БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 478
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
О че полезна тема, записвам се и аз и предварително се извинявам, че ще ви досаждам с моите въпроси.
Утре за първи път ще правя боб с ребърца, та може да се включа. Simple Smile

# 151
  • Sofia
Е, allaya, добре дошла, няма нужда да се извиняваш, на правилното място си за кулинарни въпроси. Simple Smile

# 152
Благодаря Morena  Hug
Надявам и аз да мога някога да съм полезна с нещо.

# 153
Здравейте момичета и момчета, както писах щом забъркам нещо ще пиша - е забърках и пиша.  Laughing Този път се получи малко по-добре от миналия - надигна се от всякъде - е не толкова колкото очаквах и отново неравномерно, но все пак е крачка напред, но се напука и от пукнатината излезе малко от сместа, която отново оформи бабунка. Този път обаче, ако трябва да съм честен сложих едно яйце повече отколкото пишеше в рецептата, тъй като само две ми се видяха малко, но едва ли това е проблема. Въртях формата докато се печеше и го разбих хубаво и въпреки относително добрият резултат в сравнение с миналият път, пак нещо не хареса (най-вече визуално, тъй като на вкус ми казаха, че е хубав). Не знам дали има и значение как трябва да е включена фурната - отгоре и отдолу или само отгоре или само отдолу или на определен етап от печенето да се изключи отгоре (за сега слагам хартия отгоре след като се поопече). Също така прави ми впечатление, че и градусите на печене в доста рецепти липсват, та затова пека на около 180. И този път да не съм голословен слагам и една снимка:

И тъй като съм неудовлетворен от резултата, пак ще пробвам, но може ли някой линк към изпитана рецепта, с която да имам малко повече шансове за успех. И btw така като ми гледате формата от снимката има ли нужда от подмазване, че ужким е с керамично покритие и в интерес на истината, мазнината стои доста странно при намазване (като на капки), ама пък ако не сложа да не взема да залепне и да се чудя как да го изстържа от формата.

п.п. И като съм на вълна задаване на тъпи въпроси да питам още:
1. Защо оризът ми се изсушава/препича, когато правя пиле с ориз (примерно), след като веднага  след като водата слезе под нивото на ориза изключвам горният нагревател? И още един въпрос свързан с ориза - колко вода му слагате? Аз започнах в съотношение 1:3, ама нещо много разварен ми се виждаше и затова напоследък преминах на 1:2,5.
2. Скоро мисля да направя една салата боб с лютеница, та да питам: трябва ли да сменям водата на боба по време на варенето, след като няма да готвя супа или яхния?

# 154
  • Sofia
marko polo, здравей! Simple Smile

Ето моя най-обикновен и безгрешен кекс.

Кекс, както и повечето теста с набухвател (сод, бакпулвер) се пекат в предварително загрята (горен и долен реотан, на средно ниво) на 180С  фурна. По време на печенето, не се отваря фурната. Може едва, когато се предполага, че е готово, за да се провери с клечка.

Оризът на фурна правя както обичайно 1:3, когато е почти поета течността, изключвам фурната изобщо и изваждам съда. По възможност покривам с друг съд, за да се задуши. Не ми се е получавал разварен.  Много е важно хубаво да е измит, да падне нишестето, за да не слепват зърната.

Боба, без значение за какво, варя 15 мин, в малко вода с 1ч.л. сода, измивам и наливам нова вода за сваряването. Нищо повече.

# 155
  • София
Здравейте момичета и момчета, както писах щом забъркам нещо ще пиша - е забърках и пиша.  Laughing Този път се получи малко по-добре от миналия - надигна се от всякъде - е не толкова колкото очаквах и отново неравномерно, но все пак е крачка напред, но се напука и от пукнатината излезе малко от сместа, която отново оформи бабунка. Този път обаче, ако трябва да съм честен сложих едно яйце повече отколкото пишеше в рецептата, тъй като само две ми се видяха малко, но едва ли това е проблема. Въртях формата докато се печеше и го разбих хубаво и въпреки относително добрият резултат в сравнение с миналият път, пак нещо не хареса (най-вече визуално, тъй като на вкус ми казаха, че е хубав). Не знам дали има и значение как трябва да е включена фурната - отгоре и отдолу или само отгоре или само отдолу или на определен етап от печенето да се изключи отгоре (за сега слагам хартия отгоре след като се поопече). Също така прави ми впечатление, че и градусите на печене в доста рецепти липсват, та затова пека на около 180. И този път да не съм голословен слагам и една снимка:

И тъй като съм неудовлетворен от резултата, пак ще пробвам, но може ли някой линк към изпитана рецепта, с която да имам малко повече шансове за успех. И btw така като ми гледате формата от снимката има ли нужда от подмазване, че ужким е с керамично покритие и в интерес на истината, мазнината стои доста странно при намазване (като на капки), ама пък ако не сложа да не взема да залепне и да се чудя как да го изстържа от формата.

п.п. И като съм на вълна задаване на тъпи въпроси да питам още:
1. Защо оризът ми се изсушава/препича, когато правя пиле с ориз (примерно), след като веднага  след като водата слезе под нивото на ориза изключвам горният нагревател? И още един въпрос свързан с ориза - колко вода му слагате? Аз започнах в съотношение 1:3, ама нещо много разварен ми се виждаше и затова напоследък преминах на 1:2,5.
2. Скоро мисля да направя една салата боб с лютеница, та да питам: трябва ли да сменям водата на боба по време на варенето, след като няма да готвя супа или яхния?

Според мен, когато изсипваш сместа във формата, трябва да я разпределяш равномерно, след това разклащаш леко. Аз пека първо на долен реотан с вентилатор и след около 20 мин. оставям само на вентилатор, на 170 градуса.
За ориза: на всеки пакет си пише съотношението (зависи от вида на ориза).
Бобът си го вариш по един и същи начин. Няма значение какво ще правиш. Само че след като приключиш варенето, щом е за салата, го пусни под студена вода, за да не се скашка.

# 156
Дайте идея за лесен и вкусен десерт с тиква, освен печена тиква и варена тиква.

# 157
  • София

Тиквени палачинки

Тиквен пирог с маскарпоне

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 23:57 от Vanja77

# 158
  • Sofia
Тиква с крем карамел

# 159
# 160
  • София
marko polo, подкрепям Морена с малки уточнения. Кейк винаги  печа на вентилатор, но може при теб да няма такъв, нищо. Градусите са ми около 160-170 и при тази температура отгоре кейка ми не изгаря. Освен това понякога го и въртя във фурната т.е. сменям му положението, когато забележа че едната му страна се е вдигнала повечко. Не е лошо и да се пукне отгоре. Някъде четох из едни английски рецепти и те смятат,  че кейка винаги трябва да е пукнат от горната страна. Това означавало, че кейковото тесто е много хубаво.  Така би трябвало да изглежда. Смятам , че са прави.
Ориз правя точно както ти е посочила Морена с едно уточнение, че когато го извадя, а той още не е напълно готов и се вижда че има влага, го завивам с фолио /тавичката/  от всякъде и така го оставям  за още  15 мин. Става перфектен, на зърна.  Peace
Боб, ами и аз го варя в началото със сода, но хвърлям и първите две-три води.
 Peace

# 161
  • София
Имам един пакет бутер тесто. Какво да направя с него?  newsm78

Можеш да направиш тригуни

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg144427.html#msg144427

Ооо, и това изглежда вкусно, а и според рецептата е лесно   bouquet

И аз щях да питам за ориза, но гледам, че Морена вече е писала. При мен понякога се получава супер, понякога не  Rolling Eyes Тази седмица ще правя ориз. Морена, ще го направя по твоята рецепта   bouquet

.......
Ориз правя точно както ти е посочила Морена с едно уточнение, че когато го извадя, а той още не е напълно готов и се вижда че има влага, го завивам с фолио /тавичката/  от всякъде и така го оставям  за още  15 мин. Става перфектен, на зърна.  Peace
.....
Къде го оставяш за 15мин.- извън печката или го връщаш обратно с фолиото?

И още един въпрос: Някой беше споменал за тиквички на фурна. Ставали като панираните, но по-здравословни и хръпкави newsm78

# 162
  • София
missence, изключвам фурната, завивам го и оставям вратата на фурната отворена. Ползвам само ориз Жасмин.

# 163

И още един въпрос: Някой беше споменал за тиквички на фурна. Ставали като панираните, но по-здравословни и хръпкави newsm78

Може да става въпрос за друга рецепта, но аз отдавна не пържа тиквички.
Режа ги на филийки, не на кръгчета.
Хубаво е тиквичките да са по-млади и малки.
Намазвам със зехтин тавата, ползвам и хартия за печене.
Филийките овалвам с брашно и нареждам една до друга.
Накрая поръсвам с галета, за да станат хрупкави.
Печеш докато придобият златист загар.
И готово.
Стават вкусни, хрупкави и ненапоени с мазнина.

# 164
marko polo, аз нямам вентилатор на фурната и пека така: 1. включвам фурната на 200градуса, след това подмазвам тавата и изсипвам сместа. Моята форма е като твоята и подмазвам, все не мога да се реша да не го правя от страх да не залепне. 2. слагам кекса във фурната и включвам само долно печене. Наблюдавам през прозореца на фурната, без да отварям вратата. 3. когато се надигне до ръба, включвам горно и долно печене на 180-200 градуса (на моята фурна няма отбелязано 180, затова малко на око под 200 завъртам копчето.
Друго, което е важно е да разбиеш много добре яйцата и захарта - до побеляване. И моят кекс се пука, както е писала Марчева, това означава, че тестото е добро. Моята рецепта за кекс, които винаги се получава: разбиват се 5 яйца с 1 и 1/2 ч.ч. захар, добавят се 5суп.лъж. олио, 5суп.лъж. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 ч.ч. брашно. Изсипва се във формата като се оставя по-малко от 1/3 от тестото. В заделената част се слага 1-2 суп.лъж. какао. Изсипва се в средата на другото тесто и с вилица с въртеливи движения се размесва (така се получават шарки, може и без да се оцветява, а цялата смес да се изсипе). Пече се по начина, който писах по-горе. Като се изпече се обръща и наръсва с пудра захар. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт