НВ-ВМХ, част 72

• 38 477
  • 732
  •   1
Отговори
# 45
Искам да кажа, че понякога човек наистина няма избор, ако иска да си спаси здравето. За един диабетик е в пъти по-добре да се храни нисковъглехидратно, ако изобщо му пука какво ще се случи с него. Човек, който иска да се погрижи за себе си, за да избегне диабет, инфаркт, инсулт и подобни проблеми, които са сполетели роднините му, също ще направи най-добре да се храни нисковъглехидратно. Ако проблемът е само няколко килограма в повече, без някакви известни рискове за здравето, тогава ОК - много диети има, хората обикновено си избират диета според вкуса си (то затова 90-дневната е толкова популярна ooooh!), с тези няколко килограма ще се справи с всякаква диета. Следващия път, когато има пак няколко килограма за сваляне, ще се хвърли на друга диета (или пък на същата) и пак ще реши проблема - за този път. И така отново и отново. Накрая може да възникнат здравословни проблеми, може и да не възникнат. Но е факт, че комбинацията кофти гени плюс високовъглехидратно хранене след години не води до нищо добро. А лошото е, че гените се проявяват доста време, след като е можело да се вземат превантивни мерки. Често се усещаме, когато вече е късно. Така че здравите уж имат избор, а всъщност ако човек иска да се погрижи за себе си, най-добре да ограничава въглехидратите. Дори и да не обича месо, може да си създаде приемлив хранителен нисковъглехидратен режим примерно на основата на яйца, млечни, зеленчуци плюс малко месо от време на време. Но да знаеш, че проблемът ти може да се реши с НВ-ВМХ, и в същото време да те спира това, че не обичаш месо - това вече е несериозно.

Шоки, не само несериозно, а си е чист гевезлък. Ама голям гевезлък! Същото както да си ходиш с развалени зъби и след години да ти ги извадят с много усложнения, вместо да отидеш навреме, да си направиш пломба и накрая да забравиш за проблема. Или да оставиш вкъщи да ти бъде мръсно и вмирисано, защото не "обожаваш да чистиш и подреждаш". Еми, аз например се изнервям като чистя, не ми идва отвътре, но ТРЯБВА да се прави, защото иначе вкъщи става на кочина. След това няма нищо по-хубаво от чиста и ухаеща на свежо къща, въпреки досадните галимации за постигане на резултата. Накрая откриваш, че не е и толкова сложно.
А пък най-показателния пример е с предпазните колани: много хора у нас все още не ги слагат и го смятат за "тъпо", ама това спасява живот! Затова и имаме толкова загинали по пътищата.

Просто има ли желание, има и начин! Като си мърляч към себе си, не може да очакваш да си живееш добре и да си доволен от живота. А колко световни шампиони и спортни величия са преминавали през ужасни трудности, неудобства и лишения, за да постигнат успех. Но няма как, ако искаш да си напред в живота! И да те уважават. Не мога да уважам човек, който се държи към себе си като към парцал.  Sick

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 21:26 от AGLIKKA

# 46
Шоки, не знам дали е от инофолика. Не мога да преценя  newsm78
За храненето по спомен от предишната седмица: Не закусвам. Пия кафе с масло. Понякога го заменям с мляко, но в момента избягвам този вариант. Обяд: яйца, риба или месо. Нищо друго. Вечеря: Като обяда, но със салата и то не винаги. Миналата седмица зеленчуците ми са били салата айсберг с риба тон и здушени броколи с масло. В средата на седмицата съм яла кокосова палачинка с кашкавал. Имам и един омлет със сирене. Т.е. млечните ми се събират по-малко от 50гр седмично. Чаша вино в събота към вечерята и сладоледа, който описах снощи - това са прегрешенията. Така се храня от декември, с изключения по празниците. Но малки. Не съм натрупала мускули със сигурност. Меря и обиколки. И те са в плюс  Embarassed Поне не много  Crazy
За боите - подозирах всичко друго за алергичния обрив, но не и боята за коса  Embarassed

Дай си време - няма магическа пръчка за сваляне на килограми, защото всеки организъм е индивидуален  Peace Зависи от много неща - колко години поддържаш наднормено тегло,  колко са килограмите за сваляне, какъв е процентът на активно тегло, наличие на достатъчна физическа активност....и още, и още

Сама казваш, че си на този режим от декември, а по празниците си си позволявала по-голяма свобода. Ами, те празниците започнаха от 20-ти декември и продължиха до 5-ти януари - не малко прекъсване  Peace

Трябва да се има предвид също, че при смяна на режима тялото има нужда от време, за да реагира.

Заради всичко това при режимно хранене бих очаквала първи реални резултати в края на февруари

# 47
Пак сте изписали много  Laughing
Връщам се да ви чета, но първо да кажа - 90 дневната е напълно нелогична и тотално сбъркана като концепция  Peace Заааам, че съм крайна, но това е моето мнение

Напълно споделям! Ето още някой, който е краен като мен!  Twisted Evil Hug

# 48
Дори и да не обича месо, може да си създаде приемлив хранителен нисковъглехидратен режим примерно на основата на яйца, млечни, зеленчуци плюс малко месо от време на време. Но да знаеш, че проблемът ти може да се реши с НВ-ВМХ, и в същото време да те спира това, че не обичаш месо - това вече е несериозно.

Много се надявам това да е работеща формула, защото към подобен режим съм се насочила аз Blush
И да попитам, какво мислите за детското хранене, например закуската на децата е обикновено овесени ядки с мляко и плодове. Все пак говорим за организъм в период на растеж Rolling Eyes

# 49
Набързо се записвам, после ще ви догоня. Шоки,   bouquet

# 50
  • Пловдив
За детското хранене аз лично съм либерална. Смятам, че е достатъчно на децата да се предлагат полезни храни, домашно приготвени ястия, изобилие от сурови плодове и зеленчуци. А какво и колко ще ядат - сами да си подбират. За се научат да слушат тялото си и да разчитат неговите сигнали.  Wink
Точно поради това, че растат и не растат всяка минута с еднакво темпо, децата честно сменят хранителните си предпочитания - тази седмица се ядат с литри мляко, следващата на мода идват пържолите, днес за вечеря по 2 малки ябълки, утре ябълки да не видят. Една седмица почти не ядат хляб, на следващата изяждат по 2-3 филийки на вечеря, без нищо, само с чай.
 По мои наблюдения, поне при моите деца, (на общ поглед) се получава баланс.
У нас не сме предубедени към закуската. Голямата ми дъщеря закусва всеки ден вкъщи и на закуска се е случвало и пържоли да яде, и кебапчета, и домат с някакъв колбас, най-редовно яйца, а също супа или пиле фрикасе.  Crazy Кой пък ще ми каже каква закуска трябва да яде детето?Веднъж си беше занесла закуската в училище (варени яйца с домат и маслини). Казали й, че това не било за закуска, а за вечеря... #Crazy Зачудих се какво закусват тези деца у дома... newsm78

Аз пък като спазвала 90-дневната диета
Скрит текст:
да кажа, че това е единствената диета, която някога съм пазила и с която свалих 15 кг за 3 месеца, без да ограничавам количествата храна. Сбъркана или не - действа, при това не се спазва трудно, защото знаеш, че реално няма забранени неща, само се ядат в отделни дни. За мен лично 90-дневната диета беше чудесна отправна точка за тръгване по един път, по който вървя и сега, макар че преди ВМ НВХ имах голяяям завой към хляба.  Crazy (но това, оказа се, е защото си бях внушила, че не ми се яде месо...)Именно 90-дневната диета ми даде много като осъзнатост относно храненето и промени в много положителна посока отношението ми към самата мен и към храната. От нея научих:
- да пия кафето без захар и като цяло да намаля изключително консумацията на храни със захар (после още повече от само себе си);
- за първи път видях, че мога да ям без хляб (после позабравих това, но опитът беше полезен след известен етап на колебание  Joy);
- да изхвърля на 95% боклучавата храна от менюто си;
- да се наслаждавам на вкуса на отделните храни;
- да планирам храненето си;
- да осъзная, че не се искат толкова усилия, за да се храниш с полезна домашно приготвена храна;
- да не ям по нощите по инерция;
- да пия вода (преди изкарвах с 1 чаша на ден);
- започнах за първи път понякога да усещам по-добре кога наистина ми се яде нещо и кога искам да го ям по навик;
- да не свързвам емоциите с храната.
 Но това, предполагам, е защото аз си взех този опит от диетата. Научих се да обичам семплите храни, да се наслаждавам на изчистения вкус на полезните неща...Открих вкуса на много неща, които до преди това не оценявах по достойнство... Научих се да се храня по-спокойно и с удоволствие, да се радвам истински на това, което ни е дала природата, и да съм благодарна...Това, разбира се, може да стане и без 90-дневната, просто моят път минаваше през нея... Wink:

# 51
  • SA
Изчетох ви.  Hug
Аги, както винаги много интересни постинги, които дават повод за размисьл.   bouquet
Вьншният вид се цени, да, и помага в много ситуации. Но за мен хората, които обичам и ценя ,няма значение как точно изглеждат и колко килограма са. Визията на някого ми прави впечатление единствено в пьрвите минути от запознанството ни. Оттам нататьк други неща започват да имат основно значение. Но истина е и че когато човек не се харесва, това е пречка и в отношенията му и с останалите хора.
Колкото за ограниченията, мьките и т.н. - наскоро Том Нотьн писа в блога си поредица от статии точно на тая тема - и той подкрепя мнението, че биохимичните процеси са причина да харесваме, да сме пристрастени кьм дадени храни и да се измьчваме, когато не ги ядем, а не е вьпрос на характер, воля, или глезотия. Краси смята, че ние си налагаме нарочно ограничения и се мьчим , защото самата тя явно изпитва подобни терзания и не може да си представи, че е вьзможно просто изобщо да не ти се хапва от дадена храна, която всички около теб ядат ( ако например се храниш в голяма компания).
Истината е, че когато се нахраниш добре с храната, която обичаш, просто ти е безразлично какво някой друг яде около теб ( това разбира се не може да се случи, ако караш на салати  и плодове, от което тялото ти непрекьснато гладува).
За мен, много дьлго време вьншния вид и добрата фигура бяха основен стимул, който ме е подтиквал да тьрся диети и начини да постигна това, което желая. Опитвала сьм и аз какво ли не ( общо взето всичко, за което сьм имала повече информация). Бях стигнала до извода, че за да поддьржам нормално тегло, просто трябва да гладувам ( и го правех дьлго време, незвисимо от диетата, която предприемах, основното си беше глад). Когато открих нисковьглехидратното хранене, за пьрви пьт в живота си проумях, че има храни, с които мога да се нахраня наистина и вьпреки това да не пьлнея. Че то аз изобщо не сьм се чувствала лишена, даже бях щастлива, че най-после сьм открила подходящата храна за мен. Е, мина много време, докато ми се изяснят нещата и докато намеря моята формула. Имала сьм и своите притеснения и страхове ( най-вече поради липса на достатьчно информация). А здравословните ефекти на режима започнах да ги осьзнавам по-кьсно. Разбрах колко хубаво е да се чувстваш енергичен, изпьлнен сьс сили, да не ти се приспива през деня, особено като се нахраниш добре, да не те ловят вируси, бактерии, от които всички около теб се разболяват... ех, за позитивите на ВМ-НВХ мога дьлго да говоря ( някой пьт трябва да взема да обобщя всички тези, които лично сьм изпитала).
Та в такьв аспект, изобщо не ме вьлнува как някой, незапознат с ВМ-НВХ го класифицира и определя. А и честно казано, не ме вьлнува и особено кой , как и защо така се храни, освен в случаите когато ми е близьк, или е потьрсил сьвет от мен. В теми като тази в клюкарника за месото се включвам рядко, най-вече ако някой твьрди нещо напьлно погрешно и просто не мога да се сдьржа. То май решението е изобщо да избягвам този подфорум, кьдето май хората пишат предимно с цел да се заяждат, избиват комплекси, или просто да им минава работното време в приказки.
90 дневната диета, както и преобладаващата част от диетите, за които се пише, разчитат предимно на гладуване ( под гладуване имам предвид хронично ограничение на количествата храна, а не субективните усещания за глад  Peace). Та в тези диети има млади момичета, без особени метаболитни нарушения, качили някое и друго кило след раждане, които като поограничат количествата храна, естествено отслабват и оттам сьответната диета започва да се величае колко ефективна била. Други, с по-сериозни проблеми, се прехвьрлят от диета на диета - пьрво гладуват на плодове месец-два, после лунуват, евентуално пробват зелеви супи, японски чудеса ...  навремето ми беше направила впечатление една сьфорумка, която участваше вьв всички теми за хапчета и билки за отслабване, но на лентичката й си стоеше надписа - 1kg lost, 29 kg to go.
Галче, за детското хранене мисля, че децата, които са без затльстяване и метаболитни проблеми, могат да се хранят по-либерално, стига да избягват т.нар. джьнк. Закуска от овесени ядки, според мен не дава нищо особено ценно на организма, но ако децата я обичат, няма нищо лошо да си я хапват. Аз лично смятам закуска на основата на яйца за най-удачна. Например палачинка от яйца и кокосови стьрготини с плодове, или сирене, кашкавал. Варианти много всьщност, зависи от личните предпочитания. Изобщо, за деца, смятам, че може да си хапват повече вьглехидрати и най-добре е това да са любимите им храни ( е, стига да са естествени, а не вафли и кифли  Simple Smile)
И накрая да кажа, че искрено се радвам, че толкова много момичета се включиха в темата напоследьк. Всяка една от тях внася различен нюанс на темата и е ценна по своему - и облачето, и alinna, и Like_Smoke, и anideni, и мαрия,и alma, и Луди Пеперуди, ... дано не сьм пропуснала някого! Толкова комфортно и добре се чувствам в тази тема, че тя е станала част от ежедневието ми, която ми липсва, когато нямам достьп до нея.  Embarassed

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 23:19 от kameloth

# 52
Е записвам се! Simple Smile

Малко за мен: не съм фен на диети, но ме убедихте, че това е по-скоро начин на живот. На 29 години съм, с дете на годинка и 4 месеца, от 4 месеца се върнах на работа и явно от комбинацията стрес+промяна на ритъма+по-малко разходки качих 6-7-8 кг. Идват ми в повече, защото се чувствам най-добре на 50кг (при 157 см ръст хехе). Затова вече се взех в ръце - почнах 2 пъти седмично фитнес с треньор и с помощта на този хранителен режим се надявам до 2 месеца да имам видими резултати!

Успех и ви чета с интерес Simple Smile

# 53
Аз имам едно въпросче! Понеже имам един вид кожна реакция, дермографизъм се казва ("писане по кожата"), се чудя дали има връзка с глутена или лактозата в храната? Появи ми се след като навърших 20г. някъде, а преди това имах проблеми с кожата на ръцете през зимата - ставаше много суха, разранена и на ранички. Но откакто стоя на по-топло проблемът изчезна. Но се появи този. Четох статии, но няма инфо, само антихистамини се предлагат и има хипотеза, че вероятно е автоимунно нещо,вероятно симптом на цьолиакия или глутенова непоносимост, но не е сигурно. Знаете ли нещо?

Мерси, Камелот!   bouquet

# 54
  • София
Понякога си мисля, че Краси не е нищо повече от полезен бот, благодарение на който успяваме да получим нова, разнообразна и полезна информация.
Камелот и Вивиан, благодаря! Simple Smile

При мен нищо ново. Опитвам се да направя една чутовна седмична организация, така че да успея поне два пъти седмично да плувам. Знам, че ме посъветвахте да чакам, но все още се дразня безумно на наднормените килограми след раждането. От стриктен и рестриктен НВ-ВМХ засега няма резултат Sad

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 00:46 от Assos

# 55
Алма, за масово използвания течен пушек, знам, че съдържа МНГ.
Реших да потърся допълнително инфо и поапднах на това - първите 3 са за темата:
http://zdrave.ws/26686/zapoznaite-se-s-4-te-unikalni-balgarski-ekologichni-hrani/

# 56
  • Варна
Запис,и се връщам да чета,мн интересни постове и размисли!   Hug  bouquet

# 57
  Здравейте и от мен. Вече 12 дни съм на диетата, отслабнала съм към две кила, но определено ми се събра тялото. Прегреших днес малко, но ще гледам да не се потваря, пуста лакомия....Ходя на фитнес и зумба от скоро също. Днес си направих тиквичките, като огретен, много хубава рецепта от другата темичка. Мъжът ми и той се включи към моето хранене, та ще ми е малко по-лесно.
  Била съм на 90дневната един месец и отслабнах 6 кг без никакви усилия, но тогава работех и ядях по-малко от сега и се движех доста. Сега съм си в къщи и само за хладилника си мисля...

# 58
Какви хубави постове,момичета Hug Във всеки един от тях се припознавам.Няма как да се изразя по-красноречиво.

Привет на новодошлите и НЕ се отказвайте. Simple Smile

# 59
Добро утро в новата тема!
 Аз едно не мога да разбера-как този режим може да измъчва с каквото и да било, след като не отхвърля категорично консумирането на никоя храна. Просто въглехидратите са редуцирани надолу. Не е като при вегетарианците, които се гнусят от животинското и хапка месо ще е драма за тях в личен план. Тук на човек като му се  прияде шоколад-хапва си, без това да преобръща ежедневието му.
 Като се върна назад, другият режим, от който бях доволна, е безвъглехидратния, но за мен той е по-краен като ежедневно хранене и по-труден за спазване.
 Аз в неделя имах *крачка встрани*-милото беше ходил за риба, а обожавам прясна риба-пържена. и...лекинко се омазах.След това пих вода като за световно.Моментално ми се приспа като реакция от количеството и вида на храната,
 Вече съм в режим, и се чувствам добре.Отново ходих на танци-и там като тук-след като асоциално животно като мен си прекарва добре-значи всичко е ОК.
Assos-сигурно ти е писнало да ти се казва да имаш търпение, ама си е истина. След ражданията падах от 100кг до 60 кг за три месеца без режими и диети, без спорт, просто хормоните ще се успокоят, и бебето ще ти помогне. Моите и двете бяха ревливи, ставай-лягай..При хубаво време минавах безумно количество километри с количката, че хич не обичах да стоя на пейка в парка. И не се фокусирай върху килограмите, просто се остави на въртележката покрай бебо.

Общи условия

Активация на акаунт