Очакван е финала - последни щъркели, януари да докара-тема19

• 40 483
  • 732
  •   1
Отговори
# 645
  • гр.София
Честит първи месец на всички малчугани,и ние след дни го навършваме и чак не ми се вярва,колко бързо отлитна Simple Smile
Аз спах квото спах от 00:00 до 5:00 с две ставания,и от тогава кукувам и се опитвам да облекча гадните колики на мишлето.Е няма ли да свършват се питам  Cry
Благодаря на Котката за отговорите на всичките ни въпроси  Hug !Коте,значи след посавянето на ваксината,тя има 24 часа действие,и след това не оказва влияние върху състоянието на детето и имунитета му?Надявам се разбра какво питам  Rolling Eyes
Ще правите ли погача?Аз мисля да направя,но ако 40ден не се пада в неделя,предната ли трябва да го организирам?  newsm78

# 646
Честито на новите мами и честита първа месечинка на бебетата.  Hug

Зелено човече, благодаря за статията.

Благодаря и на Котката Марта за разяснението относно ваксините.

И аз като Пандичка с второто дете съм по-притеснена - и за раждането беше така, и за отглеждането като цяло. А казват, че второто го гледаш "през пръсти"...  Rolling Eyes
Много зачестиха и нещастните случаи с бебета и малки деца, та може и затова. Sad

Аз от днес съм сама с двамата. ММ беше 2 седмици в отпуск, много ми помагаше. Баби не сме викали. Сега ще видим как е.

# 647
  • София
Здравейте  Hug Честита месечинка на бебоците   Hug  Моя Кико днес е по-спокоен,дано все да е така и да не го боли коремчето  Praynig  Аз разбрах,че погачата не е хубаво да се прави преди 40 дни.По-рано се издърпвали такива работи за починали,а пък за погачата или на самия ден в който навършва 40 дни или след това,но не и по-рано.Колко е вярно незнам,ноо то навсякъде е различно или един чул едно,друг друго и то истината не се знае точно каква е  Grinning

# 648
Прибирам се от първото си излизане след постъпване в болницата - 13-и ден! Много е освежаващо! Ходих да ми махнат конците и да си взема акта за раждане на бебето. Не знаех, че са променили начина на изписване на ЕГН-то и помислих първоначално, че са го сгрешили  hahaha Ходих и до ДМ та си извадих и карта. Утре имам излизане до университета и социалните.

Споделяте за странни шумове, които успокояват бебоците ви. Оказа се, че моят обича да му пея - аз, която съм напълно скарана с всякакъв ритъм и не знам една песничка  Joy Обаче му тананикам това, което искам да му кажа, и номерът минава - например Защо плаче сега на мама момчето  Mr. Green

Алиан, може да не й достига кърмата - никой не знае колко ядат бебета ни. Разчитаме само на външните признаци - от ЛЛЛ бяха казали, ако има минимум 2 наакани пелени и 5 напишкани, значи се храни задоволително. Аз в началото давах на моя да суче от двете гърди - е, направо си го препълвах детето и отчасти заради това е повръщал. Обаче и той - дай та дай, няма спирка нашия Лапанчо  Heart Eyes
Лентичките ги виждам. Аз минах на старата версия - горе в десния ъгъл има такава опция. Като преминеш на нея, отиваш в настройките на изгледа на профила и като излезеш от тях, се появяват лентичките - при мен така проработи.

Погача смятам да правя, но по-нататък - към средата на март, не точно на 40-ия ден. В по-ранен пост Елг беше обяснила иначе как трябва да се прави точно по дни и по ритуали.

# 649

Споделяте за странни шумове, които успокояват бебоците ви. Оказа се, че моят обича да му пея - аз, която съм напълно скарана с всякакъв ритъм и не знам една песничка  Joy Обаче му тананикам това, което искам да му кажа, и номерът минава - например Защо плаче сега на мама момчето  Mr. Green

Нашето бейби (така му вика каката, че покрай нея и ние) харесва любимите песни и най-шумните играчки на кака си - нали тях е слушало нон стоп докато е бил в корема ми Simple Smile

# 650

Нашето бейби (така му вика каката, че покрай нея и ние) харесва любимите песни и най-шумните играчки на кака си - нали тях е слушало нон стоп докато е бил в корема ми Simple Smile
И
Илиян така, дай му да е шумно.
Тони, аз съм на мнение, че когато искаш тогава правиш погачи или по скоро бебешки партита.

На мен ми е супер скучно. Готвих, простирах, плетох, скука.
Имам да пиша, но ме мързи

# 651
  • София
Благодаря на всички за отговорите за пъпчето и слинга. За съжаление май няма да мога да ползвам слинга зимата навън - просто нито едно яке не побира бебето, тоест не мога да го закопчея, пък камо ли ако отдолу има и жилетки. Много ме е яд. Може да нося якето отворено, а отгоре завито с одеало - просто няма друг начин. Но и не ми се вади количката само за да отида до поликлиниката, която е на 200 крачки от нас.

Широко яке от някой секънд хенд, което после да дариш някъде? Голяма жилетка, която да облечеш НАД твоето яке? Пелерина или голям шал, тип "болеро"? Аз лично карам с две дебели жилетки една върху друга  Whistling
Питката ние я направихме за радост на бабите. Не беше 100% по ритуал, ама не сме го и целяли. Видяхме се с роднините, порадваха се на Лимонката и на кака и бати - което беше целта.

Иначе от 2 дни се храни много странно - слагам я на гърда и тя суче поне 30-40 мин, понякога повече, след това оригване, малко спане и се събужда озверяла, давам и АМ, после вода и така.

Обмисляла ли си варианта просто след събуждане отново да й предложиш гърдите? Едната, другата, ако трябва - после пак първата?

# 652
Мария Кънева благодаря за изчерпателната информация и статии.През нощта не прави такива паузи,пак си се събужда през 2-2 1/2.От онази нощ има едно две ставания през 3 часа,но аз имам предположение,че е защото е адски уморен,има колики и почти не спи.Биологичната поза съм я пробвала,не винаги ни помага,както и притискането на гърдата към гръдния кош.Това със силната струя ми е голям проблем,и не се чувствам добре,че вместо гърда ,се налага да предлагам на детето си изцедено мляко  Sad Дано се нормализират нещата скоро.
Здравей, Мария13!
Стискам палци всичко да се нареди както ти би искала възможно най-бързо!
Насреща сме, ако имаш други въпроси    bouquet
Поздрави!

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 16:33 от Мария Кънева

# 653
Към ЛЛЛ : Много благодаря на Мария Кънева за отговора!
 Пропуснала съм да уточня доста неща всъщност.Раждането беше секцио и бебето е захранвано и хранено по време на целия престой в болницата с АМ (5 дни), с изключение на 3-те пъти,в които успях след третия ден да я накарам да засуче, когато се появи коластра.От написаното разбирам, че най-вероятно дясната гърда се е разранила при засукването поради неправилно поставяне на бебето на гърдата, това ще се опитам след заздравяването да го корегирам, но притеснението относно пълния отказ от лявата остава. Когато се опитам да сложа бебка на лявата и сложа зърното в устата и, тя започва да се изнервя, върти глава на ляво на дясно и накрая надава рев. Та всъщност това, което ме тревожи е,че дори и да започнем нормално кърмене от дясната, аз пак ще трябва да продължа да изцеждам лявата с помпата.Това е доста времеемко и трудоемко занимание и ме изтощава физически, особено през ноща.Каква може да е причината така категорично да отказва лявата гърда?

Здравей, Q-A!
Разбирам, че се чувстваш изморена – възстановяване след операцията, грижи за новороденото, дискомфорта от разранените гърди и недоспиване, хич не е лесно  Hug.
Има ли вариант таткото да те отменя в някоя от грижите за малката- смяната на пеленките, къпането? Така ти  би могла да си почиваш малко повечко, а таткото чрез грижите за бебка, да я опознава и да изграждат тяхната специална връзка. Някой друг ( член на семейството, приятел) да те отменя в домакинските задължения – да ви поглези с нещо вкусно, пране, гладене, чистене, за да може максимално да посветиш времето и вниманието на себе си и на малката си дъщеричка.

Има ли някаква промяна през последните две денонощия? Както вече обсъдихме, бихте могли да опитате с биологичната поза за кърмене, която всъщност има 360 варианта Simple Smile. Възглавници зад гърба и под ръцете, приглушена светнина, приготвена чаша с топла напитка, контакт кожа в кожа, приятна музичка,  или пълна тишина – всичко, което би донесло максимален комфорт на теб и бебето. Има много различни пози за кърмене (статия „Танцът майка-бебе. Поза и засукване“ Списание „Кърменето от А до Я“ ), с които да опитате да намерите вашия оптимален вариант и удобство. Преди кърмене би могла също така да да „събудиш“ гърдите си с нежно разтръскване; лек масаж с поглаждане посока от основата на гърдите към зърното; масаж с кръгови движение от основата на гърдите към зърното спираловидно. Много майки намират за удачно да капнат малко кърма върху устичката на бебето, за да предизвикат  интереса му към сукането. Би могла да спомогнеш рефлекса на потичане и с топъл компрес (напоен с топла, не гореща!, вода памперс, пластмасово шише с топла вода, възглавница с черешови костилки или термофор) поставен отстрани на гърдата, топъл душ преди или по време на кърмене, повече течности, топла напитка близо то теб, когато кърмиш малката. И разбира се повече спокойствие, често стресът  и притесненията, че нещо не се получи според очакванията  могат да блокират рефлекса на потичане.  Може също така да опиташ и с компресия, която може да помогне бебето да изсуче повече мляко за по-кратко време. Доброто позициониране  е един от най-важните фактори за предотвратяване на разранените зърна, повече информация в статията "Основи на кърменето:как започва кърменето. Позициониране."

На този етап, докато бебка все пак има нужда от добавка, може  би е добър вариант да опиташ да предлагаш от чашка, спринцовка, лъжичка, пръстче, тъй като шишето и залъгалката  биха могли да объркат засукването на бебето при връщането му към гърда. Начинът, по който бебетата сучат от гърда, е различен от начинът, по който пият от шише. Статия за нежно приучаване на бебето към шише с информация как храненето от бутилка максимално да наподоби кърменето.

Разбирам, че малката отказва да суче от лявата гърда.  Изключвате ли вариантите, в които бебето може да изпитва дискомфорт, когато суче от тази гърда, заради запушена ноздричка, болки в ушенцето например. Всъщност, понякога  някои бебета просто имат такива предпочитания към т.нар. шоколадова гърда Simple Smile, често това може да е временно. Би могла да предлагаш нежеланата гърда в друга поза или в сънено състояние, както и да опитате всичко изброено по-горе като идеи. Ако на този етап продължава да отказва да суче от нея, би могла да я изцеждаш само до облекчение.

Накратко –засега може би би било удачно да се съсредоточите върху спокойствието, намаляване на дискомфорта от разранените зърна, увеличаване на кърменето от предпочитаната гърда  и нежното предлагане на нежеланата гърда, когато сте готови и двете за това. Дори и да не се получи веднага, след време, с повечко търпение, ще намерите вашия ритъм и удобство.
Насреща сме за още информация.
Поздрави!

bouquet

# 654
Здравейте момичета,

Малко и аз да се включа, че хем се присъединих накрая, хем не успявам да съм толкова активна, колкото ми се иска

За памперсите - ползваме Премиум кеър 1 все още , но вече сме взели и 2-ката. На мен като на allian84 също не ми миришат. Пропускат само и единствено, ако аз не съм била достатъчно добра в слагането - досега 5-6 пъти максимум

За секса - и аз като Десита Бонита го чакам с нетърпение този момент:) luvbed

За даването на водичка - ами пробвах,ама плюе и не ще, така че ...не давам - само на кърма е

За приспиването с уреди Simple Smile)) - еми сешоарът е любимият звук на Алекс. И аз му го пускам от телефона,ама повече си му действа като му бучи на главата:)

За коликите - сега давам БиоГая(като обмислям да я сменя с Инфантс-а,препоръчан от Котката), Абоколикен - по 4-5 пъти дневно. От време на време - масаж на коремчето с крем Бейбинос. Много шъткане, гушкане и люшкане. Внимавам и какво хапвам...

За ваксините - не съм компетентна и затова съм благодарна на Котката за включванията по темата. Матевска беше поставила хубави въпроси към Котето за това кога се счита за напълно здраво бебето

На всички обебили се мами  - честито и живи и здрави бебешори

На другите - мнооого  Hug

И сега за благодарностите - искам да ви кажа,че групата е страхотна и безкрайно ви се кефя. Както споделих от самото начало ви следя непрестанно и мерсаж за посрещането на всички

Супер е, че Зеленкото и Пепеляшка споделят изключително полезната информация и винаги  отговарят на питанки

Котката също е страхотна - толкова изчерпателна и винаги готова да помогне, дори, когато лежа в ТК продължаваше да съветва Wink Heart Eyes

Кефя се много на включванията на  Панди, Елг, Тонини, Кайлис, Бейбифейс, Матевска, Десита Бонита, Нури, Вебо, Цветно, Iv Min^smile и на всички останали, разбира се  bouquet

Та радвам се , че ще съм част и от новата тема "Родени"  Hug

# 655
Simple Smile хей-хоу

аз съм саминка само. А на скаченото ми сукалче тука, току що преустанових опитите да се събуди като му дадох да суче още спящо Grinning оле - не си спомням до кога беше тази промоция със спящото човече...

Яна вече ми става дебелана Grinning едни бузки е заоблила, бутчетата стават мишелинчета и на ръчичките гривничките вече се открояват Simple Smile ау, харесвам си гените, и че тъй успешно успявам да ги нагуся мойте човечета.

Благодаря ти за отговора Котке. И скорошно оздравяване на Мила!
Кайлис  Hug

Елг Не се ли притесняваш от дефицит на вит Д? Сега при липсата на достатъчно слънчево излагане на дечицата...

за слинговете Аз обличам едно старо яке на мъжа Wink и на гърба ми пише океански спасител Grinning

Ех, като ви чета и съчувствам на майките чиито дечица плачат толкова дълго. Аз май съм облагодетелствана в това отношение, защото нито едно от децата ми не е имало колики (от тези класическите, които описа Котката). По някое време бях убедена, че "колики" всъщност не съществуват като понятие и при интензивен плач детето е по-скоро или гладничко или му се ака... а всяко друго неразположение определях като изключение от нормата - здравословната - съответно подлежащо на лечение, диета и прочее...
Досега на нито едно от децата ми не съм давала капки за колики. Нито една от тях не е плакала повече от времето докато я вдигна и понося/дам да суче/изходя.

За секса - мен няма как да ме огрее, поради факта, че мъжкият елемент за момента липсва у дома. А иначе лохиите ми спряха и съм в кондиция за такива предизвикателства. Този път за контрацепция мисля да сложа спирала. По метода на прекъсването се получи Яна... Един-единствен фал, но пък сполучлив финал Wink

да сте здрави!

ха, сетих се за удачен метод за приспиване, освен повиването. Степер! Моят се счупи при Косарче, но определено ми беше по-интересния начин на друсане от само разхождане Wink
Иначе и Яна е много неспокойна вечерно и единствено когато повия ръчичките се кротва и склонява да си затвори очичките.

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 17:09 от Nuriii

# 656
Здравейте,мами!

И аз да се вредя за днес,че хич не мога се откача от моя потребител на кърма hahahaВчера ни падна пъпа наааай-сетне Praynig,бил кожен пъп по-дебел и не можел да падне ,та чак на 20-ти ден,викаам на докторката аз ли не го третирам както трябва,спрях да къпя,не мокря само със спирт и марля ей не пада....ама вчера имаме новина  bouquetДНЕС обаче хич не сме наред.Не ще да спи само мрънконясва,та чак сега се поуспокои кой знае докога,иначе през другото време е на ръцете ми ,заприличах на онзи пиколо от "Комиците" Joy,ама ще си реша проблема след някой ден с един шезлонг и аз.През нощта пък обратно на всички логики-спим #CrazyТо колко да спи този дундьо,задника му вече тежи много,може и 5 кила да е,та млякото яко върви,смуче като гладен baby_neutral
За контрацепцията-говорих с моята док още в болницата,понеже преди това пиех хапчета Ясмин(действаха ми много добре дори отслабнах ако някой го интересува),обаче понеже кърмя няма как да вззимам същите и ми изписа Церазет,които се пиели постоянно без прекъсване,но като се порових в интернет видях ,че имат само 75% надеждност,намерих и други като него със същото действие,но нито едно не дава над 90% сигурност ,така че отпадат.За спирала каза,че след 3 месец можело да се поставят,остават презервативи,които ние не уважаваме(както казва ММ все едно си солиш яденето през стъкло Joy Joy Joy).Та мисля докато спра да кърмя да се пазим по метода на Десита,Тонини,Нури,пък после пак с добрите стари хапчета.
За кекса-сутринта ха да се огреем взаимно Joy,но разумът проговори,че ни е леко раничко,та ще си почакаме още 20 дни.
Друго какво забравих,ама ще ставам ,че Мрънчо мрънка вече.  bouquet
Много  Hug на всички

# 657
И аз много се радвам, че ви има!  Hug  bouquet

За водата - и аз предложих точно два пъти и естествено ми се изплюйха в лицето.  Joy Същият фен на млякото е като кака си.  Simple Smile

За памперсите. За 3 дрискания от тази нощ Памперс пропуснаха непроситмо много цели два пъти! Вярно, че Лизи има нещо като разстройство, но все пак... Добре че днес стигнах до ДМ и се запасих за следващия месец с Бейбилъв!

За секса - и аз се пазя като Тони и Деси, НО ако трябва да бъдем изрядни не е точно така, както казва Тони, че няма нужда от друга контрацепция, най-вече заради секциото, след което а минимум една, най-добре 2 години не трябва да се забременява. Риск си е. Моят док, който по принцип за всички е "аааа няма проблеми, споко, don't worry, be happy" и т.н. изрично каза да ползваме някаква контрацепция, не ме съветва за метода с прекъсване, защото действително може да изтече и преди еякулацията и никой да не разбере. Но надали ще го послушам, защото ненавиждам презервативи, от хапове или откачам или дебелея, а със спирали не ми се занимава.

Jeanny, най-накрая честита радост и на теб!   bouquet

Зелено човече,е следващата тема си е за "родени" отвсякъде. Според мен 99% от пишещите родиха. Няма как да чакаме абсолютно всички , тъй като има много, които просто не считат за необходимо да кажат, че са родили...  Rolling Eyes А и вече си е февруари.

Нирии, забравих да ти пиша за "кекса" - еми странно, че в случая си се объркала, защото писах, че съм правила кекс с дъщеря ми.  Sunglasses

Анели7, радвам се, че си част от нашата дружинка!  Hug

Честита месечинка на Елг, Кайлис и Lexy/Nety!   bouquet

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 17:38 от ♥Пандичка♥

# 658
Здравейте, мили мами,
Честито на всички нови мами и на мамите с месечина! Много здраве и късмет!
Бърз отчет: на 17.01.2014 в 13.24 след неуспешна индукция и със спешно секцио се роди нашата дъщеря, 3450 гр., 50 см. Щастието и любовта са неописуеми! txtloves
Изпуснах цялата тема и връщам да наваксам.
Поздрави на всички Hug Hug Hug 

# 659
Продължавам да пиша. (Пък може и да има кой да прочете и моето мрънкане.) От близо седмица и цялата настояща седмица може да се каже, че съм съвсем сама. ММ има животопроменящи дела, хич не му е лесно, но за да не задълбавам - излиза в 7.30 и се прибира в 23.00. Реално не се виждаме, а през нощта тотално го щадя за 6-те часа сън, които може да си позволи. Та и на мен ми е тежичко, но няма как. Мама, да ми е жива и здрава, идва през ден-два и съм страшно благодарна, защото ето днес изпаднах в ситуация буквално да нямам какво да закуся. Хладилникът и запасите свършиха още събота, а нямаше как да ходя с децата на пазар в този вятър + вируси. Отделно поведението на каката се влоши през последната седмица. В градината даже имаше червена точка един ден. Държала се лошо с децата. Ясно ми е защо. Все по-осезаеми са признаците на ревност към сестра й. Вечер и през уикенда гледам да й отделя макс. внимание, но признавам си, на моменти буквално не знам как да реагирам на поведението й, понеже досега не съм се сблъсквала с такова поведение. Твърде често нервите ми избиват и започвам да й крещя.  Cry Много добре знам от какво има нужда - стоическо търпение, много любов и внимание, но ето - и аз в отбора на лошите майки, поне в момента така се чувствам. Зная какви глупости върша и какви последствия това (може да) има върху детето и въпреки това продъжлавам с крясъци, упреци, веднъж плас по крака и въобще всичко забранено. Sad Sad Sad Трето - по повод на ваксините. Хроничната хрема на каката се засили преди няколко дни, едва от днес са разделени с Лизи, а в сряда ни предстои ваксината Хеп.Б. С тази история за починалото дете в С. Загора тотално се вкиснах. Постоянно дебна за симптоми на "непълно здраве" - защо издава еди какви си звуци с носа, защо сега се изкашля, защо сега кихна 3 пъти... Поне педиатърът ще дойде у дома. Имало много чакащи за ваксина след грипната епидемия и реших, че би било абсурд да чакаме с всички в поликлиниката с всички вируси и болни минаващи покрай нас... Та така. Криво ми е. Извинете, ако съм ви натоварила...

Ivanova Gr, ее супер, разписа се най-накрая. Гледам от няколко дни, че четеш, пък не пишеш. Честита радост и на теб! Да ти е жива и здрава и много да ви радва!   bouquet

Последна редакция: пн, 03 фев 2014, 18:01 от ♥Пандичка♥

Общи условия

Активация на акаунт