизахме в колата, слагах гърнето на пода отпред пред пътническата седалка, максимално дръпната назад.
дано успеете бързичко!

# 33
Ето още една тема за боя в яслите

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=745812.0 , а за съжаление има и много други такива.

Аз повтарям, но децата на такава възраст не си измислят, а боя в яслите за съжаление е практика в Бългатия.

Дъщеря ми също беше бита и стресирана от една лелка (която не е учила педагогика и психология) за това, че се е напишкала и втория път наакала....

Не премълчавайте насилието над децата. Ако ние майките им не ги защитим, кой да се застъпи за тях.

# 34
На каква възраст децата не си измислят, моля, моля?!

Вземете, сил ву пле, едно най-обикновено учебниче по деЦка психология и вижте там що се случва в мозъчето на едно 3-5-годишно? Кога, Бога ми, е най-силно развито въображението? Баш тогава! Децата на тази възраст, бидейки индивиди без все о ще натрупан житейски опит, с липса на качествени когнитивни познания и абсолютна липса на трайна памет и ориентиране във времето, живеят в един свят, в който въображение и реалност така се преплитат, че ни спомените са спомени само на Иванчо, ни той е наясно какво точно се случва около него.

С горното не казвам, че децата лъжат, или не лъжат, а че на децата им е трудно да разграничат реалността от въображаемите образи, своите преживявания от тези на другарчето. Сега, наясно съм, че вашите деца имат спомени от двегодишни, сещат се коя книга сте чели миналата година и каква маймунка са видели на остров Бали, но това са фрагментарни картини, не цялостна памет за събитията.

# 35
На каква възраст децата не си измислят, моля, моля?!

Вземете, сил ву пле, едно най-обикновено учебниче по деЦка психология и вижте там що се случва в мозъчето на едно 3-5-годишно? Кога, Бога ми, е най-силно развито въображението? Баш тогава! Децата на тази възраст, бидейки индивиди без все о ще натрупан житейски опит, с липса на качествени когнитивни познания и абсолютна липса на трайна памет и ориентиране във времето, живеят в един свят, в който въображение и реалност така се преплитат, че ни спомените са спомени само на Иванчо, ни той е наясно какво точно се случва около него.

С горното не казвам, че децата лъжат, или не лъжат, а че на децата им е трудно да разграничат реалността от въображаемите образи, своите преживявания от тези на другарчето. Сега, наясно съм, че вашите деца имат спомени от двегодишни, сещат се коя книга сте чели миналата година и каква маймунка са видели на остров Бали, но това са фрагментарни картини, не цялостна памет за събитията.

Първо ясла посещават деца до 3г. възраст. Второ не едно, а много повече книжки (или учебничета) за детската психология съм прочела и мога да различа кога детето ми фантазира и кога сочейки с ръчички бузките и главата си плаче и казва: -  " навсякъде ме би, тука, тука, през цялото време докато ме ми и аз мамо много плаках ".
Когато едно контактно дете, ходещо с голямо желание на ясла месеци наред в един момент започва истерично да пищи на вратата и отказва да влезе, а сетрата хитричко предишния ден при "издаването" на детето се е опитала да ме подготви колко голяма беля направила дъщеря ми и как намазала с акото... Аз вярвам на детето! И не разрешавам някава лелка, която със сигурност не е прочела и половината от книгите за детско възпитание, педагогика или психология да бие детето ми, защото е трябвало да избърше нааканото!
Всяка една майка познава детето си и знае кога фантазира е кога не!
Така, че Касита, малко по-кротко с тона и раздаването на препоръки кой, какво да чете!

# 36
  • Варна
Здравейте, мами!
Истината е някъде там, както кават в един филм. Децата на яслена и градинска възраст трудно различават реалност и фантазия, наистина. Може би верният път е да съдим по комбинацията от думи и действия на детето. Децата имитират това, което са видели и аз си правя изводи по игрите на детето. Моята дъщера започна да наказва куклите след тръгването на градина (аз не прилагам подобна мярка у дома).
Ние махнахме памперса доста отдавна. Но познавам две деца, които получиха жесток запек след тръгване съответно на ясла и градина. Едното обяснило на майка си как лелята казала, че в градината не се ака.
Ясно е, че не приятно да се чисти акано и повръщано, но като работиш лелка, може би трябва да го приемеш като част от действителността, а не да си го изкарваш на децата.
Та аз бих оценила разказа на детето заедно с действията му. Едва ли някога ще получиш точна представа за нещата. Но трябва да покажеш на лелите, че детето докладва у дома, за да не се чувстват безнаказани.
Успех с махането на памперса - това е решението!

# 37
  • Габрово
Касита, смени плочата сил ту пле. Не сме ти двойкаджии по детска психология, че да ни мъмриш и да менторстваш. Ар ю фолоуинг?

# 38
Ах, засегнах ли ви? Но бай дъ уй, шерше ла фам, която може да не се крие само в детската градина. Децата ни са отражение на събитията, които се случват в домовете ни, не само на това, което става в детската градина.

Капиши, мили, учени дами?  Simple Smile

# 39
  • Габрово
Ах, засегнах ли ви? Но бай дъ уй, шерше ла фам, която може да не се крие само в детската градина. Децата ни са отражение на събитията, които се случват в домовете ни, не само на това, което става в детската градина.

Капиши, мили, учени дами?  Simple Smile

Нц, ич. Само дето винаги ме е дразнело напразното оригиналничене и парадиране. Ю алау Simple Smile?
Колкото до другото ... не си прочела добре постовете на авторката. Иначе за децата, отражението и дома си права, по принцип.

# 40
Прочела съм много добре! От самото начало пиша в темата, която ме касае не само като родител. Самата аз пуснах есента подобна тема, търсейки отговори на подобни въпроси- какво провокира един учител да се държи гадно с дете, в случая беше моето.
Нито като даскал, нито като човек, нито като родител имам отговор.
Но като тези трите, горните имам и едно наум- децата са особена бойна единица, на която никога нямам вяра на сто процента. А защо? Чела съм книжлета по децка психология. Ариведерчи, дами!

И не забравяйте- истината има винаги повече от едно лица.

# 41
  • София
Ех, хич не ми се иска да има разправии из темата. Аз съм съгласна с Касита - децата си измислят. Смятам, че на тази възраст не лъжат злонамерено (за да се отърват от наказание, да извлекат полза, да навлекат неприятности на другиго и т.н.), но си измислят/фантазират/кой както иска да го нарича. Но смятам също, че разликата между фантасмагории и действителност може да се направи, като се наблюдава поведение и именно заради това имам притеснения и пуснах темата - защото наблюдавам поведение у детето си, което не е провокирано от нищо вкъщи.

Развитие по конкретния случай няма - дъщеря ми още е болна и си е вкъщи, не е ходила на ясла, съответно не съм говорила с никого от персонала там. Моя приятелка, на която  бях споделила притесненията си на свой ред споделила със своя позната - детски психолог. Нейната позната я посъветвала направо да подам сигнал - според нея не е нужно аз да доказвам каквото и да било, тяхна работа е да направят проверка и да установят има ли такова нещо или не.

# 42
...направо да подам сигнал - според нея не е нужно аз да доказвам каквото и да било, тяхна работа е да направят проверка и да установят има ли такова нещо или не.

Интересно ми е как ще се докаже каквото и да било - липса или наличие Confused?!

# 43
  • София
Привет,

Ади имам същия проблем като твоя. Споделих с няколко родители и те се съмняват, защото децата по същия начин разказват как лелите ги шляпкат и им казват да акат в къщи. Моята сладка Рада обаче не говори, но тя започна да не иска да заспива и като легнем да се приспиваме започва да вика ама крещи"Шшшшшттттт, Ико (Тихо)". Честно интересувах се за скрита камера. Слага се в копче но има батерия само за около час два и можеш да гледаш дистанционно например отвън в колата до градината. Струва около 70 кинта. Да ввидим тогава кой си измисля. Да истината е някъде там. Само чакам подходящ момент. Съвсем сериозно!

# 44
  • София
...направо да подам сигнал - според нея не е нужно аз да доказвам каквото и да било, тяхна работа е да направят проверка и да установят има ли такова нещо или не.

Интересно ми е как ще се докаже каквото и да било - липса или наличие Confused?!

Според дамата, която е дала този съвет, в инспектората имали обучени детски психолози, които можели да разберат дали има нещо нередно. Доколкото разбирам - чрез наблюдение и разговори с децата. Аз съм малко скептична - не към метода сам по себе си, а към резултатите от прилагането му в български условия. Същата дама казва, че ако постъпят достатъчен брой сигнали от родители за нередности, може да се изиска съвсем регламентирано поставяне на камери.

Evita_Peronski, съжалявам да го прочета... Надявам се да се открие истината в твоя случай и ако има тормоз над децата, съответните лица да получат съответно наказание.

Общи условия

Активация на акаунт