НВ-ВМХ, част 72

• 38 569
  • 732
  •   1
Отговори
# 345
Много ти благодаря, Deni4ka! Прочетох статията и се успокоих, че има и друга "луда" като мен.
Cioccolata, права си, че подобен режим, какъвто съм замислила, едва ли ще е за повече от месец. Съставянето на менюто ми ще е като уравнение с 2 неизвестни.

Като ви чета в другата тема за домашните тренировки ми се иска да опитам кафе с кокосово масло.
От био магазина Зоя.бг, добро ли им е кокосовото масло?

# 346
Cotton, няма значение какво е кокосовото масло, стига да е натурално, т.е екстра върджин, студено пресовано и нерафинирано.   Peace

# 347
Много ти благодаря, Deni4ka! Прочетох статията и се успокоих, че има и друга "луда" като мен.
Cioccolata, права си, че подобен режим, какъвто съм замислила, едва ли ще е за повече от месец. Съставянето на менюто ми ще е като уравнение с 2 неизвестни.

Като ви чета в другата тема за домашните тренировки ми се иска да опитам кафе с кокосово масло.
От био магазина Зоя.бг, добро ли им е кокосовото масло?

Да, оттам е хубаво! Същото продават в Айхерб и ако имаш възможност директной поръчвай оттам, защото е много по-евтино.

Няма да съжаляваш, ако похапваш сиренце и яйца. Истински балсам са за стомаха! Също и кисело мляко, узрял кашкавал. Освен това можеш да ядеш купища зеленчуци, които са много вкусни и шарени. Аз много обичам!  Изобщо има доста какво да се яде.  Wink

Много интересен личен опит от ледена вана и ефектът върху отслабването: http://itsthewooo.blogspot.com/2014/01/cold-therapy-there-is-actually.html
С една дума: работи!!!!  Shocked

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 22:49 от AGLIKKA

# 348
Като веган се чувствах много добре и бях отслабнала 8 кг., но после от стрес и нерви в работата, и заседнал начин на живот залитнах по лошите въглехидрати - тестени и сладки изделия и си върнах килограмите.
Животинските храни не ме изкушават вече, но въглехидратите са ми слабост  Embarassed
Имам книгата за оригиналната палео диета, не знаех, че има и за вегетарианци.
Deni4ka, ще съм ти благодарна, ако откриеш нещо.

Не съм била веган, но предполагам поради чувствително ограничаване на жив. храни се чувствах по подобен начин. Винаги съм обичала сладко и съм предпочитала раст. храна, но наскоро положението беше станало нетърпимо. Постоянно си мислех как да си хапна нещо сладичко. Сега преоткривам жив. храни и силно се надявам в дългосрочен план това да е правилния път.

За информацията и правилното й анализиране. Понякога колкото повече чете човек, толкова повече се обърква, особено когато всички автори са толкова убедителни Crazy

За американците, сещам се преди години за изказването на един американец, по повод на моето учудване, че в някои зърнени закуски стафидите са посипани със захар. Нормално е, те иначе стафидите са гадни Shocked

# 349
Животинските храни дават много на организма. Всъщност най-много дават точно животинските храни - и витамини, и други вещества, да не говорим за белтъчините и мазнините. Така че според мен поне яйца и млечни е добре да се консумират, ако човек държи да не яде месо и риба. Но в крайна сметка всеки си знае какви са му съображенията. Аз не изпитвам мили чувства към животните, защото предпочитам да поставя своето здраве на първо място. Не мога да погледна през очите на човек с вегетариански или вегански уклон (имам предвид когато причината за избора на начин на хранене е именно жалостта към животните, а не криворазбран стремеж към здравословност). Но действително най-полезните съставки, които може да ни даде храната, се съдържат в животинските продукти. Растителните са далеч по-бедни, а и не може да се набави абсолютно всичко от тях.

И със сигурност е възможно залитане по сладкото и тестеното при вегетарианците и веганите. В крайна сметка опира до личната инсулинова чувствителност. Ако тялото е склонно към метаболитните нарушения от спектъра на метаболитния синдром, т.е. на първо място инсулинова резистентност, развитието се ускорява от наблягане на въглехидратни храни - най-вече тестено и сладко, разбира се. Когато животинските храни са ограничени или напълно липсват в менюто, и още повече в днешно време, когато ни заобикалят боклуци, които може да са съвсем вегански, но въпреки това са крайно нездравословни (имам предвид бисквити, кроасани, вафли и подобни - сигурна съм, че лесно се намират такива без никакви животински съставки), човек може неусетно да започне да залита към тях. И така може да се влезе в порочен кръг. Животинските храни са и добре засищащи, и не предизвикват същото отделяне на инсулин, каквото се предизвиква от тестено, сладко и т.н. Така че ако липсват или са ограничени, постигането на ситост ще бъде по-трудна задача, особено за човек, склонен към метаболитни проблеми.

С други думи, макар че действително НВ-ВМХ не предполага само месо и яйца плюс масло, все пак и месото, и яйцата, и маслото, а и млечните (особено сирената) са ценни храни и в крайна сметка съставляват гръбнака на този начин на хранене. Хубаво е да се консумират поне някои от тях, защото иначе наистина става трудно.

# 350
  • Бургас
Ако за някой представлява интерес книга свързана с хранене при проблеми с ч-та
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=724753.msg27307611#msg27307611

# 351
 Hug Аз нещо изпуснах темата май.

Благодаря, че се включихте за топлата вода сутрин.  Hug Аз съм си склонна да се влияя от "здравословни и зелени"  съвети, но ще пробвам да пия нормална топла вода, да видим как ще оцелея.  Crazy

Преживявам много странни настроения във връзка с месото и животинските мазнини. Преди да започна режима, си ги ядях съвсем спокойно. Но напоследък се акивизират разни стари усещания от вегетариянския ми период, когато не ядях месо на невротична основа, както и разни промиващи мозъка пропаганди на учителя ми по йога... И се притеснявам от месото и мазнината, а преди нямаше проблем да ги ям. Обичам ги, вкусни са ми и се чувствам и физически добре, и по-спокойна. Ама на.  ooooh! Нищо, преживявам си го този период, да видим...

# 352
Кураж, Облаче!  Hug

За топлата вода не се втелявай много: кипни я катозачай, после остави малко да се охлади и готово! Все пак чаят е нищо повече от ароматизирана вода,освен ако правиш някаква концентрирана запарка, разбира се.

# 353
...както и разни промиващи мозъка пропаганди на учителя ми по йога...

не може ли да потърсиш друг учител?
такава обработка не е е правилна
не знам дали тои човек се усеща, може да не се усеща и ако си кажеш, да се усети и да спре
или го прави съвсем целенасочено и нарочно и тогава поне аз не бих стояла там повече

# 354
Уасп, аз тогава ходех на йога, преди 9 години. Вече не.  Hug Ама помня.  Confused съвсем целенасочено го правеше, по всички правила на вегетарианската агитация..

Аглика  Hug

# 355
  • Пловдив
Облаче, осъзнаването на нещата е крачка към свободата...Hug Hug Hug
Трябва тези неврозни елементи да изплуват, да ги приемеш и после по течението да ги пуснеш...Не искам да кажа, че трябва задължително и непременно да се яде месо. Просто не трябва да не се яде месо поради такива причини и с такава нагласа...Не знам дали става ясно какво искам да кажа... Crazy Тези дни нещо думите ми бягат...
Скрит текст:
Момичета, черпя ви виртуално, защото днес моето малко шуши става на 4 години.  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Само дето май се разболява от грип... Sad

# 356
Да е живо и здраво малкото шуши! Hug

# 357
  bouquet Юлинда, ясно се изразяваш, и аз смятам така. Да ти е живо и здраво детенцето.

# 358
Юле, да ти е жива и здрава шушката и да ти весели душата   bouquet

# 359
  • София
Юленце, много здраве на малката сладурка! Да ти е жива и здрава!

Относно йогата, то май си е залегнало  там такова нещо.
Преди повече от 20 години моя приятелка имаше гадже, което изведнъж тръгна на йога. Тази йога и учителят така го побъркаха, че момчето спря освен да яде животински храни, спря и да докосва приятелката ми, гнусеше се да я целува, защото била живо месо.
С едно на ум да се мисли.

Общи условия

Активация на акаунт